Aan de waterkant zie je vaak vissers zitten met een tentje en met meerdere hengels op een statief.  Dit is vissen met een vastlood systeem. Het is een populaire manier van het karper vissen. Deze methode wordt ook wel statisch vissen op karper genoemd.

Het vissen met een vastlood systeem op karper kun je doen door met een zwaar stuk lood op de bodem te vissen. Doordat de vis het aas pakt en het lood voelt, schrikt en gaat hij zichzelf haken. Doormiddel van een beetmelder hoor je dat je beet hebt en doordat je je slip open hebt staan, heb je de tijd om je hengel te pakken, zonder dat de karper losschiet.

Als je precies wilt weten hoe het statisch vissen op karper werkt, dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag wat het statisch vissen op karper is en hoe een karper gehaakt wordt. Daarnaast vertel ik je precies wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met deze manier van karper vissen.

Wat is statisch vissen op karper

Bij het karper vissen met vastlood heb je aan je hoofdlijn een zwaar stuk lood op de bodem liggen en een haak met een hair. Wanneer de karper het aas pakt en het mee wilt nemen, dan merkt die dat er weerstand ontstaat door het zware lood. Hierdoor schrikt de karper en haakt hij zichzelf. Doordat de karper zichzelf haakt hoef je niet aan te slaan wanneer je beet hebt. Hierdoor heb je meer tijd om de hengel te pakken. Met het openen van de slip, met een beetrunner, zorg je ervoor dat de karper met je haak weg kan zwemmen. Daardoor schiet de karper niet los en breekt je lijn tijdens een aanbeet niet.

Waar statisch vissen op karper

Het statisch vissen op karper kan bijna in elk water gedaan worden. De uitzondering hierop is een klein stuk water zoals een polder of een sloot. Dit komt omdat de karpers daar vaak kleiner zijn. Echter kun je wel in de bredere polders statisch vissen op karper. De meest ideale plekken zijn de kanalen en de meren. Dit soort grotere wateren zijn ideaal om op karper te vissen, omdat de karpers hier vaak sterk zijn en met gemak het grote aas pakken. Karpers zitten vooral op plekken waar de vissers niet zijn. Probeer daarom bij bekende karper plekken te zoeken naar de niet bezochte stukken. Zoek schuilplaatsen voor de karper zoals waterplanten en steigers bij plekken die moeilijk te bereiken zijn. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een voerboot om je haakaas precies op de juiste plek te krijgen. Lees hier meer over waar de karper zit.

karper vissen op een meer

Diepte van het water

De diepte van het water en de diepte waarop de karpers zich bevinden is voor het statisch vissen erg belangrijk. Wanneer de karpers niet op de bodem zitten, dan vang je ze niet op deze manier. Zie je karpers op het oppervlak zitten kies er dan voor om oppervlakte te gaan vissen, lees hier meer over oppervlakte vissen. Het water moet ook minstens 0.5 meter diep zijn en de maximale diepte is 3.5 meter. Het meest ideale water is een meer van 1.5 tot 2 meter diep.

Wanneer statisch vissen op karper

Het statisch vissen op karper is ideaal op de momenten dat de karper actief is. Je bent aan het vissen met groot aas en de karper moet vertrouwen hebben in het aas. Daarom is het belangrijk te vissen wanneer de karper actief is met zwemmen en eten. De meest ideale momenten zijn in het voorjaar, tijdens de zomer en tot oktober. Hierin is de karper het meest actief en vergroot je je kansen om karpers te vangen. De karper is eigenlijk de hele dag door te vangen. De meest actieve momenten zijn in de ochtend, avond en de nacht. Tijdens de winter is het niet ideaal om op karper te vissen met een vastlood systeem, omdat de karper dan niet actief is en nauwelijks eet.

Als je meer wilt lezen over karper vissen in de winter klik dan hier.

Materiaal statisch vissen karper

Voor het statisch vissen op karper heb je best veel spullen nodig. Het is een specifieke manier van vissen, waar veel bij komt kijken. De verschillende dingen die je nodig hebt zijn bijvoorbeeld een specifieke karper hengel, een onderlijn die goed geknoopt is, de juiste haak en een beetmelder met hengelsteun.

Hengel

De klap van de karper en de kracht vang je op met de lijn, hierdoor kun je een iets minder specifiekere hengel gebruiken dan bij het vissen met een penhengel. Een statische hengel start vanaf 2.40 meter en gaat tot 3.60. Het vaakst worden hengels van 3.60 gebruikt. Bij het statisch vissen heeft de hengel een stuk minder ogen dan bij een penhengel. Het aantal ogen van een statische hengel is 6 en deze verschillen veel van grootte. De hengel is ook een stuk stugger dan een penhengel en iets zwaarder. Deze hengels zijn echt gemaakt om een stuk zwaar lood ver te kunnen werpen.

hengel voor vastlood systeem

Lood

Het lood is het allerbelangrijkste bij deze vismethode. Het lood rust op de bodem en door de weerstand die de karper voelt, gaat hij zichzelf haken. Het gewicht van het lood kan vanaf 80 gram en gaat door tot 100 gram. Tegenwoordig is lood verboden, maar er worden loodvervangers verkocht. Een voorbeeld van een loodvervanger is een steen. Dit lood bevestig je uiteindelijk aan je onderlijn doormiddel van een safety systeem. Dit zorgt er namelijk voor dat je visveilig vist wat belangrijk is voor de veiligheid van de vis. Wanneer de lijn breekt voorkom je hiermee dat de karper met een haak en stuk lood door moet zwemmen. Bij een safety systeem schuift het lood van de lijn af waardoor alleen de haak overblijft en deze groeit er na een aantal dagen uit, net zoals bij de mens een splinter uit de huid groeit.

steen als loodvervanger

Het lood op je lijn zetten

Het lood op je lijn zetten is heel erg simpel. Doormiddel van een speciale clip kun je het lood gemakkelijk op je lijn zetten en is het ook nog eens visveilig. Deze clip schuif je over je wartel heen en dit zorgt ervoor dat je lood tot dat stuk gaat.

De andere manier is volgens de helikopter methode. Hierbij zit je lood aan de onderkant van je lijn en schuift je onderlijn over 10cm van je hoofdlijn. De afstand wordt gemeten vanaf het onderste lood tot aan een kraal, loodje of stuitje die 10cm hoger zit.

Onderlijn / rig

Een onderlijn wordt ook wel een rig genoemd. Een karper onderlijn kun je kant en klaar kopen of je kunt deze zelf maken. In het begin zou ik ervoor kiezen om kant en klare onderlijnen te kopen, omdat je dan weet dat het goed is en kun je ervaring opbouwen met deze vismethode. Het vissen met vastlood doe je altijd met een hair, omdat de karper anders zichzelf niet kan haken. De lengte van de onderlijn is een belangrijk iets om op te letten. Het verschil in lengte heeft namelijk te maken met verschillende omstandigheden.

onderlijn / rig voor karper
Korte onderlijnen

Een korte onderlijn is een onderlijn van 7 tot 15 centimeter. Deze onderlijnen kunnen alleen gebruikt worden op een schone vlakke bodem zoals een harde bodem van zand of grind. Wanneer al het aas als een hoopje op de bodem bij elkaar ligt, kies je ervoor om een korte onderlijn te gebruiken. Doordat het aas op een hoopje op een plek ligt, is de karper niet lang bezig met het azen en zwemmen. Als hij je aas met haak zou pakken met een lange onderlijn, dan heeft de karper meer tijd om de onderlijn uit te spugen voordat hij weerstand voelt. Hierdoor zal je dus meer missers hebben.

Lange onderlijnen

Een lange onderlijn is zowel te gebruiken op een harde als op een zachte bodem. De reden dat je altijd een lange onderlijn moet gebruiken op een zachte bodem is, omdat je het risico loopt dat je onderlijn in de bodem zakt. De werking zal hierdoor minder goed zijn en een lange onderlijn voorkomt dit probleem een beetje. De langere onderlijn zakt minder makkelijk de bodem in. Daarnaast is een lange onderlijn ideaal wanneer je het aas meer uit elkaar hebt gevoerd. Bij het azen moet de karper een stukje zwemmen om bij het volgende voedsel te komen. Wanneer hij je haakaas pakt en hierna wegzwemt naar het volgende voedsel, dan heeft de haak genoeg tijd om te zetten wanneer de karper weerstand voelt.

Waarop letten kant en klare onderlijn

Bij het uitzoeken van een onderlijn is het belangrijk dat je denkt aan het type aas en de grootte van je aas. Je hebt bijvoorbeeld onderlijnen die specifiek voor pop ups zijn. Daarnaast heb je onderlijnen die een elastiekje hebben in plaats van een hair. Hier kun je bijvoorbeeld een pellet opzetten in plaats van een boilie. Zoals ik hierboven al heb beschreven is de lengte belangrijk om op te letten. Tot slot is het materiaal van je onderlijn belangrijk. Eigenlijk kun je elk type materiaal gebruiken als onderlijn, maar gevlochten lijn werkt het beste. Het materiaal beweegt soepeler waardoor de karper het minder voelt als hij je aas meeneemt.

Zelf onderlijn knopen

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf je onderlijnen te maken. Het enige waarop je moet letten zijn de verschillende lengtes die je aanhoudt. De lengte van je hair tot je haak is belangrijk en de lengte van je hele onderlijn. De lengte van je onderlijn heeft vooral te maken met de grootte van je aas.

Hoe zelf knopen

Als eerste begin je met het knopen van een hair. Dit kun je simpel doen door gewoon een lus te maken in je draad. Daarna kun je het uiteinde van de draad door het oog van de haak halen, van de achterkant naar de haakpunt toe. Hou ongeveer 1.5 centimeter draad tussen je hair en je haak. Draai daarna het draad 5 keer om de steel van de haak en doe hem weer door het oog van de naald via de achterkant.

Om uiteindelijk de onderlijn aan de hoofdlijn te kunnen doen, kun je kiezen voor twee methodes. De eerste methode is er een wartel bij te doen. Dit kun je doen door de wartel aan de onderlijn te maken. Als tweede manier kun je nog een keer een lus maken in de onderlijn en deze vastmaken aan je hoofdlijn. Belangrijk is wel dat je de lus helemaal dichttrekt als je hem aan je hoofdlijn maakt.

De keuze van je haak

De haak is bij het vissen met een vastlood systeem erg specifiek. Je hebt veel verschillende soorten haken voor deze methode en elke haak die haakt op een net andere manier. Daarom is het belangrijk om veel te weten over deze haken. Voorbeelden van deze haken zijn de klauw haak, wide gape haak, chod haak, kurv haak en de long shank haak. De meest algemene haak is de klauw haak in een haakmaat 6 of 8. Met deze haak zit je in de meeste gevallen goed. Als je meer wilt lezen over de verschillende haken en de voordelen ervan, dan kun je hier verder klikken naar mijn artikel. Het allerbelangrijkste is dat je altijd met een vlijmscherpe haak aan het vissen bent, omdat de haak zichzelf moet zetten door het lood.

klauw haak

Lijn

De kracht van de karper vang je, door de verre afstand die je vaak ligt, op met de lijn. Daarom is het belangrijk om een lijn te hebben die sterk genoeg is. Denk hierbij aan een lijn vanaf 0.30mm of 0.35mm en je kunt gaan tot 0.40mm. Het vissen met vastlood levert meestal de sterkste karpers op en daarom is het belangrijk om een net iets sterkere hooflijn te hebben. Daarnaast hangt het ook af van de onderwateromstandigheden. Wanneer er onderwater veel obstakels liggen is het belangrijk om een iets sterke lijn te nemen, omdat je niet een grote karper wilt verliezen vanwege een lijnbreuk. Het materiaal van je hoofdlijn kan gevlochten lijn, nylon of fluorcarbon zijn. Een gevlochten lijn heeft als voordeel dat er geen rek in zit en je hierdoor meer controle hebt over de vis. Bij de andere twee lijnen heb je iets meer rek, waardoor je de karper wat meer speling kan geven. Bij obstakels zou ik kiezen voor een gevlochten lijn, om controle over de karper te houden.

Molen

Het vissen met vastlood doe je vaak op een verre afstand. Daarom is het belangrijk dat er genoeg lijn op de klos van je molen kan. Kijk daarom voor een molen vanaf de 5000 serie tot een molen van de 10000 serie. Op dit soort molens kan gemakkelijk een lijn van 200 meter lang. De slip van de molen moet goed werken, omdat de karper de sterkste zoetwater vis is die er is. Lees hier meer over de karper. Zorg ervoor dat je slip goed staat afgesteld. Liever iets lozer dan te strak, want je kunt hem altijd nog strakker zetten tijdens de dril. Tot slot is het belangrijk dat je molen in het bezit is van een vrijloop om ervoor te zorgen dat de karper met je aas kan zwemmen voor je aanslaat. Als je wilt aanslaan moet je eerst een slagje draaien, zodat je molen uit de vrijloop gaat en hierna kun je aanslaan. Als je dit niet doet dan gaat je lijn in de knop zitten.

karper molen vastlood systeem

Beetmelders en hengelsteunen

Beetmelders

Doordat je niet met een dobber vist, moet je de beetregistratie waarnemen met een beetmelder. Dit is een apparaat die je aan je hoofdlijn vastmaakt bij je molen in de buurt. Dit doe je door de hengel in de beetmelder te leggen en de hanger aan je hoofdlijn vast te maken. De lijn hangt daar iets slapper en als je beet krijgt dan trekt de lijn strak. Doordat de lijn strak getrokken wordt gaat de beetmelder piepen. Stel de beetmelder op de juiste manier af en kies ervoor om ze in de buurt van huizen iets zachter te zetten om overlast te voorkomen.

beetmelder karper

Hengelsteunen

Een beetmelder moet altijd in combinatie met de juiste hengelsteun, omdat je de beetmelder moet schroeven op het uiteinde van de hengelsteun. Je kunt ervoor kiezen om twee losse hengelsteunen, een aan de voorkant en een aan de achterkant, te kopen en je kunt kiezen om een rodpod te kopen. Dit is een hengelsteun statief waarmee je zelfs met drie hengels kunt vissen. Het enige waar je op moet letten is dat je de beetmelder op de hengelsteun kunt schroeven.

rodpod karper

Schepnet en onthaakmat

Een goed schepnet en een zachte onthaakmat moet je altijd bij je hebben. Als je zelf onderzoek hebt gedaan naar het water weet je ook ongeveer hoe groot de karpers zijn die je kunt vangen. Daarop kun je je visnet aanpassen. Bij het vissen met een vast loodsysteem op één plek kun je makkelijk een groter net meenemen, omdat je niet elke keer van plek hoeft te wisselen. De karpers die je gaat vangen zijn vaak erg sterk en groot. Neem daarom een groter net om het scheppen makkelijker te maken. Zelf maak ik gebruik van een net van 107cm met floats eraan zodat het net niet zinkt. Vaak wordt er in inches gepraat over de grootte van het net, daarom heb ik hieronder een tabelletje gemaakt om inches om te rekenen. Voor de onthaakmat kun je elke onthaakmat nemen die er is, behalve de kleine struinmatjes. Mijn voorkeur gaat uit naar een onthaakmat met een opstaande rand, omdat deze de karper beter beschermt.

Een inch is 2.54 centimeter. Hieronder heb ik een tabelletje gemaakt met de meest voorkomende maten voor schepnetten.

InchesCentimeters
3281,28
3486,36
3691,44
42106,68
46116,84
50127,00

Aas met vastlood

Voor vastlood gebruik je aas wat je op je hair prikt. Het allerbeste werkt om in ieder geval een aasje te gebruiken wat groot is. Denk hierbij aan tijgernoten of boilies. Dit voorkomt namelijk dat witvis aan je aas gaat eten. Je kunt gebruik maken van verschillende maten boilies. Boilies zijn er in 10mm tot 20mm. Voor het karper vissen zou ik gebruik maken van de 20mm boilies en deze eventueel met een ander aasje combineren. Een bekende combinatie heet de snowman. Dit is een combinatie van een boilie en een pop up samen. De pop up zorgt ervoor dat het aas boven de bodem komt te zitten en de karper het sneller ziet. Je kunt ook een combinatie doen van een boilie en mais. Lees hier meer over mais. Of een combinatie van een boilie en een tijgernoot.

boilies

Voorvoeren

Het voorvoeren met het statisch vissen is erg belangrijk. Je blijft namelijk de hele tijd op een plek zitten en daarom is het belangrijk dat je vist op de plek waar de karpers zitten. Daarom is een voercampagne ideaal om te houden. Een voercampagne houdt in dat je dagen van te vore elke dag gaat voorvoeren. Het meest ideale is om dit te doen op dezelfde plek op hetzelfde moment. Dit zorgt ervoor dat je de vissen laat wennen aan de plek, aan het voedsel en aan het feit dat er op die plek om die tijd voedsel te vinden is. Wanneer jij dan gaat vissen ben je er zeker van dat je karper op de plek is en hoef je alleen nog maar de karper te verleiden met je haakaas.

Aas om mee voor te voeren

Voorvoeren kun je met van alles doen. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen om de overgebleven aardappels in het water te gooien en zo een karper plek te maken. Het meest gebruikelijke is om voor te voeren met boilies en tijgernoten. Met dit grote aas voorkom je dat witvis en brasem op de stek gaat zitten. Je kunt ervoor kiezen om met verschillende maten boilies te voeren om het interessant te houden voor de karper. Tot slot kun je de smaak van de boilies hetzelfde gebruiken als die van je haakaas, maar je kunt er ook voor kiezen om je haakaas interessanter te maken door een andere smaak te hebben dan dat je hebt gebruikt met voorvoeren.

Hoeveel voorvoeren

Het aantal dagen dat je gaat voorvoeren is verschillend. Je kunt al beginnen met 3 dagen te voeren en op het moment dat je niks vangt door te blijven voeren en na een tijd weer te gaan vissen. Na een week voeren is het ideaal om te vissen. De hoeveelheid die je voert hangt af van de weersomstandigheden. Lees hier meer over de weersomstandigheden en de invloed hiervan op de karper. Ik zou zeggen voer een paar handjes boilies of tijgernoten per plek en dit elke dag. Teveel voeren is niet goed, omdat je niet wilt dat de karper vol zit. Voer daarom liever net iets te weinig dan dat je teveel voert.

Voeren op afstand

Voeren op afstand is mogelijk op verschillende manieren. Als eerste kun je gebruik maken van een werp attribuut zoals een werppijp of een werpschep. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een voerboot naar de visplek te varen en hier voedsel los te laten. Het voordeel van een voerboot is dat je ook gelijk je haak mee kunt nemen en deze los laten op de plek. Als laatste is het mogelijk om met een spod te voeren. Dit is een capsule waar je voedsel in kunt doen. Deze spod kun je vastmaken aan een hengel en met deze hengel kun je werpen. Wanneer de spod het water raakt gaat hij open en laat hij het voedsel eruit.

voerboot voor voorvoeren

Met drie hengels vissen en nachtvissen

Derde hengeltoestemming

Het vissen met een vastlood systeem wordt vaak gedaan met meerdere hengels en soms ook met drie hengels. Voordat je start met drie hengels raad ik je aan om te beginnen met één hengel, omdat je dan echt je focus kunt houden op de visserij en de techniek ervan. Wil je toch starten met het vissen met meerdere hengels, dan heb je voor drie hengels een extra vergunning nodig bovenop je vispas. Deze vergunning wordt de derde hengeltoestemming genoemd. Deze is te bestellen bij je vispas en kun je achterop je vispas plakken.

Nachtvistoestemming

Ook is het mogelijk om ’s nachts op karper te vissen. De karper is erg actief in de nacht en daarom is het een ideaal moment om op karper te vissen. Kijk altijd naar een fijne plek om je tentje op te zetten en waar dit ook is toegestaan. Voor het ’s nachts vissen op karper heb je de nachtvistoestemming nodig. Ook deze is te bestellen bij je vispas. Wanneer je geen nachtvistoestemming hebt mag je vissen vanaf een uur voor zonsopkomst en tot twee uur na zonsondergang.

nachtvissen op karper