Een populaire manier van het karper vissen, is door met de method feeder karper te vangen. Het is een hele leuke manier om snel veel karpers te vangen op een vaste plek. Voor de method feeder heb je niet teveel spullen nodig en je kunt met meerdere hengels tegelijk vissen. Met de method feeder vang je vaak middelgrote karpers, maar je kunt er ook flinke karpers mee vangen.

Om met de method feeder karper te vangen heb je een korfje nodig aan je montage en daar verstop je je haak in. Je aas ligt op de bodem en hier zit ook gelijk een beetje lokvoer bij. Het lokvoer trekt de karper aan en bij het eten pakt de karper ook de haak. Doordat je met een korte onderlijn vist, haakt de karper zichzelf snel. Je ziet de beetregistratie, doordat je top begint te bewegen.

Om precies te weten hoe het vissen met de method feeder werkt, moet je dit artikel lezen. In dit artikel leg ik je precies uit hoe het vissen met de method feeder werkt, wat je nodig hebt voor de method feeder en welk aas je moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe deze interessante vistechniek werkt. De method feeder gaat je zeker weten veel karpers in een korte tijd opleveren.

Wat is de method feeder

De method feeder is een manier van het karper vissen waarmee je met een korfje aan het vissen bent. Je vult het korfje met aas en hierin verstop je de haak met aas eraan. Wanneer de karper je aas ontdekt, dan pakt die ook vaak de haak tijdens het eten. Doordat je met een kleine onderlijn aan het vissen bent, haakt de karper zichzelf en hoef je niet aan te slaan. Doordat de karper er met je haak vandoor gaat, zie je de top van je hengel bewegen en daardoor weet je dat je beet hebt. Het vissen met de method feeder lijkt heel erg op het statisch vissen, alleen vis je hier met kleiner aas. Je hebt je hengels wel op een hengelsteun zitten en je kunt gemakkelijk met drie hengels tegelijk vissen.

wat is de method feeder

Montage voor de method feeder

De montage voor het vissen met de method feeder is heel specifiek, maar het is een vrij simpele montage. Uiteindelijk heb je een echte feeder hengel nodig, een goede molen en de juiste montage voor de method feeder. Deze montage bestaat uit de hoofdlijn, een korfje en een onderlijn. Hieronder ga ik je meer vertellen over de exacte spullen die je nodig hebt voor het vissen.

Hengel

Als eerste heb je natuurlijk een speciale feeder hengel nodig. Een feeder hengel is herkenbaar aan de felgekleurde top. Met deze top kun je goed zien of je beet hebt, omdat dan de top gaat bewegen. De hengel is gemaakt van vrij zacht materiaal en alles is zeer fijn gemaakt. Dit is om goed de beetregistratie te zien en veel plezier te hebben tijdens het vissen. De ogen van een feeder hengel zijn zeer klein en zitten dicht op elkaar. Feeder hengels zijn te verkrijgen in allemaal verschillende maten. Ze starten vanaf zo’n 2.40 meter en gaan tot 4.20 meter. Zelf zou ik als beginnende feeder visser gaan voor een hengel van 3 meter tot 3.60 meter, omdat je hiermee makkelijker werpt. Ook heb ik veel meer plezier in het bewegelijke van een langere hengel. Het is belangrijk dat je werpgewicht hoog genoeg is voor de korf waarmee je gaat vissen. Kijk daarom naar een hengel met een hoger werpgewicht.

hengel voor de method feeder

Wat betekent lb/lbs bij een hengel

Lb en lbs geven de testcurve aan van de hengel. De testcurve is de beweging die de hengel maakt. Hoeveel je werpgewicht is hangt af van je testcurve. 1Lbs staat gelijk aan ongeveer 30 gram. Dat betekent dat je bij een testcurve van 1Lbs 30 gram werpgewicht kunt hebben.

Hieronder een klein overzichtje van veel voorkomende lb/lbs bij feederhengels.

LB/LBSGram
130
1.2537.5
1.545
1.7552.5
260

Molen

Belangrijk bij de molen voor het method feeder vissen is, dat het een goed werkende slip heeft. Doordat de karper een zeer sterke vis is, is het belangrijk dat je de karper de ruimte kan geven om weg te zwemmen. Hierdoor voorkom je dat de lijn breekt of dat de karper makkelijk loskomt. Je kunt de slip afstellen aan de voorkant of de achterkant en het is belangrijk dat je kijkt hoever je moet draaien om van helemaal open naar helemaal dicht te gaan. De molen mag best wel groot zijn, omdat je soms wel ver uit de kant vist en daardoor wat lijn nodig hebt. Een andere reden is, omdat je de hengel niet de hele dag vast hoeft te houden, waardoor je ook groter kunt gaan. Een molen vanaf 3000 tot 5000 is prima voor het feeder vissen.

Het is ook handig om een lijnclip op je spoel te hebben, want hier kun je je lijn aan vastmaken en daardoor gooi je altijd op dezelfde plek. Een lijn clip kun je alleen gebruiken als de karpers niet te sterk zijn, want ze kunnen niet goed door de spoel heen zwemmen. Wanneer je uitgooit zet je de lijn op de lijnclip en vanaf dat moment kun je gooien tot de lijn stopt met draaien, omdat die vast zit aan de lijnclip.

molen met lijn clip

Method korf

De korf voor het method feeder vissen is misschien wel het belangrijkste. Korven zijn gemaakt voor het vissen, maar het is wel belangrijk dat je de verschillende korven kent. Er is wel verschil in wanneer je welke korf kunt/moet gebruiken en daarom neem ik je mee in de verschillende korven. Je hebt korven die gemaakt zijn voor dieper water, voor ander aas en het gewicht speelt een rol in de keuze van je korf.

Flatbed korf

Als eerste hebben we de flatbed korf. Dit is een korf die vlak is en hier plak je het aas als een hoopje op de korf. Deze korf is minder geschikt op diepe en grotere wateren. Het voer zit hierbij geplakt op de bovenkant van de korf en doordat het een groot oppervlak heeft zinkt het langzamer naar de bodem. Hierdoor zal het aas ook rustig losgaan, voordat de korf op de bodem belandt. Dit heeft als effect dat het aas niet meer op de korf zit, of dat het aas veel meer verspreid in het water ligt en daardoor minder de karper op een plek aantrekt. De flatbed korf is te verkrijgen in 15 -, 30 – en 40 gram. Voor het vissen op een verdere afstand gebruik je een zwaardere korf, dan voor dichterbij. Het gewicht heeft dus alleen te maken met de werpafstand en de bodemstructuur. Een lichtere korf zakt minder snel in de bodem dan een zwaardere korf.

flatbed korf

Pellet feeder

Een andere korf voor het feeder vissen is de pellet korf. Dit is een korf die een cilinder als vorm heeft met een open inhoud. Bij de pellet korf stop je het voer in de korf, waardoor het meer houvast biedt. Doordat de korf een soort bakje is, blijft het voer beter in de korf zitten. Deze korf is geschikt voor water wat dieper is dan 2 meter en water wat veel stroomt. De pellet feeder is te verkrijgen in 30 -, 35 – en 40 gram. Bij de pellet feeder werkt het niet iets anders. Als je gaat vissen op water met veel stroming kies je voor een korf die ook iets zwaarder is. Net als bij de flatbed korf is ook het gewicht afhankelijk van de werpafstand.

pellet feeder

Method rig

De method rig is een hele simpele montage en werkt ideaal voor het feeder vissen. Beide korven hebben een buis door de korf lopen waar de lijn doorheen gaat. Hier knoop je je hoofdlijn en je onderlijntje aan vast. Als onderlijn kies ik voor een onderlijn van 10cm tot 15cm. Dit is ideaal voor het feeder vissen. Voor de hoofdlijn kun je gaan voor een lijndikte van 20/100 tot 30/100, afhankelijk van de obstakels.

Als eerste begin je met de hoofdlijn door je korf te halen, totdat de hoofdlijn er aan de andere kant uitkomt. Hierna moet je de hoofdlijn knopen aan het dopje van de korf. Hierna zet je de lus van de onderlijn aan het haakje van het dopje en dan moet je het dopje dichttrekken. Vanaf dat moment zitten de hoofdlijn en de onderlijn goed aan elkaar vast. Tot slot moet je alleen nog het dopje in de korf schuiven en dan ben je klaar om te gaan vissen.

Haak

Bij het vissen met de method feeder kun je ervoor kiezen om kant en klare onderlijnen te kopen, maar je kunt ze ook zelf knopen. De haak van montage moet erg klein zijn, want het is de bedoeling dat je de haak een soort van verstopt tussen het hoopje eten. Ook bevestig je het aas niet altijd op de haak, maar op een hair onder de haak. Het is ook mogelijk om kant en klare onderlijntjes te kopen met een soort schroefje, die je door je boilie haalt. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een haakmaat 12 of 14. Belangrijk bij de haak is dat die snel haakt, dit gebeurd als de haak scherp genoeg is. Ook is de karper een sterke vis en daarom moet de haak sterk genoeg zijn.

Hoe haak de karper zichzelf met de montage

Doordat je met een kleine scherpe haak vist, haakt de haak snel. De karper gaat eten van de korf en daar vindt hij ook je aas met de haak eraan. Doordat je aas aantrekkelijker is, neemt hij deze mee. Het gewicht van de korf zorgt ervoor dat de haak gaat prikken in de karper en hierdoor haakt de karper zichzelf. Door het zelf haken hoef je ook niet aan te slaan als je beet hebt. Wanneer je niet met een vrije haak vist, omdat je met maden of mais op de haak vist, is het belangrijk dat je wel aanslaat.

Waar moet je met de method feeder vissen

Nu je precies weet wat je voor montage nodig hebt bij het method feeder vissen, kun je gaan kijken waar je het beste kunt gaan vissen. Het is een vorm van vissen op een vaste plek en daardoor moet je zorgen dat de karper op de plek is waar jij aan het vissen bent. De karper is een schuwe vis en houdt van beschutting. Wanneer de karper aan het azen is houdt hij ervan dat hij zich veilig voelt. Probeer daarom altijd op plekjes te mikken waar de karper zich veilig voelt, denk hierbij aan overhangende takken, lelies, riet en steigers. Het feeder vissen kun je op zowel groot water doen als wat kleiner water. Je kunt op het kanaal,  een meer, een vijver en andere stadswateren vissen met de method feeder. Zoek altijd een rustige plek en een plek waar je genoeg ruimte hebt om lekker te zitten.

karper vijver

Wanneer met de method feeder

Omdat het vissen met de method feeder heel erg lijkt op het statisch vissen, is het belangrijk dat je de karpers naar je vis plek toetrekt. Het lokken van de karper wilt alleen lukken als de karper genoeg zin heeft om te eten. Karpers hebben veel zin om te eten vooral in de warmere maanden, omdat dan de stofwisseling sneller gaat door het warmere water. Ga daarom vooral in het voorjaar en de zomer met de method feeder vissen.

In de winter zitten de karpers vaak op één vaste plek. Wanneer je de karpers gevonden hebt, dan kun je ook in de winter gaan feedervissen. Het grote voordeel is namelijk dat je met het feedervissen heel precies aan het vissen bent.

Lees hier meer over feedervissen in de winter.

Welk aas voor de method feeder

Voor de method feeder heb je twee verschillende soorten aas wat je gebruikt. Als eerste heb je natuurlijk je haak aas, dit moet aas zijn wat erg opvalt. Als tweede heb je het aas wat je in je voerkorf stopt, dit is vaak sterk aas van geur wat de karper aantrekt. Als haakaas kun je bijna alles gebruiken wat klein is, denk hierbij aan mini boilies, mais, maden en casters (bruine maden). Afhankelijk van hoe groot de karpers zijn die je kunt vangen, kun je ervoor kiezen om meerdere maden aan de haak te bevestigen. Om het breken van kleine boilies te voorkomen kun je ervoor kiezen om voorgeboorde boilies te kopen. Dit zijn boilies met een gat erin en daardoor kun je ze makkelijk aan een hair bevestigen. De kleur van je aas maakt niet heel veel uit. Het is eigenlijk hoe opvallender hoe beter, want je hebt toch het aas in de korf wat ervoor zorgt dat de karper het vertrouwt.

Lees hier meer over hoe je met boilies kunt feedervissen.

Aas voor de korf

Daarnaast heb je aas nodig om je korf mee te vullen. Het is belangrijk dat het aas een beetje plakkerig is en dat kun je doen door het even in een beetje water te doen. Om je korf te vullen kun je pellets gebruiken en method mix. Method mix is poeder wat door water plakkerig wordt en daardoor kun je het goed op een flatbed drukken. Het is belangrijk dat je het goed aandrukt, zodat het beter blijft zitten. De pellets moet je wat langer in het water houden, omdat deze hard zijn en minder makkelijk bij elkaar geplakt blijven.

method mix

Korf vullen

Er zit verschil tussen het vullen van een flatbed korf en een pellet korf en daarom leg ik je uit hoe je deze vult. De flatbed korf vul je doormiddel van een malletje. In dit malletje zet je als eerste je aas met je haak en hierna vul je het malletje met het plakkerige aas. Het malletje is precies in de vorm van de flatbed. Als laatste moet je de korf op het malletje drukken en dan blijft het voer zitten. Het ideale van de flatbed is, dat het haakaas bovenop zit en daardoor dit het eerste is wat de karper ziet.

Bij de pellet korf werkt het iets anders. Deze korf kun je gewoon vullen met pellets. Je begint met de korf helemaal vol te vullen met pellets tot er niks meer bij kan. Als laatste moet je de haak erbij drukken en hiermee zit de haak ook aan het begin van de korf.

Een pop up gebruiken als haakaas

Het is ook mogelijk om een pop up als haak aas te gebruiken bij de method feeder. Het is belangrijk dat je hierbij hele kleine pop up boilies of nep mais gebruikt. Het is ook heel belangrijk dat je hierbij je onderlijn heel kort houdt, omdat die anders teveel boven het oppervlak hangt. Door met een pop up te vissen krijg je als effect dat je een hoopje voer in het water hebt liggen en daarboven een pop up met een haak. Hierdoor heb je nog sneller dat de karper je haakaas eerder pakt dan het voer wat op de bodem ligt. Een pop up boilie kun je ook voorgeboord kopen en dat voorkomt ook dat die gaat breken.

Voorvoeren met de method feeder

Wanneer je met de method feeder gaat vissen hoef je minder voor te voeren, dan bij andere methodes van het vissen. Doordat je aan het vissen bent met een korfje, heb je altijd een hoopje voer bij je aas liggen. Wanneer de karpers niet willen bijten of je moet de karpers nog lokken bij de plek waar je gaat vissen, dan kun je er wel voor kiezen om voor te voeren. Voorvoeren kun je gewoon met pellets en method mix doen, dit kun je op twee manieren doen. Als eerste kun je handjes, in het geval van feeder mix balletjes, werpen in het water. De andere methode is door je korf te gebruiken. Je kunt wat korfjes voer vooraf in het water werpen op de plek waar je wilt gaan vissen. Wanneer je de lijn op de lijnclip van de molen hebt zitten, dan kun je precies op de juiste plek steeds voeren door deze methode.

voorvoeren met de method feeder