Als je net begint met vissen, dan is het erg interessant om te gaan vissen op brasem. Het is een vis die makkelijk te vangen is en veel voorkomt. Omdat de brasem ook niet al te moeilijk te vangen, kun je prima gaan penvissen. Ook is het penvissen echt ideaal om te doen als beginnende visser. Maar hoe kun je dan precies penvissen op brasem?

Wanneer je wilt gaan penvissen op brasem, dan is het belangrijk dat je de juiste montage gebruikt. Je moet ervoor zorgen dat je aas op de bodem ligt. Als aas kun je het beste gebruik maken van wat mais op de haak. Het makkelijkste is om op een klein water te beginnen, zoals de polder.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt penvissen op brasem. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat penvissen is, wat het voordeel ervan is, wanneer je het kunt doen, op welk water je kunt penvissen, welke montage je nodig hebt, hoe je het precies moet aanpakken en welk aas je moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet gaan penvissen op brasem.

Wat is penvissen

Voordat je natuurlijk weet hoe je alles moet aanpakken, is het belangrijk dat je goed weet wat penvissen eigenlijk is. Bij het penvissen ga je op een bepaalde vissoort vissen, doormiddel van een dobber. Hierbij gebruik je de dobber als beetregistratie. Wanneer je beet krijgt, gaat je dobber bewegen en eventueel onder. Wanneer je dobber ondergaat, weet je dat je beet hebt en moet je aanslaan.

Het penvissen is een vrij eenvoudige manier van het vissen op brasem. Daarnaast is het ook een erg effectieve manier, omdat je gemakkelijk kunt inspelen op de situatie. Bij het penvissen is het belangrijk dat je de juiste materialen hebt, het juiste aas gebruikt en op de juiste locatie aan het vissen bent. Het is bijvoorbeeld niet een vistechniek waarbij je ver gaat werpen. Bij het penvissen op brasem zal je vooral aan je eigen kant gaan vissen.

Tot slot is het zo dat je met het penvissen veel aan het verwisselen bent van plek. Je gaat over het algemeen niet de hele middag op precies hetzelfde plekje vissen. Natuurlijk is dat helemaal aan jou, maar over het algemeen ga je 15 minuutjes per plekje vissen. Mocht het zo zijn dat echt alle vissen op één plek zitten, dan is het natuurlijk niet nodig om te wisselen van plek.

Wat is penvissen

Wat is het voordeel van penvissen

Het penvissen heeft ontzettend veel voordelen, waardoor het voor de beginnende visser erg gemakkelijk is om te doen. Als eerste is het zo dat je bij het penvissen niet een erg moeilijke montage hebt. Vaak vis je met een haakje, dobber en wat loodjes. Deze montage is vrij eenvoudig te maken en verder in het artikel ga ik hier ook meer over vertellen. Lees hier meer over de montage bij het penvissen.

Daarnaast is het zo dat het aas wat je kunt gebruiken ontzettend veel is. Je kunt bij het penvissen bijna al het aas gebruiken wat een brasem lekker vindt. Je kunt ervoor kiezen om met wormen of maden te vissen, maar het werkt ook erg goed om gebruik te maken van aas wat je in de supermarkt kunt kopen.

Als beginnende visser is het niet zo dat je gelijk weet waar de vissen zitten. Door te gaan penvissen, ben je een stuk lichter bepakt. Hierdoor wordt het ook makkelijker om van plek te wisselen, mocht de situatie toch anders zijn dan verwacht. In het begin had ik zelf ook veel dat ik op verkeerde plekken aan het vissen was. Dan denk je dat je de perfecte plek hebt gevonden, omdat je wat schuilplekken ziet, toch kan het per dag verschillend zijn. Het kan zomaar zijn dat het die dag meer waait, waardoor al het voedsel een andere kant op gedreven wordt. Met het penvissen kun je gemakkelijk naar die plek toe gaan en kijken of je daar wel brasems vangt.

Tot slot is het penvissen een techniek waar je vaak in korte tijd ook veel vissen mee kunt vangen. De brasem is een vis die in scholen aast. Op het moment dat je weet waar de vis zit, kun je gemakkelijk veel vissen tegelijk vangen. Mocht je één vis vangen, dan kun je in een korte tijd opnieuw in het water liggen.

Wanneer kun je het beste penvissen

Penvissen op brasem is iets wat je eigenlijk wel de hele brasem periode kunt doen. Zelfs is het zo dat je beter kunt gaan penvissen op de momenten dat de brasem moeilijk te vangen is, dan dat je andere vistechnieken gaat doen.

Het vissen op brasem start zo in het voorjaar. Dit is het moment dat de brasem een stuk actiever wordt en het ook makkelijker wordt om te vangen. De brasem komt van de koude winter en heeft daarin weinig gegeten. Tijdens het voorjaar wordt het steeds iets warmer, waardoor de brasem rustig aan ook iets meer opzoek gaat naar voedsel.

Tijdens de zomer kun je het beste op brasem vissen met de pen. In de zomer is de brasem namelijk volop aan het azen en zwemmen ze ook langere afstanden, waardoor ze meer energie verliezen. Wel is het zo dat de brasem makkelijker te vangen is, wanneer het niet te warm is. Ga daarom bijvoorbeeld voor zonsopkomst of na zonsondergang vissen. Het is ook mogelijk om tijdens zonsopkomst of tijdens zonsondergang te vissen, want op deze momenten is het al een beetje aan het afkoelen. Met de volle zon is het een stuk lastiger om brasem te vangen.

Mocht je tijdens de winter op brasem willen vissen, dan raad ik het aan om voor de diepere wateren te kiezen. Ook moet je kijken naar plekken waar het iets warmer is, zoals in woonwijken of havens. Gebruik niet te groot aas, omdat de brasem in deze periode niet een grote eter is. Het is in deze periode erg lastig om brasem te vangen, maar met het penvissen is het wel het makkelijkste.

Lees hier meer over wanneer je op brasem moet vissen.

Op welk water kun je het beste penvissen op brasem

Het penvissen is iets wat je op veel wateren doet, maar het beste is om dit op een kleiner water te doen. Met het penvissen kun je vaak niet de afstanden halen, die je nodig hebt op een groot water. Je vist met een relatief lichte montage en daardoor heb je niet veel werpgewicht. Je kunt het beste dus in smallere slootjes vissen en daarbij de kanten bekijken.

Zelf vis ik het liefste in de polder, omdat het een rustig water is. De polder is vaak afgelegen en er komen daardoor minder mensen. Hierdoor zijn de vissen ook iets minder schuw, omdat ze minder afleiding hebben. Bij mij in de buurt is er een polder waar niet veel mensen vissen, dit is dus ideaal om zelf te gaan vissen. Ik raad het ook zeker aan om naar een water te zoeken waar bijna niemand vist.

Andere goede wateren om te gaan penvissen op brasem zijn:

Op welk water kun je het beste penvissen op brasem

Wat is de juiste haak montage voor het penvissen

Voor het penvissen op brasem heb je een goede montage nodig. Een montage bestaat uit je lijn, haak, dobber, stuitje en loodjes. De lijn die ik gebruik is een nylon lijn van 22/100. Hiermee ben ik er zeker van dat ik ook bij de obstakels, de grotere brasems onder controle houd. Hieraan monteer ik een dobber van ongeveer 1 gram. Je kunt ook gebruik maken van een 0.75 grams dobber. Daarnaast gebruik ik een haakmaat 14. Zelf gebruik ik het liefste zo’n klein mogelijke haak, omdat ik dan voorkom dat de haak teveel opvalt. De brasem heeft een kleine bek, waardoor een haakmaat 14 prima is.

Wat is de juiste haak montage voor het penvissen

Moet ik het aas op de haak of op een hair doen

Het is ook mogelijk om bij het penvissen gebruik te maken van een hair. Een hair is een lusje waar je het aas op zet. Hierdoor hangt het aas onder je haak en vis je met een vrije haak. Het voordeel hiervan is dat je vaak met een kleinere haak kunt vissen en dat je niet eerst door aas heen hoeft te slaan, bij het zetten van de haak.

Bij het penvissen op brasem maak ik zelf niet vaak gebruik van een hair. Doordat ik al met een vrij kleine haak kan vissen, hoef ik niet een hair te gebruiken om nog kleiner te vissen. De enige reden dat ik een hair gebruik bij het penvissen, is wanneer ik met aas ga vissen wat niet op de haak kan. Hier heb ik het bijvoorbeeld over boilies. Dit is aas wat je alleen op een hair kunt gebruiken. Doordat je met het penvissen zoveel aas kunt gebruiken, kies ik er persoonlijk voor om ander aas te gebruiken.

Moet ik het aas op de haak of op een hair doen

Hoe kun je een hair aan je montage maken

Een hair kun je op twee verschillende manieren aan je montage maken. Bij beide manieren raad ik het aan om gebruik te maken van een haak met een oog. Met de eerste methode, kies je ervoor om je hair te maken vanuit je hoofdlijn. Hierbij moet je eerst je haak knopen aan je hoofdlijn, met daaronder een langer stukje lijn. Vanaf deze onderkant kun je de hair maken.

 • Eerst draai ik de lijn een paar keer om de steel heen.
 • Hierna doe ik hem door het oogje heen, zodat de hair dichtbij de haak blijft.
 • Daarna maak ik een lusje in mijn lijn en zorg ik ervoor dat de hair ongeveer 1 centimeter onder de haak zit.
 • Als laatste knip ik het uiteinde af.

Het is ook mogelijk om een onderlijntje te maken. Vaak is dit een makkelijkere methode, omdat je minder hoeft te priegelen met de lengte die je hebt.

 • Als eerste knip je 20 centimeter lijn af.
 • Hierna moet je een klein lusje aan de onderkant van je lijn maken.
 • Vervolgens bepaal je hoelang je onderlijn wordt. Zelf kies ik vaak voor 10 centimeter.
 • Als laatste moet je de onderlijn aan de hoofdlijn knopen. Dit doe ik door ze met een clinch knoop door elkaar te halen.
 • Knoop als eerste een lusje aan de ene kant.
 • Vervolgens haak je door deze lus de andere lijn heen.
 • Draai de lijn 6 keer om de eigen lijn heen.
 • Haal de lijn daarna door de opening die aan de onderkant zit.
 • Als laatste moet je het uiteinde nog een keer door de nieuwe opening halen en dit aantrekken.

Vissen met de Engelse pen

Het vissen met de pen wordt ontzettend veel gedaan doormiddel van de Engelse pen montage. De Engels pen montage is een montage, waarbij je de onderkant van de dobber aan de lijn maakt. Hierdoor zorg je ervoor dat je dobber erg vrij is. Dit heeft als grote voordeel dat hij alle kanten op kan bewegen. Mocht je een keer vastzitten in wat obstakels, dan krijg je makkelijker je dobber eruit.

Bij het gebruik van de Engels pen, moet je ervoor zorgen dat je je dobber tegenhoudt. Normaal gesproken zorgt het dubbel vastzitten dat de dobber niet verder omhoog kan. Bij een Engelse pen montage moet je de dobber met een stuitje tegenhouden. Dit doe je door het stuitje boven de dobber te doen. Hoe hoger je het stuitje zet. Hoe dieper je haak komt te liggen.

Het is ook mogelijk om nog een stuitje aan de onderkant te doen. Zelf doe ik dit ook, zodat mijn dobber echt goed vastzit tussen twee stuitjes. Hierdoor krijg je dat hij niet verder omhoog kan, maar ook niet verder omlaag. Daardoor kun je de dobber perfect peilen.

Lees hier meer over welke dobber je nodig hebt voor het penvissen op brasem.

Vissen met de Engelse pen

Hoe kun je je pen dobber uitloden

Het is daarnaast ook ontzettend belangrijk om je dobber goed uit te loden. Om je dobber uit te loden, is het belangrijk dat je het gewicht van je dobber weet. Stel dat je dobber 1 gram is, dan is het ook belangrijk dat je er ongeveer 1 gram aan lood op doet.

Je doet op ongeveer 10 centimeter onder je dobber de loodjes. Ik doe ze altijd tegen elkaar aan, omdat je montage dan minder makkelijk in de knoop gaat. Ook doe ik mijn loodjes op volgorde van gewicht. Het zwaarste loodje doe ik bovenaan.

Om de brasem zo min mogelijk te verstoren, wil ik niet dat hij tegen mijn lijn aan gaat zwemmen. Dit krijg ik voor elkaar door met een sleepje te vissen. Een sleepje is een stukje lijn op de bodem, waardoor je verticale lijn niet bij je haakaas zit. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je één klein loodje op 10 centimeter van de haak doen. Hierdoor krijg je dat het onderste loodje op de bodem ligt, samen met de 10 centimeter lijn.

Lees hier hoe je je dobber precies moet uitloden.

Hoe pak je het penvissen op brasem precies aan

Nu je ongeveer weet hoe je aan de slag moet, neem ik je ook nog mee in een paar belangrijke stappen bij het penvissen. Als eerste is het belangrijk dat je altijd op de bodem gaat vissen. Dit doe je door van te voren je dobber goed uit te peilen. Het uitpeilen van je dobber doe je niet op de plek waar je gaat vissen, want dan krijg je dat je door het steeds ingooien de plek gaat verstoren.

Daarnaast voer ik van te voren wat plekjes aan en ga ik deze één voor één langs. Hierbij kies ik ervoor om 15 minuten per plek te vissen en als er iets meer activiteit is, dan 20 minuten. Elke keer rouleer ik van plek, zodat ik de vis echt aan het zoeken ben.

Tot slot zorg ik er altijd voor dat als ik een vis gevangen heb, dat ik dan ook de plek weer wat rust geef. Ik ga niet gelijk daar opnieuw vissen, maar kies ervoor om naar een volgende plek te gaan. Ook voer ik nog een beetje aan, zodat ik ervoor zorg dat de brasems weer opnieuw gaan azen. Uiteindelijk kies ik ervoor om na 15 minuten weer terug te gaan naar die plek, om te kijken of ik weer een vis kan vangen.

Welk aas heb je nodig voor het penvissen op brasem

Als laatste onderwerp neem ik je nog mee in het aas wat je kunt gebruiken voor het penvissen op brasem. Wanneer ik ga penvissen op brasem, dan wil ik het graag houden bij makkelijk aas. Zelf maak ik het meeste gebruik van mais, omdat ik weet dat de brasem hier dol op is. Daarnaast is het zo dat mais ook erg goed opvalt onderwater. Je wilt er namelijk voor zorgen dat je de brasems trekt door het gebruik van goed aas.

Ander aas wat erg goed werkt voor brasem zijn casters. De brasem vindt casters echt heerlijk om te eten. Ook heb je als voordeel dat je bijna alleen de brasem hier een plezier mee doet. Andere vissoorten zijn niet zo dol op casters, terwijl ze wel dol zijn op mais. Hierdoor zal je dus minder bijvangsten hebben, in vergelijking met mais.

Zowel mais als een caster kun je prima op de haak doen.

Welk aas heb je nodig voor het penvissen op brasem

Wat moet je gebruiken voor het voorvoeren

Het voorvoeren is bij het penvissen ook erg belangrijk. Gelukkig is het voorvoeren niet erg lastig. Het type water heeft veel invloed op de manier van het voeren. Mocht je op een iets groter water vissen, zoals een meer of vijver, dan kun je beter één dag van te voren gaan voeren. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de brasems echt naar een bepaalde plek toetrekt. Bij een sloot of een polder is het niet nodig om zo erg van te voren te voeren. Vlak voor je sessie wat handjes in het water gooien is voldoende.

Zelf kies ik er bijvoorbeeld in de polder voor om één handje van het aas waarmee ik ga vissen, op de verschillende plekken te voeren. Hierna ga ik deze plekjes één voor één af. Soms vind ik het ook makkelijker om gebruik te maken van partikels, omdat je deze in grote hoeveelheden kunt kopen. Als ik dit gebruik, kies ik ervoor om één handje partikels op de plek te gooien.

Wanneer ik geen vangsten krijg kies ik ervoor om niet te voeren, omdat ik er niet zeker van ben dat de vis actief is. Mocht ik een vis gevangen hebben of een misser gehad hebben, dan kies ik er wel voor om één handje te voeren en hierna de plek weer wat rust te geven.