Om snoekbaars te vangen, is het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen. Snoekbaars is namelijk een vis die op veel water voorkomt, veel verschillende aassoorten eet en ook niet te moeilijk is om te vangen. Toch zijn er manieren om je kansen te vergroten om een snoekbaars te vangen. Dit doe je bijvoorbeeld door de juiste locatie te vinden of op het juiste moment te vissen. Maar hoe kun je dan het beste snoekbaars vangen?

Snoekbaars vangen kun je doen door met kunstaas of dood aas te vissen. Een snoekbaars leeft in rivieren, kanalen, polders en sloten. De beste plek voor snoekbaars is bij bruggen, op bijvoorbeeld een kanaal. Je kunt het beste gaan vissen in de koudere maanden van het jaar.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je het beste snoekbaars kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat snoekbaars is, waar snoekbaars precies zit, wanneer je goed snoekbaars kunt vangen, met welke vistechniek je snoekbaars kunt vangen, welk materiaal je nodig hebt en wat het beste aas is om te gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je snoekbaars kunt vangen.

Wat is een snoekbaars

Snoekbaars is een zoetwater vis die in heel Nederland voorkomt. Snoekbaars is een soort kruising tussen een snoek en een baars. Over het algemeen heeft hij de lange lichaamsbouw van een snoek, maar juist meer de rondere kop van een baars. Ook heeft een snoekbaars kleine tandjes, aan de voorkant van de bek.

Gemiddeld wordt een snoekbaars zo’n 80 centimeter lang. Hierdoor kan een snoekbaars een aardig lange vis worden. Echter is het zo dat er ook al veel grote varianten van de snoekbaars gevangen zijn. Er zijn al meerdere snoekbaarzen gevangen, die over een meter gingen. De grotere snoekbaarzen worden ongeveer zo’n 120 centimeter lang.

Een snoekbaars valt onder de categorie roofvissen. Hierdoor weet je eigenlijk al dat deze vissoort andere vissoorten opeet. Wat heel herkenbaar is aan dit soort vissen, is dat ze niet heel dik worden. Het zijn vooral langgerekte vissen, waardoor ze sneller door het water kunnen zwemmen. Door het snelle zwemmen kunnen ze makkelijker een prooi pakken.

Wat is een snoekbaars

Wanneer mag je snoekbaars meenemen

Officieel is het toegestaan om verschillende exemplaren snoekbaars mee te nemen. Belangrijk hierbij is dat je een meetlint bij je hebt, omdat een snoekbaars minstens 15 centimeter lang moet zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet dat je maar maximaal 3 exemplaren mee mag nemen naar huis.

Mocht je een gevangen snoekbaars mee willen nemen, zorg er dan wel voor dat je de snoekbaars goed verpakt. Houd je de snoekbaars levend, kies er dan voor dat hij zichzelf niet kan verwonden. Doe hem bijvoorbeeld in een grote bak met water of een veilige waterdichte zak.

Tot slot is het belangrijk dat je weet dat je niet zomaar altijd de snoekbaars mee mag nemen. Per water zijn er eigen regels, waar je je aan moet houden. Om achter deze regels te komen, is het belangrijk dat je de lijst met viswateren bij je hebt of de ‘VISplanner’ app. Bij beide kun je perfect zien wat de regels zijn en of het wel is toegestaan om vissen mee te nemen.

Wat is het verschil tussen een snoek en een snoekbaars

De snoek en snoekbaars hebben eigenlijk veel overeenkomsten. Je ziet bijvoorbeeld dat ze een beetje hetzelfde leven, maar je ziet ook dat ze veel verschillen hebben. Een groot verschil tussen een snoek en snoekbaars is, dat een snoekbaars stekels heeft. De rugvin van de snoekbaars is bijvoorbeeld erg scherp en daar kun je jezelf ook mee prikken. Pas daarom op bij het oppakken van een snoekbaars.

Een ander groot verschil is dat een snoek een iets andere kleur heeft en een totaal ander patroon op het lichaam. Een snoek heeft namelijk allemaal stippen op zijn lichaam zitten, terwijl een snoekbaars donkere strepen heeft. De kleur van een snoek is vaak wat bruiner/geler. Een snoekbaars heeft een iets lichtere kleur en heeft vaak een beetje een grijze gloed.

Tot slot is het zo dat een snoek een wat spitsere bek heeft. Een snoek is een iets fellere jager en heeft daardoor ook een spitsere bek. De bek zorgt er namelijk voor dat hij makkelijker zijn prooi kan pakken.

Lees hier meer over de snoek.

Wat is het verschil tussen een zeebaars en een snoekbaars

Eigenlijk kun je het grootste verschil tussen deze twee soorten, al in de naam van de vis horen. De snoekbaars is een zoetwatervis, terwijl de zeebaars een zoutwatervis is. Hierdoor kun je deze twee soorten niet op hetzelfde water vangen.

Een ander groot verschil is de manier van aanbeet. De aanbeet van een zeebaars is een veel ruwere aanbeet. Wat er namelijk gebeurd is dat hij het aas pakt en er daarna eigenlijk meteen er vandoor gaat. Hierdoor krijg je erg veel actie tijdens je aanbeet en dat is erg leuk om te ervaren.

Bij een snoekbaars gaat deze run net even iets anders. Een snoekbaars zwemt ook gelijk weg, maar doet dit op een net andere manier. Snoekbaarzen trekken na een aanbeet richting de bodem. Hierna beginnen ze rustig over de bodem te zwemmen, zonder dat ze daar echt vaart achter zetten.

Qua uitstraling zien deze vissoorten er ook anders uit. Een snoekbaars is, zoals ik eerder al vertelde, een klein beetje licht van kleur, maar dan met een gele gloed erbij. Een zeebaars is juist helemaal grijs/wit van kleur. De stekels hebben ze daarentegen wel allebei.

Waar zit snoekbaars

Snoekbaarzen komen in veel verschillende wateren voor. Door heel Nederland is het mogelijk om snoekbaarzen te vangen. Het belangrijkste voor snoekbaarzen is, dat ze genoeg voedsel hebben. Dit houdt natuurlijk in dat er andere kleine visjes zijn, die zij op kunnen eten.

Je kunt snoekbaarzen echt overal tegenkomen, van de stad tot aan het platteland. Ook komen ze genoeg voor op hele grote wateren, maar natuurlijk ook op de ondiepe en kleinere watertjes. Een goed water om snoekbaars te kunnen vangen is bijvoorbeeld het kanaal. In het kanaal zit het helemaal vol met snoekbaars, omdat er ook heel veel prooivis te vinden is. Daarnaast is bijvoorbeeld een rivier ook ideaal om te gebruiken om op te vissen op snoekbaars. Op deze twee wateren moet je er wel rekening mee houden dat het erg grote wateren zijn.

Mocht je op een iets kleiner water willen vissen, kies er dan bijvoorbeeld voor om op een binnenwater in de stad te vissen. Hier kun je namelijk perfect op snoekbaarzen vissen, omdat de stekken vaak ook erg goed toegankelijk zijn. Controleer wel van te voren of je op die plek, in de stad, wel mag vissen.

Een ander klein water waar je goed kunt vissen op snoekbaars is een polder. Het mooie van een polder is dat je vaak ook makkelijk hier bij het water komt. Mocht je echt op een mooi weiland zitten, dan kun je perfect langs de kant vissen en kun je dus overal mooi bij het water komen.

Waar zit snoekbaars

Waar kun je snoekbaars vinden

Snoekbaars is eigenlijk best makkelijk te vinden. Op het moment dat je al eens op witvis gevist hebt, dan weet je ook waar die vissen zitten. Snoekbaarzen eten deze vissen en zitten daarom daar vaak in de buurt.

Een belangrijk aspect voor een goede plek voor snoekbaars is, dat het erg beschut moet zijn. Om een prooi te kunnen pakken, is het voor een snoekbaars belangrijk dat hij ergens achter kan zitten. Wanneer hij de vissen ziet, zien de vissen hem niet en daardoor kan hij aanvallen.

Denk er bijvoorbeeld aan dat je een snoekbaars kan vinden tussen de waterplanten. Als er een hoopje waterplanten zijn, dan kan een snoekbaars hierachter zitten. Wanneer hij een prooi wilt pakken, zwemt hij uit deze planten en kan hij de prooi pakken. Een andere plek waar je goed snoekbaars kunt vinden, is bij bruggen en steigers. Dit zijn ook plekken waar snoekbaarzen vaak onder of achter iets kunnen zitten.

Qua diepte maakt het eigenlijk niet heel erg uit. Het is namelijk zo dat je snoekbaars op zowel het diepe, als op het ondiepe water kunt aantreffen. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken dat een water te ondiep is. Zelf zou ik voor minimaal een diepte van 30 centimeter gaan, omdat het anders echt te ondiep wordt. Het is belangrijk dat je je gewoon niet blindstaart op het diepe water en daardoor de ondiepere wateren links laat liggen.

Wat zijn echte snoekbaars stekken

Nu je weet waar je snoekbaars kunt verwachten, kunnen we het hebben over wat echte stekken zijn om op snoekbaars te vissen. Een belangrijke plek voor mij is om gewoon lekker langs de kant van een kanaal te gaan vissen. Door langs de kant te vissen, kun je perfect alle kanten op en kun je vaak erg vrij vissen. Een kanaal is vaak erg open, maar meer in de bewoonde wereld is het zo dat je wel te maken hebt met echt goede visplekken. Het fijne van de kade is dat je er perfect langs kunt lopen en zo op een makkelijke manier een heel water hebt bevist.

Als je echt niet weet waar je snoekbaars kunt vangen, dan kun je altijd kijken in wat natuurlijkere wateren. Hier zit het vaak helemaal vol met waterplanten en daardoor kun je hier makkelijker de vissen vinden. Kies er bijvoorbeeld voor om in de polder, langs alle waterplanten te gaan vissen. Hierdoor vis je ook in korte tijd de echte visplekken af en vergroot je erg je kans op het vangen van snoekbaars.

Waar zit snoekbaars in de winter

Kenmerkend aan de winter is dat het water over het algemeen een stuk helderder is. Hierdoor krijg je dat vissen bang zijn dat ze teveel opvallen, vanuit buiten het water. Om te voorkomen dat ze erg gaan opvallen, kiezen ze ervoor om dieper in het water te liggen. Hierdoor heb je dat in de winter de vissen vaak richting het echte diepe trekken.

Om in de winter dus snoekbaars te vangen, is het belangrijk dat je goed gaat kijken waar de diepere wateren liggen. Vaak is het dan zo dat de snoekbaarzen in het kanaal zijn of in het midden van een water. Een kanaal is namelijk uitgegraven, waardoor het vaak langs de kanten ook al diep kan zijn. Op de andere wateren is het vaak zo dat het langs de kant ondieper is, dan in het midden. Hierdoor krijg je dat de vissen ook automatisch meer richting het midden trekken en ze daardoor daar zitten. Tot slot kun je ook nog opzoek gaan naar kuilen in het water. Stel dat je een kuil hebt gevonden, dan ben je er al bijna zeker van dat hier ook vis aanwezig is.

Waar zit snoekbaars in de winter

Waar kun je snoekbaars in de zomer vangen

In de zomer gebeurd eigenlijk het tegenovergestelde, als dat wat er in de winter gebeurd. De snoekbaars is een vis die achter zijn eten aan gaat. Veel aasvisjes gaan in de zomer meer richting het oppervlak, omdat hier meer voedsel en zuurstof is. De snoekbaars gaat hier eigenlijk gewoon achteraan. Hierdoor kun je dus verwachten dat de snoekbaars hoger zit, meer in de ondiepere wateren en ook meer langs de kanten aanwezig is.

Wanneer kun je goed snoekbaars vangen

Snoekbaars is een vis die meer houdt van de kou, in plaats van de hele hitte. Hierdoor weet je eigenlijk al dat snoekbaars een vis is die vooral in de winter te vangen is. Het seizoen voor het snoekbaarzen start meestal ook vanaf de herfst. Vooral wanneer je gelijk al een wat koudere en slechtere herfst te gemoed gaat. Als de temperatuur nog ongeveer gelijk blijft, krijg je dat het water ook minder snel afkoelt. Dit is niet erg positief voor het snoekbaarzen.

Zelf raad ik het daarom aan om te vissen vanaf dat het echt weer kouder begint te worden. Houd er daarom rekening mee dat je vanaf de herfst tot en met maart moet gaan vissen. In deze maanden is de snoekbaars het actiefst en pakt hij ook het makkelijkste prooivissen. Hiermee vergroot je dus de kans dat je veel vissen vangt.

Het is niet perse dat je op de echt koudere dagen moet gaan vissen. Het gaat er vooral om dat het voor een langere periode koud is geweest, waardoor de watertemperatuur is gedaald. Zelf kies ik er bijvoorbeeld voor om vanaf oktober zo’n beetje te gaan snoekbaarzen.

Wat is de beste tijd om snoekbaars te vangen

Buiten dat je het perfecte moment in het jaar kiest, is het ook belangrijk om rond de beste tijden te gaan vissen. Snoekbaars is een vis die vooral actief is buiten de zonuren. Een goed moment om op snoekbaars te vissen bijvoorbeeld is tijdens de ochtend. Voordat de zon opkomt is de snoekbaars druk bezig met azen en ervoor zorgen dat hij wat gegeten heeft. Probeer daarom echt de vroege uurtjes in de ochtend mee te pakken. In de winter is het net even iets minder belangrijk om je hieraan te houden, omdat het dan overdag soms ook donker en bewolkt kan zijn. Echter is het tijdens de zomer wel echt heel belangrijk om niet overdag te gaan vissen.

Een ander goed moment om snoekbaars te vangen is tijdens de avond. Eigenlijk spreekt dit ook een beetje voor zich. In de avond heb je er ook mee te maken dat het donkerder is en hier kan de snoekbaars goed zijn kansen pakken, om te gaan azen.

Met welke vistechniek kun je snoekbaars vangen

Nu je precies weet waar en wanneer je snoekbaars kunt vangen, kunnen we het hebben over welke vistechnieken goed werken voor het snoekbaarzen. Er zijn eigenlijk twee manieren om snoekbaars te vangen. Als eerste is het mogelijk om dit te doen door passief te gaan vissen. Daarnaast is het ook mogelijk om actief achter deze vissen aan te gaan.

Onder het passief vissen valt eigenlijk het ingooien van je aas en wachten totdat je beet hebt. Hierdoor moet je meer tijd steken in waar je wilt gaan vissen, omdat je voornamelijk op één vaste plek blijft met het vissen.

Tijdens het actief vissen ben je eigenlijk constant aan het verplaatsen. Je vist voornamelijk steeds kort op bepaalde plekken en hierna trek je weer verder naar de volgende plek. Zo zorg je ervoor dat je in een korte tijd een groot stuk water hebt kunnen bevissen. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet waar je ongeveer moet vissen, omdat je wel makkelijk bij het water moet kunnen komen.

Hoe kun je met dood aas snoekbaars vangen

Snoekbaars vangen met dood aas wordt ook wel snoekbaars met een dobber vissen genoemd. Dit betekent dat je gebruik maakt van een doodvisje aan de haak en deze in het water laat liggen. Het is hierbij belangrijk dat je op de juiste diepte aan het vissen bent, voornamelijk boven de bodem. Vervolgens is het wachten totdat het visje gepakt wordt.

Om de vis goed aan de haak te doen, is het belangrijk dat je deze horizontaal in het water laat liggen. Dit doe je door de haak in zijn rug te prikken en die er helemaal doorheen te halen. Als je nu inwerpt, krijg je dat het visje mooi in het water ligt en het aantrekkelijk voor een snoekbaars is.

Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een grote dobber, omdat je anders het risico hebt dat het visje de dobber onderwater trekt. Maak daarom echt gebruik van een zware en brede dobber.

Wil je het dode aas nog iets aantrekkelijker maken, dan kun je ervoor kiezen om hem een beetje te laten bewegen. Geef je hengel om de 5 minuten een tikje. Hierdoor krijg je dat de snoekbaars denkt dat het een gewond, maar wel levend visje is. Het zal daardoor meer opvallen en de snoekbaars gaat het eerder pakken.

Hoe kun je met dood aas snoekbaars vangen

Kun je ook snoekbaars met kunstaas vangen

Een vorm van het actief vissen op snoekbaars, is het vissen met kunstaas. Bij het kunstaas vissen maak je gebruik van een nep visje, die je gaat gebruiken om een echte vis mee na te doen. Je werpt in en hierna haal je de vis binnen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je de aandacht van de snoekbaars trekt. Als je deze precies langs de snoekbaars haalt, krijg je dat hij erin trapt en het visje pakt.

Met het kunstaas vissen heb je verschillende technieken. In het aas zit veel verschil, waardoor je het anders moet bevissen. Je hebt bijvoorbeeld visjes die uit verschillende delen bestaan. Deze visjes maken onderwater bewegingen, door het inhalen van je lijn. Daarnaast heb je ook visjes die uit één deel bestaan. Bij deze vissen is het zo dat als je ze gewoon binnen draait, ze rechtdoor zullen zwemmen. Dit is voor een snoekbaars niet aantrekkelijk en daarom moet je bij deze techniek zelf de beweging erin brengen. Dit doe je door tikjes aan je hengel te geven, terwijl je indraait. Natuurlijk is het ook mogelijk om de tikjes bij de andere kunstaassoorten te geven.

Een andere leuke manier om snoekbaars te vangen, is door te gaan trollen. Bij het trollen vis je het kunstaas achter een boot aan. Door te gaan varen, hoef je niet de hele tijd binnen te draaien. Met deze vistechniek ben je op een langer water aan het vissen en kun je zo het hele water snel bevissen.

Kun je ook snoekbaars met kunstaas vangen

Hoe kun je snoekbaars vissen met dropshot

Bij het dropshot vissen maak je echt gebruik van de bodem en het stukje daarboven. Hierbij zorg je er namelijk voor dat je aas elke keer tot de bodem zakt en daarna haal je hem omhoog, tot ongeveer 20/30 centimeter daarboven. Dit is daarom ook een techniek die je het beste op wat diepere wateren kunt uitvoeren.

Er zijn twee manieren hoe je kunt dropshotten. Een hele bekende manier van het dropshotten is het inwerpen en binnenhalen van je hengel. Hierbij wacht je echt totdat het kunstaas de bodem heeft aangeraakt. Hierna geef je een klein tikje en draai je een klein beetje binnen. Vervolgens wacht je weer totdat het aas de bodem heeft aangeraakt.

Een andere manier van het dropshotten op snoekbaars is het verticalen op snoekbaars. Bij het verticalen zorg je ervoor dat je de hele tijd op dezelfde plek blijft. Ook bij deze techniek wacht je totdat het aas de bodem heeft aangeraakt. Hierna geef je het een paar kleine tikjes omhoog en laat je het weer zakken. Vervolgens zal je zien dat de snoekbaarzen het aasje zien bewegen en beginnen met het azen. Belangrijk hierbij is dat je eigenlijk onder je eigen kant vist. Kies er daarom voor dat je dit doet bij een water, waar je ook dicht bij het water kan staan. Vervolgens is het belangrijk om niet te lang bij een water te blijven en af en toe wat op te schuiven, of te verwisselen van stek.

Welk materiaal heb ik nodig voor het snoekbaarzen

Voor het snoekbaarzen heb je verschillend materiaal nodig. Als eerste raad ik het aan om een onthaaktang bij je te hebben. Kies ervoor om een lange onthaaktang te gebruiken, omdat deze het ook makkelijker maakt als het aas diep zit.

Daarnaast is het ook verplicht om een onthaakmat bij je te hebben. Een onthaakmat zorgt er namelijk voor dat je de vis veilig kunt onthaken. Je hoeft hierbij de snoekbaars niet op de harde kant te leggen, maar op een zacht kussentje. Mocht hij tijdens het onthaken bewegen, dan heb je niet de kans dat hij zichzelf beschadigd.

Ook is het belangrijk dat je een goed schepnet bij je hebt. Het liefste een schepnet met een lange steel. Dit heeft namelijk ermee te maken, dat je vaak op hoge kanten gaat vissen. Door een schepnet met een lange steel te hebben, kan je ervoor zorgen dat je makkelijker bij het water kunt komen.

Welk materiaal heb ik nodig voor het snoekbaarzen

Welke hengel heb ik nodig voor het snoekbaars vissen

Voor het snoekbaarzen kun je verschillende hengels gebruiken. Voor het actief vissen ben je veel aan het bewegen en wil je het liefste zoveel mogelijk beweging aan je aas kunnen geven. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je het beste gebruik maken van een wat stuggere en kortere hengel. Hierbij worden tikjes beter aan het kunstaas gegeven en lijkt het meer op een zwemmend visje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 1.80 meter tot 2.10 meter spinhengel.

Mocht je meer interesse hebben in het passief vissen, dan kun je gebruik maken van een wat langere hengel. Het grote voordeel van zo’n lange hengel, is dat je meer controle over de vis kan houden. Hiermee voorkom je dat de snoekbaars zichzelf vast zwemt en uiteindelijk los weet te komen. Ik raad voor het dood aas vissen een hengel van 2.40 meter tot 2.70 meter aan.

Wat is het beste aas voor snoekbaars

Zoals ik eerder al vertelde heb je twee verschillende categorieën aas. Je hebt namelijk het kunstaas en het dood aas. Het kunstaas is dan weer verdeeld in heel veel verschillende soorten kunstaas. Dood aas is ook verdeeld in verschillende soorten vissoorten.

Een snoekbaars eet over het algemeen niet al te grote vissen. Zorg er daarom ook voor dat het aas wat je wilt gebruiken niet te groot is. Hiermee heb je namelijk het probleem dat de snoekbaars het niet goed kan pakken en jij daardoor misslaat. Als we kijken naar goed snoekbaars aas, dan is het heel divers. Hieronder ga ik dieper in op welke aassoorten je kunt gebruiken voor snoekbaars.

Welk dood aas heb ik nodig voor snoekbaars

Voor het dood aas vissen kun je twee verschillende keuzes maken. Als eerste kun je ervoor kiezen om het aas zelf te gaan vangen. Daarnaast is het ook mogelijk om het aas gewoon kant en klaar in de winkel of op de markt te kopen. Mocht je het aas zelf willen vangen, dan raad ik het aan om de vissen de hele tijd levend te houden. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je niet gebruikte vissen, na je vissessie gewoon terug in het water kunt doen.

Als aassoorten raad de volgende vissen aan:

  • Voorn
  • Kolblei
  • Blei
  • Horsmakreel

Voor dood aas voor snoekbaars zijn deze perfect. Zorg er wel voor dat ze dus niet te groot zijn, maar houd wel rekening met de minimale lengte om vissen uit het water mee te mogen nemen.

Welke soorten kunstaas zijn interessant voor snoekbaars

Er zijn ontzettend veel verschillende kunstaas soorten. Voor het dropshotten op snoekbaars werken shads bijvoorbeeld heel goed. Bij een shad heb je een rubberen visje en een klein loodje als kopje. Het loodje zorgt ervoor dat het visje naar de bodem zinkt. Vervolgens kun je hem steeds omhoog halen. Door het rubber is de vis erg flexibel. De bewegingen die je aan je hengel geeft, zorgen er echt voor dat het visje onderwater gaat bewegen.

Ander goed kunstaas voor snoekbaarzen is een plug. Een plug is een hard visje met een geluidje erin. Vaak hebben deze ook een lange lip, wat betekent dat het kunstaas dieper naar de bodem gaat. Deze zijn perfect voor het snoekbaarzen, mits jij er de juiste beweging aan geeft. Bij dit soort vissen is het namelijk vaak zo dat ze uit één deel bestaan en daarom moet je zelf de beweging eraan geven.

Qua kleur kan ik eigenlijk erg kort zijn. De kleur maakt over het algemeen niet veel uit, maar tegelijk ook wel. De kleur is namelijk echt verschillend per dag bijvoorbeeld. Het is maar net waar de snoekbaarzen op dat moment zin in hebben. Ik raad het persoonlijk aan om gewoon verschillende aasjes bij je te hebben.

Welke soorten kunstaas zijn interessant voor snoekbaars