Op het moment dat je een vis hebt gevangen, dan begint eigenlijk het echte werk. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je een brasem op de juiste manier gaat onthaken. Het onthaken is namelijk cruciaal voor het vervolg leven van de vis en daarom moet het op de juiste manier gebeuren. Het belangrijkste is dat je het voor de brasem veilig houdt. Maar hoe kun je dan het beste een brasem onthaken.

Een brasem onthaken kun je het beste doen door eerst goed te kijken waar de haak zit. Het beste kun je gebruikmaken van een hakensteker of tang, maar als het haakje voorin zit mag het ook met de hand. Onthaken moet je altijd doen met een onthaakmat, zodat de vis op een veilige ondergrond zit.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je brasem kunt onthaken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat je nodig hebt om brasem te onthaken, hoe je ervoor zorgt dat het onthaken veilig gebeurt, hoe je een brasem terugzet in het water, hoe je het onthaken stap voor stap moet uitvoeren en wat je moet doen als je een diep ingeslikte haak hebt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je een brasem moet onthaken.

Wat heb je nodig om brasem te onthaken

Op het moment dat je een brasem wilt onthaken, is het belangrijk dat je de juiste materialen bij je hebt. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met wat je allemaal nodig hebt om een brasem veilig te kunnen onthaken:

  • Een schepnet
  • Een onthaakmat
  • Hakensteker of onthaaktang
  • Eventueel wat wondbehandeling
  • Emmer of bakje met water

Deze materialen heb je nodig om het veilig voor de brasem te maken, omdat hij na het onthaken weer door moet zwemmen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de vis beschadigd en dat de plek van de haak, maar een klein wondje wordt.

Wat heb je nodig om brasem te onthaken

Kun je beter een onthaaktang of hakensteker gebruiken

Wanneer je op brasem aan het vissen bent, heb je de keuze om met een onthaaktang of hakensteker de vis te onthaken. Wanneer je gebruik maakt van een onthaaktang, dan kun je vaak makkelijk het haakje pakken, maar is het druk zetten wat lastiger. Om deze reden is het vaak makkelijker om gebruik te maken van een hakensteker.

Met een hakensteker moet je de lijn volgen en in het gleufje de lijn doen. Op het moment dat je bij de haak bent, kun je tegen de bovenkant wat druk zetten en druk je zo de haak eruit. Hierna moet je de lijn strak houden en daarna het haakje uit de bek halen. Zelf maak ik daarom het liefste gebruik van een hakensteker.

Belangrijk is dat je wel kijkt naar welke hakensteker je gebruikt. Je hebt namelijk verschillende maten hakenstekers. Zelf raad ik het aan om gebruik te maken van een niet te grote hakensteker. De bek van een brasem is over het algemeen namelijk niet heel groot. Wanneer je een te grote hakensteker gebruikt, krijg je het probleem dat je het niet meer goed kunt zien. Bij een kleine hakensteker moet je ook een niet te grote haak gebruiken, maar dat is goed te doen tijdens het vissen op brasem.

Lees hier meer over welke haak je voor brasem kunt gebruiken.

Kun je beter een onthaaktang of hakensteker gebruiken

Is het gebruiken van een onthaakmat verplicht

Om de brasem op een veilige manier te kunnen onthaken, raad ik het aan om gebruik te maken van een onthaakmat. Tevens is het ook verplicht om een onthaakmat te gebruiken. Vroeger was het gedoogd om de vissen ook op het gras neer te leggen, maar dit is verboden geworden.

Het onthaken op een onthaakmat is veel veiliger voor de vis. Wanneer de vis gewoon op de grond blijft liggen, is er niks aan de hand. Op het moment dat de vis gaat spartelen, dan kan er van alles gebeuren. Echter heb je hier geen grip op en kun je er daarom niet vanuit gaan dat je de vis veilig op het gras kunt onthaken.

Stel dat een vis op een harde of scherpe ondergrond beweegt, dan kan het gebeuren dat hij zichzelf beschadigd en daardoor wat schubben verliest. Op een dikke onthaakmat kan dit niet gebeuren en daardoor is dit veel veiliger. Probeer er ook voor te zorgen dat je een vis niet alleen op de mat laat liggen. Er kan namelijk van alles gebeuren, waardoor hij zichzelf van de mat af laat vallen. Probeer altijd de vis op z’n plek te houden.

Is het gebruiken van een onthaakmat verplicht

Hoe zorg je ervoor dat je een brasem veilig kunt onthaken

De punten die ik hierboven heb opgenoemd zijn als eerste belangrijk om op te letten. Dit zorgt er nou eenmaal voor dat je in ieder geval met veilig materiaal aan het onthaken bent. Daarnaast raad ik het aan om ook altijd op een vlakke ondergrond te gaan onthaken. Stel dat je dit op een steile ondergrond doet, dan heb je de kans dat de vis van de mat afglijdt en daardoor toch beschadigd.

Ook wil je dat de vis zich prettig voelt tijdens het onthaken. Dit kun je het beste doen door je handen en de onthaakmat van tevoren een klein beetje nat te maken. Zo ligt de vis altijd op een natte ondergrond en kan dit niet ruw of heet aanvoelen.

Een ander belangrijk punt tijdens het onthaken, en vooral het neerleggen van de vis, is dat je goed kijkt naar hoe de staart en de vinnen van de vis liggen. Je wilt namelijk niet dat deze verkeerd of dubbel liggen. Ook dit kan de vis namelijk beschadigen. Zorg ervoor dat de vis languit op de mat ligt en de vinnen mooi langs het lichaam liggen.

Belangrijke tip om het veilig te houden

Daarnaast heb ik ook nog een belangrijke tip om ervoor te zorgen dat de brasem niet opeens uit zichzelf gaat spartelen. Wanneer je de vis aan het onthaken bent, heb je vaak je handen niet op het lichaam van de brasem. Hierdoor heeft hij de ruimte om te spartelen en kan hij rare bewegingen maken. Om dit te voorkomen kun je het beste een gedeelte van je hand op zijn zicht leggen. Als jij een hand op z’n oog doet, voorkom je dat hij iets ziet en wordt hij een stukje rustiger. Hierdoor zal hij stil blijven liggen en kan hij geen rare bewegingen maken. Het maakt het hierdoor een stuk makkelijker om te onthaken.

Waarom is er zo’n belang bij het visveilig onthaken

Het vangen van een vis is voor de vis best een moment van angst. Om ervoor te zorgen dat de vis weinig tot geen stress ervaart, is het belangrijk dat je dit zo prettig mogelijk voor de vis maakt. Veel vissen die je gaat vangen zullen nog jong zijn. Door ze veilig weer in het water te doen, zorg je ervoor dat het vissen een leuke sport blijft en de vissen een mooie kans krijgen om nog door te groeien. Stel dat jij ze dan over een paar jaar nog eens vangt, dan zijn ze een stuk groter en sterker en zal je er nog meer plezier aan hebben.

Wat is het catch-and-release principe bij brasem

Voor het vissen is er eigenlijk een heel belangrijk principe en dat is het ‘catch and release’ principe. Heel simpel betekent dit dat je de vis vangt en daarna netjes weer terug in het water zet. Hierbij komen de volgende punten kijken:

  • Je houdt het veilig voor de vis
  • Je zet de vis netjes weer in het water
  • De vis is zo kort mogelijk op de kant
  • De vis wordt weer in hetzelfde water teruggezet en het liefst op ongeveer dezelfde plek

In veel wateren is het ook verboden om vissen uit het water mee te nemen. Mocht je toch vissen mee willen nemen, kijk dan goed naar de regels van tevoren. De regels van het water kun je mooi zien in de ‘VISplanner’ app. Hierin kun je het water selecteren waarop je wilt vissen en daarna kun je alle regels van dit water bekijken. Zo weet je van tevoren ook of je wel op dit water mag vissen.

Wat is het catch-and-release principe bij brasem

Hoe zet je een brasem terug in het water

Het terugzetten van een brasem in het water moet ook op een bepaalde manier. Een brasem is een grote vis en daarom wil je niet dat je hem in het water gooit. Je wilt altijd het liefste zo dicht mogelijk bij het water zijn en de vis erin leggen.

Om de brasem veilig in het water te leggen, kun je je handen gebruiken. Stel dat je niet zo dicht bij het water kan komen, dan is het ook mogelijk om je onthaakmat hiervoor te gebruiken. Deze kun je in het water leggen en daarna kun je de brasem het water in laten glijden.
Veel mensen denken dat het ook ideaal is om je schepnet te gebruiken, omdat je dan ook makkelijker de vis in het water kunt leggen. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van, omdat je bij het loslaten soms nog best wat moeite hebt om de vis eruit te laten zwemmen. Het kan namelijk zo zijn dat je net te groot is, waardoor de vis zichzelf erin vast zwemt en daardoor niet eruit gaat. Ook is het zo dat de brasem vast kan blijven zitten in het gaas van het net, met zijn vinnen. Kies er daarom voor om je onthaakmat te gebruiken, omdat dit een vlakken en dichte ondergrond heeft.

Waarom is het terugzetten van de brasem zo belangrijk

Vaak is het zo dat de visstand natuurlijk wordt bijgehouden. Dit betekent dat de hoeveelheid brasems die er is, puur ontstaan door de natuur. Tijdens de paai is het zo dat de brasems zich gaan voortplanten. Om dit goed in stand te kunnen houden, is het wel belangrijk dat het aantal brasems ongeveer gelijk blijft. Wanneer jij de vissen niet terugzet, krijg je dat de hoeveelheid brasems afneemt en er daardoor tijdens de paai minder terugkomen.

Moet ik de brasem altijd in hetzelfde water terugzetten

Het is niet altijd verplicht om de brasem in hetzelfde water terug te zetten. Toch is dit zeker wel aan te raden. Hierdoor blijft de vis in hetzelfde water, waardoor je voorkomt dat hij een te groot trauma eraan overhoudt. Wel is het belangrijk om te kijken waar je de brasem terugzet. Stel dat het een water is waar de omstandigheden niet top zijn, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om hem ergens anders terug te zetten. Ook hoef je hem niet per se op de exacte plek terug te leggen. Het kan namelijk zomaar zijn dat de plek waar je hem hebt gevangen moeilijk bereikbaar is, waardoor je niet dicht bij het water komt. Ook kan het een plek zijn waar het niet zo fijn is om de vis in het water te leggen. Kies altijd voor de beste locatie voor de brasem, maar ga er niet veel mee reizen.

Stap voor stap onthaken van een brasem

Het onthaken van de brasem gebeurt in meerdere stappen. Het is ook belangrijk dat je deze stappen in deze volgorde uitvoert, want dan maak je het op z’n prettigst voor de brasem. Hieronder neem ik je mee in de verschillende stappen.

Het binnenhalen van de vis

Tijdens het vangen van de brasem is het belangrijk dat je hem naar je toe haalt. Om dit goed te doen, is het belangrijk dat je niet te veel kracht gaat zetten. Wanneer de brasem wat kracht tegen geeft, kies er dan voor om de brasem te laten zwemmen en geef hem eventueel wat lijn. Let wel goed op eventuele obstakels, want je wilt niet dat de brasem in waterplanten zwemt en losschiet. Om dit te voorkomen kun je hem weghouden bij obstakels, door de lijn binnen te halen.

Het binnenhalen van de vis

De vis in het schepnet scheppen

Doordat je een tijdje bezig bent met de vis naar je toe halen, wordt de brasem moe. Omdat hij moe geworden is, is het ook makkelijker om hem te scheppen. Vaak zal je zien dat, wanneer hij nog een beetje energie heeft, hij bij het voelen van het net nog een beetje wegzwemt. Dit zal meestal de eerste keer zijn, hierna is hij te moe om dit nog een keer te doen. Zorg ervoor dat je de brasem in het net schept, door het net onder de vis te doen en hierna omhoog te halen.

Je onthaak spullen klaarleggen

Vaak ben ik zelf aan het penvissen op brasem. Dit zorgt ervoor dat ik veel verkas en daardoor niet altijd alles uitstal. Als jij het ook op deze manier doet, dan kun je deze stap ook volgen. Kies ervoor om na het scheppen van de vis, al je spullen klaar te leggen. Dit doe je door je net langs het water te laten liggen, met de vis in het water. Leg ook je hengel ernaast. Vervolgens kun je je onthaakmat nat maken en deze neerleggen, op een vlakke ondergrond. Zorg er ook voor dat je andere spullen dichtbij liggen, zoals een onthaaktang of hakensteker en eventueel een camera of weegschaal.

De brasem naar de onthaakmat brengen

Nu alles klaarligt, kun je de brasem richting je onthaakmat brengen. Dit doe je door het schepnet dichtbij het net vast te houden en je hengel erbij. Til de brasem zo dicht mogelijk bij de grond uit het water. Mocht het net uit je handen zakken, dan valt hij niet van een hoogte. Leg vervolgens de brasem netjes op de onthaakmat en zorg ervoor dat het net niet over de brasem ligt.

Bij de brasem de haak verwijderen

Nu komt natuurlijk de belangrijkste stap. Bij deze stap is het belangrijk dat je controle over de vis houdt. Leg je hand op het oog van de brasem en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Op het moment dat het haakje voorin de lip zit, dan kun je deze makkelijk met je hand eruit halen. Stel dat hij iets dieper zit, dan kun je eventueel een onthaaktang of hakensteker gebruiken. Leg na het onthaken je hengel weg, zodat jij er niet op kan staan en je de vis niet meer kan beschadigen met de haak. Nu is er eventueel tijd om te wegen, meten of een foto te maken.

Bij de brasem de haak verwijderen

De brasem terugzetten in het water

Na alles hoef je alleen nog maar de brasem terug te zetten in het water. Veel onthaakmatten zijn een soort zak, waardoor je deze een soort van dicht kan doen door hem dubbel te vouwen. Stel dat dit het geval is, kies er dan voor om dit te doen. Let bij het dichtdoen goed op dat de brasem op de juiste manier ligt. Vinnen mooi langs het lichaam en niet op een rare manier op de mat. Draag vervolgens de brasem richting het water en houd de onthaakmat zo dicht mogelijk bij de grond. Leg hierna de onthaakmat in het water en druk een beetje op de mat. Hierdoor krijg je dat er wat water bij de brasem komt. Vervolgens kun je hem rustig van je onthaakmat af laten glijden. Soms kan het zijn dat hij niet direct wegzwemt, omdat hij nog een beetje op adem moet komen.

Hoe onthaak je een diep ingeslikte haak

Helaas kan het voorkomen dat je niet aan het opletten was en daardoor te laat aanslaat. Op het moment dat je dan de brasem gaat onthaken, zal je zien dat de haak helaas erg diep zit. Om dit te onthaken is vaak een gedoe en daarom is het belangrijk dat je op tijd aanslaat.

Wanneer je haak diep zit zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Bij de eerste mogelijkheid kies je ervoor om de haak eruit te halen. Vaak moet je hierbij gebruik maken van een hakensteker of tang, omdat je er niet met je vingers erbij kan. Vaak werkt een dunne hakensteker het beste, omdat je hierbij het makkelijkste bij de haak komt.

Stel dat het niet lukt om de haak eruit te halen, kies er dan voor om de lijn zo dicht mogelijk bij de haak af te knippen. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen kracht meer op de haak zit. Hierna kun je de vis met de haak terugzetten en deze zal er na een tijdje uitgroeien. Echter is dit niet de meest ideale manier, maar soms is het helaas niet anders. Om het goed te maken, kies ervoor om de tijd op de kant zo kort mogelijk te houden.

Hoe voorkom je dat de haak diep ingeslikt wordt

Zoals ik eerder al vertelde heeft het moment wanneer je aanslaat invloed op hoe diep de haak zit. Je zal zien dat wanneer je de brasem meer de tijd geeft, hij de haak al vaak dieper heeft ingeslikt. Bij het snel aanslaan, krijg je dat hij mooi aan de voorkant van de lip zit.

Ook is het zo dat als je aan het penvissen bent, je vaak met een sleepje aan het vissen bent. Stel dat je met een langer sleepje aan het vissen bent, dan heeft de brasem langer de tijd voordat jij het ziet op je dobber. Door je sleepje niet te lang te maken, zal je de aanbeet sneller zien en kun je dus ook sneller aanslaan.