Tegenwoordig wordt mais gezien als het vergeten aasje, maar dat maakt het niet een slecht aasje. Er wordt tegenwoordig veel geld uitgegeven aan duur aas zoals boilies of tijgernoten. Echter is dat helemaal niet nodig. Karpers zijn juist dol op mais en je kunt super grote en sterke karpers vangen met alleen maar mais. Daarom is vissen met mais op karper nog steeds super effectief.

Mais is ideaal aas om mee te vissen op karper. De gele kleur en de zoete geur trekt de karper aan. In de zomermaanden eet de karper zich helemaal vol met mais en kun je meerdere korrels op de haak prikken. In de winter kun je zelfs karpers vangen met één mais korrel, omdat het erg opvalt in het water.

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom het belangrijk is om nog steeds met mais te vissen op karper. Ik leg uit hoe je dit het beste kunt aanpakken en waarom het nou effectiever is dan al dat dure aas wat tegenwoordig gebruikt wordt. Ook neem ik je mee in alle verschillende soorten mais die er zijn en hoe je deze kunt gebruiken bij het vissen.

Waarom is de karper dol op mais

Van zichzelf heeft mais veel eigenschappen waar de karper dol op is. Als eerste is mais geel en dat is een felle kleur. Deze kleur ziet de karper snel tijdens het zoeken naar eten en vooral in de winter is dit handig. Tijdens de winter eet de karper niet veel en zo zorg je ervoor dat die snel je opvallende maiskorrel pakt.

Ook heeft mais een zoete smaak en geur waar de karper dol op is. Door deze geur trekt het de karper aan en als de karper begint met azen geniet hij hiervan. Ook zorgt dit ervoor dat de karpers om hem heen zien dat er aas is en die komen ook bij deze plek azen. Tijdens het azen zit de karper niet snel vol omdat de maiskorrel niet al te groot is.

Tot slot is mais herkenbaar voor de karper. Wanneer je gaat vissen met exotische boilies of met mais, dan zal de karper het mais sneller herkennen.

karper met mais

Kant en klare mais / zoete mais

Kant en klare mais is in elke supermarkt te koop. De regel is hoe goedkoper hoe beter de mais is om mee te vissen. Zoete mais heeft een goede smaak waar de karper dol op is en het is zacht van zichzelf. Deze mais is gelijk uit het blik te gebruiken voor zowel het voorvoeren als voor haak aas. Met het voorvoeren raad ik aan om het mais gelijk uit het blik te gebruiken of het hele blik (inclusief het vocht) te gebruiken in je voertje. Zelf vries ik een kleine hoeveelheid van de mais in, omdat ik met ander aas voorvoer. Dit zorgt ervoor dat ik het mais meerdere keren kan gebruiken en niet steeds moet weggooien. Voordat je het in de vriezer doet moet je wel het vocht uit het blik doen, anders wordt het een plakkerige boel die je niet kunt hergebruiken.

Harde mais

Harde mais is ideaal om te gebruiken om mee voor te voeren. Vaak vind je harde mais in een kant en klare partikel mix en deze kun je gelijk gebruiken. Het grote voordeel van harde mais met voorvoeren is, dat je minder last krijgt van witvis en brasem op je voerplek. Zo is harde mais ideaal op brasemrijk water. Harde mais is niet te gebruiken op de haak, maar wel op de hair. Hiervoor moet je eerst het mais goed bereiden. Dit doe je door de mais te koken en te weken.

Mais bereiden / koken

Om harde mais aan de hair te kunnen doen, moet je deze mais eerst koken en weken. Het koken van de mais doe je in een pan en dit zorgt ervoor dat de mais zacht wordt. Met het weken van de mais zorg je ervoor dat de mais vocht krijgt wat ervoor zorgt dat de mais aantrekkelijk wordt voor de karper. Om te weken moet je de mais in een emmer met water doen en dit moet je minimaal 24 uur en maximaal 48 uur laten weken. Hierna moet je de mais een half uur koken. Laat de mais nog even afkoelen en hierna is het in te vriezen of gelijk te gebruiken.

mais koken en voorbereiden

Imitatie mais

Imitatie mais is te gebruiken als losstaand stukje aas of in combinatie met een boilie of echte maiskorrels. Het effect van imitatie mais, is dat deze onderwater blijft drijven. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je boilie of je rij met maiskorrels net boven de bodem hangt. Hiermee zorg je ervoor dat de karper net iets sneller je haak aas vindt. Imitatie mais is in allerlei verschillende groottes en kleuren te verkrijgen. Een andere kleur dan geel maakt de karper nieuwsgierig en hierdoor kan je net iets sneller een karper vangen. Imitatie mais is niet te gebruiken op een haak, maar moet je op je hair bevestigen. Het bestaat uit plastic of rubber en hier kun je makkelijk met een boilienaald doorheen prikken.

vissen met imitatie mais

Kippen mais

Kippenmais is ideaal te gebruiken om mee voor te voeren. Het is goedkoop te verkrijgen in grote aantallen en trekt de karper erg aan. Belangrijk bij kippenmais is dat je het wel eerst een dag weekt en daarna kookt. Om de mais nog iets aantrekkelijker te maken kun je ervoor kiezen om huisproducten zoals suiker of smaakjes van de viswinkel er doorheen te gooien. Dit kan net het verschil maken tussen een karper vangen of niet. Natuurlijk is de mais ook naturel te gebruiken na het koken. Kippenmais is niet goed te gebruiken op de haak of hair. Daarom gebruik je dit echt om de vis mee te lokken naar je vis plek.

vissen met kippen mais

Reuze mais

Aan de naam te horen weet je al de speciale eigenschap van deze soort mais. Reuze mais is een stuk groter dan de normale mais korrel. Dit heeft als voordeel dat deze sneller opvalt tijdens het vissen en dat dit minder witvis en brasem aantrekt. Het grote nadeel van reuze mais is, dat deze geen sterke smaak heeft. Je bent verplicht om ze te koken en daarom is het aan te raden om tijdens het koken zoete smaakjes er doorheen te gooien. Reuze mais is ideaal om te gebruiken op je hair, omdat je hiermee net een opvallendere korrel hebt.

Voerplekjes maken

Voor het voorvoeren is mais ideaal. De karper is er dol op, het is opvallend en het geeft een goede geur af. Je kunt tijdens het vissen in de warmere maanden een paar handjes mais in het water gooien en deze rustig een voor een afvissen. In de wintermaanden moet je niet teveel voeren. Hierbij kun je het beste kiezen om maximaal een klein handje per plek te voeren. Lees hier meer over karper vissen in de winter. Voor het vinden van de juiste plekken voor de karper kun je het beste voorvoeren op plekken waar de karper zich schuil houdt, of plekken waar de karper zich veilig voelt tijdens het azen. Voor meer informatie over waar de karper zit, verwijs ik naar mijn blog die ik hierover heb geschreven. Je kunt hier klikken voor de beste plekken om karper te vangen.

Mais op de haak of een hair

Maiskorrels zijn op de haak en op de hair te doen. Zoals ik eerder vertelde ligt dat er wel aan met welke maiskorrel je vist. De zoete mais is ideaal te gebruiken voor beide manieren. Je kunt ervoor kiezen om in de warmere maanden 3 tot 6 korrels op de haak te doen (het is niet erg als deze op de lijn zitten boven de haak). Belangrijk is dat je haak punt openblijft. Dit zorgt ervoor dat de karper makkelijker haakt. Bij het vissen met de hair kun je ervoor kiezen om 3 tot 6 korrels op de hair te schuiven, dit hangt af van hoe groot je hair is. In de wintermaanden zou ik gaan voor 1 tot 2 korrels mais. Dit is meer dan zat, omdat in deze periode de karper niet veel eet en daarom al genoeg neemt met minder korrels.

Als je opzoek bent naar een vis goede vismethode om met mais te vissen, dan kun je hier klikken naar mijn blog over het vissen met de dobber op karper.

mais aan de haak of hair doen