Met de vaste stok op karper vissen is iets wat super populair is onder de wedstrijdvissers. Een vaste stok biedt meer plezier aan het karpervissen en het is weer een hele andere sport dan bij de andere vistechnieken. Het materiaal en de manier van vissen zijn ontzettend belangrijk met een vaste stok. Daarentegen zijn er ook super veel verschillende manieren om met een vaste stok op karper te vissen. Maar hoe moet je met een vaste stok op karper vissen?

Als je met de vaste stok op karper vist, dan is het belangrijk dat je een goede hengel hebt. Dit is een flexibele hengel met een lengte van 11.5 tot 13 meter. Ook moet je met een elastiek vissen, zodat je de karper aankan. Na het aanslaan moet de karper zichzelf moe zwemmen, jij moet niet trekken.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe het karpervissen met de vaste stok werkt. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over hoe je het kunt doen en waarom het zo leuk is, welk materiaal je precies nodig hebt, welk aas je kunt gebruiken en of het vissen met de vaste stok wel geschikt is voor jou. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met een vaste stok op karper moet gaan vissen.

Waarom met een vaste stok op karper vissen

Het vissen met de vaste stok op karper is een hele leuke, en vooral spannende, manier om karper te vangen. Je hebt veel meer de karper in je handen, want je houdt de hele tijd je hengel vast. Je kunt voor de rest ook niet veel doen, dan alleen de karper moe laten worden.

De karper moet zichzelf moe maken, waardoor het super spannend is tijdens een aanbeet. Je hebt minder controle over de karper en je laat alles over je heen komen.

Ook is het vissen met de vaste stok iets wat je gemakkelijk kunt doen. Het is niet te moeilijk om uit te voeren en je hebt niet veel spullen nodig, wel heb je specifieke spullen nodig. De spullen die je nodig hebt zijn makkelijk te kopen en ook makkelijk te monteren.

Je kunt eigenlijk altijd wel vissen met de vaste stok op karper. Juist doordat je met de vaste stok gaat vissen op karper is het goed om ook in de koudere maanden te gaan vissen. Ook met warmere dagen hoef je maar een paar aanpassingen te maken, waardoor je met de vaste stok kunt gaan vissen.

Tot slot is het ook nog zo dat het vissen met de vaste stok super populair is tijdens wedstrijden. Je kunt hiermee goed wedstrijd vissen op karper. Daarnaast werkt het ook heel fijn om het te doen op een commercieel water, omdat je makkelijk op een vaste plek kan gaan vissen.

Waarom met een vaste stok op karper vissen

Wanneer kun je het beste met een vaste stok op karper vissen

Het vissen met de vaste stok op karper kun je het hele jaar door doen. Het voordeel van het vissen met de vaste stok, is dat je gemakkelijk op een vaste plek kunt blijven vissen. Wanneer er in de winter veel karper gezamenlijk op één plek zit, dan kun je ze gewoon op deze plek blijven vangen. Hierdoor is het heel makkelijk om te vissen in de winter op karper met de vaste stok.

Op het moment dat je gaat vissen in de warmere maanden en de karper actief is, dan is het ook mogelijk om op meerdere plekken te gaan vissen. Doordat je zo’n lange hengel hebt, is het niet moeilijk om even naar een andere plek te gaan. Je kunt op je eigen plek blijven zitten en hoeft alleen je hengel ergens anders in te leggen.

Tot slot heeft de watertemperatuur veel invloed op de karper en zijn ligging. In de koudere maanden trekken de karpers vooral naar de bodem en wanneer het echt heet is, dan zie je ze vooral hoger in het water liggen. Voor het vissen met de vaste stok is dit geen probleem. Je kunt gemakkelijk door je montage te veranderen, gaan vissen op een andere hoogte. Hierdoor kun je op alle verschillende hoogtes vissen op karper. Je kunt ook het aas wat je gebruikt hierop aanpassen.

Wanneer kun je het beste met een vaste stok op karper vissen

Op welk tijdstip kun je het beste gaan vissen op karper

Het tijdsstip waarop je het beste kunt vissen, hangt echt af van de periode in het jaar. Het liefst wil je namelijk dat de karper actief is. Op koudere dagen is het zo dat de karper actief wordt door de zon. De zon warmt het water op en daardoor wordt het verteringsstelsel iets actiever. Je kunt met koudere periodes dus beter vissen wanneer de zon goed schijnt. Meestal is dit in de middag tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

In de zomer is dit totaal anders. Met te hete temperaturen wordt de karper juist passief. Je kunt daarom met warmere temperaturen beter gaan vissen buiten de zonuren. Buiten de zonuren is het water namelijk iets minder heet, waardoor de karper actiever opzoek gaat naar voedsel. Vooral in de zomer is de karper actief bezig met zoeken naar voedsel en dat doet hij vooral voor zonsopkomst en na zonsondergang. Je kunt het beste vissen wanneer de zon niet op z’n felst is. Dit is meestal tot 12.00 uur en na 19.00 uur.

Waar kun je het beste gaan vissen op karper met de vaste stok

Met de vaste stok ben je wel beperkt aan het aantal visplekken. Het eerste wat heel belangrijk is, is dat je rekening houdt met de grote van de karpers. Met het vissen met de vaste stok kun je niet alle karpers aan, omdat het materiaal hiervoor niet sterk genoeg is. Je hebt namelijk geen molen die ervoor zorgt dat de karper door de slip heen kan, alles doe je met het elastiek wat je gebruikt. Met een goed elastiek kun je ongeveer tot 10 kilo karpers vangen.

Daarnaast is het zo dat je door de lengte van je hengel niet overal kan gaan zitten. De lengte van je hengel is 3 tot 4 keer zo groot, dan je normale karper hengel. Hierdoor kun je eigenlijk alleen gaan zitten op water waar je zelf niet tussen de bomen zit. Ook moet het water een bepaalde breedte en lengte hebben, vanwege de hengel.

Het beste kun je bij het vissen met de vaste stok op karper zitten bij een vijver. Een vijver heeft over het algemeen een groot karper bestand en deze zijn niet te groot. Ook heb je de ruimte om je heen om geen andere mensen tot last te zijn en niet overal tegen aan te komen. Andere wateren waar je eventueel kunt gaan vissen zijn kleine meertjes, polderkanalen, parkwateren en water in een bos.

Waar kun je het beste gaan vissen op karper met de vaste stok

Op welke plekken zit de karper

Nu je weet op wat voor water je moet gaan vissen, kunnen we het hebben over waar karper zit. Over het algemeen zit karper veel bij obstakels. Echter is het belangrijk dat je niet teveel gaat vissen bij obstakels die scherp zijn. Doordat je met een vaste hengel niet veel controle hebt over de karper, kun je ook niet makkelijk de karper bij deze obstakels weghouden.

Karpers zitten veel bij waterplanten, steigers, duikers en bruggen. Waterplanten kun je beter niet gaan bevissen, omdat riet en lelies vaak te scherp zijn. Wel kun je ervoor kiezen om iets verder van dat soort plekken af te vissen, zodat je er niet echt tegenaan komt. De andere obstakels zijn wel goed om te gebruiken bij de keuze van je stek.

Ook kun je rekening houden met diepte verschillen in water. Vaak zitten karpers net op plekken waar het iets dieper is. Wanneer je onderzoek doet naar het water, dan kom je ook veel te weten over dit soort plekken. Je kunt kuilen in het water makkelijk vinden door gebruik te maken van een voerboot. Deze moet dan wel de functie hebben om de diepte te kunnen meten.

Op welke plekken zit de karper

Wat voor materiaal heb je nodig voor het vissen met de vaste stok

Voor het vissen op karper met de vaste stok, is het belangrijk dat je gebruik maakt van goed materiaal. Het materiaal moet hierbij echt goed zijn, omdat je bij een dril alleen het materiaal kunt gebruiken om de karper moe te maken. Bij de dril komt voor de rest geen techniek van jouw als visser kijken.

Wanneer je gaat vissen met de vaste stok, dan heb je als eerste een goede vaste hengel nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede lijnmontage gebruikt, zodat je de kracht van de karper kunt opvangen. De lijnmontage bestaat uit een nylon lijn met een goed elastiek. Voor de rest maak je gebruik van een dobber, lood en een haak, hair of baitband.

Welke vaste hengel voor karper

Bij het vissen op karper met de vaste stok, heb je veel keuze uit hengels. Alle hengels die je tegenkomt, hebben allemaal verschillende eigenschappen. Het is daarom lastig om hier gelijk een goede keuze uit te maken.

Een goede vaste hengel voor karper is tussen de 11.5 meter en 13 meter. Deze hengels zijn geschikt voor het vissen op afstand. De lengte heb je nodig, omdat je niet kunt werpen met een vaste hengel. Daarnaast vis je ook vaak boven je dobber, omdat je dan beter kunt aanslaan.

Voor het vissen dichterbij of voor je eigen kant, kun je ervoor kiezen om korter te gaan vissen. Een kortere hengel is bijvoorbeeld 8 meter lang. Het nadeel van een kortere hengel is dat je minder goed de schok van het aanslaan kunt verdelen over de lengte. Hierdoor is het minder prettig om aan te slaan, omdat het allemaal wat stugger is. Wel is het aan te raden om kort te vissen, op het moment dat je dichtbij vist.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je de hengel kunt inkorten tijdens je dril. Veel hengels kun je loskoppelen, waardoor hij nog maar de helft zo lang is. Dit is prettig tijdens het scheppen van de karper, omdat je dan makkelijk de karper naar toe haalt. Ook zorgt het ervoor dat je tijdens de dril dan makkelijker je elastiek kunt straktrekken.

Welke vaste hengel voor karper

Wat heb ik voor lijnmontage voor karper met de vaste stok

Wanneer ik ga vissen op karper, dan maak ik over het algemeen in normale omstandigheden gebruik van één montage. Als eerste begin je met een connector met daarin een dik elastiek. Hieraan maak je een nylon lijn waaraan je je dobber maakt, je loodjes op zet en je haak aan maakt.

Het beste kun je als dobber een dobber gebruiken van een half gram, dit is omdat je over het algemeen vrij licht gaat vissen. Een langere dobber biedt meer stabiliteit in het water en het zorgt ervoor dat je makkelijker de dieptes kunt opvangen. Het beste kun je op de onderkant van de antenne meerdere bandjes doen. Hiermee voorkom je namelijk dat je dobber gaat buigen en daardoor breekt.

De dobber kun je het beste zo uitloden dat je antenne een stuk boven het water uitsteekt. Hiermee kan je namelijk goed het verschil zien tussen een lijnzwemmer en dat je beet hebt. Bij een lijnzwemmer zal hij een stukje ondergaan en bij een aanbeet zal die wegtrekken.

De loodjes kun je het beste op 40 centimeter van de haak zetten. Wanneer je het lood dicht bij je haak zet, dan zal je zien dat je aas sneller naar de bodem zakt. Met het hoger zetten van je lood, zorg je ervoor dat je aas veel natuurlijker naar de bodem zakt. Hiermee voorkom je dat de karpers schrikken van je aas.

Welke dikte van elastiek voor karper

De dikte van je elastiek is erg belangrijk, want het elastiek zorgt ervoor dat je de kracht van de karper aankan. Het beste kun je gaan voor een elastiek maat 10. Dit is een van de dikkere elastieken en hiermee weet je zeker dat je de karper kunt houden.

Aan de onderkant van het elastiek zit een pullabung. De pullabung is erg belangrijk bij de karper, want dit zorgt ervoor dat je aan het elastiek kunt trekken. Door aan het elastiek te trekken zorg je ervoor dat je meer spanning op de lijn zet, waardoor de karper minder zwemruimte krijgt.

Welke dikte van elastiek voor karper

Welke lijndikte voor karpervissen met de vaste stok

Het elastiek zorgt ervoor dat je kunt vissen met een dunne lijn. Je kunt bij het vissen met de vaste stok al vissen met een 18/100 lijn. Dit is heel anders dan de andere technieken. Dat komt doordat er zoveel rek in het elastiek zit, waardoor je de klap niet meer met de lijn opvangt. Een lijn van 20/100 is maximaal, want anders ga je te dik.

Moet ik met een haak, hair of baitband gaan vissen

De lijn knoop je vervolgens aan de onderkant van je elastiek. Uiteindelijk aan deze lijn knoop je ook nog een haakje. Hierbij kun je kiezen of je een losse haak knoopt of een onderlijntje. Wanneer je het aas op de haak kunt prikken, dan is het prima om met een losse haak te vissen.

Stel dat je harder aas hebt zoals pellets, of je wilt met een kleinere haak vissen, dan kun je ervoor kiezen om met een hair of een baitband te gaan vissen. Een baitband is makkelijker in gebruik, vooral omdat je met klein aas aan het vissen bent. Kleine pellets gaan makkelijker tussen een baitband, dan op een hair. Een hair kun je gebruiken wanneer je met zacht aas gaat vissen, maar wat niet makkelijk op een haak gaat.

Lees hier meer over welke haak je nodig hebt voor karper.

Moet ik met een haak, hair of baitband gaan vissen

Welk aas moet ik gebruiken voor karper

Als aas kun je verschillende dingen gebruiken met het karpervissen. Belangrijk bij het vissen met een vaste stok, is dat je het simpel houdt. Gebruik niet te speciaal aas en gebruik ook niet te groot aas. Over het algemeen werkt het goed om maden aan de haak te prikken. Je kunt prima twee of drie maden aan de haak prikken. Daarnaast werkt het ook goed om één maiskorrel aan de haak te doen. Andere opties zijn nog een witte brood vlok, kleine pellets of één worm.

Hoe moet je voorvoeren met de vaste stok

Voovoeren met de vaste stok is heel erg simpel. Bij een vaste stok gaat het erom dat je je voerplek klein houdt. Dit zorgt er namelijk voor dat je bij het vissen steeds weer op dezelfde plek kunt vissen. Om goed te kunnen voeren, kun je het beste gebruik maken van een pole pot. Een pole pot is een bakje die je op je hengeltop kunt bevestigen. Hierin kun je voer doen en tijdens het vissen kun je precies het voer bij je dobber laten vallen.

Je kunt je voertechniek goed aanpassen op het weer. Wanneer het koud is en de karpers eten niet zoveel, dan kun je ervoor kiezen om met grover voer te voeren, wat ook gelijk klein is. Dit zorgt er namelijk voor dat je voer op één plek blijft. Je kunt hierbij het beste kiezen voor zaden zoals hennep.

Wanneer het juist warmer is, dan eten de karpers veel meer. Om een grotere voerplek te maken, kun je kiezen om voer te gebruiken wat meer gaat wolken onderwater. Dit zorgt er namelijk voor dat je voer plek groter lijkt en daardoor komen er meer karper op af. Daarnaast kun je ook je pole pot beter vullen, vaker vullen of een grotere pole pot gebruiken.

Naast dat je stickmix en zaden kunt voeren, kun je ook prima een partikel mix voeren. Hierin zit vaak al het voedsel wat de karper lekker vindt en is over het algemeen altijd te gebruiken. Daarnaast werken pellets en maden ook goed door je voertje heen.

Hoe moet je voorvoeren met de vaste stok

Kan ik beter met een werphengel of vaste stok gaan vissen op karper

Of je beter een werphengel of een vaste stok kunt gebruiken, hangt helemaal af van de manier van vissen die je gaat doen. Op het moment dat je snel op karper wilt vissen, en je weet waar ze zitten, dan is het zeker leuk om eens een keer met de vaste stok te gaan vissen. Wil je echt langer vissen, dan is het misschien beter om een andere vistechniek te doen.

Beginners kunnen beter eerst met een werphengel gaan vissen. Een werphengel zorgt er namelijk voor dat je makkelijker op plekken komt, zonder dat je teveel de karper gaat verstoren. Ook weet je als beginner nog niet goed hoe sterk een karper is. Een werphengel met een goede molen zorgt ervoor dat de kracht goed opgevangen wordt. Wanneer je dit gelijk met een vaste stok doet, dan moet je alles zelf doen. Met het verkeerd inhalen van de karper, heb je alleen maar de kans dat je materiaal gaat breken.