Een boilie is een populair aasje om karpers mee te vangen. Boilies zijn te verkrijgen in verschillende soorten, maten, kleuren en geuren. Daardoor blijft het interessant voor een karper om een boilie te pakken. Daarnaast kun je boilies ook goed gebruiken om mee voor te voeren. Maar hoe vang je met boilies nou precies een karper.

Een boilie is een deegbal waar de karpers dol op zijn. Er zit veel smaak aan de boilie wat de karpers aantrekt. Je kunt boilies gebruiken om mee voor te voeren en je kunt ze gebruiken om ze aan je hair te doen. Met kleinere boilies kun je penvissen en met grotere boilies kun je statisch vissen op karper. De boilie is te verkrijgen in allemaal verschillende soorten wat het voor de karper interessant maakt.

Om uiteindelijk de juiste boilie te kiezen is het belangrijk dat je de verschillen weet in de boilies. In dit artikel ga ik verder in op de vraag wat een boilie in de basis is, welke soorten er zijn, hoe je met boilies kunt vissen en wanneer je met wat voor soort boilie moet gaan vissen. Na het lezen van dit artikel weet je meer over boilies en hoe je jouw visserij beter maakt door met boilies te vissen.

Wat is een boilie

Een boilie is een rond deegballetje. Het deeg bestaat uit meel en wordt plakkerig gemaakt door er eieren aan toe te voegen. Dit wordt uiteindelijk gemengd tot deeg. Het deeg wordt gekookt wat ervoor zorgt dat er aan de buitenkant een harde laag ontstaat. Na het koken worden de boilies gedroogd zodat het kookvocht trekt in de boilie wat effect heeft op de smaak. Na het drogen heb je een hard balletje wat je kunt gebruiken om te vissen. Echter moeten hier nog wel smaak-, geur- en kleurstoffen aan toegevoegd worden om de boilie interessant te maken voor de karper.

meel van een boilie

Welke soorten boilies zijn er

Boilies zijn te verkrijgen in verschillende smaken, geuren, kleuren en groottes. Daarnaast is het soort meel wat gebruikt wordt bij het creëren van de boilie ook verschillend. Boilies kunnen gemaakt worden met maismeel, griesmeel en sojameel. Maismeel en griesmeel zorgen ervoor dat het meel in de boilie zetmeel bevat. Sojameel zorgt voor een hogere voedingswaarde, omdat er veel eiwitten en vetten in zitten.

Verschillende soorten boilies

Andere verschillen in de boilie

Daarnaast heb je boilies in verschillende kleuren, smaken en geuren. De smaak van de boilie bepaalt meestal ook de rest. Zo is een zoete aardbei boilie rood en heeft het een zoete geur. De verschillen maken erg uit tijdens het vissen. Er is niet perse een boilie die alle karpers vangt, maar het is meer waar de karpers op dat moment zin in hebben. Op het moment dat er op het water veel met boilies gevist wordt, dan worden karpers wat schuwer voor boilies. Stel dat er veel met rode boilies gevist wordt, dan kun jij ervoor kiezen om met een andere kleur boilie te vissen. Zo zorg je ervoor dat de karper geïnteresseerd blijft in jouw aas.

Hoe pak ik dit aan

Vaak vis ik met een ander soort boilie dan waarmee ik voer om ervoor te zorgen dat de karper enthousiast blijft. Je moet gewoon wat verschillende boilie smaken proberen en kijken wat voor jou goed werkt. Over het algemeen is het verstandig om drie verschillende categorieën te hebben. Een zoete boilie, een eiwitrijke boilie en een sterk ruikende boilie.

Verschillende maten boilies

De maat van je boilie is erg belangrijk. Afhankelijk van de vismethode is het vissen met een boilie van 10mm tot 20mm goed. Een boilie zorgt er namelijk voor dat je witvis vermijdt. Een boilie is te hard en te groot voor witvis om te eten. Hoe groter je boilie hoe kleiner de kans op witvis. Echter is het wel belangrijk dat je een beetje een idee hebt van de vissen die er zwemmen, want je vangt moeilijker een kleine karper met een grote boilie. Pas daarom je boilie grootte aan op de visstand en het type water waar je gaat vissen. Het water heeft namelijk invloed op de karpers die er zwemmen. Lees hier meer over waar karper zitten. Als je zeker wilt zijn dat je de juiste grootte mee hebt, kun je ervoor kiezen om verschillende maten boilies te mee te nemen en wisselen als je na een lange tijd niks vangt.

Verschillende maten boilies

Een harde of een zachte boilie

De hardheid van een boilie maakt veel verschil onderwater. Een harde boilie kan uren onderwater liggen en hard blijven, terwijl een zachtere boilie na een paar uur al flink afgebrokkeld kan zijn. Het nadeel van een afgebrokkelde boilie is dat er meer kans is op witvis, omdat de boilie kleiner is geworden. Wanneer je sneller karpers vangt, of dat je sneller van plek gaat verwisselen is het gebruiken van een boilie die afbrokkelt juist goed. Dit zorgt er namelijk voor dat er geurstoffen vrij komen in het water wat de karper aantrekt.

Bij een harde boilie gebeurd dat niet, maar hierbij heeft de karper juist de tijd om je vis plek te ontdekken. Op groter water kun je daarom beter een harde boilie gebruiken, zo zorg je ervoor dat de karper de tijd heeft om je vis plek te vinden en er aan te wennen.

Zachte boilies

Hoe vis je met een boilie

Het vissen met een boilie kan op twee verschillende manieren. Als eerste manier hebben we het penvissen. Penvissen wordt nog vaak niet gedaan met een boilie maar het is zeker mogelijk. De andere manier is het statisch vissen op karper met een boilie.

Penvissen met een boilie

Het penvissen met een boilie is nog niet super populair, omdat een boilie vaak gezien wordt als een te groot aasje. Echter is het ideaal om karpers te vangen, omdat je hiermee veel witvis voorkomt. Afhankelijk van het type water kun je perfect met een kleine boilie gaan vissen op karper. Denk aan een boilie van 10mm tot 12mm. Deze boilies kun je individueel op een hair doen. Lees hier meer over het penvissen.

Statisch met een boilie karper vangen

De meest populaire manier voor het vissen met boilies is het statisch vissen op karper. Hierbij maak je gebruik van een vastlood systeem waarmee de karper zichzelf haakt bij het pakken van een boilie. Bij het statisch vissen kun je gebruik maken van elke maat boilie. De boilie die ik het meest gebruik zijn de 20mm boilies, omdat deze erg goed opvallen onderwater en het minste witvis aantrekt. Als je meer wilt lezen over het statisch vissen, klik dan hier.

Hoe zet je een boilie op de hair

Een boilie is te hard om op een haak te prikken, daarom maak je bij een boilie altijd gebruik van een hair. Bij een boilie kun je met een boilienaald er doorheen prikken en hierna kun je hem op een hair schuiven. Als laatste moet je nog een stoppertje toevoegen om ervoor te zorgen dat je boilie niet van de hair afgaat.

Je kunt ook een combinatie op een hair zetten. Hierbij kun je ervoor kiezen om een boilie in combinatie met een pop up, mais of een tijgernoot te doen. Met een ander aasje zorg je er namelijk voor dat je haakaas nog aantrekkelijker is. Een boilie met een pop up wordt ook wel een snowman genoemd. Tot slot kun je er ook voor kiezen om twee boilies aan een hair te doen. Als je met grote boilies vist kun je er dan voor kiezen om er een kleine bij te doen of een grote door de helft te knippen en deze erbij te zetten.

Boilie op de hair zetten

Wanneer met wat voor soort bolie vissen

Het weer heeft invloed op de karper en zijn aasgedrag. Zo eet een karper in de winter weinig tot niets. Daarom is het in de winter niet aan te raden om met boilies te vissen. Lees hier meer over in de winter vissen op karper. Het vissen met boilies start vanaf het voorjaar en gaat door tot na de zomer. Echter bepaalt de tijd van het jaar wel de soort boilie waarmee je gaat vissen.

Lente/voorjaar

In de lente/voorjaar begint de karper op gang te komen en kun je het beste beginnen met een boilie met een lage voedingswaarde. In deze periode is het verteringsstelsel van de karper nog niet heel actief wat ervoor zorgt dat je het beste boilies kunt nemen waar de karper zo min mogelijk voeding van krijgt, anders zit de karper snel vol.

Zomer

In de zomer is de watertemperatuur een stuk hoger. Doordat er veel zon dagen zijn, warmt het water erg op en dat zorgt ervoor dat de karper een stuk actiever wordt. De karper gaat meer zwemmen en de karper verbruikt daardoor veel energie. Op dit soort momenten zijn boilies met veel eiwitten ideaal om te gebruiken. Echter wanneer de temperatuur boven de 20 graden stijgt, zit het water vol met voedsel. Hierdoor heeft de karper genoeg voedsel om eiwitten van te krijgen. Op dit soort momenten kun je het beste gaan voor een koolhydraat rijke boilie. Lees hier meer over de karper.

Nazomer

Voor mij is de nazomer de meest effectieve tijd om op karper te vissen. Op dit moment is de karper volop aan het azen, omdat die bezig is met reserves op te bouwen om de winter door te komen. Deze reserves bouwt die op door voedsel te eten met veel vetten. Daarom kun je het beste kiezen voor boilies gemaakt van vismeel. Deze boilies houden veel vetten bij zich en hebben ook nog eens een ontzettende aantrekkingskracht op de karper.

Voorvoeren met boilies

Buiten dat je boilies kunt gebruiken op je hair kun je ze ook ideaal gebruiken om mee voor te voeren. Met het voorvoeren zorg je ervoor dat de karper gewend raakt aan een bepaalde plek en dat er op die plek een bepaald soort voedsel te vinden is. Voorvoeren kun je doen met zowel je aas wat je gebruikt aan de hair, maar je kunt er ook voor kiezen om aas te gebruiken dat juist anders is. Zo zorg je ervoor dat het aas op je hair het meest interessant blijft voor de karper en hiermee vergroot je je kansen dat de karper jouw haakaas pakt. Om je voer interessant te maken kun je ervoor kiezen om boilies in verschillende groottes en/of maten te gebruiken bij het voeren.

Voorvoeren met gecrushte boilies

Om je voer net iets aantrekkelijker te maken kun je ervoor kiezen om gecrushte boilies door je voer heen te doen. Dit zijn boilies die je met een boilie crusher stuk hebt gemaakt. Hierdoor krijg je poeder of kleinere stukjes boilie door je voer heen. Wanneer je veel boilie poeder door je voor hebt zitten, zorgt dit ervoor dat je voer wolkig wordt. Dit wolk effect gaat in het water voor geurstoffen en iets zichtbaars zorgen wat de karper aantrekt. Als je de boilies helemaal kapot crusht dan krijg je meer poeder. Als je minder poeder wilt kun je ze kort crushen en dan krijg je wat kleinere stukjes.

gecrushte boilies

Bolies op je vis plek krijgen

Om de boilies op de juiste plek te krijgen kun je verschillende dingen doen. Je kunt de boilies vanuit je hand het water in werpen, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege de verre afstand. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een werppijp of schep te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijker een stuk verder gooit. Een andere manier is het gebruik van een spod op een hengel. Een spod is een capsule waar je het voer in kunt doen. Deze capsule kun je aan een hengel maken en die hengel kun je uitwerpen. Het enige nadeel is dat je hiermee wel een extra hengel moet meenemen of je moet steeds je montage veranderen. Als laatste kun je gebruik maken van een voerboot. Met deze boot kun je precies op de vis plek je aas laten vallen. Het grote voordeel van een voerboot is dat je ook je haken ermee kunt uitvaren op de juiste plek.

voorvoeren met een spod