Een spectaculair moment van het jaar is als de karpers gaan paaien. Op het moment dat je de karpers ziet paaien, zijn ze een stuk minder schuw. Hierdoor zie je ze veel op het oppervlak met elkaar zwemmen en ze zijn veel aan het plonsen.

Een karper plant zich voort door met elkaar te paaien. De paai van de karper start wanneer het rond het begin van de lente. Wanneer het weer beter wordt, dan warmt het water op en dit geeft de karpers energie om te gaan paaien. De paai van de karper hangt af van de temperatuur buiten. Hoe eerder het warme weer begint, des te sneller de paai start. Als het in het seizoen later warm wordt, zal je zien dat de paai van de vissen later start.

Hierboven heb ik kort beschreven hoe de paai van de karper in z’n werking gaat. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe de paai van de karper werkt, waar de karper de paai doet en wat er gebeurd na de paai. Ook ga ik het hebben hoe je het karper vissen tijdens de paai het beste aan kunt pakken.

Start van de paai van de karper

Als karpers zich klaar willen maken voor de paai, gaan karpers als eerst lange afstanden zwemmen en opzoek naar een mooie paaiplaats. De mooie paaiplek bevindt zich vaak in ondiep water, dit komt omdat in ondiep water het water sneller opgewarmd is. Als er een dag de zon goed heeft geschenen, dan heeft dat meer effect op een smal en ondiep stuk water, dan op een super groot stuk water.

De paai fase van de karper

Tijdens de paai wordt het vrouwtje belaagd door meerdere mannen. Dit is mooi te zien in het water. Als je langs de polder loopt of ondiepe slootjes, zal je vaak rond de paaiperiode veel karpers druk zien spartelen en tegen elkaar aan springen. De mannetjes stoten met hun lichaam tegen het vrouwtje aan. Hierdoor wordt het vrouwtje bevrucht. Dit kan wel uren op een dag duren, maar duurt niet meerdere dagen. Wanneer het vrouwtje bevrucht is en de eitjes wilt lozen, dan duikt het vrouwtje naar de bodem toe. De mannetjes zullen haar volgen naar beneden toe. Als het vrouwtje naar boven duikt, laat zij de eitjes lost. Hierna zullen de eitjes vermengt worden met het zaad van de mannetjes. De eitjes zullen na 3 tot 8 dagen uitkomen. Dit hangt af van hoe warm het water is. Bij een warmere water temperatuur, komen de eitjes sneller uit. In tegenstelling tot het normale gedrag van de karper, is de karper tijdens de paai totaal niet schuw. Dit zorgt ervoor dat je de karper goed kan zien en mooie foto’s ervan maken.

paaiende karpers

Na de paai

Als de karpers klaar zijn met de paai, hebben karpers veel energie gebruikt. Hierdoor gaan karpers opzoek naar eten en zijn ze gemakkelijk te vangen. Waarbij brasems met de paai over het hele lichaam paaipukkels krijgen, hebben karpers hier geen last van. Karpers kunnen wel beschadigd zijn na de paai. Dit komt omdat het er heftig aan toe gaat tijdens de paai en dit gebeurd in ondiep water. In dit ondiepe water gaan ze vaak langs de kant of langs de rietstelen. Hierdoor beschadigd de vis aan het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat schubben kapot gaan.

Karper vissen tijdens de paai

Tijdens de paai is het lastiger om een karper te vangen. Karpers zijn tijdens de paai namelijk alleen maar bezig met het voortplanten. Een karper bereidt zich natuurlijk voor op de paai. Dit doet die om energie te verzamelen. Voor de paai is het daarom ook aan te raden om te vissen op karper. De karper is opzoek naar eten, omdat de reserves van de winter op zijn en hij energie nodig heeft om het paai ritueel te kunnen doen. Tijdens de paai is het mogelijk om karpers te vangen, maar het is een stuk lastiger. Niet alle karpers zijn tegelijk aan het paaien. De karpers die niet bezig zijn met de paai zijn zich bijvoorbeeld aan het voorbereiden op de paai of zijn klaar met de paai. Hierdoor zijn ze opzoek naar eten en is het mogelijk om ze te vangen. Het enige nadeel is dat karpers het aantal mogelijke karpers om te vangen een stuk minder is. Als je naar een water gaat waar genoeg karper zit, dan zou een dagje vissen zeker resulteren in een mooie karper.

Locatie en aas tijdens de paai

Tijdens de paai is het, het beste om naar een voedselrijke plek te gaan. Denk hierbij aan kleine wateren met veel plantaardige obstakels zoals riet, bomen en waterplanten. Daarnaast zijn de meeste karpers te vinden in warme wateren zoals polders en kleine sloten. Tot slot is de karper veel bezig met door de bodem te gaan. Let daarom goed op bellen en stofwolken. Hier zijn karpers aan het zoeken naar eten en is het een stuk makkelijker om een karper aan de haak te slaan. Bij het loskomen van de grond komen er veel wormen vrij uit de bodem. Hierdoor is het vissen met een worm tijdens deze periode erg aan te raden. Dit type aas voelt als gewenning voor de karper en schrikt de karper niet af.

Mijn ervaring tijdens de paai

Zelf heb ik al vaak gevist op karper tijdens de paai. Naar mijn ervaring is het vissen tijdens de paai erg leuk. Wanneer je tijdens de winter weinig activiteit ziet van karpers in het water, is het erg leuk om karpers te zien die druk door het water gaan. Ik zie de paai juist als een tijd met veel kansen. Als je opzoek bent naar een vis plek om op karpers te gaan vissen, kun je tijdens de paai perfect plekken vinden waar karper zit. Als je tussen de wat ondiepere watertjes gaat fietsen of lopen, zal je al snel karpers zien. Daarna kun je nagaan is dit een afgesloten water of loopt dit verder op meer wateren of een groot water. Als je dit weet kun je je visplekken hierop aanpassen.

paaiende karpers

In de polder

Tijdens de paai heb ik zelf veel karpers in de polder gezien en zo heb ik een nieuwe vis plek ontdekt. Toen heb ik het hele water afgespeurd naar azende karpers. Doormiddel van een polariserende zonnebril, werd het voor mij een stuk makkelijker om karpers te spotten en stofwolken onderwater te zien. Op het moment dat ik een groot bellenspoor zag in combinatie met veel stofwolken, besloot ik een gemiddeld handje voer te gooien. Met gemiddeld bedoel ik een half handje, liever te weinig aas dan teveel. Na het maken van maximaal 6 plekjes besloot ik om de plekjes rustig af te gaan. Na elke minuten had ik de eerste karper van de sessie aan de haak.

Het resultaat

Het ging hier om een lange smalle schub van 74cm groot en 5kg. Het was een zeer sterke vis en druk aan het zoeken naar voedsel tussen de waterlelies. Het was een gezonde vis en heeft mij een flikken run gegeven. Bij deze visdag maakte ik gebruik van een penhengel en een paar mais korrels aan de haak.