Voordat je begint met het vissen op karper, moet je jezelf natuurlijk eerst afvragen wat een karper is. Je wilt natuurlijk wel weten wat voor soort vis een karper is en welke soorten er zijn. Ook is het belangrijk om te weten hoe karpers leven en hoe je jouw visserij daarop kunt aanpassen.

Een karper is een beenvis die familie is van de karperachtigen. Een karper heeft 4 herkenbare baarddraden. Twee hiervan zijn kort en bevinden zich op de bovenlip van de karper en twee hiervan zijn lange draden die zich bevinden op de mondhoeken van de karper. Een karper is ook in het bezit van een rugvin met aan het begin sterke stralen.

Lees meer over de karper in dit artikel. Hierin leg ik namelijk precies uit hoe een karper is en wat hij eet. Door al deze informatie kun je beter nadenken over hoe, wanneer en waar je gaat vissen.

Wat is een karper precies voor vis

Deze prachtige vissoort kan wel meer dan één meter lang worden, maar een karper wordt vooral heel stevig. Bij een vangst kun je zomaar dertig kilo uit het water moeten tillen. Omdat de karper zo groot en sterk wordt moet een karper kunnen in het leefgebied waar hij zit. Dit betekent kunnen eten, kunnen schuilen en kunnen bewegen. Een karper zwemt meters om eten te zoeken en als hij de juiste plek heeft dan kan hij daar lang blijven eten.

wat is een karper

Hoe oud wordt een karper

Omdat de karper een sterke en schuwe vis is, kan een karper wel 30 tot 40 jaar oud worden. Door hun schuwheid zijn karpers hele voorzichtige dieren waardoor ze niet snel in problemen komen. Ook zijn karpers na een tijdje te grote vissen waardoor ze geen prooi meer zijn voor roofvissen. Er is veel onderzoek gaande over hoe oud karpers echt worden. Je hoort ook vaak zat verhalen van mensen die karpers jaren later voor een tweede keer vangen.

Kun je een karper eten

Een karper is een zoetwatervis met een goede slijmlaag. Karper is een echte grondvis die over de bodem graast. Hierdoor zal een karper vooral naar modder en slijm smaken. In andere landen dan Nederland wordt de karper wel gegeten. Hier wordt de karper eerst gewassen voordat die gegeten wordt. Echter moet je een karper wel levend wassen, anders heeft het geen nut. Zelf raad ik het niet aan om een karper te eten. Ik zou toch kiezen voor een lekkere makreel.

Leefgebied van de karper

Een karper is een zoetwater vis. Karpers komen in Nederland eigenlijk overal voor. Dit zorgt ervoor dat je in elk water wel karper kunt vangen (dan moet het water wel aan meer water vastzitten). Een karper graast over de bodem zoekend naar eten. Dit zorgt ervoor dat een karper vooral in voedselrijk water voorkomt. Een karper heeft geen tanden. Hierdoor eet een karper geen andere vissoorten. Het is een zeer schuwe vis en daarom houdt hij van beschutting. Een karper is vaak te vinden tussen waterlelies, overhangende takken, waterplanten, riet en nog meer beschutte plekken in het water. Daarom zit een karper vaak aan de randen van het water in plaats van midden. Ook houdt een karper van warmte. In wintermaanden is hij vaak te vinden in woonwijken, omdat huizen de kachel aanzetten en deze warmte ook in het water komt. Lees meer over het leefgebied van de karper.

wat is het leefgebied van de karper

Gedrag van de karper

Zoals ik eerder al vertelde is een karper erg schuw. Dit zorgt ervoor dat ze zich goed kunnen verstoppen op het moment dat ze zich niet vertrouwd voelen. Daarom zal je een karper makkelijker vinden op een kleiner stuk water, dan op een groot stuk water. Karpers bevinden zich vaak alleen of ik kleine groepen.

Wat is het etensgedrag van de karper

Je zult karpers vooral actief zien in de zomer. Op het moment dat een karper in de winter is, zal hij niet veel naar eten zoeken. Dit komt omdat het zoeken naar eten energie kost. Karpers vullen hun reserves in de warmere maanden en hebben hierdoor genoeg om de winter door te komen. Natuurlijk zullen er af en toe nog wel karpers in de winter naar eten zoeken, maar dan zit een karper ook gelijk sneller vol. Lees hier meer over karpers vangen in de winter. Een karper aast voornamelijk over de bodem. De bek van een karper wijst naar de bodem en hierdoor kan hij goed de bodem afspeuren naar eten. In de wat warmere maanden kunnen karpers ook aan het oppervlak zoeken naar eten. Dit komt omdat ze met de wat warmere maanden ook wel eens op de wat hogere lagen van het water zwemmen. Vind hier meer over drijvend vissen op karper.

Karper is een slimme vis

De karper is ook een zeer slimme vis. Omdat een karper een zeer schuwe vis is, zal hij een vangst als een zeer traumatische ervaring onthouden. Wanneer een karper opzoek is naar eten, dan is hij makkelijk te vangen. Echter zal een karper het onthouden wanneer hij gevangen is. Karpers laten zich moeilijker vangen wanneer ze gevangen zijn en worden hier alleen maar schuwer van. Daarnaast kunnen andere karpers ook schrikken als je een karper aan de haak slaat. Hierdoor kunnen karpers ook van een bepaalde plek wegtrekken. Tot slot kan een karper zelfs schuw worden voor een bepaald aasje. Wanneer een karper merkt dat die altijd met mais gevangen wordt, dan zal die minder snel meer maiskorrels pakken tijdens het eten.

Wat is het beste aas voor karper

Voor het karper vissen kun je veel verschillend aas gebruiken. In het algemeen zijn karpers dol op mais. Lees hier over mais. Mais is voor de karper een bekend aas en heeft een opvallende kleur en geur. Daarnaast kun je ook met wormen, klik hier, vissen en maden. Deze beestjes komen vrij uit de bodem wanneer de karper door de bodem gaat. Ook kun je met veel meer supermarkt producten karpers vangen zoals kikkererwten, kaas en brood. Tot slot kun je in de viswinkel ook allerlei aas kopen zoals boilies, tijgernoten, harde mais en pellets. Zoals je ziet kun je met heel veel aas karper vangen, zolang het aas opvalt en een goede geur heeft.

Paai van de karper

De paai van de karper start wanneer de lente begint. Karpers beginnen namelijk met paaien wanneer het water begint op te warmen. Het begint rond april en kan doorgaan tot juni, dit hangt af van de weersomstandigheden. Tijdens de paai zijn de vissen erg actief en zal je veel plonsen en bewegend riet in het water zien. In tegenstelling tot het vissen op snoek mag je tijdens de paai gewoon op karper blijven vissen. Wel is het zo dat het lastiger is om karpers te vangen. Niet elke karper is bezig met voortplanten, maar de gene die bezig zijn, gaan niet opzoek naar eten. Vaak zie je karpers tijdens de paai in ondieper of smaller water, omdat dit water sneller opwarmt. Karpers zijn tijdens de paai veel in polderslootjes te vinden. Tijdens de paai verbrand de karper veel energie. Lees hier meer over de paai van de karper.

wat doen karpers tijdens de paai

Soorten karpers

Karpers komen voor in allemaal verschillende soorten. Zo heb je de meest bekende de schubkarper of de prachtige spiegelkarper. Daarnaast heb je nog de graskarper, koikarper, kroeskarper, lederkarper en rijenkarper. Ook zijn karper soorten met elkaar gekruist, dit zorgt ervoor dat er kruisingen tussen karpers bestaan zoals een Koi spiegel karper. Veel verschillende karpers komen voor in de natuur. Het is niet makkelijk om alle soorten karpers te vangen, want de een is zeldzamer dan de ander. Toch is het mogelijk om veel van de volgende soorten karpers aan de haak te slaan.

Schubkarper

De schubkarper behoort tot de meest bekende (zo niet de bekendste) karper soorten die er zijn. Deze vis is herkenbaar aan alle schubben die hij op zijn lichaam heeft. Schubkarpers hebben prachtig gele vinnen die ook een oranje/rode gloed kunnen bevatten. Deze vis kan erg groot worden, maar vooral groeit deze vis in de omvang. Een schubkarper wordt gemiddeld tussen de 40- en 80cm. Echter zijn er ook schubkarpers over de meter gevangen. Het gewicht is gemiddeld tussen de 2 tot 14kg, met uitschieters dik over de 20kg.

wat is een schubkarper

Spiegelkarper

Dit is een vissoort die erg opvalt. Hij is ook in het bezit van schubben, maar hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij een gladde zijkant heeft. Een spiegelkarper heeft een onregelmatig schubbenpatroon. Dit betekent dat elke spiegelkarper een ander zijaanzicht heeft. Dit maakt het extra leuk om een mooie spiegelkarper op de foto te zetten. Een gemiddelde spiegelkarper wordt zo’n 70cm en een gemiddeld gewicht van 9kg.

wat is een spiegelkarper

Graskarper

Een graskarper komt oorspronkelijk niet uit de Benelux. Deze karper soort komt uit China, uit het stroomgebied van de Amur. Een graskarper heeft net als een schubkarper een donkere kleur met schubben. Het grote verschil tussen een graskarper en een schubkarper is, dat een graskarper een langwerpig gebouwde vis is. Zoals ik eerder al vertelde wordt een schubkarper heel stevig, daarentegen wordt een graskarper een stuk smaller en langer. Door dit lange en smalle lichaam is de graskaper instaat om super snel door het water te bewegen. De graskarper heeft zijn naam te danken aan het feit dat die beplanting weg eet. Deze karper wordt vooral uitgezet op gebieden waar begroeien een probleem is.

Lees hier hoe je graskarper vangt.

wat is een graskarper

Koi karper

De Koi of Koi karper is misschien wel de meest bijzondere karper soort die er is. Deze karper is ook bij mensen erg bekend. Een Koi is te herkennen aan zijn prachtige rode/oranje kleuren. De Koi komt oorspronkelijk uit Japan en wordt daar ook als nationale vis gezien. De bekende Koi heeft het lichaam van een schubkarper, maar tegenwoordig zijn er ook al spiegels met Koi karpers gekruist. Hierdoor zijn er ook al Koi karpers met een onregelmatig schubbenpatroon. Koi karpers zijn vooral erg populair in tuinvijvers en binnen vijvers. Door de vellen kleuren vallen ze mooi op in de vijver. Het is zelfs mogelijk om een Koi in de natuur te vangen. Door uitzettingen zijn er ook Koi karpers in de natuur te vinden, maar door de opvallende kleur is het een erg schuwe vis. Daardoor is het erg lastig een Koi te vangen. Koi karpers kunnen wel 40 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 25 en 30 jaar.

wat is een koikarper

Kroeskarper

De kroeskarper is de kleinste karper uit dit lijstje. Kroeskarpers worden maximaal 65cm groot en wegen maximaal 3kg. In kleinere wateren worden kroeskarpers nog een stuk kleiner. Kroeskarpers zijn vissen met een hoge rug, mooie grote vinnen en een goudbronzen kleur. Een kroeskarper heeft veel weg van een giebel, maar een kroeskarper heeft meer een schrijfvormige lichaamsvorm en een giebel een spoelvormige. Een kroeskarper is niet in het bezit van baarddraden, echter zijn er kruisingen met andere karpers gedaan waardoor onofficiële kroeskarpers voorkomen met baarddraden.

wat is een kroeskarper

Lederkarper

Persoonlijk vind ik dit de mooiste karper soort die in Nederland leeft. Een lederkarper is een karper die het meest wegheeft van een spiegelkarper. Het zijaanzicht van een lederkaper is nog gladder dan die van een spiegelkarper. Deze soort heeft geen schubben en wordt daardoor ook wel de naaktkarper genoemd. De naam leder heeft deze soort te danken aan het feit dat hij zich niet beschermd door schubben, maar een dikkere huid heeft als bescherming. Net als een spiegel is een lederkarper ook in allemaal verschillende soorten te vinden. De bouw van een spiegelkarper en een lederkarper zijn hetzelfde. Door de zeldzaamheid van deze vissoort, wordt er veel gekweekt. Dit zorgt voor veel afwijkingen aan de vis, zoals de vinnen. Het lichaam van de vis is groenbruin, met een lichtere onderbuik.

wat is een lederkarper

Rijenkarper

De naam van deze vissoort is te danken aan de rij schubben die de vis heeft vanaf de kieuwen tot aan de staart. Deze rij schubben bevinden zich horizontaal over het lichaam. Voor de rest heeft de rijenkarper een gladlichaam. De rijenkarper heeft het meest weg van een spiegelkarper. Een Rijenkarper heeft een mooie goudkleurige buik en een bruinkleurige rug. De kleur van deze karper soort kan verschillen. Hierdoor kun je donkerdere of juist lichtere rijenkarpers vangen. Echter is de kans klein om een rijenkarper te vangen. Deze karper soort is erg gewild onder karper vissers, maar komt zelden voor in Nederlands water.

wat is een rijenkarper