Een van de makkelijkste manieren om karper te vangen is, door op jonge karpers te gaan vissen. Het vissen op jonge karpers heeft veel voordelen voor beginnende vissers. Ook zal je over het algemeen zien dat het vangen van jonge karpers het vaakst voor komt. Jonge karpers vangen kun je het hele jaar lang door doen, maar wat is precies het voordeel van het vissen op jonge karper en hoe vang je ze?

Het voordeel van het vissen op jonge karper is, dat ze een stuk minder schuw zijn. Ze zijn minder gewend en weten daardoor nog niet goed wat gevaar is. Wanneer je een keer mist, zal je op dezelfde plek kunnen vissen en kan je nog steeds die karper vangen. Hierdoor van je dus makkelijker karper.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd waarom je beter een jonge karper kunt vangen, dan een oudere. Verder in het artikel neem ik je mee in meer voordelen van het vangen van jonge karpers. Ik ga in dit artikel vertellen over hoe jonge karpers ontstaan, waarom het voordelen heeft om op jonge karpers te vissen, waar ze precies zitten en hoe je jonge karpers kunt gaan vangen. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over jonge karpers.

Wat zijn jonge karpers

Een jonge karper is eigenlijk een heel breed onderwerp. Je hebt namelijk karpers die pas net geboren zijn en jonge karpers die nog klein zijn, maar wel volwassen. In dit artikel heb ik het over de jonge karpers die nog klein zijn, maar wel groot genoeg zijn om te vangen.

Jonge karpers zijn karpers die al zelf, of in een groep, opzoek gaan naar voedsel. Een jonge karper is vaak tussen de 30 centimeter en 60 centimeter. Over het algemeen zijn ze vaak licht van gewicht, zo tussen de 2 kilogram en 5 kilogram. Een jonge karper valt in het water iets meer op, omdat hij meer zwemt en actiever is met azen, om te groeien.

Ook zijn ze al vrij sterk. Je zal tijdens het hebben van een aanbeet wel voelen dat het een kleinere karper is, maar het blijft een sterke karper.

Lees hier meer over de karper.

Wat zijn jonge karpers

Hoe ontstaat een jonge karper

Een karper ontstaat tijdens de paai. De paai is het moment dat de karpers zich gaan voortplanten. Bij het voortplanten gaan de karpers tegen elkaar aan zwemmen, dit is iets wat je dan ook veel zal zien tijdens de paai. Ze zijn een stuk minder schuw en daarom is het zo goed om te zien voor de mensen.

Na de bevruchting zijn er ontzettend veel eitjes bevrucht. Het enige probleem is, dat er ook veel eitjes worden opgegeten door roofdieren. Hierdoor komt er van alle eitjes, maar een deel uit. Daarom moet je er ook niet vanuit gaan dat er na de paai een volle sloot is met karpers.

Op het moment dat een jonge karper uit het ei is gekomen, dan begint het leven van de karper. Hierin is het ook belangrijk dat hij zich af en toe verstopt, want van alle uitgekomen eitjes worden er nog een paar opgegeten door roofdieren. Pas op het moment dat de karpers groot genoeg zijn, zullen ze niet meer opgegeten worden. Dit komt omdat de karper dan te groot is om in de bek van een roofdier te gaan.

Hoe ontstaat een jonge karper

Waarom is het vissen op jonge karpers zo goed

Het vissen op jonge karper is over het algemeen een stuk makkelijker, dan wanneer je op oudere karpers gaat vissen. Jonge karpers zijn nog een stuk minder schuw, omdat ze de gevaren minder kennen. Dit zorgt er ook voor dat je bij een misser, eventueel dezelfde karper nog een keer kan vangen. Zo zie je op water waar veel gevist wordt dat, je makkelijker kleinere karpers vangt dan grote.

Daarnaast hebben karpers ook nog geen angst opgebouwd voor een bepaald aas. Je kunt ze makkelijker met algemeen aas vangen, in plaats van heel specifiek aas dat jij alleen gebruikt.

Ook is het zo dat je bij een dril van een jongere karper, minder last hebt van de kracht van de karper. Vooral voor beginners is het handig om op jongere karpers te vissen, omdat je nog niet de ervaring hebt van de kracht van de karper. Een jonge karper heeft een stuk minder kracht, waardoor de kans minder groot is dat de karper tussen de planten zwemt.

Als laatste is de kans op schade bij een vis ook minder groot bij jonge karpers. Je haakt een karper en je trekt hem door het water. Hierbij trek je de hele tijd aan de bek van de karper en bij kleine karpers is dit allemaal nog in de groei en daardoor komt het allemaal wel goed. Bij oudere karpers is er kans dat het schade oplevert. Echter is het wel zo dat die kans enorm klein is.

Waar zitten jonge karpers

Nu je precies weet waarom je op jonge karpers moet gaan vissen, kan ik het hebben over waar de jonge karpers over het algemeen zitten.

Kleine karpers zitten voornamelijk in kleiner water. Dat zorgt ervoor dat je ook op dat soort water moet gaan mikken. Het makkelijkste is om jonge karpers in polder sloten te vangen. Hier zit het namelijk vol met kleine karpers, omdat de karpers hier vaak ook de paai houden. Veel karpers trekken daarna weg naar andere wateren, maar veel karpers blijven in de polder zitten tijdens de zomer.

Een andere plek om kleinere karpers te vangen, is in een park water. Vaak tussen de obstakels of onder de overhangende takken, zitten veel karpers.

Waar zitten jonge karpers

Hoe vang je een jonge karper

Jonge karpers zijn over het algemeen niet heel moeilijk te vangen. Wanneer je in de polder gaat vissen, kun je het beste gaan penvissen. Door de smalle slootjes en de soms ondiepe wateren, is het ideaal om hier gebruik te maken van mais met de pen. Vaak zitten de karpers aan je eigen kant en dat zorgt ervoor dat je niet ver hoeft te werpen.

Wanneer je op een iets groter water gaat vissen, is het een goede manier om te gaan feedervissen. Bij het feedervissen zorg je ervoor dat je de hele tijd op dezelfde plek gaat vissen. Je zal zien dat er op zo’n soort water genoeg karper zit. Deze karpers zitten voornamelijk bij elkaar, wanneer er eten te vinden is. Daarom kun je hier prima een aantal uurtjes vissen en de hele vis plek leeg vissen.

Hoe vang je jonge karpers