Een hele leuke vis om te vangen is een snoek. Het mooie van een snoek, is dat het een echte jager is. Hierdoor kun je aardig wat verwachten van deze vis. Belangrijk is dat deze vis tanden heeft en daarom is het belangrijk dat je je goed inleest, voordat je wilt gaan vissen. Ook is het niet altijd even makkelijk om een snoek te vangen. Maar hoe kun je dan precies snoek vangen?

Snoek vangen kun je doen door actief te vissen met kunstaas of door met dood aas te vissen. Snoek is een echte jager en eet alleen andere vissoorten. Bij het onthaken moet je goed uitkijken voor de tanden, want hier kun je je aan bezeren. Als aas kun je spinners, jerkbaits en dood aas gebruiken.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je snoek kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een snoek is, waar je goed kunt vissen, wanneer je het beste kunt snoekvissen, welke vistechniek voor snoek goed werkt, wat je allemaal nodig hebt voor het snoeken, welke vergunning belangrijk is, welk aas je kunt gebruiken en hoe je een snoek onthaakt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je snoek kunt vangen.

Wat is een snoek

Een snoek is een vis die voorkomt in zoetwater. Herkenbaar aan een snoek is dat het echt een jager is en andere vissoorten eet. Hij is namelijk langwerpig, waardoor hij snel kan zwemmen. Daarnaast is het zo dat hij een puntige bek heeft, waardoor hij makkelijk andere vissen kan pakken.

De kleur van een snoek is van de bovenkant zwart, waardoor je ze niet makkelijk ziet. Aan de zijkant is hij een beetje groen met bruin gevlekt. Aan de onderkant is hij erg licht. De onderkant van een snoek is wit.

Tot slot is het zo dat een snoek hele scherpe kleine tandjes heeft. Hij heeft aardig wat tandjes. De tandjes zitten aan de voorkant van zijn bek. Hierdoor is het belangrijk dat je goed oppast met het onthaken, omdat hij je erg naar kan bezeren. Pas daarom goed op.

Wat is een snoek

Waar kun je goed snoek vangen

Snoek is een vis die eigenlijk op elk water voorkomt. Hierdoor wordt het makkelijker om snoek te vangen, maar het blijft nog steeds erg lastig om hem te vinden. Dit heeft ermee te maken dat hij zichzelf niet graag laat zien, omdat hij voor zijn prooien graag beschut blijft.

Hoe meer prooivisjes aanwezig zijn, des te meer snoek er ook zal zijn. Hierdoor kun je makkelijk achterhalen waar snoek is. Stel dat jij veel aan het voorn vissen bent, dan weet je precies waar de vissen allemaal zitten. Dit zijn ook de plekken waar je dus de snoeken kunt verwachten.

Snoeken komen voornamelijk voor op de grotere wateren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kanaal, rivier of groot meer. Echter is het ook zo dat er genoeg snoeken te vinden zijn in de woonwijk. In de kleinere slootjes zitten ook genoeg snoeken, alleen moet je er wel zeker van zijn dat er genoeg leven in het water is. Je hebt ook veel snoeken in de polder zitten en daardoor is het ook mogelijk om snoek te vangen, wanneer je door de polders trekt.

Tijdens de paai zal je zien dat de snoek trekt naar de ondiepere plekken in het water. Als je dan je best doet om te kijken in het water, zal je zeker verschillende snoeken spotten. Weet wel dat de snoeken na de paai weer richting de diepere plekken in het water trekken. Door tijdens de paai ze te zoeken, heb je wel een lijndraad, in welk water de snoeken zitten. De paai is in de maanden april en mei.

Waar kun je goed snoek vangen

Hoe diep moet je op snoek vissen

De diepte maakt bij het snoekvissen uit. Echter is het zo dat snoek op elke diepte zo’n beetje je aas kan pakken. Het is hierbij wel belangrijk om te kijken naar waar de snoek op dat moment zin in heeft. Stel dat de snoek veel tussen de voorn zit, dan weet je dat je op ongeveer dezelfde hoogte moet vissen. Voorn zit ongeveer op een diepte van 20 à 40 centimeter boven de bodem. Als je hier gaat vissen, is de kans groot dat je snoek gaat vangen.

Mocht je snoek(en) gespot hebben op het oppervlak, dan is het ook mogelijk om hoger te vissen. In dit geval heeft het vaak weinig nut om diep te vissen, omdat een snoek je aas dan niet zo snel zou vinden. Om richting het oppervlak of op het oppervlak te vissen, maak je kans om snoeken te vangen. Je zal vaak zien dat die snoek dan richting je aas trekt, zonder dat hij eerst diep het water in moet trekken.

Een snoek is gewoon een vis die aas pakt wat voorbijkomt. Stel dat je dan het aas voor zijn neus kan doen, dan heeft het geen reden om dieper te vissen. Probeer daarom het aas altijd zo dicht mogelijk te doen op de diepte dat de snoeken op dat moment zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat snoeken in de winter richting de bodem trekken. Dit heeft namelijk met de watertemperatuur te maken, die op het diepe veel constanter blijft. In de zomer is het juist weer dat je meer snoeken op het oppervlak ziet. Op het oppervlak is het namelijk zo dat er in de zomer meer zuurstof te vinden is.

Wanneer kun je het beste snoekvissen

Het is helaas niet zo dat je het hele jaar door goed snoek kunt vangen. Snoek is namelijk een vis die actiever is, wanneer het niet te warm is. Houd er dus rekening mee dat je tijdens de minder warme dagen moet gaan vissen. De periode om op snoek te vissen begint vanaf de herfst. Dit is het seizoen dat het van hele hete dagen, naar een stuk minder warme dagen gaat. Hierdoor krijg je dat het water ook minder heet wordt en het daardoor prettiger wordt om te zwemmen, voor de snoeken.

Daarnaast werkt het ook goed om tijdens de winter op snoek te vissen. Tijdens de echt koude dagen is het namelijk zo dat snoek juist erg actief wordt. Snoek is een vis die geen moeite heeft met de echte kou, terwijl andere vissoorten dat wel hebben. Hierdoor krijg je dat de andere vissoorten veel minder actief zijn en minder bewegen. Het wordt voor een snoek juist makkelijker om zo aan zijn voedsel te komen. Vergis je dus echt niet hoe goed je kunt vangen bij temperaturen rond de 0 graden.

Mocht je echt in de winter willen vissen, dan kun je zelfs tijdens periodes met ijs gaan vissen. Je moet dan wel opzoek gaan naar een wak, waar je met je hengel kunt vissen. Tijdens echt deze hele koude periodes, raad ik het wel aan om meer richting warmere plekken te treken. Het is namelijk zo dat de voorns dan richting de havens en woonboten gaan, omdat deze het water verwarmen.

Wanneer mag je niet op snoek vissen

Belangrijk om te weten is dat er een periode is, waarin het verboden is om op snoek te vissen. Dit heeft namelijk te maken dat je niet tijdens de paai op snoek mag vissen. Tijdens de paai moet de snoek zich echt focussen op de paai en mag die daardoor niet uit het water gehaald worden. Deze periode is vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei. In deze periode is het verboden om met doodaas en kunstaas te vissen.

Kun je goed snoekvissen in de zomer

Zoals ik eerder al vertelde is het zo dat snoek erg goed te vangen is, tijdens de koudere dagen. In de zomer is het natuurlijk vaak warm en dit betekent ook dat het lastiger is om snoek te vangen.

Echter is het wel mogelijk om in de zomer een snoek te vangen, want ze zwemmen nog steeds rond en moeten natuurlijk ook eten. Wel moet je er rekening mee houden dat je het totaal anders moet aanpakken. Als eerste raad ik het aan om in ondiepe wateren te vissen, mocht je overdag willen vissen. Hier heb je namelijk te maken met meer zuurstof, waardoor het voor de snoeken aantrekkelijker is.

Wil je echt goed vangen in de zomer, dan raad ik het aan om buiten de zonuren te vissen. Je kunt voor zonsopkomst of na zonsondergang perfect vissen. Hierbij kun je wel op de grotere en iets diepere wateren vissen. Ook zal je merken dat dan de snoek redelijk actief is en het een stukje makkelijker wordt om een snoek op de kant te krijgen.

Welke vistechnieken zijn er bij het snoekvissen

Voor het snoekvissen zijn er verschillende vistechnieken. Een van deze vistechnieken is het actief vissen op snoek. Bij deze vistechniek zorg je ervoor dat je een levend visje nadoet. Dit wordt actief vissen genoemd, omdat je hiermee zelf bezig bent met het vissen. De hele tijd moet je opnieuw ingooien en weer binnenhalen en dat maakt het erg leuk om te doen. Hierbij heb je dus ook dat je een aanbeet gelijk aan je hengel voelt en je daardoor echt in een keer de kracht van de snoek op kunt vangen. Daarnaast is het zo dat je bij deze vistechniek te maken hebt met dat je veel op verschillende plekken gaat vissen. Je gaat hierbij dus echt opzoek naar de snoek en nadat je een vis vangt, ga je daarna weer door naar een andere plek. Hierdoor blijf je rouleren van plek en hoef je dus niet bang te zijn dat een bepaald water niet goed genoeg is.

Een andere manier om snoek te vangen is door met dood aas te gaan vissen. Het dood aas vissen is juist weer erg effectief, wanneer je precies weet waar de snoeken op dat moment zijn. Stel dat jij een water hebt waar ontzettend veel snoek zit, en je weet ook precies waar ze zitten, dan kun je met het dood aas vissen in een korte tijd veel snoek vangen. Bij het dood aas vissen vis je daarentegen juist wel erg passief. Eigenlijk gooi je je hengel in en wacht je totdat je beet hebt. Dit kun je namelijk zien door een snoekdobber of een verklikker. Het is hierbij dus ook mogelijk om met meerdere hengels te vissen. Kies met de meerdere hengels er wel voor dat je deze hengels uit elkaar bevist.

Lees hier meer over het vissen met dood aas.

Welke vistechnieken zijn er bij het snoekvissen

Wat voor snoekvisuitrusting heb je nodig om snoek te vangen

Bij het snoekvissen heb je verschillende spullen nodig. Een van de belangrijkste dingen is dat je een goede en lange tang bij je hebt. Een snoek heeft namelijk scherpe tanden, die erg gevaarlijk kunnen zijn. Om te voorkomen dat je jezelf verwond, is het belangrijk dat gebruik maakt van een tang en daardoor niet met je hand in de bek van de vis moet.

Daarnaast is het ook belangrijk om gebruik te maken van een stalenonderlijntje. Door de tanden die de vis heeft, is de kans groot dat hij je gevlochten lijn doorbijt. Om dit te voorkomen doe je aan de onderkant van je hoofdlijn een onderlijntje. Wanneer de vis bijt, dan bijt hij in je stalenonderlijntje. Dit onderlijntje kan hij niet doorbijten en daardoor verlies je niet de vis.

Stel dat je met dood aas wilt vissen, dan is het belangrijk dat je weet dat je iets moet hebben dat de beetregistratie door kan geven. Een voorbeeld hiervan is een snoekdobber. Een snoekdobber is over het algemeen erg groot en breed en dat is helemaal prima. Doordat je met een dode vis aan het vissen bent, moet je ook gebruik maken van een bredere dobber. Stel dat je dit niet doet, dan krijg je dat de dobber al ondergaat, voordat je beet hebt. Je hoeft namelijk ook niet bang te zijn dat je dobber gevoeld wordt door de snoek, omdat hij bij het pakken van de vis toch in een keer de hele vis meetrekt.

Wat voor snoekvisuitrusting heb je nodig

Welke snoekhengel heb ik nodig voor het vissen

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je gebruikmaakt van een goede snoekhengel. Voor het actief vissen op snoek heb je een andere hengel nodig, dan wanneer je met dood aas gaat vissen. Met het actief vissen, moet je veel bewegen met de hengel. Daardoor is het belangrijk dat je hengel niet de lang is, omdat het alleen maar minder handig wordt om veel ermee te zwaaien. Gebruik daarom bij het actief vissen op snoek een korte snoekhengel, die ook nog eens stug is. Deze maakt het makkelijker om binnen te halen en snel weer in te kunnen werpen. Denk hierbij aan een hengel van 1.80 meter tot 2.10 meter. Zelf maak ik veel gebruik van een 2.00 meter hengel, omdat dit er lekker tussenin zit en prima voor het gebruik is.

Echter moet je voor het dood aas vissen een totaal andere hengel gebruiken. Bij deze vistechniek moet je er echt voor kiezen om juist een langere hengel te gebruiken. Een langere hengel zorgt namelijk gewoon voor meer controle over de vis. Hierdoor kun je goed de vis naar je toe drillen en dat zorgt weer voor minder vissen die losraken. Het liefste wil je namelijk ook een zo groot mogelijke hengel, alleen is dat bij de andere vistechniek gewoon niet praktisch. Kies bij het dood aas vissen voor een hengel van 2.80 meter tot 3 meter.

Welke visvergunning heb je nodig voor het snoeken

Voor het snoekvissen, is het verplicht om in het bezit te zijn van een VISpas. Zorg ervoor dat je deze te allen tijde bij je hebt, want je kunt gevraagd worden om deze bij een controle te tonen. De kleine VISpas is niet geschikt voor het snoekvissen, omdat er beperkingen gelden voor het gebruik van bepaalde aassoorten, die echter essentieel zijn voor het vangen van snoeken.

Bij een controle moet je ook kunnen aantonen dat je gerechtigd bent om op het betreffende water te vissen. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt de lijst met wateren bij je VISpas bestellen, waarin je kunt aangeven op welke wateren je mag vissen. In dit boekje staan ook de specifieke regels voor elk water vermeld.

Een alternatieve optie is het gebruik van de ‘visplanner‘ app. Via deze app kun je het gewenste water opzoeken en controleren of vissen op die locatie is toegestaan. Daarnaast biedt de app gedetailleerde informatie over de geldende voorschriften op dat specifieke water.

Klik hier voor meer informatie over de VISpas en alle vereisten voor het snoekvissen.

Welk aas werkt goed om snoek te vangen

Bij het snoekvissen heb je dus twee verschillende aassoorten. Als eerste heb je de kunstaassoorten. Kunstaas is aas wat een visje moet nadoen. Hierdoor denkt de snoek dat er een visje voor zich zwemt en daardoor gaat hij het pakken. Voor de kleur raad ik het aan gewoon verschillende kleuren bij je te hebben. Hierdoor kun je echt kijken wat op dat moment werkt. Daarnaast heb je ook nog verschillende soorten kunstaas. Je hebt bijvoorbeeld hardbaits, softbaits, jerkbaits en spinners. Binnen deze categorie heb je ook weer verschillende groottes. Hierdoor heb je eigenlijk super veel keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar softbaits of hardbaits met beweging erin. Dit houdt in dat er knikken in zitten, waardoor deze in het water gaan bewegen en draaien. Daarnaast ben ik ook erg fan van spinners, omdat ze heel erg goed werken onderwater.

Mocht je interesse meer bij het dood aas vissen liggen, dan kun je verschillende vissen gebruiken. Als eerste is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf aasvissen te vangen. Stel dat je dit dicht bij je snoekplek wilt doen, dan kun je ervoor kiezen om te gaan vissen met voorntjes. Het grote voordeel van voorntjes is dat ze makkelijk te vangen zijn en ook goed werken om snoek mee te vangen. Je kunt zowel grote als kleine voorntjes gebruiken. Als visser raad ik het aan om de voorns levend te houden, totdat je hem wilt gebruiken. Sla er vervolgens met iets hard op en gebruik hem horizontaal op de haak. Dit kun je doen door hem in zijn rug te prikken. Door ze levend te houden, kun je de niet gebruikte vissen gewoon weer terug in het water doen. Het is daarnaast ook mogelijk om vissen in de winkel of op de markt te kopen. Kies er bijvoorbeeld voor om horsmakreel te kopen. Deze hebben een hele sterke geur en zijn niet te groot voor de snoek. Ook spiering werkt goed, alleen zijn deze niet altijd groot genoeg.

Welk aas werkt goed om snoek te vangen

Hoe kun je een snoek onthaken

Tot slot is het ontzettend belangrijk dat je goed weet hoe je een snoek kunt onthaken. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet, heb je de kans dat je jezelf verwond. Wanneer ik een snoek onthaak, vind ik het als eerste belangrijk dat de snoek zelf goed ligt. Doordat een snoek goed ligt, voorkom je ook dat hij zelf gaat spartelen. Wanneer hij op de onthaakmat ligt, kun je rustig je onthaaktang pakken.

Hierna til je de snoek op door de kiewgreep te doen en zorg je er zo voor dat je goed de bek van de vis opent.

Tot slot kun je met de onthaaktang in de bek van de vis en kun je rustig de haak eruit drukken. Druk de haak dieper de bek in, totdat hij eruit is. Vervolgens kun je hem voorzichtig met de tang uit de bek halen. Probeer altijd alleen de tang in de bek te doen, omdat de bek van de vis altijd nog een beetje dicht kan.

Hoe kun je de kieuwgreep doen

Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat je weet hoe de kieuwgreep werkt. Het mooie is dat de kieuwgreep helemaal niet zo moeilijk is, alleen moet je er vertrouwen in hebben dat jij de controle over de vis hebt.

Om de kieuwgreep goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat de vis ligt en je hem tijdens de kieuwgreep optilt. Zorg er daarom voor dat de vis netjes op de onthaakmat ligt. Voer vervolgens de volgende stappen uit:

  • Doe de kieuw van de vis iets omhoog
  • Vervolgens doe je je hand erin en houd je je vingers aan de binnenkant van de wang.
  • Til vervolgens de kop van de vis omhoog en je zal zien dat de bek automatisch opengaat
Hoe kun je de kieuwgreep doen