Als je geïnteresseerd bent geraakt in vissen en ook in de karper, dan komt natuurlijk het moment dat je wilt beginnen met karper vissen. Om een karper te vangen heb je veel verschillende manieren, maar hoe vang je een karper. De karper is een makkelijke vis om te vangen, omdat er veel karper in het water zit. Het is wel belangrijk dat je het dan op de juiste manier aanpakt.

De karper is een vis die makkelijk te vangen is, maar hoe vang je een karper. Een karper vang je door te gaan penvissen, statisch vissen, feeder vissen of drijvend vissen. Wel is het belangrijk dat je op de juiste plek aan het vissen bent en dat je met het juiste aas aan het vissen bent. Het beste kun je geurend aas gebruiken als mais.

Hierboven heb ik kort beschreven hoe je een karper kunt vangen. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe je een karper kunt vangen. Met de juiste technieken is het zeker mogelijk om op een leuke manier een karper uit het water te halen. Ik neem je mee van het begin tot het eind hoe je een karper kunt vangen.

Wat is een karper

Voordat je begint moet je natuurlijk begrijpen wat een karper is. Een karper is een zoetwater vis die geen tanden heeft. Hierdoor is het geen roofvis en zal je een karper niet vangen doormiddel van een stuk vis. Een karper is vooral een vis die eet door op de bodem op zoek te gaan naar eten. Je mag gewoon op karper vissen tijdens de paai, maar het is wel lastiger om dan een karper uit het water te halen. Een karper eet vooral in de maanden dat het water warm is, omdat een karper dan energie heeft om opzoek te gaan naar eten. In de winter zal het ook lastiger zijn om een karper te vangen, omdat een karper dan vol zit met reserves aan energie van de warmere maanden.

Verschillende technieken voor karper om een karper te vangen

Zoals ik eerder al heb verteld kun je karper op verschillende manieren vangen. Zo kun je een karper vangen door het gebruik van een dobber, een drijvend aasje en een vast loodsysteem. In dit artikel zou ik elke methode van vissen apart gaan uitleggen, maar voordat je een methode kiest zijn er nog een paar factoren belangrijk. Als je kiest voor een methode moet je namelijk ook rekening houden met bijvoorbeeld het weer, het type water, het aas waarmee je gaat vissen en de drukte van andere vissers. Zo kun je niet in de winter drijvend vissen, omdat de karper dan het minst actief is en je ze niet op het oppervlak zult aantreffen.

Lees hier meer over de omstandigheden die invloed hebben op de karper.

Een karper met de dobber op vangen

Naar mijn mening is dit mijn favorieten manier om een karper aan de haak te slaan. Het mooie van penvissen is, dat je niet teveel spullen bij je hoeft te hebben. Je kunt gemakkelijk een hengel, visnet, onthaakmat, onthaaktang, aas en de vispas meenemen en een karper aan de haak slaan. Penvissen houdt in dat je een karper uit het water haalt en de beetregistratie ontvangt doormiddel van een dobber die ondergaat. Penvissen kan in verschillend soort water, maar het makkelijkste is om een karper uit het water te halen in de kleinere wateren. Zo kun je het beste gaan penvissen in sloten en polders. Als je meer informatie wilt hebben over het penvissen op karper, dan heb ik een uitgebreid artikel geschreven met alle informatie over het penvissen.

Klik hier voor het artikel.

met de dobber op karper vissen

Een karper drijvend vangen

Wanneer het weer beter is en de karper erg actief is, is het gemakkelijk om een karper op het oppervlak te vangen. Dit is misschien wel een van de meest snelle manieren om een karper te vangen. Zelf heb ik al eens een karper binnen enkele seconden gevangen door het gebruik van een drijvende korst. Onder de juiste omstandigheden is het een kwestie van geduld om een karper te vangen met een drijvend aasje. Voor het drijvend vissen is het belangrijk om de juiste spullen te hebben. Echter is het zo dat het vissen met drijvend aas ervoor zorgt dat je heel gemakkelijk kunt vissen.

Materiaal

Voor het vissen op karper heb je alleen een haak nodig op je hengel. Gebruik hiervoor een haak die groot genoeg is. Ook is het belangrijk dat je een goed drijvend aasje gebruikt. Je kunt verschillende aasjes gebruiken, denk hierbij aan een drijvende korst of drijvende hondenbrokken. Een korst kun je zelf haken of met een elastiekje vast maken, een hondenbrok kun je niet haken en moet je altijd met een elastiekje bevestigen. Als je meer wilt weten over het vissen op karper met een drijvend aasje kun je doorklikken naar mijn uitgebreide artikel hierover.

Klik hier voor het artikel over drijvend vissen op karper.

drijvend vissen op karper

Een karper vangen met een vast loodsysteem

Het vissen met een vast loodsysteem is een van de meest uitgebreide manieren voor het vissen op karper. Voor het vissen met een vast loodsysteem kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt simpel met een beetrunner en een statief gaan vissen, of je kunt met een tent aan de waterkant kamperen en tegelijk op karper gaan vissen. Het vissen met een loodsysteem vergt veel voorbereiding.

Materiaal

Laten we beginnen met je hengel. Voor je hengel moet je het juiste materiaal hebben en ook de juiste onderlijntjes gebruiken. Hierbij kun je kiezen voor kant en klare onderlijntjes, maar je kunt er ook voor kiezen om deze zelf te gaan maken. Zelf ben ik een groot fan van onderlijntjes zelf maken, dit geeft de extra feeling bij het karper vissen. Daarnaast is het aan te raden om voercampagnes te houden. Je moet er echt voor zorgen dat de karper aanwezig is op de plek waar jij wilt gaan vissen. Als je graag meer wilt weten over het karper vissen met een vast loodsysteem, kun je hier meer informatie over lezen als je verder klikt op het artikel wat ik daarover geschreven heb.

Lees hier meer over het statisch vissen op karper.

met een vast loodsysteem vissen op karper

Vis plek zoeken

Wanneer karper zoeken

Als we kijken naar de juiste vis plek hebben we veel keuze. Je kunt eigenlijk overal wel karper aantreffen. Zo zit er karper in sloten, meren, kanalen en polders. Als je een vis plek zoekt kun je het beste gaan zoeken in de paai tijd (rond april tot juni). In deze periode is de karper erg actief en niet schuw. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk karpers kunt spotten en uitzoeken hoe het water eruit ziet.

Waar karper zoeken

Karpers zullen rond de paai vooral in de kleinere en ondiepere wateren zitten, omdat deze wateren sneller opwarmen. Als je de karper hebt gevonden kun je gaan kijken waar de karper vanaf dat water allemaal naartoe kan gaan. Als het water aan een groot meer zit aangesloten, is de kans groot dat de karper na de paai zou vertrekken naar het grote meer. Als je bij dit grote meer verschillende obstakels ziet zoals bomen, stijgers of waterplanten. Kun je het beste kijken of daar karper tussen zit.

Hoe een karper vinden

Doe dit door het gebruik van een polariserende  zonnebril. Karpers zijn te herkennen aan aasbellen, stofwolken, zwemgolven en natuurlijk een karper die je in het water ziet zitten. Wees daarom scherp. Je kunt gemakkelijk een karper spotten, maar je kunt ook gemakkelijk een karper over het hoofd zien.

Lees hier het uitgebreide artikel over waar de karper zit.

Materiaal

Als je de juiste vis plek hebt gekozen, is het belangrijk dat je de juiste methode kiest om te gaan vissen. Bij het kiezen van de methode zijn er allemaal verschillende soorten materialen van toepassing, maar er zijn ook overeenkomsten. Als je opzoek bent naar welk materiaal je voor welke methode nodig hebt, kun je op mijn website per vismethode het bijbehorende artikel vinden.

Onthaakmat en visnet

Twee belangrijke items die je zeker bij je moet hebben zijn een goed visnet en een onthaakmat. Als je zelf onderzoek hebt gedaan naar het water weet je ook ongeveer hoe groot de karpers zijn die je kunt vangen. Daarop kun je je visnet aanpassen. Zo kun je voor het penvissen in kleinere wateren beter een wat kleiner net meenemen, zodat je makkelijk van vis plek kunt wisselen. Bij het vissen met een vast loodsysteem op een plek kun je makkelijk een groter net meenemen, omdat je niet elke keer van plek hoeft te wisselen. De onthaakmat is ook belangrijk. Het is verplicht om een onthaakmat  mee te nemen voor karper. Bij het kiezen van een onthaakmat houd rekening met dat de onthaakmat groot genoeg is. Bij het niet bij je hebben van een onthaakmat kan de vis beschadigen.

Extra materiaal

Ook is het belangrijk dat je het juiste aas bij je hebt, een onthaaktang en extra materiaal zoals lijntjes en haakjes. Bij het breken van je materiaal kun je dan wisselen en hoef je niet te stoppen of terug naar huis te gaan.

Karper aan de haak geslagen

Het is eindelijk gelukt. Alle voorbereiding heeft zich laten belonen. Je hebt een karper die bij je haak aas actief is. Nu is het belangrijk om op het juiste moment aan te slaan. Probeer het zelf uit. Ik zeg zelf liever net iets te laat aanslaan, dan te vroeg aan slaan en een vis missen. Op het moment dat je de karper hebt gehaakt zal je gelijk voelen dat je in een gevecht zit met de vis. Een karper is de sterkste zoetwatersoort. Een karper laat zich niet zomaar op de kant krijgen. Het kost gemiddeld al een paar minuten om een karper op de kant te krijgen. Gun de karper die tijd ook. Zorg ervoor dat je spoel niet te strak staat, anders zal de karper losschieten. Na een tijd vechten met de karper zal je merken dat de karper te moe is om nog door te gaan.

Karper scheppen

Dit is het moment dat je de karper met je visnet kunt scheppen en op de kant kunt tillen. Belangrijk is dat je het net helemaal onderaan optilt met de steel omhoog, anders zal je steel breken en is je net kapot. Op het moment dat je de karper op de kant hebt kun je op een natte onthaakmat de karper leggen en beginnen met onthaken. Neem hiervoor de tijd en probeer de vis niet te beschadigen. Als de vis onthaakt is, leg dan gelijk je hengel weg en eventueel je net als hij daaruit is. Dit zal ervoor zorgen dat je niet je materiaal kapot maakt door er bijvoorbeeld op te gaan staan. Nu is er tijd om een leuke foto te maken van je karper, hem te wegen en op te meten.

Karper terugzetten

Hierna kun je de karper weer veilig terug in het water zetten. De karper terugzetten kan op twee verschillende manieren. De eerste is dat je je onthaakmat gebruikt als tas om de karper zo in het water te leggen. De andere manier is dat je je visnet gebruikt om je karper weer terug in het water te leggen. Een karper zal vaak nog even op adem moeten komen voordat hij weer zal gaan zwemmen.

Verder vissen

Nu je op de vis plek een vis hebt gevangen kun je drie dingen doen. De vis plek is namelijk verstoort en zal weer tot rust moeten komen, voordat je een nieuwe karper zult vangen. Als eerste kun je ervoor kiezen gewoon naar een andere plek te gaan. Als tweede kun je ervoor kiezen de plek rust te geven, een beetje bij te voeren en later terug te komen op de plek. Tot slot kun je bijvoeren en op dezelfde plek verder vissen. Dit hangt ervan af hoe erg de plek verstoort is. Als je merkt dat de vissen nog steeds bezig zijn met azen is het zeker mogelijk om door te gaan vissen op die vis plek.

verder vissen op karper