Er wordt heel veel op karper gevist en daarom proberen mensen allemaal trucjes om ervoor te zorgen dat zij de karper vangen. Je kunt het type water aanpassen, de manier van vissen, maar natuurlijk kun je ook het aas aanpassen. Een voorbeeld van dit dressuur doorbrekend aas is de pop up. Maar hoe moet je dan precies karpervissen met een pop up.

Karpervissen met een pop up zorgt ervoor dat je net anders gaat vissen dan de meeste mensen aan het vissen zijn. Een pop up is een lichter stukje aas, wat ervoor zorgt dat die naar boven wilt drijven. Hierdoor valt je aas net iets meer op. Om te vissen met een pop up kun je gaan penvissen, statisch vissen of feeder vissen. Voorbeelden van pop ups zijn boilies, tijgernoten en mais.

Hierboven heb ik kort wat informatie gegeven over pop ups. Verder in het artikel ga ik dieper in op wat pop ups zijn, hoe ze de karper meer trekken en hoe je ze moet gebruiken tijdens het vissen. Pop ups kunnen er net voor zorgen dat jij wel de karper vangt en een andere visser niet. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je te werk moet gaan met pop ups.

Wat is een pop up

Een pop up is een stukje aas was imitatie is. Een pop up is licht en dat zorgt ervoor dat het naar boven wilt drijven. Op het moment dat jij met een pop up gaat vissen zal het die net boven de bodem komen te hangen. Doordat het net boven de bodem is zorgt het ervoor dat de karper een prikkel krijgt. Door de prikkel ziet de karper je aas sneller en dat zorgt ervoor dat die eerder jouw pop up pakt, dan het aas waarmee je aan het voorvoeren was. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je sneller, makkelijker en meer karper vangt.

Wat is een pop up

Welke verschillende soorten zijn er

Er zijn tegenwoordig veel verschillende pop ups op de markt. Het bekendste voorbeeld van zo’n pop up is de boilie pop up. Dit is een boilie die lichter is waardoor die blijft drijven. Vaak wordt er aan deze boilie een opvallende kleur gegeven. Ook wordt er een smaak toegevoegd aan de boilie. Andere voorbeelden zijn een maiskorrel, tijgernoot en foam. Foam heeft helemaal geen kleur, geur en smaak. Deze zorgt er dus alleen voor dat het boven de bodem komt te hangen, daarom moet je bij foam ook een combinatie van echt aas en foam doen. Hiermee zorg je ervoor dat het aas boven de bodem komt, maar wel de karper aantrekt. De andere soorten pop ups zijn verkrijgbaar in allemaal verschillende kleuren en groottes, hierdoor is het ideaal om te gebruiken tijdens het vissen.

Welke verschillende pop ups zijn er

Met welke vistechniek kun je een pop up gebruiken

Het vissen met een pop up kan met verschillende vistechnieken. Belangrijk bij elke vistechniek is de montage, omdat je anders het probleem krijgt dat je aas helemaal naar boven begint te drijven. De verschillende vistechnieken voor pop ups zijn het penvissen, statisch vissen en feeder vissen. Hieronder ga ik dieper in op het vissen met de pop up per vistechniek.

Penvissen met een pop up

Penvissen met een pop up zorgt er net voor dat je met de pen makkelijker een karper vangt. Met het penvissen is het belangrijk dat je gebruik maakt van een hair, omdat je de pop up alleen op een hair kan schuiven. Ook moet je een loodje op 10 centimeter van de haak bevestigen, want anders krijg je dat je pop up naar boven begint te drijven. Dit loodje moet zwaarder zijn dan de kracht die de pop up heeft. Dit kun je het beste uittesten met een vaas en deze vullen met water. Als haakmaat kun je het beste gaan voor iets groter, bijvoorbeeld haakmaat 8. Dat komt omdat je bij het penvissen nog steeds zelf moet aanslaan. Voor het penvissen met een pop up zou ik kiezen voor kleiner aas en eigenlijk geen combinaties. Je kunt het beste gebruik maken van een kleine boilie, kleine tijgernoot of een maiskorrel. Deze maiskorrel kun je bijvoorbeeld wel in combinatie met twee echte maiskorrels doen.

Penvissen met een pop up

Statisch vissen met een pop up

Het is ook mogelijk om te statisch vissen met een pop up. Het lood van je montage zorgt ervoor dat je pop up niet verder naar boven kan drijven. Bij het statisch vissen met een pop up wordt er veel gebruik gemaakt van een combinatie van een boilie en een pop up, maar dat hoeft helemaal niet. Het is ook mogelijk om alleen met een pop up te vissen. Wel is het leuk om af te wisselen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende dingen proberen en kijken wat het beste voor jou werkt. Ook kun je bij het statisch vissen gebruik maken van foam. Foam kun je het beste in combinatie doen met een echte boilie of een echte tijgernoot. Tot slot kun je ook zelf een smaakje nog toevoegen aan je foam, maar het werkt niet om deze alleen te gebruiken.

Montage statisch vissen

Voor het statisch karpervissen met een pop up kun je het beste kiezen voor een chod rig. Een chod rig houdt in dat je gebruik maakt van een chod haak, deze haak heeft het oog naar achter en is speciaal voor het karpervissen met een pop up. De rig is heel simpel. Je moet een zo kort mogelijk lijntje krijgen, zodat de haak sneller haakt in de karper. Denk maar aan een lijntje van maximaal 5 centimeter. Hieraan maak je de haak vast en aan de haak maak je een hair. Hierna heb je een goede chod rig. Dit lijntje komt uiteindelijk op je hoofdlijn tussen twee stoppertjes.

Lees hier meer over de chod rig.

Statisch vissen met een pop up

Feeder vissen met een pop up

Als laatste manier is het ook mogelijk om te feeder vissen met een pop up. Het grote voordeel van een pop up gebruiken is, dat de karper niet je hele korf moet leegeten voordat die bij je haakaas komt. Hierdoor is de kans groter dat je een karper vangt. Om met een pop up te kunne vissen, moet je een klein onderlijntje hebben vanaf je korf. Het haakje waarmee je vist mag klein zijn, denk maar aan een haakmaat 10. De korf zorgt er dan voor dat je aas niet verder naar boven drijft. Het meest wordt een kleine boilie gebruikt als pop up. Ook wordt veel met pop up mais gevist. Bij het feeder vissen hoef je helemaal geen combinaties te gebruiken, omdat je al je korfje met aas hebt wat ervoor zorgt dat de karper gelokt wordt. Het belangrijkste doel van de pop up is dat die snel gepakt kan worden. Kies er daarom voor om altijd klein aas te gebruiken.

Feeder vissen met een pop up

Waar moet je een pop up gebruiken

Het karper vissen met een pop up kun je het beste doen op groot water. Voorbeelden van het grote water zijn de meren, kanalen, rivieren en plassen. Vaak wordt een pop up gebruikt op een zachte boden, omdat een boilie door de bodem heen zakt. Het is daarom ideaal om dan een pop up te gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon een pop up te gebruiken op een harde bodem.

Voor het vissen met een pop up is het belangrijk dat de karper je aas goed kan zien. Je moet nog steeds op dezelfde plekjes vissen waar je normaal aan het vissen bent, zoals de steigers, overhangende takken, riet en duikers. Wel is het aan te raden om je aas minder strak tegen de kanten aan te leggen, maar meer in het open. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je pop up goed opvalt in het open.

Wanneer moet je karper vissen met een pop up

Het vissen met een pop up kan eigenlijk het hele jaar door. Vooral in de winter is het aan te raden om met een pop up te vissen, omdat je de karper net iets meer lokt met het drijvende. Pop ups zijn ideaal te gebruiken op het moment dat de karper niet veel aast of dat je kort gaat vissen en snel een aanbeet wilt. Ook tijdens de warmere dagen kun je prima een pop up gebruiken. Vooral wanneer het erg warm is en de karper veel aan het draaien is. Op dat soort momenten ziet de karper snel even je pop up en wilt die hem ook nog wel eens pakken.

Is een pop up effectief in het donker

Een pop up werkt prima in het donker. Juist door het drijven valt de pop up op in het donker, waardoor de karper deze beter ziet dan het aas wat op de bodem ligt. In het donker is de karper vaak actiever aan het azen, omdat de karper minder de gevaren ziet. Hierdoor voelt hij zich veiliger om te eten en is de kans dus groot dat je een karper vangt. Het is dus zeker mogelijk om te karpervissen met een pop up in het donker.

Is een pop up effectief in het donker