Een simpele, maar hele leuke manier, van het karper vissen is het karper vissen met dobber. Veel mensen starten op karper te vissen met de dobber, omdat het niet teveel spullen en tijd kost. Ook kan je al in een korte tijd hiermee een karper vangen.

Voor het karper vissen met dobber kun je gemakkelijk van start gaan. Je hebt hiervoor een penhengel, onthaakmat, schepnet, dobber, haakje en aas nodig. Voordat je gaat vissen is het aan te raden om een paar voerplekjes te maken. Hierna kun je deze plekjes een voor een afvissen. Als aas kun je het best mais gebruiken.

Hierboven heb ik kort beschreven hoe het karper vissen met dobber werkt, verder in dit artikel ga ik dieper in op hoe je het makkelijkst op deze manier een karper vangt. Ik neem je mee in wat je allemaal nodig hebt, welke keuze aas je hebt, waar je moet gaan penvissen en hoe jij karpers met een dobber vangt.

Vis plek uitzoeken

Voor het karper vissen met de dobber moet je wel een echte pen vis plek uitzoeken. Penvissen is vooral beter om te doen op de wat kleinere wateren zoals sloten of polders. Je kunt het beste opzoek gaan tijdens de paai. Je zult dan de karpers in de ondiepere wateren vinden en als je dan nagaat waar deze wateren op aan sluiten, zal je hier het beste kunnen vissen. Zelf vis ik veel in de polder, omdat het een rustige plek is en ik ook nooit last heb van andere vissers. Als je de juiste plek hebt gevonden, is het een kwestie van tijd om een karper aan de haak te slaan.

Lees hier meer over waar karper zit.

karper vissen bij duikers

De montage voor het vissen met dobber

De hengel

De montage voor het karper vissen met de dobber kan op allemaal verschillende manieren gedaan worden. In dit stukje ga ik vooral praten over mijn eigen montages en de ervaringen daarvan. Laat ik beginnen met de methode die ik het meeste gebruik. Voor het penvissen op karper heb ik een hengel van 3.60 meter. De reden dat ik niet gekozen heb voor een veel grotere hengel is, omdat ik graag flexibel blijf. Ik wil het liefst zoveel mogelijk plekken snel afvissen en als ik dat doe met een hengel van 4 meter, dan ben ik een stuk onhandiger bezig. Daarnaast is het zo dat ik vooral in de polder vis en daarvoor is een 3.60 hengel groot genoeg. Daarnaast is het voor penvissen belangrijk dat de hengel veel ogen heeft. Voor het penvissen vang je de klap van de karper op in je hengel en een hengel met veel ogen is flexibeler.

Lees hier alles over een de keuze van je penhengel.

Extra tip

Bij het karper vissen met de dobber is het belangrijk dat je de lengte van de hengel gebruikt om verder van je pen af te kunnen staan. Als je bijvoorbeeld voor de kant vist kies er dan voor om de hengel lengte te gebruiken om van de kant af te staan.

Molen en draad

Als molen gebruik ik een niet te grote molen. Mijn molen is een 4000 molen. Wat voor mij belangrijk is op een molen, is een goede slip. Omdat de karper een zeer sterke vis is, zal je merken dat een goede slip van groot belang is. Ik heb mijn slip ook goed los ingesteld, zodat de karper met niet al teveel kracht weg kan komen. Tijdens je run kun je altijd je slip iets strakker zetten. De lijn waarmee ik vis is een 25/100 doorzichtige lijn. De kleur van de lijn is naar mijn mening niet heel belangrijk, maar de dikte wel. Ik durf het aan om met een iets dunnere lijn te vissen, omdat ik niet bij superveel scherpe obstakels vis. Een dunnere lijn kan de vis minder snel afschrikken, maar als je voor de zekerheid met een 30/100 wilt vissen, is dat ook prima.

Pen, lood en haak

Op de lijn bevestig ik een stoppertje en een systeempje waarmee ik gemakkelijk van dobber kan wisselen. Voor het uitkiezen van je dobber, is het belangrijk dat je een dobber neemt die je alleen aan de onderkant hoeft te bevestigen. Zelf ga ik of voor dobbers van 1 gram of 0.75 gram. Na de dobber komen een aantal loodjes. Dit hangt af van je dobber gewicht. Ook vis ik met een sleepje op de bodem. Dit houdt in dat er op 10 cm afstand van de haak een loodje wordt bevestigd die op de bodem ligt. Hierdoor zal de karper minder snel tegen je lijn aanzwemmen. Tot slot heb ik een klein haakje aan mijn hengel. Zelf vis ik met een haakmaatje 10. Hiervoor heb ik gevist met een haakmaatje 8 en 6, maar ik vis liever met een wat kleiner haakje.

Lees hier precies welke dobber je nodig hebt voor het penvissen.

karper vissen met de dobber

Het beste aas voor het vissen met dobber

Mais

Nu je een goede montage hebt moet je natuurlijk kiezen voor een stukje aas. Zelf gebruik ik het liefste mais. Het fijne aan mais vind ik dat het goedkoop is en tegelijk effectief werkt. Mais is van kleur al heel opvallend een super felle kleur. Daarnaast heeft mais een sterke geur en een goede smaak voor de karper. Mais is van zichzelf goed zacht. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk op de haak prikt. Je kunt je haak zo vol doen als je wilt. Ik vis vaak met 3 korrels, maar soms vis ik ook met 7 korrels door ze door te schuiven op de lijn. Echter merk ik vaak dat de korrels dan van de zijkant eraf gescheurd worden. Doordat mais zo zacht is kun je het bij een aanbeet makkelijk doorprikken. Hierdoor zal je een karper makkelijk haken.

Lees hier het artikel over mais.

karper vissen met mais

Brood

Een ander goed aasje is een stukje brood. Belangrijk is dat je hier gebruik maakt van de binnenkant van het brood en niet de korst. De korst zal ervoor zorgen dat je aas gaat drijven. Het gebruiken van brood is een zeer effectief aasje, omdat het voor de karper gezien wordt als natuurlijk voedsel. Als kleine kinderen de eendjes voeren, komt er brood in het water waar de karper ook van profiteert. Het stukje brood zal snel gezien worden als vertrouwd aasje en is makkelijk op de haak te bevestigen. Je moet het brood om de haak dubbelvouwen en de karper kan het hierdoor makkelijk inslikken. Net zoals mais is een stukje brood een zacht aasje en daardoor makkelijk doorheen te slaan.

karper vissen met brood

Bewegend aas

Je kunt ook ervoor kiezen om een bewegend aasje te gebruiken zoals een worm of wat maden. Het grote voordeel van dit type aas is, dat het herkenbaar is voor een karper. Als de karper opzoek gaat naar voedsel en speurt over de bodem, komt dit ook vrij uit de bodem. Hierdoor weet de karper dat het een lekker aasje is en zal die er snel naartoe happen. Ook hebben deze beestjes een sterke geur die de karper aantrekt.

Lees hier meer over het vissen met wormen.

karper vissen met wormen en mais

Ander aas

Tot slot zijn er nog tal van andere aasje. Zo kun je ook met kleine 12mm boillies, tijgernoten, pelletjes en kikkererwten karpers vangen. Echter moet je hiervoor wel een hair monteren (een hair is een lusje onder je haak waar je je aas op kunt schuiven met een boilie naald). Eigenlijk is er voor karper heel veel mogelijk. Ik zou zeggen probeer wat uit en kijk of het werkt. In de supermarkt is super veel aas te vinden om met de dobber op karper te vissen.

Voorvoeren

Met voorvoeren zorg je ervoor dat de karper gewend raakt aan een bepaalde plek en aan een bepaald soort aas. Wat belangrijk is bij voorvoeren is, dat je het juiste aas in de juiste periode gebruikt.

Voorvoeren in de winter

Zo kun je het beste voorvoeren in de winter en koudere maanden met wat kleiner aas. Ik gebruik zelf in de koudere maanden alleen zaden zoals hennep en graanzaadjes. Dit zorgt ervoor dat de karper extra lang op een plek is en niet snel vol zit. Een karper moet erg veel moeite doen om kleine zaadjes uit de bodem te halen. Daarnaast heeft dit aas een goede geur wat de karper aantrekt. De reden dat ik het andere aas minder of niet gebruik in de koudere dagen is, omdat dat aas erg groot is. Een karper is veel minder actief in de winter en daardoor verbrand hij minder. Omdat hij minder verbrand verliest die minder energie en hierdoor heeft hij minder eten nodig. Als jij veel of met groot aas gaat voeren, zit een karper snel vol en zal die niet aan je haak aas beginnen.

Voorvoeren in de zomer

In de warmere maanden gebruik ik pelletjes en wat groter aas zoals tijgernoten en harde mais. De reden dat ik pelletjes alleen gebruik met warm water is, omdat pelletjes een stofwolkje van geur geven onderwater. Echter gebeurd dit vooral als het water warm is en heeft het daardoor geen effect om dit aas te gebruiken in de winter.

Lees hier alles over het voorvoeren bij penvissen.

voorvoeren voor het karper vissen

Dobber uitpeilen

Waarom uitpeilen

Het hebben van je dobber op de juiste diepte, is een van de belangrijkste dingen die er is bij het karper vissen. Karpers azen namelijk over de bodem. Daarom is het belangrijk dat je aas ook op de bodem ligt. Daarnaast is het zo dat het aas wat je voert ook naar de bodem zinkt. Uitpeilen kan op twee verschillende manieren. Je kunt met een staande haak of een sleepje vissen op de bodem. Bij een staande haak betekent het dat je aas direct op de bodem rust. Bij een sleepje ligt er ook een stukje draad van ongeveer 10cm op de bodem.

Hoe uitpeilen

Als je een goede lood dobber verhouding hebt, kun je je dobber op basis daarvan uitloden. Als jij je systeem in het water doet en je ziet dat de dobber helemaal ondergetrokken wordt, dan moet je je dobber nog een stuk omhoog schuiven. Op het moment dat je dobber nog plat ligt, dan betekent het dat je dobber te diep staat en moet je het lager schuiven. Ik peil mijn dobber altijd zo uit dat ik alleen nog maar het bovenste kleurtje zie. Dit zorgt ervoor dat je karper minder weerstand voelt bij het pakken van je aas. Hierdoor schrik je de karper niet af. Tot slot heb ik nog een gouden tip voor het uitpeilen. Peil je dobber niet op je exacte vis plek uit. Dit kan ervoor zorgen dat je je karper laat schrikken met het in- en uithalen van je systeem.

Hier mijn uitgebreide artikel over uitpeilen.

de karper dobber uitloden

Een karper vangen

Nu je meerdere plekjes hebt gemaakt, kun je beginnen met het afvissen van de plekjes. Zelf houd ik voor mijzelf zo’n 15 tot 20 minuten aan per vis plek. Op het moment dat ik merk dat er veel activiteit is op de vis plek, kan ik besluiten om langer te vissen. Als ik merk dat er wel activiteit is, maar nog geen beet, dan gooi ik vaak nog wel een handje voer bij om later terug te komen. Tot slot mis ik ook wel eens een karper. Wanneer dit gebeurd besluit ik gelijk om op dat moment te stoppen op die plek en door te gaan naar een andere plek. Vaak gooi ik nog wel een handje voer om weer wat rust te creëren op de plek en kom ik later alsnog terug om op deze plek te gaan vissen.

karper onthaken

Aanslaan

Op het moment dat je aan het vissen bent en je eindelijk beet hebt moet je natuurlijk goed gaan aanslaan. Hiervoor zijn verschillende dingen belangrijk. Als eerste moet je op het juiste moment aanslaan en ten tweede moet je goed aanslaan. Doordat je met de dobber op karper aan het vissen bent, kun je perfect de beet registreren.

Wanneer heb ik beet

Op het moment dat je beet hebt doet de dobber een van de volgende dingen. Als eerste kan het zo zijn dat de dobber omhoog schiet. Dit komt omdat het loodje op de bodem rust en de karper die omhoog tilt. Hierdoor gaat de dobber automatisch omhoog. Het is ook mogelijk dat de dobber mee naar beneden wordt genomen. Bij het laatste punt sla ik gelijk aan. Bij het eerste punt wacht ik meestal nog even af, want vaak wordt de dobber ook nog meegenomen onderwater. Als dat gebeurd sla ik gelijk aan.

Hoe aanslaan

Het aanslaan van een karper moet een goede tik zijn. Bij het aanslaan gaat het er namelijk om dat je de haak zet in de lip van de karper. Op het moment dat je niet aanslaat, spuugt de karper de haak gelijk uit en zal je de vis missen.

Binnenhalen en onthaken

Binnenhalen

Nu zal je merken dat je nog even bezig bent met de karper binnenhalen. De karper is de sterkste zoetwatervis die er is. Een karper geeft niet snel op. Als ik een karper vang ben ik soms nog wel minuten bezig voordat de karper rustig wordt. Zorg ervoor dat je de karper de ruimte geeft om te zwemmen, maar je hem ook onder controle houdt door hem binnen te halen. Wanneer de karper vaak heen en weer moet zwemmen, zal die vanzelf moe worden. Op het moment dat de karper te moe is om door te zwemmen, kun je de karper beginnen te scheppen met het net. Haal de karper naar je toe en schuif het schepnet onder je. Als de karper in het net zit moet je hem zo dicht mogelijk bij het net uit het water tillen. Als je het bij de steel doet, gaat je steel breken.

Onthaken

Til de karper naar je onthaakmat toe en haal de haak uit de bek. Vaak gebruik ik hiervoor een onthaaktang, omdat ik dat een stuk makkelijker vind. Hiermee weet ik ook zeker dat ik de karper niet beschadig met het onthaken. Belangrijk is dat je je hengel wegdoet als je de haak eruit hebt. Dit zal ervoor zorgen dat je niet op je hengel gaat staan als je bezig bent met de karper. Haal ook het net onder de karper vandaan en nu is het de mogelijkheid om de karper te bekijken, een foto te maken en te meten en wegen. Nu kun je de karper terugzetten in het water doormiddel van je net of je onthaakmat. Zet de karper rustig in het water en laat de karper op adem komen.