Karper vissen is vooral populair in de zomer, maar het is natuurlijk ook mogelijk om te vissen in de winter op karper. Het liefst vis je natuurlijk het hele jaar door en vaak stoppen mensen in de winter voor de karper, omdat ze denken dat de karper niet te vangen is. Echter is dit niet helemaal waar. Het is een stuk moeilijker om in de winter een karper te vangen, maar het is zeker wel mogelijk.

Karpers zijn in de warmere maanden actiever en zijn ze ook meer bezig met eten. Het is daarentegen wel mogelijk om te vissen in de winter op karper. Met de juiste technieken is het goed te doen om een karper te vangen. Door de juiste plek en het juiste voer te gebruiken, is het nog steeds mogelijk om een mooie karper aan de haak te slaan. Karpers zijn in de winter trager en ze eten minder, omdat ze een stuk minder verbranden.

Hierboven heb ik kort beschreven hoe de karper in de winter is. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe de karper in de winter is. Ook ga ik het hebben hoe jij het beste hierop jouw vistechniek kunt aanpassen. Na het lezen van dit artikel ben ik er zeker van dat jij ook door kunt vissen in de winter op karper.

Karpers zoeken doen we overdag

Tijdens de koudere maanden zijn karpers te vinden op andere plekken dan in de zomer. In plaats van de grote wateren zijn karpers te vinden in de kleinere wateren. Dit komt omdat de kleinere wateren net iets warmen zijn dan de grotere wateren en karpers trekken liever naar de warmere wateren toe. Zoals je nu weet zitten karpers in de warmere plekjes in het water. Denk hierbij aan duikers, onder bruggen en tussen het riet. Dit zijn plekken waar de karpers lekker warm in zitten. Je ziet vaak dat de karpers van de grotere meren en kanalen vertrekken naar de kleinere slootjes. Kijk daarom bij ondiepe wateren, slootjes en polders als je opzoek bent naar een karper.

Wil je meer lezen over waar de karper zit, dan kun je hier klikken naar het artikel daarover.

karpers overdag in duikers

Kenmerken karper in het water

Zoals ik al eerder vertelde zal je de karper niet veel bewegen en is het daarom lastig om de karper op de herkenbare manieren te vinden. Je hoeft daarom ook niet te wachten op stofwolken en golven in het water. Het belangrijkste is genoeg plekken maken om te vissen en gewoon proberen.

Wanneer in de winter vissen op karper

Om met succes in de winter op karper te vissen, moet je de warmere momenten van de dag kiezen. Ga lekker overdag vissen wanneer het zonnetje schijnt en het niet hard waait of ga uit de wind staan. Zoals ik eerder al vertelde liggen de karpers op de wat warmere plekken. Daarom kun je het best opzoek gaan op momenten dat het warm is. Zoals je in de warmere maanden in de ochtend of de avond kunt, moet je nu juist lekker overdag vissen.

Vistechnieken

In de winter raad ik aan om het vissen op karper zo simpel mogelijk te houden. Ik kies er daarom zelf alleen voor om met de pen op karper te gaan vissen. De reden is, omdat het penvissen nog steeds erg belonend is. Dit is omdat je met penvissen de karper minder hoeft te verleiden om het aas te grijpen. Ik raad het af om met drijvend aas te gaan vissen op karper. Karpers zullen weinig tot niet zwemmen en je zult ze al helemaal niet vinden op het oppervlak. Ook het vissen met een loodsysteem zal niet zo lonend zijn. De karper eet weinig en is daarom moeilijk te verleiden. Grote boillies zullen niet door de karper gepakt worden en grote voercampagnes zullen eerder zonde van het geld zijn, dan dat ze veel vissen gaan opleveren. Daarnaast kun je gemakkelijk met penvissen verschillende plekjes afvissen.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over karper vissen met de dobber.

karpers vangen met de dobber

Voorvoeren met kleiner aas

Met voorvoeren tijdens de winter moet je erg goed oppassen. Je zult al snel teveel voeren en heeft de karper geen trek meer in je haak aas. Voer daarom minimaal. Ik zeg altijd liever iets te weinig voeren dan teveel. Ook waarmee ik voorvoer in de winter is heel anders. Tijgernoten hebben geen effect in het water tijdens de winter. Door de lage watertemperatuur komen er minder geurstoffen vrij van de tijgernoot. Daardoor vindt de karper je voerstek moeilijker. Ongeveer hetzelfde geldt voor pellets. Karper pellets brokkelen af onderwater en daar komen veel geurstoffen van af. Dit gebeurd alleen als de water temperatuur warm genoeg is. Ik laat tijdens de winter de tijgernoten en pellets thuis. Ook andere grote dingen laat ik thuis zoals boillies.

Hoe wel voorvoeren

Het voer wat ik gebruik in de winter is een combinatie van zaden en harde mais. Omdat zaden zoals hennep klein zijn raakt de karper er niet snel vol van. Ook heeft de karper moeite met het eten van de kleine zaadjes. Dit zorgt ervoor dat de karper langer op jouw stek aanwezig is. Als ik ga voorvoeren maak ik iets meer plekken dan normaal. Zelf maak ik in de warmere maanden ronde 4 plekken die ik 20 minuten afvis. Tijdens de koudere maanden kies ik voor 6 tot 8 plekken en die vis ik rond de 15 minuten af. Daarom maak ik veel kleine voerplekjes.

Lees hier meer over voorvoeren met penvissen.

voorvoeren met kleine partikels

Aas bij het vissen in de winter

Als aas gebruik ik opvallende stukken. Het meeste vis ik met mais. Dit omdat ik het een makkelijk en niet te duur aasje vind. Ook vind ik het fijn om altijd mais in huis te hebben, omdat het aas is wat voor de meeste situaties gebruikt kan worden. In de warmere maanden doe ik vaak 3 maiskorrels aan de haak, maar in de winter doe ik vaak minder aan de haak. Bij 1 mais korrel op een niet te grote haak vang ik al optimaal. Leer hier meer over mais als aas. De karper is in de winter maanden een stuk minder gulzig. Een ander stuk aas wat ik gebruik tijdens het vissen in de winter is een pluim van witbrood. Dit is een niet te zwaar stukje aas en het is ook een erg opvallend stukje aas. Omdat het een opvallende witte pluim is zal de karper het snel zien. Het belangrijkste is dat je aas opvallend is en je het de karper makkelijk maakt om je aas te pakken.

karper vissen met mais

Houd jezelf warm tijdens de winter

Belangrijk bij het vissen in de winter is dat je jezelf ook warm houdt. Je kunt wel gaan vissen, maar ik sta zelf niet graag uren in de kou. Daarom kun je het beste een goede dikke jas en een warme broek aan trekken. Warme schoenen met een paar dikke sokken (misschien wel twee paar). Ga vooral uit de wind staan en neem een paar handschoenen mee. Het vissen met handschoenen is niet het makkelijkst, maar je hebt speciale handschoenen voor het vissen. Dit zijn handschoenen zonder vingertoppen. Ook heb je wat minder dikke handschoenen die je kunt gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar gewoon lekker dikke handschoenen en de hengel neerleggen tijdens het vissen. Of wat ik vaak doe is mijn handschoenen meenemen voor na het vissen. Denk ook altijd aan eten en drinken. Het warm houden van jezelf kost energie. Neem daarom genoeg versnaperingen mee.

Extra tip: pas op aan de waterkant voor gladheid. Niemand wilt na een dagje vissen in het ziekenhuis belanden.

Karper gevangen in de winter

Wanneer je een karper op een plek hebt gevangen, dan kun je gemakkelijk daar nog een keer gaan vissen. Karpers liggen in de winter vaak dicht bij elkaar en houden elkaar daar warm. Dit zorgt ervoor dat het zoeken naar een karper op een verder stuk water weinig zin heeft. Echter is dit geen zekerheid, want karpers kunnen alsnog geschrokken zijn. Kijk het daarom goed aan, maar wanneer je een karper op een plek vangt, is de kans groot dat je een uur later daar weer een karper vangt (wanneer de rust is teruggekeerd).

Daarnaast is het belangrijk goed na te denken over het welzijn van de karper. In de winter is de karper kwetsbaarder. Zijn slijmlaag en kieuwen kunnen namelijk bevriezen wanneer de karper zich boven het water bevindt. Ook moet de karper nat gehouden worden, dit zorgt er namelijk voor dat hij de water temperatuur blijft behouden.

karper gevangen in de winter