Om zoveel mogelijk brasem te kunnen vangen, is het belangrijk dat je op het juiste moment aan het vissen bent. Ik zie om mij heen veel mensen die vissen op de verkeerde momenten, waardoor ze vaak zonder één gevangen vis weer naar huis vertrekken. Maar wanneer kan je het beste op brasem vissen.

Het vissen op brasem kun je het beste doen vanaf half juni. Dit is de periode dat de brasem net klaar is met de paai en volop naar eten gaat zoeken. Het beste is om op brasem te vissen buiten de zonuren, omdat de brasem een vis is die graag licht vermijdt. Het vissen op brasem gaat door tot oktober.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd wanneer je het beste op brasem kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom brasem in bepaalde periodes niet bijt, wat het aasgedrag is per periode van de brasem, wanneer de brasem paait, wanneer je het beste kunt vissen op brasem, wat het beste tijdstip is om op brasem te vissen en welke watertemperatuur het beste is voor brasem. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op brasem kunt vissen.

Waarom bijt brasem niet

De weersomstandigheden hebben de meeste invloed op de brasem. Deze zorgen er namelijk voor dat het water kouder of warmer wordt en dat er weinig of veel licht aanwezig is. Ook zorgt het weer ervoor dat het windstil is of dat er een stevige wind staat. Een stevige wind zorgt weer voor een beetje stroming op het water.

Al deze factoren hebben allemaal invloed op het aasgedrag van de brasem. De brasem is namelijk een vis die bij kou juist naar de bodem trekt en minder gaat eten. Daarnaast is het zo dat als er niet genoeg zuurstof aanwezig is, de vis ook op een andere laag in het water gaat liggen.

Als jij merkt dat je aan het vissen bent op brasem en het wilt nog niet echt lukken, dan kan het zijn dat jij op het verkeerde moment aan het vissen bent. Het is hierbij belangrijk dat je nagaat in welke periode je aan het vissen bent, wat voor weersomstandigheden je hebt en hoe laat je aan het vissen bent.

Mocht je in de juiste periode aan het vissen zijn, dan kan het altijd nog zo zijn dat je met het verkeerde aas aan het vissen bent voor die periode. Ook is het mogelijk dat je met de verkeerde vistechniek aan het vissen bent op brasem, in die specifieke periode.

Hieronder neem ik je mee in hoe jij dit kunt aanpakken.

Waarom bijt brasem niet

Wat is het aasgedrag van de brasem

Brasem is een vis die altijd in scholen aast. Wanneer je dus brasem ziet, is de kans groot dat er meerdere zitten. Hierdoor kun je dus in een korte tijd veel vissen vangen, mits het je lukt om de vissen op dezelfde plek te houden.

De temperatuur van het water heeft misschien wel de meeste invloed op het aasgedrag van de brasem. Brasem eet namelijk alleen als het water warm genoeg is. Bij koude temperaturen trekt de vis naar de bodem en blijft hij daar stilliggen. Hierdoor verbrandt hij natuurlijk ook geen energie en is het dus niet nodig om te gaan eten.

In de koudere periode is het zo dat hij af en toe wat eet, maar dit is wel weinig. Hij pakt dan steeds kleine stukjes aas. Tijdens warmere periodes kan hij super veel eten. Hierbij pakt hij dus meer en ook wel grotere stukken aas.

Wat is het aasgedrag van de brasem

Wanneer paait een brasem

Tijdens de paai van de brasem is de brasem niet te vangen. Daarom is het wel handig om te weten wanneer de paai van de brasem plaatsvindt. Brasem paait tijdens het voorjaar. Dit is meestal vanaf april en gaat door tot mei. De paaiperiode is niet tijdsgebonden, maar heeft vooral te maken met de verschillende omstandigheden die er zijn.

De paai vindt plaats wanneer de watertemperaturen beginnen te stijgen. Tijdens het voorjaar gaat het water van koud naar warm toe. In de maand maart is het meestal zo dat het water al aan het opwarmen is, maar de brasem moet eerst nog even op gang komen. Hij heeft namelijk een soort winterstop gehad en moet nog even wennen aan de nieuwe temperaturen.

Op het moment dat de brasem hieraan gewend is begint de paai. Dit is een periode waarin de brasem ontzettend veel energie verliest. Tijdens de paai is de vis druk bezig, maar na de paai moet hij weer volop naar eten zoeken.

Lees hier meer over wanneer de brasem paait.

Paai pukkels bij brasem

Wanneer is de beste periode om op brasem te vissen

Iedere periode heeft zo zijn strategieën om brasem te vangen. Echter is het wel zo dat het vangen van brasem in bepaalde periodes een stuk makkelijker is, omdat ze gewoon actiever zijn. De beste periode om op brasem te vissen start vanaf juni, dit is namelijk vlak na de paai. Door de paai zijn ze veel energie verloren en moeten ze weer druk opzoek naar voedsel. Deze periode gaat door tot de eerste koudere dagen. Vaak is dit tot en met september/oktober.

Hieronder ga ik dieper in per periode hoe actief de brasem is. Ook neem ik je per periode mee in hoe je het vissen moet aanpakken qua vistechniek, voorvoeren en aas.

Hoe kun je brasem vangen in de winter

Op brasem vissen in de winter is een van de moeilijkste dingen. In deze periode moet je echt niet verwachten dat je veel vissen gaat vangen. Je mag hier al blij zijn als je één of twee vissen vangt op een middag. In de winter is de vis namelijk totaal niet actief en trekt de brasem naar de bodem toe. Door de koude temperaturen is het water ook flink afgekoeld. Doordat het soms een zonnige dag kan zijn, krijg je dat vooral de bovenste laag van het water een beetje opwarmt. Deze wisselende temperaturen vindt de brasem niet fijn en daarom trekt hij naar het diepe toe.

Als je op de brasem wilt vissen in de winter, kun je het beste ervoor kiezen om te gaan penvissen. Met het penvissen zorg je er namelijk voor dat het aas niet groot is en je op de juiste plek kunt vissen. Als water kun je het beste kiezen voor een water wat net iets warmer is, maar wel diep genoeg. Kijk bijvoorbeeld in een haven of in een woonwijk. Vaak is hier het water net even iets warmer, waardoor de brasems richting deze wateren trekken in de winter.

Lees hier meer over hoe je brasem in de winter kunt vangen.

Vissen in een woonwijk in de winter

Welk aas moet ik gebruiken tijdens de winter

Als aas kun je het beste klein aas gebruiken. In de winter eet de brasem niet veel en daarom is het belangrijk dat je je aas daar op aanpast. Dit doe je door met kleiner aas te gaan vissen en met aas wat de brasem niet erg vult. Zelf maak ik het liefste gebruik van één mais korrel aan de haak. Ook wil ik in de winter gebruik maken van casters. Deze zijn erg klein, maar trekken de brasem goed aan.

Ook over je lokvoer moet je nadenken in de winter. Het is namelijk zo dat je lokvoer echt alleen de brasem moet lokken. Als de brasem hier teveel van gaat eten, dan gaat hij volraken en laat hij je aas links liggen. Probeer je lokvoer goed te zeven, zodat je voorkomt dat er klonten in komen. Als een brasem een klont eet, zit hij zo vol. Ook moet je ervoor zorgen dat je lokvoer niet teveel gaat loslaten, voordat het op de bodem ligt. Anders krijg je namelijk dat het lokvoer overal ligt, maar niet op de vis plek. In de winter wil je een zo klein mogelijke voerplek creëren.

Welk aas moet ik gebruiken tijdens de winter

Brasem vissen in het voorjaar

In het voorjaar wordt het steeds makkelijker om brasem te vangen. In deze periode is het zo dat de brasem steeds meer begint te wennen aan de warmere temperaturen. Het is namelijk zo dat het steeds warmer wordt en het water ook steeds warmer wordt. Hierdoor zal je merken dat je vooral op de dagen dat het echt zonnig is, veel activiteit van de brasem zal zien. Het is dus ook belangrijk om er rekening mee te houden dat je vooral op die dagen gaat vissen.

Daarnaast is het zo dat de brasems in deze periode juist richting de ondiepere wateren trekken. Dat komt namelijk omdat op dit soort wateren het water net iets warmer is. Meestal zijn dit de wateren waar veel waterplanten zijn zoals rietkragen. Ga bijvoorbeeld in een zijslootje van een groot water vissen. Denk bijvoorbeeld ook aan de kanten van een meer. Tot slot zou je ook in de polder kunnen vissen op brasem in het voorjaar.

Brasem vissen in het voorjaar

Welke vistechniek kun je gebruiken voor brasem in het voorjaar

In het voorjaar kun je nog steeds doorgaan met penvissen. Dit is vooral fijn als je de kanten gaat bevissen en in de ondiepere wateren bezig bent. Wanneer je een mooie plek aan de overkant hebt gevonden, en je kunt er niet bij, dan raad ik het aan om te gaan feedervissen. Met het feedervissen hoef je niet veel te voeren en je zorgt ervoor dat je makkelijker een afstand kunt werpen. Ook is het zo dat je met feedervissen precies elke keer op de plek kunt werpen waar je aan het vissen bent, hierdoor weet je zeker dat je steeds op de juiste plek aan het vissen bent.

Welke vistechniek kun je gebruiken voor brasem in het voorjaar

Wat voor aas kun je in het voorjaar voor brasem gebruiken

In het voorjaar raad ik het aan om nog steeds gebruik te maken van niet al te groot aas. Zelf maak ik in deze periode nog steeds gebruik van mais of casters. Op sommige wateren met iets meer voorn kies ik ervoor om gebruik te maken van casters en in sommige gevallen ook wormen. Wormen zijn vaak iets te groot voor voorn, waardoor je minder bijvangsten krijgt.

Als ik ga feedervissen kies ik er ook voor om een maiskorrel, worm of caster aan de haak te doen. Als aas in mijn korf of op de method, kies ik ervoor om gebruik te maken van een donkere mix. In de winter en het voorjaar is het water namelijk helderder, dan in de zomer. Hierdoor worden vissen makkelijker gezien van buitenaf. Vissen voelen zich in deze periode dus veiliger op een donker voertje, omdat ze dan minder opvallen.

Wat voor aas kun je in het voorjaar voor brasem gebruiken

Op welke manier vang je brasem in de zomer

Als je in de zomer op brasem wilt vissen, dan is het een stuk makkelijker om ook iets te vangen. Tijdens de zomer is de brasem volop aan het azen. De beste periode om brasem te vangen is vlak na de paai, dit zal zo eind juni plaatsvinden. Echter is het ook erg goed om na deze periode op brasem te gaan vissen. Dit komt namelijk omdat in deze periode de brasem erg actief is, daardoor verliest hij ook veel energie.

In de zomer is de brasem veel aan het zwemmen. Je kunt eigenlijk op elk type water wel brasem aantreffen. De diepte die je moet bevissen, hangt echt af van de omstandigheden. Als het zo is dat je op een dag aan het vissen bent dat de zon erg schijnt, zal je zien dat de vissen ook meer richting het oppervlak trekken. Mocht het een wat winderige dag zijn met niet al teveel zon, dan zijn ze juist meer op de bodem te vangen.

Op welke manier vang je brasem in de zomer

Met welke vistechniek kun je brasem in de zomer vangen

In de zomer kun je eigenlijk elke vistechniek uitvoeren. Tijdens de zomer gaat het erom dat je op de juiste plek aan het vissen bent en dan heb je eigenlijk al gegarandeerd vis. Je zou ervoor kunnen kiezen om te penvissen, feedervissen, statisch vissen, drijvend vissen of vliegvissen.

Met welke vistechniek kun je brasem in de zomer vangen

Brasem vissen in het najaar

In het najaar heb je eigenlijk twee fases, waarmee je te maken krijgt. Als eerste is het zo dat je te maken krijgt met een fase waarin de brasem zich voor gaat bereiden op de winter. Daarna komt de fase waarin ze steeds minder gaan eten en passiever worden. Als je nog echt veel brasem wilt vangen, is het belangrijk dat je ervoor kiest om vroeg in het najaar te gaan vissen. In deze periode is hij zich namelijk vol aan het eten en is de kans groot dat je veel gaat vangen. Deze periode start zo eind september en gaat door tot en met november.

In het najaar kun je nog steeds dezelfde techniek hanteren zoals je in de zomer kunt doen. Belangrijk is wel dat je dit in het vroege najaar doet. Als je op brasem gaat vissen in het late najaar, dan moet je er rekening mee houden dat je kleinere voerplekken moet maken en meer richting de winter techniek moet gaan.

Wat is het beste tijdstip om op brasem te vissen

Het tijdstip is bij het brasem vissen best belangrijk. Dit komt namelijk omdat de brasem bij te warm weer passief wordt. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je rekening houdt met de periode, waarin je aan het vissen bent. In koudere periodes is het wel handig om warmte te hebben.

Over het algemeen is het in de winter het beste om overdag te gaan vissen. Vooral wanneer de zon een beetje schijnt kun je veel vis vangen. Denk hierbij aan een tijd vanaf 11 uur en kan doorgaan tot 3 uur in de middag.

In de zomer is het juist weer erg waardevol om buiten de zonuren te gaan vissen. Je krijgt hier namelijk te maken met dat de zon het te warm maakt voor de brasem. Dan gaat de brasem juist richting de schaduw toe en blijft hij meer stilliggen. Je zou hier ervoor kunnen kiezen om te gaan vissen voor zonsopkomst en dat kan dan doorgaan tot 12 uur in de middag. Zelf begin ik in de avond weer te vissen zo rond 7 uur en ga meestal vissen tot het donker wordt.

Hoe kun je nachtvissen op brasem

Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan nachtvissen op brasem. In de nacht zijn vooral de grotere brasems goed te vangen. Dit zijn meestal de brasems die ouder zijn, waardoor ze al meerdere keren gevangen zijn. Hierdoor zijn ze wat angstiger geworden, waardoor ze ervoor kiezen om in het donker meer te azen. In het donker zien ze namelijk minder de gevaren.

Voor nachtvissen kun je het beste statisch gaan vissen met beetmelders. Dit is ideaal wanneer je ook wilt gaan slapen. Als je alleen in het donker even wilt vissen, dan zou je ook eventueel kunnen penvissen.

Belangrijk bij het nachtvissen is dat je gebruik maakt van de nachtvistoestemming bij je vispas.

Hoe kun je nachtvissen op brasem

Welke watertemperatuur is het beste voor brasem

Op het moment dat je echt veel brasem wilt vangen, kun je het beste gaan vissen wanneer de watertemperaturen het beste zijn. De beste watertemperaturen zijn tussen de 12 en 20 graden. In deze periode is het water niet te warm, maar vooral ook niet te koud. Deze periode valt vaak vanaf het voorjaar tot het najaar. Met een beetje geluk heb je in de zomer ook nog momenten met deze temperaturen.