Iedereen kent het wel, je gaat vissen en je vangt bijna niks. Wanneer je wilt gaan witvissen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de periode dat je gaat vissen. De periode heeft namelijk veel invloed op hoe je vangt. Op het moment dat je in een slechtere periode gaat vissen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een andere tactiek. Maar wat is dan precies de beste tijd om te gaan vissen op witvis. 

De beste tijd om te vissen op witvis, is wanneer het water niet te koud maar ook niet te warm is. Echter is het zo dat je bijna het hele jaar door goed kunt vangen tijdens het witvissen. Je zal vooral merken dat in de zomer en in de winter de vangsten het beste zijn. 

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wanneer je het beste kunt gaan witvissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het vooral hebben over wat de verschillende periodes zijn en hoe je het witvissen daarin kunt aanpakken. Ook vertel ik je wat het ideale moment is om te gaan witvissen. 

Waarom is het zo belangrijk dat je op het juiste moment gaat vissen

Om witvis te vangen, is het belangrijk dat je in de juiste periode aan het vissen bent. De periode heeft namelijk veel invloed op hoe je gaat vangen, wat voor vis je vangt en welke tactiek je moet gebruiken.

Tijdens de koudere periodes is het namelijk zo dat witvis heel anders reageert, dan wanneer je in de warmere periodes aan het vissen bent. Het aas gedrag is anders en ze zitten op andere plekken.

Daarnaast is het zo dat de vis zelf ook kwetsbaarder is in de winter, omdat hij dan het koudere water gewend is. Zijn lichaam is iets rustiger ingesteld, waardoor je hem kan beschadigen als hij te lang uit het water is.

Tot slot heb je ook nog te maken met de paai van de vissen. Tijdens de paai is witvis over het algemeen bezig met andere dingen. Hij zal niet snel gaan azen en het is daardoor moeilijker om hem te vangen.

Waarom is het zo belangrijk dat je op het juiste moment gaat vissen

Wat is de beste periode om te gaan vissen op witvis

Hierboven heb ik je verteld waarom het zo belangrijk is om rekening te houden met de periode. Echter is het zo dat witvis eigenlijk altijd wel te vangen is. De beste periode om witvis te vangen, is wanneer witvis erg actief is. Tijdens de winter is witvis altijd druk aan het azen en veel samen op dezelfde plek. Wanneer het water bijna zwart is, dan is het de ideale periode om te gaan vissen op witvis. Het water zit dan helemaal vol met vissen. 

De andere beste periode is tijdens de zomer, eigenlijk vanaf het einde van de paai. De vissen worden weer actiever en gaan vol opzoek naar eten. Je zult merken dat de meeste vissen nu te vangen zijn. Echter is het wel belangrijk dat je veel rekening houdt met de weersomstandigheden. Wanneer het erg heet is, krijg je weer dat de vissen iets minder actief zullen azen. Tijdens de iets koudere periodes, zijn ze makkelijker te vangen.

Wanneer is de beste tijd om te witvissen

Witvis is een zeer actieve vis. Hij aast snel en aast best lang. Ook wanneer hij een stek ontdekt heeft, zal je merken dat hij lang actief zal zijn op deze stek. De beste tijd om te witvissen is tijdens de ochtend. Zelf vis ik het liefste op witvis vanaf 6 uur in de ochtend tot 12 uur in de middag. Tijdens deze periode is het namelijk zo dat de vis super actief is en veel aan het zoeken is naar aas. Ik merk dat hoe later je komt, hoe langer het duurt voordat je beet hebt. 

Ook merk ik dat tijdens de avonduren de vissen aan het azen zijn. Meestal ga ik vanaf 8 uur in de avond weer beginnen met vissen. Om deze tijd begint het weer wat rustiger te worden, qua temperaturen en begin je weer wat meer activiteit te vinden. Dit kan vaak nog wel doorgaan totdat het donker wordt of tijdens het donker. Houd er wel rekening mee dat je tijdens de nacht de nachtvistoestemming nodig hebt.

Wanneer is de beste tijd om te witvissen

Tijdens het voorjaar witvissen 

Als je tijdens het voorjaar wilt witvissen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met het weer. De temperaturen kunnen elke dag verschillen en daarom moet je het weer elke dag in de gaten houden. Je kunt zowel hele koud, als hele warmen temperaturen krijgen. Zorg er dus goed voor dat je het elke dag bekijkt en dat je hierop je plek, aas en vistactiek aanpast. 

Het is zeker mogelijk om tijdens de koude periodes te gaan vissen. Maak hierbij gebruik van kleiner voer en het liefste niet iets wat teveel gaat wolken onderwater. Hiermee zorg je ervoor dat de vissen op de juiste plek blijven en daardoor precies bij je aas zitten. 

Hoe moet je voorvoeren tijdens het voorjaar

Tijdens het voorjaar voer je niet teveel. Je moet ervoor zorgen dat je genoeg voert, maar kleinere porties. Voer bijvoorbeeld elk uur dat je aan het vissen bent een klein beetje. Hiermee voorkom je dat je de vissen te vol laat zitten en dat ze daardoor je haakaas niet meer pakken. 

Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je voerstek compact blijft. Hiermee zorg je ervoor dat de vis altijd dichtbij je haakaas zit.

Persoonlijk gebruik ik in deze periode het liefste hennep met mais. Dit is klein aas wat de vis erg aantrekt. Ook is het makkelijk op te nemen door de vissen.

Als je merkt dat er niet veel geaast wordt, dan is het belangrijk dat je niet extra gaat voeren. Geef bijvoorbeeld je plek wat rust of ga op een andere plek vissen. Wanneer er juist veel activiteit aanwezig is, dan kun je ervoor kiezen om iets meer of iets vaker te voeren. Anders krijg je namelijk dat je voerplek zo leeg is en de vissen eventueel verder trekken.

Hoe moet je voorvoeren tijdens het voorjaar

Waar kun je in het voorjaar vissen 

Wanneer je in het voorjaar wilt vissen, dan is het belangrijk dat je opzoek gaat naar water met veel planten. Deze planten zorgen er namelijk voor dat de vissen daar kunnen paaien en daarom trekken ze hier naartoe. Ze zullen misschien een stuk minder happen, omdat ze met iets anders bezig zijn. 

Daarnaast is het water nog niet heel warm, waardoor het belangrijk is dat je goed kijkt naar hoe diep het water is. In het voorjaar pakken de vissen graag de warmere stukken in het water. Kijk daarom bij ondiepe plekken, omdat dit water een stuk sneller opwarmt wanneer het een goede dag is. Je hebt bijvoorbeeld een zonnige dag. Kies er op zo’n dag voor om te gaan vissen op een stuk waar de zon op staat. Op dit water is het namelijk zo dat die zonnestralen er echt voor zorgen dat het water net iets aangenamer is. 

Witvissen in de zomer 

Wanneer het zomer is, kun je ook erg goed witvissen. In deze periode is het namelijk zo dat de vissen volop aan het azen zijn. Ze zijn allang klaar met de paai, dus daar hoef je je geen zorgen meer om te maken. Ook krijg je dat ze een stuk meer zullen eten, dan tijdens het voorjaar. Gebruik hier dus meer aas tijdens het voeren. Ook moet je er rekening mee houden dat de vissen in grotere groepen aan het azen zijn. Na de paai komen er steeds meer vissen bij, die ook mee willen azen. 

Tot slot kun je ook op meerdere plekken vissen in deze periode. Het water is vaak warm, waardoor de vissen bijna overal zitten. Ze zijn nu echt opzoek naar de plekken die het meest voedselrijk zijn. Je kunt er dus voor kiezen om zelf een voerstek aan te leggen. Daarnaast is het ook mogelijk om juist te gaan zoeken naar plekken waar al veel voedsel in het water ligt. Zoek bijvoorbeeld plekken waar veel voedsel in het water komt, van bijvoorbeeld planten of mensen die de eendjes brood geven. 

Met de winter vissen op witvis

Voor witvis is de winter ook een ideale periode om te vissen. Vooral op de kleinere soorten zal je merken dat ze makkelijk te vangen zijn. De grotere soorten gaan meer in een winterstand, waardoor deze ook een stuk minder zullen azen. 

De vissen houden meer van warm water, waardoor het belangrijk is om hier je stekkeuze ook op af te stemmen. In de winter zal je het beste kunnen vissen bij plekken die het water opwarmen. Bijvoorbeeld huizen en boten warmen het water vaak op. Deze hebben meestal een kachel die ervoor zorgt dat het water ook iets warmer wordt. 

Wanneer je in de winter wilt vissen, moet je ervoor zorgen dat je voerstek compact blijft. Dit kun je doen door te gaan feedervissen of door met klein aas te voeren. Maak ook geen gebruik van attractief aas, want dat gaat te veel wolken onderwater. Daarnaast kun je ook heel goed gebruik maken van een PVA zakje met daarin voer. Deze lost dan op onderwater en al het aas ligt mooi bij je haak.

Met de winter vissen op witvis