Mocht je een keer een ander soort aas willen proberen, dan kun je erg goed met tijgernoten op brasem vissen. Tijgernoten worden veel tijdens het karpervissen gebruikt, maar zijn zeker ook erg effectief voor brasem. Het is namelijk zo dat veel karpervissers vaak bijvangsten van grote brasems krijgen. Maar hoe kun je dan precies met tijgernoten op brasem vissen?

Als je met tijgernoten op brasaem wilt vissen, dan kun je kiezen om kant en klare of nog niet voorbereidde tijgernoten te gebruiken. Het beste kun je ze op een hair doen. Voor tijgernoten kun je eventueel gaan feedervissen of penvissen op brasem. Tot slot is het ook mogelijk om ermee voor te voeren.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt brasemvissen met tijgernoten. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat tijgernoten zijn, waarom je zo goed met tijgernoten op brasem kunt vissen, op welk water tijgernoten goed werken, welke vistechniek goed is voor tijgernoten, hoe je tijgernoten moet bereiden, wat mijn eigen ervaring met tijgernoten is, hoe je kunt voorvoeren met tijgernoten en tot slot geef ik nog een paar tips voor het gebruik van tijgernoten. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met tijgernoten op brasem moet vissen.

Wat zijn tijgernoten

Tijgernoten is aas wat groeit aan een plantje. Zelf heeft het helemaal geen smaak of aantrekkingskracht op de vissen, maar op het moment dat jij het bereidt worden ze aantrekkelijk. Ze zijn bruin van kleur en kunnen goed vet vasthouden.

Wanneer je hiermee gaat vissen, dan zullen ze de brasem niet vullen. Wel is het zo dat het een groot stukje aas is. Hierdoor moet je er rekening mee houden dat ze het aas wel moeten pakken.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat het hard aas is. Hierdoor krijg je dat het niet op een haak gebruikt kan worden, maar dat het op een hair gezet moet worden.

Wat zijn tijgernoten

Waarom kun je zo goed met tijgernoten brasem vangen

Tijgernoten worden zo ontzettend veel gebruikt in de karpervisserij. Hierdoor is het vanzelf een bekend stukje aas geworden onder de brasems. Het aas komt natuurlijk in hetzelfde water terecht, als waar de brasems zitten. Doordat het een geur afgeeft, krijg je dat ook de brasems er naartoe trekken. Vervolgens beginnen ze ervan te eten en merken ze dat ze het aas lekker vinden. Een brasem is dus totaal niet vies van het pakken van een tijgernoot.

Daarnaast is het ook zo dat het aas een lekkere, maar natuurlijke, geur heeft. Hierdoor is het voor een brasem niet gek om naar het aas toe te trekken, want het valt niet eens zo op. Als jij wat tijgernoten voorvoert, krijg je dat de brasem vaak snel het aas pakt.

Een ander bijkomend voordeel van tijgernoten, is dat je ermee vooral de grotere brasems zult vangen. Het aas is vaak te groot voor kleine brasems en daarmee filter je dus een beetje op de grote brasems. Sinds ik dit aas gebruik, vang ik veelal grote brasems.

Tot slot kun je het ideaal gebruiken bij verschillende vistechnieken. Door het op een hair te zetten, kun je er eigenlijk alle vistechnieken mee doen. Hierdoor kun je perfect vissen op de manier die voor jou het beste werkt. Het vissen is hierdoor niet moeilijk en juist erg prettig om te doen.

Op welk water kun je goed met tijgernoten vissen

Je kunt tijgernoten op verschillende wateren gebruiken. Om goed brasem ermee te vangen, wil je het liefste dat het water vol zit met brasems. Wel heb je dan het liefste dat het water nog niet veel bevist is, waardoor er minder hengeldruk op het water is. Ik raad het zelf aan om sowieso niet te gaan vissen waar andere mensen aan het vissen zijn. Dit heeft namelijk als voordeel dat brasems vaak wat minder gewend zijn.

Als we gaan kijken naar water waar je dan goed met tijgernoten kunt vissen, dan is als eerste de polder een goed water. Vaak zie je dat niet veel mensen in een polder aan het vissen zijn. Daarnaast kun je meestal hier nog wel plekken vinden waar echt bijna niet gevist wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je ook weinig te maken hebt met andere mensen. Stel dat je in de polder aan het vissen bent, kies dan plekken uit waar de vissen makkelijker blijven hangen. Ga bijvoorbeeld naast de waterplanten vissen. Ook raad ik het aan om goed je ogen open te houden, want vaak genoeg zal je veel beweging van de vissen zien en daar kun je natuurlijk weer op inspelen.

Mocht je op een iets groter water willen vissen, dan kun je ervoor kiezen om op een polder- of kanaal te vissen. Dit zijn vaak brede wateren met daarbij ook een wat bredere kant. Hierdoor kun je hier ook makkelijker een dagje zitten, zonder dat je niet je benodigde spullen kwijt kunt. Op een kanaal zijn ontzettend veel plekken waar je goed kunt vangen, maar je moet de juiste plekken vaak wel even zoeken. Ook hier moet je kijken naar plekken waar vissen makkelijker blijven hangen.

Als ik op een kanaal ga vissen, dan kies ik ervoor om de eerste dag onderzoek te doen naar het water. Ik ga het water langs en ga zo opzoek naar een plek waar de vissen standaard komen. Dit kun je het beste doen door echt de vissen te spotten en hierna achter de zwemroute te komen. Vaak zie je dan waar ze op bepaalde tijden zijn en daar kun je dan je plek op aanpassen.

Lees hier meer over waar brasem zit.

Op welk water kun je goed met tijgernoten vissen

Wat is de beste tijd om brasem te vangen met tijgernoten

Tijgernoten zijn niet zozeer seizoensgebonden, maar het is wel zo dat er momenten zijn wanneer ze het beste werken. Tijgernoten zijn namelijk best groot, wat betekent dat de brasem wel zin moet hebben in zulk groot aas. Meestal willen ze dit aas pakken, wanneer het water lekker warm is. Tijdens de warmere dagen eten brasems meer. In de kou is het namelijk zo dat ze vooral stil op de bodem liggen, waardoor ze ook niet veel energie verliezen. Hierdoor hebben ze eigenlijk geen reden om veel te azen. In de zomer zwemmen ze een stuk meer en zullen ze ook veel meer aas pakken. Kies er daarom voor om tijgernoten te gebruiken na de paai en tijdens de zomer.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over wanneer je op brasem moet vissen.

Bij welke vistechniek kun je tijgernoten gebruiken

Zoals ik eerder al vertelde kun je tijgernoten bij verschillende vistechnieken gebruiken. Zelf raad ik het aan om ermee te gaan penvissen of feedervissen. Met penvissen kun je namelijk goed op een klein water vissen en hierbij kun je mooi een onderlijntje gebruiken, die je aan de onderkant van je lijn doet. Aan dit onderlijntje moet je een hairtje hebben. Vaak is het zo dat brasem op de bodem aast. Echter is dit niet altijd het geval. Stel dat ze niet op de bodem azen, dan kun je met het penvissen ook boven de bodem vissen. Dit doe je door je dobber te schuiven, waardoor haak van de bodem afkomt.

Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan feedervissen met tijgernoten. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je de tijgernoten alleen als haakaas gebruikt. Je kunt het namelijk minder goed in een korf doen of op een method feeder plakken. De gaten zijn te klein in een korf, waardoor de tijgernoten er niet uit kunnen. Op een method feeder kun je het ook niet plakken, omdat de vormen te afwijkend zijn. Hierbij moet je dus gebruik maken van een stickmix of pellets, met daarop een tijgernoot. Deze kun je dan perfect bovenop hebben liggen en zal zeker brasems aantrekken.

Hoe gebruik je tijgernoten als aas bij het vissen

Zoals ik eerder al vertelde moet je tijgernoten op een hair zetten. De tijgernoten op een hair zetten is vaak niet lastig, waardoor je redelijk snel van aas kunt wisselen, mocht dat nodig zijn. Om tijgernoten op een hair te zetten heb je de volgende spullen nodig:

  • Boilienaald
  • Tijgernoten
  • Hair
  • Stoppertje

Als eerste moet je de tijgernoot op de boilienaald prikken. Hierbij moet je best wat kracht zetten, omdat het een aardig hard stukje aas is. Vervolgens zit er een haakje aan je boilienaald en daar haak je de hair achter. Trekt dit samen strak en schuif de tijgernoot op de hair. Tot slot moet je de stopper nog tussen de hair en de tijgernoot doen. Hierna trek je de tijgernoot tegen het stoppertje aan en daarna kan je beginnen met vissen.

Hoe gebruik je tijgernoten als aas bij het vissen

Hoe kun je tijgernoten bereiden

Op het moment dat je niet kant en klare tijgernoten koopt, dan moet je ze voor je sessie voorbereiden. Het voorbereiden van je tijgernoten doe je door ze eerst te weken en hierna te koken. Vervolgens moet het kookvocht intrekken en heb je tijgernoten met een goede smaak.

Begin met de tijgernoten 24 – tot 48 uur van tevoren te weken. Het weken doe je door de tijgernoten in een emmer te doen met daarbij veel water. Na deze tijd hebben de tijgernoten het water tot zich genomen en zijn ze daardoor vol met water. Kies er hierna voor om ze te koken. Het koken van je tijgernoten kun je doen zonder er iets aan toe te voegen. Mocht je toch de tijgernoten aantrekkelijker willen maken, dan kun je ervoor kiezen om hier kruiden aan toe te voegen. Deze kruiden zullen vervolgens een goed effect op je vangsten hebben, omdat de brasem de geur meer gaat ruiken. Kies er wel voor om niet te veel kruiden toe te voegen, want dan wordt het juist minder aantrekkelijk voor de brasem.

Na dit alles kun je ervoor kiezen om ze gelijk te gaan gebruiken of om ze eerst in te vriezen. Met het invriezen behouden ze hun geur en smaak, maar kun je ze langer gebruiken. Stel dat je meerdere sessies wilt gaan vissen, dan kun je ervoor kiezen om meerdere hoeveelheden te koken en vervolgens het grootste gedeelte in te vriezen. Hierdoor hoef je niet voor elke sessie te gaan koken.

Moet ik tijgernoten zelf bereiden of kant en klaar kopen

Wanneer je zit te twijfelen om tijgernoten zelf te koken of kant en klaar te kopen, dan raad ik in de meeste gevallen het aan om ze gewoon kant en klaar te kopen. Het kant en klaar kopen heeft namelijk als voordeel dat je er een stuk minder tijd aan kwijt bent. Hierdoor heb je niet het probleem dat je veel tijd kwijt bent aan het koken. Ook als je kortere sessies vist, raad ik het af om ze zelf te bereiden. Het grote nadeel hiervan is namelijk dat je meer tijd kwijt bent aan het bereiden van het aas, terwijl je die tijd ook in het vissen kan steken.

Zelf je tijgernoten bereiden heeft eigenlijk pas echt zin op het moment dat je langere sessies gaat vissen. Stel dat jij een langere tijd op dezelfde plek aan het vissen bent, dan heb je vaak meerdere tijgernoten nodig. Ook kies je er dan voor om er veel mee voor te voeren, waardoor je ook veel tijgernoten in het water gooit.

Kun je ook voorvoeren met tijgernoten

Buiten dat je het op de haak kunt gebruiken, kun je er ook perfect mee voorvoeren. Met het voorvoeren zorg je er namelijk voor dat je de brasems richting een bepaalde plek lokt. Uiteindelijk zullen zij op deze plek aanwezig zijn en voelen ze zich veilig genoeg om te azen.

Stel dat jij weet wanneer je wilt vissen, dan kun je je van tevoren hierop voorbereiden. Met het voorbereiden kies je ervoor om bijvoorbeeld één dag van tevoren te voeren. Hierdoor krijg je dat dat de brasem al weet waar het aas ligt, wanneer het er ligt en wat hij daar precies kan eten.

Vaak is het zo dat plekjes vlak voor je voeten zijn. Hierdoor hoef je niet ver met het aas te werpen. Werp bijvoorbeeld twee handjes voer in het water en kijk of er wat van reactie ontstaat. Stel dat jij weet dat hier vissen op afkomen, dan kun je hier gaan vissen. Doe dit bij meerdere plekken op het water om zo je kans te vergroten.

Stel dat je wel wat verder moet werpen, dan kun je gebruikmaken van een werpschep of een voerboot.

Lees hier meer over het voorvoeren op brasem.

Kun je ook voorvoeren met tijgernoten

Tips voor het vissen met tijgernoten op brasem

Buiten dit alles heb ik ook nog enkele tips, wanneer je graag met tijgernoten op brasem wilt vissen. Als eerste raad ik het aan om de tijgernoten door je voertje heen te doen. Kies er dus niet voor om alleen tijgernoten te voeren. Het grote nadeel hiervan is dat als jij je haakaas hiertussen doet, je krijgt dat het aas niet super interessant is. Je wilt juist dat je aas een beetje opvalt en dat je daarmee de brasems echt aantrekt.

De andere tip die ik heb is dat je bij het feedervissen ook ideaal gebruik kunt maken van een combinatie in aas. Kies ervoor om niet te grote stukken aas te gebruiken, maar mocht je brasem willen vangen, dan kun je eventueel een maiskorrel in combinatie met een tijgernoot doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je de aantrekkingskracht van twee verschillende aassoorten hebt. Hierdoor vergroot je alleen maar je kans op brasem.

Wat is mijn ervaring met tijgernoten bij het brasem vissen

Zelf vis ik regelmatig met tijgernoten en daardoor heb ik er ook aardig wat ervaring mee. Ik merkte met het karpervissen dat ik al aardig wat brasem ving en daarom had ik besloten om ook tijgernoten tijdens het brasemvissen te gebruiken. Nu ik dat al een wat langere tijd aan het doen ben, merk ik dat het op goede dagen vaak beter vangt dan andere aassoorten.

Ik ben dus zelf erg positief over tijgernoten en gebruik het veel in mijn sessies. Wel is het zo dat ik op veel dezelfde wateren aan het vissen ben. Hierdoor kies ik er wel vaak voor om te rouleren in aassoorten. Hiermee voorkom ik dat de vissen het aas beginnen te kennen en daardoor niet meer happen.