Bij het karpervissen zijn er veel verschillende soorten aas die je kunt gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit aas van de supermarkt, aas uit de viswinkel en levend aas. Een voorbeeld van dit levend aas zijn de maden. De karper is dol op maden en het is vrij makkelijk om met maden te vissen, maar hoe kun je nou het beste karpervissen met maden.

Maden hebben een goede werking op de karper, omdat het aas is wat veel geur afgeeft en beweegt. Het valt dus vrij snel op bij de karper en de karper is er ook dol op. Daarom kun je heel goed karpervissen met maden. Je kunt maden gebruiken bij het penvissen, statisch vissen en feeder vissen. Maden kun je ongeveer een week bewaren. Het is ook mogelijk om voor te voeren met maden.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe het karpervissen met maden in z’n werking gaat. Veder in het artikel ga ik dieper in op hoe je het beste kunt karpervissen met maden. In dit artikel ga ik het hebben over wat maden zijn en welke verschillende soorten je hebt, waarom de karper precies dol is op maden en hoe je ze bij jouw visserij kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je maden kunt inzetten bij het karpervissen.

Wat zijn maden

Maden zijn de larven van vliegen. De maden komen voor in verschillende fases. Als eerste is een made een wit beestje die geen armen en benen heeft. Hierna verandert de made in een madenpop en als laatste wordt het een vlieg. Maden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en hieronder ga ik dieper in op de verschillende soorten.

Welke soorten maden zijn er

Vismaden

Als eerste hebben we de vismaden. Vismaden zijn maden die afkomstig zijn van de noordelijke bromvlieg. Vismaden zijn over het algemeen groot, waardoor ze ideaal zijn tijdens de sportvisserij. Daarnaast is het zo dat vismaden erg lang maden blijven, voordat ze verpoppen. Onder de juiste omstandigheden kun je vismaden twee tot drie weken bewaren.

vismaden

Pinkies

Pinkies zijn de kleinste maden die er zijn. Deze maden zijn afkomstig van de groene keizersvlieg. De maden zijn geel van kleur en hebben een roze gloed. Door de grootte zijn ze niet ideaal om te gebruiken als haakaas bij het karpervissen, maar je kunt ze prima gebruiken bij het voorvoeren. Doordat ze klein zijn, zorg je ervoor dat de karper niet snel vol raakt door deze maden te eten. Wel zijn ze in de winter goed te gebruiken als haakaas, omdat de karper dan minder eet.

Castermaden

De meest ideale soort maden voor het karpervissen zijn de castermaden. Deze maden verpoppen heel snel, waardoor je ze altijd vers moet gebruiken. Doordat je ze vers gebruikt hebben ze de beste werking op de karper. Hierdoor vang je hier makkelijk karpers mee, maar trekt het ook heel erg de grote karpers aan. Wanneer je de castermaden te lang bewaart, zullen ze verkleuren. Als eerste worden ze donker bruin/rood van kleur en hierna worden ze steeds lichter. Hoe lichter de caster van kleur is, des te zwaarder de caster van gewicht is.

Imitatiemaden

Als laatste hebben we de imitatiemaden. Imitatiemaden bewegen niet en hebben vaak ook geen geur, maar deze maden zijn wel in felle kleuren te koop. Door deze felle kleur vallen ze alsnog goed op bij de karpers en kun je er prima mee vissen. Wel is het aan te raden om met imitatiemaden ook echte maden aan de haak te doen, omdat alleen imitatiemaden niet genoeg is om karpers te vangen.

Imitatie maden

Nadelen van maden

Natuurlijk hebben maden ook nadelen tijdens het karpervissen. Het grootste nadeel van het vissen met maden is dat het heel witvis gevoelig is. Maden zijn ook heel erg in de smaak bij andere vissoorten en daardoor vang je er veel voorn mee. Dit kun je het beste voorkomen door meerdere maden op de haak te doen.

Een ander nadeel van maden is dat ze niet heel lang goed blijven. Maden blijven over het algemeen een week goed, maar de manier van het bewaren heeft veel invloed op deze levensduur. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe je het beste maden kunt bewaren.

Als laatste zijn maden vrij duur tijdens het vissen. Om een vol bakje maden te kopen, ben je al wat geld kwijt. Wanneer je maden alleen gebruikt als haakaas is het niet zo duur, maar als je er ook mee gaat voorvoeren wordt het wat duurder.

Hoe kun je maden het beste bewaren

Wanneer je aan het karpervissen bent met maden maak je de maden niet in een keer op. Daarom wil je een goede manier hebben om de maden het best te kunnen bewaren. Als eerste is het belangrijk dat je de maden hebt zitten in een afgesloten bak, met luchtgaatjes erin. De luchtgaatjes zorgen ervoor dat alles kan blijven ventileren. Wanneer de maden niet kunnen ventileren, gaan ze zweten en deze geur heeft een slechte invloed op de karpers. Het hebben van een beetje zaagsel of meel zorgt ervoor dat de maden minder snel gaan zweten, vaak krijg je dit erbij geleverd op het moment dat je maden koopt in de hengelsportzaak.

Daarnaast is het belangrijk dat je de maden in een koele ruimte bewaart, omdat het verpoppingsproces hierdoor wordt vertraagd. De maden worden trager in een koele ruimte. Je kunt ervoor kiezen om de maden in een koelkast te bewaren. Op het moment dat je dit doet is het aan te raden om een panty over de bak te doen. Deze panty zorgt ervoor dat de maden zeker weten niet kunnen ontsnappen, maar er kan nog wel zuurstof doorheen komen.

Hoe kun je maden het beste bewaren

Waarom is de karper dol op maden

Het werkt heel goed om te karpervissen met maden, omdat de karper erg dol is op maden. Karpers zien maden als natuurlijk voedsel, omdat deze ook vrijkomen tijdens het woelen door de bodem. Hierdoor is het herkenbaar voor de karper. Ook hebben maden een felle kleur, bewegen ze en hebben ze een geur die de karper aantrekt. Deze aspecten trekken de aandacht van de karper en dit zorgt ervoor dat je makkelijker een karper aan de haak slaat.

Waarom is de karper dol op maden

Hoe kun je karpervissen met maden

Maden zijn ideaal te gebruiken tijdens het karpervissen. Als eerste kun je maden prima gebruiken als haakaas en daarnaast is het ook mogelijk om ze te gebruiken tijdens het voorvoeren. Karpervissen met maden kun je prima doen met het statisch vissen, penvissen en feedervissen. Bij het penvissen kun je het beste een paar maden op een klein haakje prikken. Met het feedervissen kun je ook meerdere maden op de haak prikken en een combinatie gebruiken van imitatiemaden. Ook kun je de maden in je korf doen, door de maden door je feedermix te stoppen. Bij het statisch vissen kun je meerdere maden in combinatie met een boilie of maiskorrel op je hair zetten.

Maden rig voor het statisch vissen

Bij het statisch vissen is het belangrijk dat je gebruik maakt van de maden rig. Deze rig zorgt ervoor dat je prima maden op je hair kunt schuiven en hier ook karpers mee vangt. De maden rig is erop gericht dat je met maden en ander aas aan het vissen bent. De haak die je gebruikt is een haak met een wartel erop. Deze wartel is ervoor gemaakt dat je het aas en de maden erop kunt zetten. Aan deze wartel maak je een klein stukje lijn die ervoor zorgt dat je een pop up erop kunt zetten. Nu moet je een boilienaald pakken, zodat je een pop up op de lijn kunt schuiven, dit kun je het beste doen door een klein lusje te maken en hierop je aas te schuiven. Hierna moet je alleen nog alle maden op een naald schuiven en deze overzetten op het stukje lijn. Je kunt prima 6 maden op de naald schuiven. Als laatste moet je nog een dubbele knoop erin maken, zodat de maden niet weg kunnen.

maden rig

Wanneer kun je het beste karpervissen met maden

Maden werken eigenlijk het hele jaar door. Op het moment dat de karper druk aan het azen is, werkt het heel goed om met meerdere maden in combinatie met ander aas te vissen. In de winter is de karper een stuk minder actief en kun je prima de karper verleiden met maden. Het bewegende aas zorgt ervoor dat je extra goed de aandacht van de karper trekt en het de kans vergroot dat die precies jouw haakaas pakt. In de winter werken kleinere maden goed. Kies ervoor om bijvoorbeeld twee maden aan de haak te doen.

Hoe kun je voorvoeren met maden

Natuurlijk kun je ook maden gebruiken tijdens het voorvoeren op de karper. Maden zijn natuurlijk bewegelijk en dat zorgt ervoor dat de maden zich snel over de bodem kunnen verspreiden. Je kunt prima een handje maden in het water gooien, maar hierbij moet je wel weten dat je voerplek wat groter wordt. Om ervoor te zorgen dat maden zich minder snel gaan verspreiden kun je ervoor kiezen om de maden door een stickmix te doen. Op deze manier kun je balletjes maken van stickmix met hier doorheen maden. Doordat de maden bewegen, zorg je er ook gelijk voor dat de balletjes sneller uit elkaar gaan onderwater. Als laatste is het ook mogelijk om met casters te voeren. Dit zijn madenpoppen die niet meer bewegen en de karper is hier dol op. Om ervoor te zorgen dat alle casters op een plek belanden, kun je het beste een voerboot gebruiken.

PVA zakje gebruiken met maden

Het is ook mogelijk om voor te voeren met een PVA zakje. Het voordeel hiervan is dat je minder last hebt dat de maden verspreid in het water terecht komen. Je hoeft alleen maar een zakje PVA te vullen met maden en deze aan je haak te doen. Belangrijk is dat je de haakpunt goed vrijhoudt, omdat je anders krijgt dat er een made op je haak geprikt zit. Dit gaat ervoor zorgen dat het aanslaan minder goed gaat. Om dit te voorkomen kun je er ook voor kiezen om een mix te gebruiken van feedermix en maden. Zo kun je de haak in het zakje prikken precies waar veel mix zit. Hiermee voorkom je dat de haakpunt afgedekt wordt door een made. Onderwater zal het PVA zakje uit elkaar vallen en hierdoor komt er precies bij je haakaas een hoopje voer vrij.

PVA zakje met maden