Zoals je misschien wel weet is de karper een vis die van beschutting houdt. Het is een zeer schuwe vis en dit heeft als voordeel dat je makkelijker weet waar je moet gaan vissen op karper, maar waar zit karper nou precies.

Een karper is een zoetwater vis. Karpers komen in Nederland eigenlijk overal voor. Dit zorgt ervoor dat je in elk water wel karper kunt vangen (dan moet het water wel aan meer water vastzitten). Een karper graast over de bodem zoekend naar eten. Dit zorgt ervoor dat een karper vooral in voedselrijk water voorkomt.

Een karper heeft geen tanden. Hierdoor eet een karper geen andere vissoorten. Het is een zeer schuwe vis en daarom houdt hij van beschutting. Een karper is vaak te vinden tussen waterlelies, overhangende takken, waterplanten, riet en nog meer beschutte plekken in het water. Dit betekent ook dat een karper vaak aan randen zit van het water, in plaats van midden op een plas. Het leefgebied van de karper is dus erg breed. Wanneer je opzoek gaat naar een karper kun je deze snel aantreffen, wanneer je opzoek gaat naar de beschutte plekken.

Waarom is het leefgebied van de karper zo breed

Karper is een sterke vis. Dit zorgt ervoor dat de karper eigenlijk op elk water wel kan overleven. Het is een vis die altijd opzoek is naar voedsel en dat zorgt ervoor dat karpers vaak wel kilometers kunnen zwemmen. Een karper is een vis die over de bodem graast opzoek naar voedsel. Daarnaast is de karper een prooi voor andere vissen. De snoek en de meerval zijn dol op kleine karpers, echter worden karpers na een tijd niet meer gegeten door hun grote lichaam. Het instinct van de karper om voorzichtig te zijn blijft en daarom is een karper veel te vinden op beschutte plekken.

Lees meer over de karper

Waar zitten Karpers in meren

Op grote meren zwemmen karpers voornamelijk in groepen rond. Maar waar zitten karpers in meren? Meren kunnen vaak ook erg diep zijn, dit is totaal geen probleem voor karpers. Ze komen voor in zowel diepe als ondiepe wateren. In meren kunnen karpers vaak groot worden, omdat het voedselrijk water is. Er zijn vaak veel overhangende bomen en waterplanten. Daarom zijn er op meren veel verschillende stekken om te gaan vissen. Als je kijkt zie je al gouw meerdere bomen bij elkaar die over het water hangen, rietstengels die door het water gaan of een steigertje met palen in het water. Dit zijn allemaal plekken waar karpers zich kunnen bevinden. Doordat er zoveel stekken zijn, heb je ook minder last van andere vissers. Echter kunnen veel meren ook overbevist zijn en hierdoor kunnen karpers, die vaak gevangen zijn, schuw zijn. Karpers bevinden zich ook graag in de zijwatertjes van een meer.

karpers in meren

Waar zitten karpers in sloten

Omdat sloten vaak met elkaar in verbinding zijn, is er veel plek voor de karper om rond te zwemmen. Daarnaast hebben bewoners vaak overhangende planten in het water of vlonders. Dit zijn mooie plekken voor karpers om in de warmere maanden te zitten. Een karper is tijdens de zonnige zomerdagen graag in de schaduw overdag.

In de winter

Het grote voordeel van sloten is dat ze ook in verbinding met elkaar staan doormiddel van buizen en duikers. Dit is een populaire plek voor karpers en ook een populaire vis plek. Vooral in de winter zit het in duikers vaak vol met karpers, omdat het water koud is en onder een duiker het water net iets warmer is. Ook zijn er veel bruggetjes in woonwijken waar karpers zich ook onder bevinden. Buiten dit soort plekjes stoten huizen ook veel warmte af in de wintermaanden. In huizen wordt volop de kachel gestookt en hierdoor wordt het water ook opgewarmd, daarom zijn slootjes in de winter een favoriete plek voor karpers.

Lees hier het uitgebreide artikel over in de winter op karper vissen.

Karper vissen in de sloot

Sloten zijn ideaal om te bevissen met de pen of met drijvend aas. Het is mogelijk om hierin te vissen met een loodsysteem, maar naar mijn mening is een sloot hier te klein voor. Tot slot heb ik een voorkeur voor nieuwbouwwijken. Karpers zijn vaak erg nieuwsgierig als er een nieuwe woonwijk is, omdat daar vaak veel voedsel te vinden is. Een nieuwbouwwijk bestaat vaak uit jonge gezinnen met kleine kinderen die graag de eendjes gaan voeren. Het brood wat in het water komt trekt natuurlijk ook vis aan. Echter moet je altijd oppassen als er eenden in de buurt zijn van een vis plek. Dit kan erg schadelijk zijn voor een eend. Daarnaast is er ook veel in de grond gewoeld en dit zorgt ervoor dat er veel bodemleven losgekomen is en hier komt de karper ook op af. Karpers zijn dol op wormen.

Klik hier voor het artikel over met de dobber op karper vissen.

Klik hier voor het artikel over drijvend vissen op karper.

karpers in sloten

Waar zitten karpers in de polder

Net zoals sloten, staan polders ook veel in verbinding met elkaar. De polder is een van mijn favoriete vis plekken. Karpers in de polder zijn een stuk minder schuw dan in een druk bevist water of een drukke woonwijk. In de polder is er een hoop meer rust. Ook is een polder een gewilde plek voor karpers om te gaan paaien. Het water is niet al te groot en hierdoor warmt het snel op. De polder bevat veel waterplanten en af en toe ook een duiker. Hierdoor zijn er genoeg visplekken om af te gaan. Veel mensen denken dat de vissen uit de polder minder groot zijn, maar dat is zeker niet zo. Natuurlijk zijn polder karpers niet altijd 20kg, maar er zitten flinke karpers tussen.

Karper vissen in de polder

Deze karpers zijn vaak te vangen met een pen of een drijvend aasje. Doordat polders minder bevist worden, leven deze karpers voornamelijk op natuurlijk aas. Hierop kun je ook het beste je aaskeuze aanpassen. Zoals ik eerder al vertelde zijn karpers in de polder minder schuw, omdat er minder gevist wordt. Dit is een groot voordeel tijdens het vissen op karper. Wanneer je een karper ziet kun je makkelijker de karper benaderen en deze vangen. Daarom raad ik nieuwe vissers, buiten dat het een heerlijke plek is om te vissen, het aan om te beginnen in de polder. Wanneer je in de polder aan het vissen bent kun je het beste zoeken naar onderbrekingen in het water en met name slootjes die op elkaar komen. Splitsingen zijn de meest effectieve plekken om te vissen in de polder.

Lees hier meer over karpers vangen in de polder.

karpers in de polder

Waar zitten karpers in het kanaal

Een kanaal is een moeilijker stuk water om te gaan vissen. Doordat er vaak boten varen op een kanaal, is het belangrijk om te kijken naar de wat rustigere plekken. Vaak zijn dit ook de plekken die een stuk ondieper zijn en hierdoor ook begroeid zijn met planten. In de warmere maanden bevinden de vissen zich hier. Kanalen zijn een stuk groter dan sloten. Hierdoor is het hier aan te raden om met een loodsysteem te vissen. Hierdoor kun je verder vissen dan voor je eigen kant en kun je echt de vis gaan zoeken. Karpers uit het kanaal zijn vaak sterke en stevige vissen. Hierdoor krijg je mooie beten. Hotspots voor karpers in een kanaal zijn, duikers, palen, sluizen en diepte verschillen. Wanneer je op een kanaal gaat vissen is het erg belangrijk om op de juiste plek te vissen, omdat het kanaal een groot stuk water is.

De beste karper stek vinden

Wanneer je wilt vissen op karper, wil je natuurlijk weten waar de karper echt zit. Als je opzoek bent naar de beste karper plek, dan moet je eerst afvragen op wat voor manier je wilt gaan vissen. Als je met een pennetje wilt vissen, kun je het beste een kleiner water uitkiezen zoals sloten of polders. Kijk hierbij goed dat het water minstens 50 cm diep is. Als je opzoek bent naar een vis plek om met een loodsysteem te gaan vissen. Kun je het best gaan vissen bij een meer of een kanaal. Als je een stuk water hebt gevonden kijk dan goed naar wat de bodem is en pas hier je techniek op aan. Zo heb je verschil in verschillende bodems, namelijk een zachte klei bodem, een zand bodem of een oneven bodem met bijvoorbeeld stenen in het water.

Denk aan het weer

Tijdens het zoeken naar een vis plek is het weer ook heel erg belangrijk. Zoals ik eerder al vertelde willen karpers graag op warme of schaduw plekken zitten. Ga daarom in woonwijken vissen tijdens de koudere maanden en pak de grotere wateren wanneer het voorjaar is. Als bijvoorbeeld juist de zon schijnt, kies dan voor een plek waar veel schaduw is en een wat diepere plek is.

Blijf altijd observeren

Wanneer je denkt een karper gevonden te hebben, dan ben je er nog lang niet. Karpers zijn vissen die slim zijn en leren van hun fouten. Wanneer een karper gevangen wordt zal deze in de loop van tijd niet meer op deze plek te vinden zijn. Blijf daarom altijd observeren naar nieuwe vis plekken en onthoud dat karpers zoeken naar een rustige plek. Veel mensen werpen hun voer in, maar dan gaan karpers op plekken zitten waar mensen niet naartoe kunnen werpen. Kies daarom voor niet beviste plekken waar andere niet snel zullen komen. Op het moment dat je op een bepaalde plek niks vangt, dan moet je niet te lang blijven hangen. Je moet op dat moment zoeken naar een nieuwe plek waar je wel karper hebt zien zitten.

Extra tip:

Bij het zoeken naar een karper is het belangrijk om ook rekening te houden met of er gevist mag worden. Maak daarom altijd gebruik van het boekje met de lijst met wateren of de gratis VISplanner app in de appstore/google playstore. Hier kun je precies bekijken waar je wel en niet mag vissen en wat de regels op dat water zijn. Ook moet je bij een controle kunnen aantonen dat je op de vis plek mag vissen.