Veel mensen vinden het erg leuk om te vissen en daarom willen ze het liefste heel het jaar door vissen. Buiten de warme dagen, krijg je ook dat je tijdens de koudere dagen dan gaat vissen. In de koudere dagen is het over het algemeen moeilijker om witvis te vangen en daarom is het handig om hier wat informatie over op te zoeken. Maar hoe kun je witvis vangen in de winter?

Witvis vangen in de winter doe je door je techniek aan te passen. Tijdens de winter zit witvis in een school vooral in de havens. Daarnaast zijn ze een stuk schuwer, dus vissen met minder weerstand heeft voorkeur. Tot slot is het belangrijk om gebruik te maken van donker voer, tijdens het vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je in de winter witvis kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom het in de winter goed is om te vissen, waar witvis in de winter zit, hoe je ze vangt, welk materiaal je nodig hebt en wat voor aas je moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je witvis in de winter moet vangen.

Waarom kun je goed vissen in de winter op witvis

In de winter is het een hele goede periode om witvis te vangen. Veel mensen denken dat het moeilijk is, maar eigenlijk is het best simpel. In de winter is witvis veel in scholen te vinden, waardoor er altijd een heleboel op één plek zitten. Wanneer je deze plek gevonden hebt, dan is het dus niet moeilijk om veel vissen te vangen tijdens je sessie.

Daarnaast zit witvis in de winter vooral op herkenbare plekken. Ze zitten minder verspreidt op het water, maar zijn juist kieskeuriger in het zitten op een bepaalde plek. De plek waar ze zitten, moet namelijk aan verschillende eisen voldoen. Zo moet het een plek zijn waar het niet te koud is.

Tot slot is het zo dat je je veel minder druk hoeft te maken om het aasgedrag van de vis. Tijdens de winter eet witvis een stuk minder, waardoor een voer plek niet snel leeg is. Als je de juiste hoeveelheid steeds voert, krijg je dat je niet veel hoeft te voeren. Daardoor hoef je ook minder voer mee te nemen en minder voer te kopen.

Lees hier meer over wanneer je goed op witvis kunt vissen.

Waarom kun je goed vissen in de winter op witvis

Nadelen van witvissen in de winter

Natuurlijk heeft de winter ook nadelen. Het grootste nadeel is dat witvis een stuk minder energie verbruikt. Doordat ze vooral stilliggen, krijg je dat ze minder opzoek moeten naar voedsel. Hierdoor is de kans groter dat ze het voer wat jij gebruikt links laten liggen.

Ook is het zo dat je er echt zeker van moet zijn dat witvis op een bepaalde plek aanwezig is. Wanneer dit niet het geval is, en je bent aan het vissen op een plek zonder vis, dan krijg je dat je je tijd aan het verdoen bent. Witvis zal tijdens de winter namelijk niet naar je plek toetrekken en het lokken van de vis gaat ook niet lukken. Je moet er dus echt zeker van zijn dat je aan het vissen bent op de plek waar witvis zit.

Ten derde moet je er ook voor zorgen dat je niet met het verkeerde aas aan het vissen bent. Op het moment dat je met het verkeerde aas vist, krijg je dat je de vis juist afweert. Dit komt namelijk omdat ze zich dan niet veilig voelen en daardoor niet naar die plek gaan.

Lees hier meer over aas.

Waar zit witvis in de winter

In de winter zit witvis vooral samen in scholen. Dit betekent dus dat het extra belangrijk is om witvis te vinden. Hierdoor ben je namelijk gegarandeerd op veel vangkansen.

Witvis trekt in de winter vooral naar plekken waar het water wat warmer is. Je zal vooral zien dat dit op plekken is waar mensen het water opwarmen. Zo heb je dat ze massaal naar havens trekken, omdat deze boten warmte uitstoten. Dit heb je voornamelijk met boten waar veel mensen op te vinden zijn. Ook is het een hele goede plek om tussen woonboten te vissen. Deze boten staan namelijk direct in contact met het water en ze worden de gehele winter wel verwarmt.

Bij veel industrie heb je vaak waterinstallaties die afvalwater dumpen. Het water wat hier uit komt is ook warmer, dan het water wat daar in het water ligt. De vissen willen dus ook wel naar dit soort plekken trekken. Deze plekken zijn vaak te herkennen aan een PVC of stalen buis waar water uitstroomt.

Waar zit witvis in de winter

Hoe diep vissen op witvis in de winter

Wanneer je in de winter wilt vissen op witvis, is het erg belangrijk dat je rekening houdt met hoe diep je moet vissen. De diepte is namelijk erg belangrijk, omdat witvis op een vaste diepte zit tijdens de winter. Het water verandert veel van temperatuur. Dit komt doordat een warme dag ervoor zorgt dat het water iets opwarmt en een koude dag zorgt ervoor dat het sterk afkoelt.

Deze veranderingen in temperatuur zijn niet goed voor witvis en daarom zoeken ze een plek waar de temperatuur constant blijft. Op de bodem is deze kou en warmte moeilijker te bereiken. Hierdoor is het zo dat de vissen richting de bodem trekken in de winter. Vanaf de bodem hebben ze geen last van de wisselingen van temperatuur en daardoor hoeven ze zich niet de hele tijd aan te passen.

Het is dus erg belangrijk om bij de bodem te vissen, omdat de meeste vissen hier zitten. Kies er dan ook voor om niet gebruik te maken van erg ondiep water, omdat het dan niet veel nut heeft om de bodem op te zoeken. Bij ondiep water verandert juist wel de temperatuur constant.

Hoe kun je witvis vinden in de winter

Wanneer je in de winter opzoek gaat naar witvis, zal je merken dat het erg lastig is. Vissen laten zichzelf in de winter niet makkelijk zien, omdat ze voornamelijk stilzitten. Het is daarom als eerste erg belangrijk dat je er zeker van bent dat je op het juiste water aan het zoeken bent. Ga bijvoorbeeld alleen bij water kijken waar vissen graag zitten, waar de temperatuur iets aangenamer is en waar de bodem donker is.

Daarnaast is het zeker wel mogelijk om activiteit van de vissen te zien. Als je gebruik maakt van een goede polariserende bril, is het af en toe mogelijk om echt vissen te spotten. Wel is het niet makkelijk om ze te vinden, omdat je krijgt dat de vissen zich echt verstoppen.

Tot slot kun je proberen wat voor te voeren, om hiermee de vis uit te lokken tot azen. Maak een paar kleine voerplekjes en kijk hoe daarop gereageerd wordt. Misschien krijg je tijdens het wachten wel bewegingen te zien, of begin je luchtbellen te zien.

Hoe vang je witvis in de winter

Witvis kun je in de winter op verschillende manieren vangen. Als eerste is het mogelijk om dit te doen door gebruik te maken van een vaste hengel. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed oplet op de lengte van je hengel. Doordat je veel in havens gaat vissen, is het zo dat je niet de ruimte hebt om gebruik te maken van een lange hengel. Met de vaste hengel werkt het goed om te aan penvissen. Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan feedervissen, maar doordat je met minder grote hengels kunt gaan vissen is het wel lastiger.

Mocht je toch op een verdere afstand willen vissen, dan is het mogelijk om gebruik te maken van een werphengel. Met een werphengel kun je zowel gaan feedervissen, als gaan matchvissen. Met deze technieken kun je prima op afstand gaan vissen. Het afstandsvissen zal je vooral op de net iets grotere wateren hebben, of plekken waar je gewoon moeilijk bij kunt komen.

Wat voor materiaal heb je nodig om witvis in de winter te vangen

Tijdens de winter is het materiaal voor witvis erg belangrijk. Witvis is namelijk een stuk passiever en ook schuwer. Wanneer ze iets pakken moeten ze zo min mogelijk voelen. Het is daarom aan jou om ervoor te zorgen dat je met licht materiaal aan het vissen bent. Ga daarom niet met dikke lijnen, grote haken en zware dobbers vissen.

In de winter is de vis een stuk minder krachtig, daarom kun je prima met een dunnere lijn gaan vissen. Kies er bijvoorbeeld voor om met een 12/100 lijn te vissen. Deze lijn lijkt te dun, maar het is prima voor in de winter.

Daarnaast moet de dobber ook niet te zwaar zijn. Door met een lichtere dobber te vissen, zorg je er ook gelijk voor dat je minder lood moet gebruiken. Tijdens een aanbeet zal de vis dan minder weerstand voelen, waardoor hij makkelijker doorbijt. Op het moment dat die wel snel weerstand voelt, krijg je dat de vis het aas zal loslaten voordat je de haak kunt zetten.

Je wilt het liefste ook met kleiner en minder aas gaan vissen, hierom is het belangrijk om ook met kleinere haken te gaan vissen. Anders kun je niet goed de haak bedekken. Kies er bijvoorbeeld voor om met een haakmaat 14 of kleiner te gaan vissen.

Lees hier meer over welke dobber je voor witvis nodig hebt.

Wat voor materiaal heb je nodig om witvis in de winter te vangen

Welk aas voor witvis in de winter

Zoals ik eerder al vertelde, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid die witvis eet. Om deze reden moet je niet met te groot en te veel aas op de haak gaan vissen. Wanneer je dit wel doet, krijg je het probleem dat ze het niet pakken. Voor witvis maak ik normaal het liefste gebruik van maden en wormen, maar in de winter kies ik er alleen voor om gebruik te maken van maden. Wormen zijn te groot. Wel kun je ervoor kiezen om de wormen in verschillende stukjes te knippen, zodat hij kleiner wordt.

Daarnaast maak ik in de winter ook graag gebruik van kleine stukjes brood. Brood kun je namelijk makkelijk op de haak doen. Daarnaast zorgt de kneedbaarheid ervoor dat je ook de haak mooi kunt bedekken.

Wat voor lokvoer moet je gebruiken in de winter voor witvis

Het lokvoer wat je gaat gebruiken in de winter is totaal anders, dan het voer wat je normaal zal gebruiken. In de winter kun je het beste gebruik maken van een kneedbaar voertje, zoals een stickmix.

In de winter is het water helderder, waardoor je niet gebruik moet maken van licht voer. Witvis is van de bovenkant donker, waardoor ze wegvallen op een donker voer. Dit is een plek waar ze zich dan veilig voelen en daardoor gaan ze wel naar een donker voer toe.

Ook ga je met kleiner aas vissen en heb je te maken met vissen die vooral op een plek zitten. Om deze reden is het belangrijk dat je let op hoe je aas het onderwater gaat doen. Je wilt niet dat het een grote wolk onderwater wordt, want dan krijg je ook dat de vissen verspreidt van elkaar gaan eten. Je wilt er echt voor zorgen dat het aas mooi naast je haakaas ligt. Om dit voor elkaar te krijgen moet je opzoek gaan naar voer wat onderwater rustig uit elkaar valt, in verschillende brokken.

Tijdens het voorvoeren is het belangrijk dat je niet te grote bollen gaat voeren. Voer verspreid over je sessie en maak je balletjes heel klein. Gooi vervolgens om het half uur een klein balletje in het water.

Wat voor lokvoer moet je gebruiken in de winter voor witvis

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel, waarin ik 11 handige tips geef om witvis te vangen.