Een van de simpelste manieren om een karper te vangen is door met brood op karper te vissen. De meeste vissers starten met het vissen met brood (op bijvoorbeeld voorntjes). Met brood kun je van alles vangen en ook karper is dol op brood. Het vissen met brood kan met verschillende vistechnieken. Brood is goedkoop, makkelijk te krijgen en het is vaak al in huis, daarom is het zo simpel om met brood te vissen. Maar nu rest als enige nog de vraag hoe je precies te werk moet gaan om met brood karpers te vangen.

Het vissen met brood op karper is een van de meest simpele manieren om karpers te vangen. Je kunt een karper met de pen en drijvend vangen met brood. Bij het penvissen maak je gebruik van de binnenkant van het brood en met het drijvend vissen maak je gebruik van de korsten. Het brood wat je gebruikt tijdens het vissen is zacht brood en hoeft niet duur te zijn.

Als je precies wilt weten hoe je karpers vangt met brood, dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel ga ik je precies uitleggen waarom karpers dol op brood zijn, hoe je brood kunt inzetten tijdens het karper vissen en waar je het brood moet gebruiken. Tot slot leg ik nog wat extra informatie uit waarmee je het vissen met brood een stuk prettiger maakt, door bijvoorbeeld uitleg te geven over witvis voorkomen.

Wat is brood

Brood is een van de meest goedkope aassoorten dat er is. Het is makkelijk te verkrijgen in de supermarkt en vaak heb je het al in huis liggen om te gebruiken. Brood wordt gemaakt van meel of bloem van graansoorten zoals tarwe. Er wordt rijsmiddel gebruikt om het brood te laten rijzen. Hiervoor wordt water of gist gebruikt. Brood is van naturen zacht en de binnenkant van het brood neemt water op, waardoor deze naar de bodem zinkt. De korst van het brood neemt geen water op en is erg licht, hierdoor blijft deze drijven op het wateroppervlak.

wat is brood

Welke soorten brood zijn er

Voor het karper vissen wil je natuurlijk het juiste brood gebruiken, omdat je anders veel problemen krijgt dat het brood snel van de haak afgaat. Het brood wat ik ga bespreken verdeel ik in 3 verschillende categorieën. Als eerste categorie hebben we het goedkope brood, daarna het middelprijzige brood en tot slot het dure brood.

Goedkoop brood

Het goedkope brood wordt al voordat het in de supermarkt ligt gesneden, hierdoor is er veel tijd voor het brood om zuurstof op te nemen. Het nadeel van dat zuurstof is, dat het erg snel droog wordt. Tijdens het vissen zal je merken dat dit brood snel van de haak gaat of dat het brood uit elkaar valt tijdens het prikken op de haak. In de supermarkt is dit het goedkope witbrood.

Middelprijzig brood

Het middelprijzige brood is voor mij het meest ideale brood wat er in de supermarkt ligt. Het voordeel van het middelprijzige brood is dat deze in de supermarkt nog gesneden moet worden, dit wordt dezelfde dag nog gedaan. Doordat het brood dezelfde dag gesneden wordt, is er minder tijd om zuurstof op te nemen en als jij in de ochtend langs de supermarkt gaat, dan heb jij hiermee het meest verse brood. Het brood blijft stevig op de haak zitten en werpt goed. Tijdens het werpen zal je ook zien dat dit brood goed op de haak blijft zitten. In de supermarkt kun je vragen naar het brood dat deze dag gesneden is, of er liggen hele broden die op dat moment nog gesneden moeten worden.

Duur brood

Tot slot hebben we het meest dure brood. Onder dit brood valt hard brood wat knapperig en krokant is en het is daardoor niet geschikt om te gebruiken tijdens het karper vissen, omdat het brood niet goed op de haak blijft zitten. Het brood breekt wanneer je het op de haak zet en als het wel goed op de haakt zit, dan breekt het tijdens het werpen wel. Wanneer je met een kleiner haakje vist, dan verklein je de kans op het scheuren van het brood met dit type brood.

Bruin brood

Ik heb het in dit artikel het meeste over wit brood en dat het erg opvalt, maar je kunt natuurlijk ook met bruin brood gaan vissen. Zelf heb ik de ervaring dat het witte brood beter opvalt in het water, maar ik vis ook regelmatig met lichtbruin brood. Het echte donkere brood laat ik vaak thuis, omdat het niet genoeg opvalt tijdens het vissen op karper. Op helder water kun je het tijdens het drijvend vissen wel gebruiken, maar met het penvissen of het drijvend vissen tussen wat troep zal ik toch kiezen voor licht brood.

bruin brood

Waarom is de karper zo dol op brood

Voor de karper is het brood een heel herkenbaar stuk aas. Er wordt veel gevist met brood en ook op andere vissoorten en vooral witbrood valt erg op onderwater. Een grote witte pluim is iets opvallends voor de karper en hierdoor zal de karper snel je brood pakken. Ook heeft het brood een zoete smaak wat de karper erg trekt. Tot slot wordt er veel in woonwijken gevoerd met brood voor de eendjes. Het brood wat in het water belandt is ook herkenbaar voor de karper en hier komt de karper zeker op af.

Extra tip: Eenden zijn ook dol op brood en daarom is het belangrijk dat je goed oplet bij het vissen met brood in de buurt van eenden.

Hoe vissen met brood op karper

Het vissen met brood kan op twee manieren. Als eerste manier kun je drijvend met brood vissen op karper. Bij het drijvend vissen gebruik je de korst om aan de haak te doen en doordat de korst minder water opneemt, zal die gaan drijven. Je kunt een paar korsten in het water gooien om hiermee de karper te lokken en daarna jouw broodkorst voor de karper zien te krijgen. Belangrijk bij het drijvend vissen is dat je rustig blijft, afstand houdt en niet teveel plonst met je korst.

Een andere manier om een karper met brood te vangen is door ermee te penvissen. De binnenkant van het brood is zacht en neemt veel water op, daardoor kun je dit gebruiken om op de bodem mee te vissen. De binnenkant van het brood is zacht waardoor je er makkelijk doorheen slaat en de karper zal snel het witte zien onderwater. Belangrijk is dat je tijdens het vissen een goede grote pluim op de haak doet.

penvissen met brood

Voorvoeren met brood

Voorvoeren met brood is ook mogelijk bij deze visserijen. Bij het drijvend vissen kun je dit doen door korsten in het water te gooien bij de plek waar je vist. De korsten mogen even groot zijn als de korst waarmee je vist en het is belangrijk dat je rekening houdt met de stroming van het water en eventueel de wind. Je wilt natuurlijk niet dat je korsten op een hele andere plek komen te liggen.

Je kunt ook bij het penvissen voorvoeren met het brood. Hiervoor moet je weer de binnenkant van het brood gebruiken en deze moet je eerst een beetje voorbewerken. Je moet er namelijk voor zorgen dat het brood een soort deeg wordt en dat doe je door er water aan toe te voegen. Het moet niet teveel water zijn, want dan wordt het een drab. Voeg steeds kleine beetjes water toe en kneed het brood dan tot het een goed droog, maar wel plakkerig, deeg is. Om het nog net iets interessanter te maken kies ik ervoor om het nog een beetje te rollen in meel, omdat het dan onderwater een wolkig effect krijgt wat de karpers trekt.

voorvoeren met brood

Werpen met brood

Brood is natuurlijk niet iets zwaars en vooral bij het drijvend vissen is goed werpen belangrijk, want je wilt niet dat de karper weg schrikt door dat je steeds opnieuw moet werpen. Het liefste wil je namelijk bij het drijvend vissen dat je het aas iets verder werpt en daarna het brood naar de karper toe trekt. Het verre werpen kun je doen door even het broodje lichtjes in het water te dippen voordat je werpt. Hierdoor is het brood iets zwaarder en kun je met iets meer gewicht werpen. Het is wel belangrijk dat je het niet te nat maakt, want anders gaat het uit elkaar vallen. Je kunt deze methode ook eventueel gebruiken bij het penvissen, maar daar heb je natuurlijk al een beetje gewicht van de dobber en de loodjes.

Waar vissen met brood op karper

Met brood op karper vissen kun je op bijna alle plekken doen waar je ook gaat penvissen of drijvend vissen. Voor het drijvend vissen kun je het beste kijken bij kleiner en ondieper water zoals een slootje in een woonwijk of een stuk ondiepe polder. Vooral op de zonnige voorjaars dagen zal je zien dat de karper veel te vinden is in de ondiepe wateren.

Het vissen met de pen met brood is ideaal om te doen in een woonwijk. Hier kun je ervoor kiezen om allemaal verschillende bruggen af te gaan en ook duikers mee te nemen. Ook is het ideaal om te vissen in de polder, omdat de karper daar veel op natuurlijker voedsel afgaat en daar valt brood ook onder. Tot slot is het ook mogelijk om op een meer te vissen, maar dan moet je wel echt een goede plek hebben om pen te vissen, omdat het op een meer een stuk moeilijker is om de karper te vangen door plekjes af te vissen.

Waar zit de karper precies

Bij het penvissen moet je voorvoeren op de plekken waar de karper zich schuil kan houden. Denk hierbij aan bruggetjes, duikers, riet en waterlelies. Dit zijn plekken waar de karper zich veilig voelt tijdens het eten en hierdoor blijft de karper makkelijker op je plek zitten tijdens het eten.

Het drijvend vissen kun je het beste doen op plekken waar je de karper ziet zitten. Vaak vind je karpers overdag het meeste in schaduw plekken, denk hierbij aan overhangende takken die schaduw veroorzaken of een hoek die uit de zon ligt. Hier vindt de karper het prettiger om te zitten. Vaak vind je karpers tussen leliebladen liggen en kun je makkelijk je aas op een blad gooien en kun je daarna het aas het water in trekken.

waar vissen met brood op karper

Wanneer met brood op karper

Met brood vissen op karper kan eigenlijk het hele jaar door. Natuurlijk is het drijvend vissen alleen mogelijk op de warmere dagen, omdat dan de karpers actief op het oppervlak zitten. Voor het drijvend vissen kun je dus het beste kiezen voor het voorjaar, met als voorbeeld april tot begin juni.

Voor het penvissen kun je het hele jaar door met brood vissen. In de warmere maanden is het brood ideaal te gebruiken, omdat het vaak dressuur doorbrekend kan werken. In de winter zal een grote witte pluim als eerste opvallen en daardoor snel gepakt worden. Zelf vis ik in de winter graag met wit brood en ik merk dat ik daar veel karpers mee vang.

Hoe bevestig je brood aan de haak

Het bevestigen van brood op de haak is verschillend voor de manier hoe je gaat vissen. Voor het drijvend vissen gebruik je de korst van het brood en vaak gebruik ik hiervoor een hoekje. Het hoekje van het brood vouw je dubbel en hierna kun je de haak erin prikken. Na het prikken van de haak moet je de haak er helemaal doorheen halen en omdraaien. Hierna moet je hem nog een keer terug erin prikken, zodat de korst goed blijft zitten op de haak. Belangrijk hierbij is dat de korst niet te droog is, want anders zal je snel genoeg merken dat het brood breekt met het op de haak zetten.

Voor het penvissen kun je een aardig grote pluim brood pakken, ik zou zeggen pak een pluim van tussen de 5 en 10 centimeter. Je moet nu de haak op de pluim leggen en hierna het brood dubbelvouwen, zo zorg je ervoor dat de haak goed bedekt is. Druk het bij de haak extra goed aan en zorg ervoor dat het gedeelte wat niet bij de haak is pluizig blijft. Zelf kies ik er ook voor om het om de lijn een beetje aan te drukken, zodat het goed blijft zitten.

broodvlok aan de haak

Brood moet je vaak verversen

Het brood op je haak moet je vaak vernieuwen, omdat het snel te nat wordt waardoor het makkelijk van je haak gaat. Bij het penvissen heb je hier minder last van, maar heb je de kans dat er veel van gegeten wordt door witvis. Ik raad het daarom aan om maar 1x het brood te gebruiken per worp bij het drijvend vissen, omdat het brood er snel afgaat en het zonde zou zijn als je daardoor misslaat. Bij het penvissen wissel je vaak snel van plek en kun je het per vis plek vernieuwen.

Nadelen vissen met brood op karper

Het vissen met brood op karper heeft helaas ook een paar nadelen. Er zijn oplossingen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van deze nadelen en die ga ik hieronder met je bespreken.

Witvis voorkomen

Brood trekt niet alleen karpers aan, maar natuurlijk ook andere vissen zoals witvis en brasem. Je wilt natuurlijk niet teveel last krijgen van andere aanbeten wanneer je aan het vissen bent. Ook wil je niet dat er aan je haak gepulkt wordt waardoor het niet meer interessant wordt voor de karper. Dit kan je op meerdere manieren voorkomen. Als eerste kun je ervoor kiezen om met groter aas te voeren wat de karper vooral aantrekt, maar waar minder witvis naartoe trekt. Natuurlijk is hierdoor je haakaas interessanter voor het witvis om te pakken, omdat het grote aas te groot is om te eten.

Een andere oplossing is door met hele kleine zaden te voeren. Wanneer je met bijvoorbeeld veel hennep voert dan komt de witvis wel op je vis plek, maar je zorgt er ook voor dat de witvis een aasje heeft wat ze bezighoudt.

Je kunt er ook voor kiezen om op een plek te vissen waar minder witvis aanwezig is. Zelf vis ik veel in een polder waar weinig witvis en brasem zit. Hierdoor heb je ook bijna nooit een aanbeet van witvis.

Eenden voorkomen

Eenden zijn dol op brood en hierdoor zal je ook veel last gaan krijgen van eenden. Daarom kies ik er zelf voor om te vissen waar geen eenden in de buurt zijn, want een eend aan de haak slaan is iets wat je echt niet wilt en is ook schadelijk voor de eend. Een andere oplossing is om een snee brood in het water te gooien iets verder van je vis plek. Hiermee is een eend voor een tijdje verzadigd met een stuk brood en je lokt er ook gelijk de eend mee weg van je vis plek.

eenden voorkomen met brood vissen

Uitdroging voorkomen

Brood droogt ontzettend snel uit en vaak sneller dan je zelf denkt. Wanneer het brood is uitgedroogd is het niet meer te gebruiken tijdens het vissen, daarom is het belangrijk dat je de nodige maatregelen neemt om de kans dat het brood uitdroogt zo veel mogelijk te verkleinen. Als eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er niet veel zuurstof bij het brood kan komen. Dit kun je doen door het brood in een afgesloten box of zak mee te nemen. Wanneer je het brood in een afgesloten zak doet is het wel belangrijk dat je alle lucht eruit haalt. Ook moet je het brood niet vol in de zon leggen, want de zon zorgt ervoor dat het brood snel taai wordt en uitdroogt. Zelf doe ik mijn brood altijd onder een van mijn visspullen, zoals mijn schepnet of onthaakmat.