De meest populaire periode om op karpers te gaan vissen is toch echt de zomer. Als eerste is het zo dat de meeste mensen liever niet de hele tijd in de kou staan. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om karpers te vangen in de zomer. Het karpervissen in de zomer vergt wel wat informatie, omdat veel mensen in de zomer vissen en niks vangen.

Karpervissen in de zomer is super populair, omdat de karper op z’n actiefst is in de zomer. Doordat het water opgewarmd is gaat de stofwisseling sneller bij de karper. Het beste is om buiten de zonuren te gaan vissen. Voor het vissen in de zomer kun je elke techniek toepassen. De karper is in de zomer, en vooral de nazomer, druk bezig met de voedselreserves aan te vullen, daarom moet je in de zomer met groot aas vissen. Ook wordt een voerstek zo leeggegeten, dus dat betekent ook dat je meer mag voorvoeren.

Hierboven heb ik in het kort beschreven hoe het karpervissen in de zomer werkt. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe het werkt, wat je allemaal nodig hebt, hoe je het doet en wanneer je het beste kunt vissen. Uiteraard ga ik het ook hebben over de beste karper plekken tijdens de zomer. Tot slot neem ik je ook mee in het aas wat je nodig hebt en hoeveel je moet voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je karpers moet vangen in de zomer.

Wat voor invloed heeft de zomer op de karpers

Misschien wel het belangrijkste om te weten voordat je gaat starten met hoe je moet vissen, is hoe de karper in de zomer is. In de zomer is het water een heel stuk warmer dan in de winter, maar liefst tussen de 18 en 23 graden. Hierdoor krijgt de karper meer zin om te zwemmen en daardoor verbrandt hij meer. Door het verbranden heeft de karper meer voedsel nodig, waardoor hij ook meer opzoek is naar eten. De karper is daardoor in deze periode een stuk minder zuinig met eten. Buiten dit weet de karper ook dat de winter eraan gaat komen. Voordat de winter start moet de karper ook een goede voedingsreserve hebben opgebouwd om de winter door te komen.

Wanneer het echt heel warm is, zie je de karper vooral op de bovenste lagen van het water zitten. Dit zijn de momenten waarop jij de karper kunt zien en vaak ook vangen. Overdag is de karper vooral aan het stilliggen, omdat de zon op het water schijnt en het te warm is om te zwemmen.

karpers op het oppervlak

Waar zitten karpers in de zomer

In de zomer zitten karpers vooral op de plekken waar het minder warm is. Karpers houden niet van de volle zon en daardoor zie je veel karpers in de schaduw. Het beste is om tijdens het zoeken van een goede vis plek, even goed te kijken op plekken waar de zon niet komt. Deze plekken zijn vaak een heel stuk koeler, waardoor de kans veel groter is dat de karper daar zit. Denk hierbij aan een bos. Een bos is een dichtgegroeid stuk waar de zon niet bij komt.

Wanneer je buiten de zonuren gaat vissen, zal je merken dat het een stuk makkelijker is om karpers te vinden. Buiten de zonuren zitten karpers vooral op plekken waar veel voedsel is. Wanneer er veel wind staat, is het aan te raden om te vissen waar de wind op staat. De wind neemt namelijk veel voedsel mee en vooral in de zomer zie je de karpers veel hier tussen.

Wanneer moet je karpervissen in de zomer

In de zomer kun je de hele dag door op karper vissen. Buiten de zonuren is het een stuk makkelijker om karpers te vangen, omdat ze dan een heel stuk actiever zijn. Echter is het wel mogelijk om karpers overdag te vangen. Overdag bevindt de karper zich wel op een andere laag in het water. Tijdens de hete zonuren is de karper vooral op het oppervlak te vinden, een ideaal moment om te gaan struinen. De beste momenten zijn in de vroege ochtend en de avond. Op deze momenten is de karper druk bezig met het zoeken naar voedsel en hoor je ze ook vaak. In de nacht is de karper ook erg actief, omdat de karper minder goed het gevaar kan zien. Hierdoor is de karper een stuk minder schuw en is het makkelijker om ze aan de haak te slaan.

Wanneer moet je karpervissen

Welke vistechniek voor karpervissen in de zomer

In de zomer kun je vrijwel elke vismethode toepassen. Het is wel belangrijk dat je goed kijkt naar hoe de karpers reageren op het moment dat je gaat vissen. Buiten de zonuren kun je het beste gaan voor statisch vissen, penvissen en feedervissen. Wanneer de zon begint te schijnen, gaat de karper meer naar het oppervlak en kun je het beste kiezen om drijvend te gaan vissen. Dit is over het algemeen maar is soms per vis plek verschillend. Je kunt het beste eerst wat tijd steken in het water om erachter te komen hoe de karpers in jouw water zijn.

Statisch vissen in de zomer

In de zomer is het statisch vissen misschien wel een van de populairste methodes. Wanneer je bij grotere wateren loopt, zie je overal tenten aan de waterkant. Het statisch vissen kun je in de zomer op elk type water doen, maar voor het statisch vissen moet je wel de grotere wateren kiezen. Je kunt het beste een paar rondjes om het water lopen en kijken of je vis ziet. Op het moment dat je geen vis ziet, moet je mikken op plekken waar de karper zich schuilhoudt. In de zomer is het aan te raden om met het statisch vissen eerst een paar dagen te voeren, om er zo voor te zorgen dat de karper gewend raakt aan de vis plek.

Statisch vissen in de zomer

Penvissen in de zomer

In de zomer is het ideaal om te gaan penvissen. Vanwege het mooie weer is het makkelijk om op deze manier een karper te vangen. Belangrijk is dat je wel kijkt of de karper actief is op de bodem. Zie je bijvoorbeeld aasbellen en stofwolken, dan weet je dat de karper op de bodem is. Zie je de karper op het oppervlak, dan heeft het geen zin om je dobber op de bodem uit te loden.

Op het moment dat je gaat penvissen in de zomer kun je het beste gaan kijken naar plekken waar het water niet diep en niet groot is. Op dit soort plekken is het makkelijker om de karper te vangen. Je kunt beginnen met een paar voerplekjes te maken en hierop te gaan vissen. Vis ongeveer 15 minuten per plek, op het moment dat er niks gebeurt kun je doorgaan naar de volgende plek.

Feedervissen in de zomer

Om veel karpers in een korte tijd te vangen, kun je het beste kijken naar het feedervissen. Feedervissen is in de zomer ideaal om te doen, omdat je lekker even kunt zitten en tegenlijk vis vangen. Bij het feedervissen kun je het beste zoeken naar plekken waar de karper veel begroeiing heeft. Voor het feedervissen zou ik een rustige plek kiezen waar je ook een paar uurtjes kunt zitten. De truc van het feedervissen is dat je steeds op dezelfde plek blijft mikken met het vissen. Hiervoor kun je de lijnclip gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je altijd op precies dezelfde plek kunt werpen.

Drijvend vissen in de zomer

Het drijvend vissen is in de zomer ideaal om uit te voeren, omdat de karpers veel op het oppervlak zitten. Belangrijk bij het drijvend vissen is, dat je ervoor zorgt dat de karper zich veilig gaat voelen. Ga opzoek naar de karper en hierna moet je hem gaan voeren. Gooi een aantal stukken aas bij de karper en wacht voorzichtig af. Op het moment dat je ziet dat hij het gaat eten, kun je voorzichtig je aas erbij gooien. Probeer het aas zo dicht mogelijk bij de karper te krijgen, zodat hij jouw aas als eerste pakt. Een manier om het aas bij de karper te krijgen is door verder te werpen en daarna het aas naar de karper toe te trekken. Hierna is het wachten totdat je beet hebt. Sla pas aan op het moment dat de karper je aas echt helemaal te pakken heeft.

Drijvend vissen in de zomer

Struinen in de zomer

De zomer is de meest ideale periode om te struinen, omdat het makkelijk is om karpers te spotten. Karpers zijn actief en je zult ze veel op het oppervlak zien. Op het moment dat je langs rustige plekken loopt is het aan te raden om goed in het water te kijken. Een polariserende zonnebril kan hier goed bij helpen. Struinen werkt net iets anders dan het normaal vissen. Bij het struinen ga je pas voeren op het moment dat je de karper hebt gezien. Zo ben je specifieker aan het vissen, maar het loont ook vaak meer in de warmere maanden. Op het moment dat je de karper ziet, hoef je alleen maar een beetje te voeren. Hierna is het wachten totdat de karper begint met azen. Tijdens het azen kun jij je aas erbij leggen en hopen dat de karper jouw aas pakt. Voor het struinen is het aan te raden om met hetzelfde aas te voeren waarmee je aan het vissen bent.

Welk aas moet je gebruiken tijdens de zomer

Zoals ik eerder al vertelde is het helemaal geen probleem om groter aas te gebruiken in de zomer. Tijdens de zomermaanden is de karper veel bezig met eten, omdat die veel verbrandt. Ook is de karper bezig met veel voedselreserves op te bouwen. Hierdoor is het aan te raden om in de zomermaanden voedzaam aas te gebruiken. Ook zit in de zomer het water vol met natuurlijk voedsel. Dit natuurlijke voedsel is eiwitrijk en de karper is er dol op. Het is daarom aan te raden om iets anders aan te bieden aan de karper, omdat je hiermee de karper meer aan het verleiden bent.

Welk aas gebruiken tijdens de zomer

Aas voor het statisch vissen

Voor het statisch vissen kun je het beste gebruik maken van boilies en dan vanaf 25mm, deze boilies voorkomen witvis. Voor de smaak van de boilies kun je het beste extra zoet nemen. Om meer karpers te lokken, of karpers te lokken op het oppervlak, is het aan te raden om je boilies te soaken. Het soaken zorgt ervoor dat er geurstoffen door het water gaan. Deze geurstoffen gaan door alle waterlagen heen en dit lokt de karper vanaf het oppervlak richting de bodem toe. Andere goede voorbeelden van aas zijn tijgernoten die goed slijmen en pop ups. Om de karper goed te voeden kun je ook combinaties doen. Twee grote boilies bij elkaar of een boilie met een tijgernoot.

Aas voor het penvissen

Voor het penvissen kun je ook van alles kiezen. Mais is in deze periode nog steeds het beste haakaas om te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om meerdere korrels op de haak te doen en door te rijgen op de lijn. Zo zorg je ervoor dat er een groot stuk aas op de bodem ligt. Ander goed aas aan de haak zijn de maden en de wormen. Deze werken vooral goed in water waar veel natuurlijk voedsel voorkomt, zoals de polder.

Wanneer je liever met de hair aan het vissen bent, is het ideaal om eens met kleine boilies of pop ups te vissen. Dit werkt erg goed en het wordt nog niet veel gebruikt door andere penvissers. Wel is het aan te raden om dit soort aas op grotere wateren te gebruiken. Ander aas wat goed werkt met het penvissen zijn tijgernoten en kikkererwten.

Aas voor het feedervissen

Met het feedervissen kun je je voerkorf met twee verschillende soorten aas vullen. Als eerste kun je gebruik maken van pellets. Pellets zorgen voor veel geur onderwater en het lost niet snel op. Daarnaast kun je ook method mix gebruiken. Dit is speciaal aas gemaakt voor het feedervissen. Dit is poeder wat je een beetje nat moet maken, zodat je het op je korf kunt drukken.

Het haakaas wat je kunt gebruiken is verschillend. Je aas moet sowieso klein zijn, zodat de karper het snel kan pakken tijdens het azen op je korf. Kies daarom voor een maiskorrel, 10mm boilie, kleine pop up of een paar maden.

Aas voor het feedervissen

Aas voor het drijvend vissen op karper

Tijdens het drijvend vissen het is meest populaire aas om te gebruiken brood. Brood is goedkoop en is heel herkenbaar voor de karper. Vooral in de zomer worden er veel eendjes gevoerd met brood en de karper komt hier ook op af. Om brood op de haak te doen moet je een hoekje van de korst pakken en hier de haak doorheen doen. Op het moment dat de haak er doorheen is, draai je de haak om en haal je hem aan de andere kant er nog een keer doorheen. Brood is gewichtloos en daardoor is het moeilijk om mee te werpen. Door hem voor het werpen lichtjes in het water te dippen, zorg je ervoor dat het brood iets zwaarder wordt en makkelijker werpt. Ander aas om te gebruiken tijdens het drijvend vissen zijn hondenbrokken en kattenbrokken. Het is aan te raden deze eerst een uur te laten weken, zodat ze wat zachter worden. Wanneer je deze in de winkel gaat kopen is het wel belangrijk dat deze blijven drijven. Het merk lucky dog van de aldi zijn hondenbrokken die goed drijven.

Voorvoeren in de zomer

In de zomer kun je prima voorvoeren en het is ook van groot belang. Tijdens de zomermaanden eet de karper ontzettend veel. Hierdoor is het nodig om met groter aas te voeren. Ook is het belangrijk dat je genoeg voert. Wanneer je te weinig voert in deze periode, is je voerstek zo leeg en zwemmen alle vissen weer door.

Voor voercampagnes kun je makkelijk meerdere handen voer in het water gooien. Tijdens de voercampagne zorg je er zo het beste voor dat de karper blijft liggen op je voerstek. Voer dagelijks en doe dit maximaal 1 week van te voren en minimaal 2 dagen. Hiermee zorg je voor gewenning bij de karper en is de kans groter dat die snel je aas pakt.

Voorvoeren in de zomer

Waar moet je allemaal op letten tijdens de zomer

Het meest belangrijke tijdens het vissen is dat je altijd met de zon voor je moet vissen. Op het moment dat je de zon in je rug hebt, heb je last van je schaduw. De schaduw komt dan op het water terecht en de karper kan hiervan schrikken. Door met de zon voor je of in je zij te vissen, zorg je ervoor dat je schaduw niet op het water zit. Ook insmeren is heel belangrijk op het moment dat je in de zomer gaat vissen. Zorg ervoor dat je niet verbrandt, want vaak sta je de hele dag in de zon. Als laatste moet je altijd genoeg drinken bij je hebben, want anders droog je uit en heb je kans op een zonnesteek.