Veel karpervissers beginnen in het voorjaar met karpervissen. In de winter is het vaak te koud voor mensen om lang te vissen en in het voorjaar wordt het steeds net iets warmen. Ook is het voorjaar, ten opzichte van de winter, een beter start moment om op karper te vissen. Tijdens het voorjaar zie je de karpers met de dag actiever worden en hebben de omstandigheden veel invloed op de vangsten. Karpervissen in het voorjaar is niet het makkelijkste en daarom is het een hele leuke uitdaging. Maar hoe vang je in het voorjaar karper.

In het voorjaar karper vangen is erg lastig. De karper begint steeds iets actiever te worden, omdat de temperaturen ook iets meer stijgen. De zon heeft ook veel invloed op de karper. De meeste karpers zitten namelijk op de plekken waar de zon de hele dag schijnt. In het voorjaar moet je nog niet teveel voeren en je moet vissen met opvallend aas. Probeer de ondiepere wateren te bevissen en ga alleen vissen als je de karper ziet. Probeer zoveel mogelijk overdag te vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd waar je allemaal aan moet denken tijdens het vissen in het voorjaar op karper. Verder in dit artikel ga ik dieper in op deze vraag. Ik ga het hebben over wat voor invloed het voorjaar heeft op de karper, waar je moet gaan vissen, welk aas je het beste kunt gebruiken en ik ga nog een paar tips geven. Na het lezen van dit artikel ben ik er zeker van dat jij in het voorjaar karper gaat vangen.

Wat voor invloed heeft het voorjaar op de karper

Nadat de winter geweest is, komt het voorjaar. Het voorjaar heeft veel invloed op de karper, want in de winter heeft de karper veel stilgelegen. In het voorjaar begint het steeds iets warmer te worden, waardoor de karper ook steeds iets actiever wordt. Tijdens het begin van het voorjaar is het water nog erg koud. Vaak rond de 5 graden. Tijdens het voorjaar schijnt de zon veel op het water en warmt het water steeds iets meer op. De ondiepere wateren worden sneller warm, dan de diepere wateren. Om deze reden zie je dat de karper ook trekt naar de ondiepere wateren, omdat de karper het daar net iets aangenamer vindt. Wanneer het iets warmer is, heeft de karper ook meer zin om te eten. Hierdoor heeft het weer veel invloed op de karper en daarom kan elke dag verschillen. Houd het weer daarom goed in de gaten als je gaat vissen.

Wat voor invloed heeft het voorjaar op de karper

Een nieuw karper seizoen heeft veel invloed op de karper

Het voorjaar wordt ook vaak door veel karpervissers gezien als de start van een nieuw visseizoen. Dit betekent dus dat er in de winter weinig gevist is en daardoor ook minder hengeldruk was. De karper is die kleine hengeldruk gewend, waardoor de karper niet heel schuw is. In het voorjaar is de karper dus ook een stuk minder schuw en daardoor vang je makkelijker karper. Je hoeft minder te letten op dingen als niet gezien worden en op de perfecte manier vissen.

Karpervissen met wind in het voorjaar

Wind heeft zowel positieve als negatieve invloed op de karper in het voorjaar. Wind neemt namelijk een bepaalde temperatuur met zich mee en dit heeft invloed op de temperatuur van het water. Op het moment dat er een warme wind op het water staat, gaat de temperatuur van het water ook iets omhoog en is dit positief voor de vangsten. Wanneer de wind juist heel koud is, is de kans ook groot dat je geen karper gaat vangen. Deze koude wind is namelijk ook te voelen in het water, waardoor de karper weer passiever wordt. Wanneer er geen wind staat is het prima om in het voorjaar karper te vangen. Als het een warme dag is zonder wind is dat helemaal prima.

Karpervissen met wind in het voorjaar

Karpervissen in het voorjaar met zon

Zoals ik eerder al vertelde heeft de zon veel invloed op het water. De zon zorgt er namelijk voor dat de buitentemperatuur en de watertemperatuur omhoog gaan. Als het een hele dag zonnig is, dan stijgt de watertemperatuur flink, maar in de avond koelt dit weer af. Het is daarom belangrijk dat je goed in de gaten houdt of het wel zonnig is, omdat een zonnige dag niet gelijk zorgt voor lange tijd warm water.

De zon heeft niet alle invloed. Zelfs wanneer de zon de hele dag aan het schijnen is, zal het water nog koud blijven als andere factoren niet goed zijn. Een koude wind met een stralende zon zorgen alsnog voor een kleine kans op vangsten. Het moet uiteindelijk zo zijn dat in het voorjaar alle factoren goed zijn.

Lees hier meer over de invloed van weersomstandigheden op de karper.

Wat voor luchtdruk tijdens het karpervissen in het voorjaar

Een ander belangrijk punt bij het vangen in het voorjaar van karper is dat de luchtdruk goed moet zijn. Luchtdruk is de lucht die druk uitoefent op objecten. Luchtdruk voert dus ook druk uit op het water, waardoor de karpers dit ook voelen. Op het moment dat het een hoge luchtdruk is, dan drukt de lucht van boven naar beneden. Deze lucht is koud en tijdens het dalen wordt de lucht warmer. Een hoge luchtdruk is dus beter in het voorjaar. Een luchtdruk van 1012 tot 1020 is ideaal om in het voorjaar karper te vangen.

Wat zijn de voorjaars maanden om te karpervissen

Het voorjaar start vanaf 1 maart en gaat door tot 31 mei. Dit is de periode waarin het weer ontzettend verschillend is. Vaak is het zo dat het in begin maart nog koud is en eind mei super warm. Het hele voorjaar kan je gaan vissen op karper, maar er zit wel veel verschil dus in wanneer je gaat vissen. Begin van het voorjaar moet je nog iets meer passief te werk gaan. Hoe verder je in het voorjaar zit, hoe makkelijker het vissen wordt. De karpers worden steeds actiever en gaan meer eten. Ook start tijdens het voorjaar de paai. De paai start meestal eind april/begin mei. Tijdens de paai is het een kwestie van lang vissen, omdat de vissen die paaien niet azen. Er zijn daarentegen ook vissen die niet paaien en deze azen wel.

Wat is de beste tijd om op karper te vissen in het voorjaar

In het voorjaar moet je het echt hebben van het warme water en dat wordt gecreëerd door de zon. Het beste moment in het voorjaar is overdag, omdat de zon dan het beste schijnt en het water goed opwarmt. Ook de vroege ochtend met een zonsopgang is goed, omdat de karpers hier ook goed op reageren. De karpers beginnen met azen en zwemmen veel. In de avond zal je ook eventueel kunnen vissen, maar kies dan voor de plekken waar de zon heel de dag op heeft gestaan, omdat dit nog warm is. In de nacht koelt de temperatuur vaak flink af, waardoor het moeilijker wordt om te vangen.

Hoe meer je richting de zomer gaat, des te warmer het wordt. Je kunt dus later in het voorjaar steeds wat vroeger in de ochtend en later in de avond gaan vissen. Het water blijft ook steeds iets warmer, waardoor het buiten de zonuren ook steeds iets beter wordt.

Wat is de beste tijd om op karper te vissen in het voorjaar

Waar kun je het beste gaan vissen in het voorjaar

Zoals ik eerder vertelde ben je afhankelijk van waar de karpers naartoe trekken. Steek in het voorjaar al je tijd in het zoeken naar de karpers, in plaats van het vissen. In het voorjaar trekken namelijk alle karpers gezamenlijk naar bepaalde plekken en zijn de andere plekken leeg.

In het voorjaar gaan de karpers naar de ondiepere wateren, omdat hier het water sneller opwarmt.  Daarnaast is het zo dat waterplanten op ondiep water, door deze temperatuur, sneller groeien. De karpers zitten dus sneller beschut en ze zitten sneller bij voedsel. Ga daarom vissen op kleine wateren, omdat dit je kansen vergroot om karper te vangen. Kies bijvoorbeeld voor een polder, slootjes of een klein meertje.

Wat zijn goede karper voorjaar stekken

In het voorjaar is het dus zo dat je het beste kunt mikken op ondiep water. In de herfst en winter is er vaak allemaal blad aanwezig in het water. Probeer daarom een iets opener stuk water te kiezen, zodat je minder last hebt van dit blad. Vaak zie je bij de ondiepere stukken al de eerste rietkragen omhoog komen. Gegarandeerd dat er tussen het riet karpers zitten. Ook willen karpers vaak tussen de waterlelies zitten, omdat deze ook beginnen te groeien. Wanneer je op een water vist waar veel lelies zitten, is het ideaal om daar nu gebruik van te maken. Hoe verder je in het seizoen komt, des te meer het water bedekt zal zijn met waterlelies.

Wat zijn goede karper voorjaar stekken

Hoe vang je karper in het voorjaar op de rivier

Een van de moeilijkere wateren tijdens het voorjaar is de rivier. Op dit water is het namelijk zo dat het lang duurt voordat deze opgewarmd is. Op de rivier kun je eigenlijk het beste gaan vissen op het moment dat het echt een goede dag is. Kies bijvoorbeeld voor de rivier wanneer je meer richting het einde van het voorjaar komt. Hiermee voorkom je namelijk dat je niks vangt.

Een rivier heeft natuurlijk ook ondiepere stukken en uitmondingen. Het beste is om te vissen op een van deze twee plekken, omdat je je kansen vergroot op karper. Ook moet je veel tijd steken in een stek. Voer dagelijks een klein handje voer per stek, om ervoor te zorgen dat de karper gewenning krijgt bij die plek. Als laatste moet je gespreid gaan vissen met meerdere hengels, zodat je je kansen op karper vergroot.

Hoe vang je karper in het voorjaar op de rivier

Karpervissen in het voorjaar op het kanaal

Het kanaal is een iets makkelijker water dan de rivier, omdat een kanaal vaak voedselrijk is. Vanuit zijslootjes stroomt er ontzettend veel natuurlijkvoedsel. Dit voedsel trekt de karpers aan en hierdoor weet jij zeker dat de karper hier zit. Probeer bij populaire visplekken te vissen, omdat de karper daar vaak zit. Gooi je hengels uit bij paaltjes, stilliggende boten en bruggen. Ook bij het vissen op het kanaal is het belangrijk dat je regelmatig voert voordat je gaat vissen. Op het kanaal zwemmen de karpers vaak vaste routes en dat zorgt ervoor dat ze vaker langs je plek komen, als er eten ligt.

Karpervissen in het voorjaar op het kanaal

Welke vistechnieken voor het voorjaar

In het voorjaar kun je verschillende vistechnieken uitvoeren. Als eerste werkt het heel goed om te penvissen in het voorjaar, omdat je met niet al te groot aas aan het vissen bent en makkelijk op kleinere wateren kunt vissen. Een andere populaire manier is het statisch vissen op karper. In het voorjaar is dit ook goed om te doen, omdat je makkelijk met meerdere hengels kunt vissen en hiermee je kansen vergroot. Als laatste werkt het ook goed om een dagje te vertoeven op een klein meertje. Dit kun je prima doen door te gaan feedervissen. Ook bij het feedervissen is het belangrijk dat je niet met alle hengels op een plek vist, maar alle hengels ergens anders neerlegt.

Penvissen in het voorjaar

Zoals ik eerder al vertelde werkt penvissen heel goed in het voorjaar. Het mooie van het penvissen is, dat het voor iedereen is weggelegd en dat je makkelijk op de kleinere wateren kunt vissen. Probeer in het voorjaar met een kleiner pennetje te vissen, omdat je vooral in de ondiepere stukken het risico loopt dat de karper je dobber ziet. Het beste is om met een sleepje op de bodem te vissen, zodat je lijnzwemmers voorkomt.

Penvissen in het voorjaar

Karper rig voorjaar

Zoals ik eerder al aanhaalde, heb je in het voorjaar best veel last van blad op de bodem. Om te voorkomen dat je aas verdwijnt tussen al dat blad, is het aan te raden om met zwevend aas te vissen. Hiervoor heb je natuurlijk ook een andere rig nodig. Voorbeelden van een rig voor pop ups zijn de ronnie rig en de chod rig. Bij een pop up moet je de onderlijn zo kort mogelijk maken. Het is aan te raden om gebruik te maken van een 5 centimeter onderlijntje. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste haak gebruikt. Een chod haak heeft het oogje naar achteren wijzen. Hierdoor krijg je dat deze haak perfect vrij is bij een draaiende pop up. Wanneer je de karper wilt aanslaan gaat het goed, omdat de haakpunt mooi vrij is en daardoor goed kan zetten.

Lees hier meer over karper onderlijnen.

Karper rig voorjaar

Wat voor karper aas in het voorjaar

Zoals ik eerder al vertelde werkt het goed om aas te gebruiken wat boven de bodem komt, dat komt vanwege al het blad wat op de bodem ligt. Je kunt ervoor kiezen om bij het statisch vissen gebruikt te maken van pop ups. Je kunt prima met wat grotere pop ups vissen. Bij het penvissen kun je ook gebruik maken van pop ups. Deze zijn vaak nog niet super populair, maar wel ideaal. Je moet dan wel gebruik maken van een hair, zodat je de pop up erop kunt zetten. Voor het feedervissen kun je het beste je korf vullen met aas wat snel oplost. Kijk bijvoorbeeld voor feedermix of snel oplossende pellets. Hiermee heb je namelijk sneller dat er geuren vrijkomen en is de kans ook groter dat ze alleen jouw haakaas pakken. Als haakaas kun je een kleine pop up gebruiken die boven je korf komt te liggen.

Karper voeren in het voorjaar

Om de karper op een bepaalde plek te krijgen en ervoor te zorgen dat hij gewend raakt aan die plek, is het belangrijk dat je gaat voorvoeren. Voorvoeren kun je het beste doen met klein voer, omdat je niet wilt dat de karper vol raakt. Probeer bij het penvissen gebruik te maken van zaden en kleines partikels. Tijdens het statisch vissen kun je het beste tijgernoten of partikels gebruiken. Bij het feedervissen hoef je niet te voeren, omdat je je voerkorf al hebt. Bij het statisch vissen kun je ook gebruik maken van een PVA zakje op de haak. Hiermee voorkom je ook dat je teveel voert.

Op het moment dat je dagen van te voren gaat voeren, moet je ook beperkt voeren. De karper eet namelijk nog niet veel en je wilt dat hij je haakaas pakt. Voer ook alleen op exact de plek waar je gaat vissen en niet verspreid.

Karpervissen in het vroege voorjaar

Het vroege voorjaar is natuurlijk anders dan het late voorjaar. In deze periode kun je nog het beste nijgen naar hoe je tijdens de winter zal vissen. De karper is nog steeds heel passief, want dat verandert natuurlijk niet binnen een dag. Het actiever worden van de karper heeft tijd nodig en houd hier ook rekening mee. Probeer directer te vissen en niet te gespreid. Voer alleen op plekken waar je wilt gaan vissen. Maak gebruik van opvallend aas, zoals felgekleurde pop ups en soak je aas in dips. Hiermee zorg je ervoor dat je net iets meer de zintuigen van de karper prikkelt. Je hoeft natuurlijk ook niet ver te vissen. In het vroege voorjaar loont het ook om voor je eigen kant te vissen, omdat het daar ondiep is.

Karpervissen in het vroege voorjaar

Tips voor karpervissen in het voorjaar

Als laatste heb ik nog een paar tips, zodat jij zeker karpers gaat vangen in het voorjaar. Als eerste is het belangrijk dat je je materiaal goed controleert. Veel karpervissers stoppen in de winter en daarom is het belangrijk om je materiaal even te controleren. Daarnaast werkt een polariserende zonnebril heel goed tijdens het zoeken van karpers. Deze zonnebril haalt de schittering van het water weg, waardoor je beter in het water kunt kijken. Tot slot als je echt wilt vangen, raad ik het aan om toch voor de makkelijkere wateren te kiezen. In het voorjaar is het nog lastig om karper te vangen en ga daarom toch liever voor de ondiepere en kleinere wateren.