Een geweldige manier om snoek te vangen, is door met dood aas te vissen. Het leuke van het vissen met dood aas, is dat je passief aan het vissen bent. Hierdoor is het mogelijk om met meerdere hengels te vissen en rustig op je plek te blijven zitten. Hierdoor kun je makkelijk een dagje lang vissen, waardoor je je kansen vergroot op het vangen van snoek. Maar hoe kun je dan precies snoeken met dood aas?

Snoeken met dood aas kun je het beste doen met niet te grote visjes. Kies bijvoorbeeld voor voorn. Deze moet je horizontaal in het water hebben liggen. Als je deze op een echte snoek plek legt, is de kans groot dat een snoek het aas pakt. Tot slot is het belangrijk dat je goed aanslaat.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt snoeken met dood aas. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom het vissen met dood aas zo effectief is, welke vissen je kunt gebruiken voor het dood aas vissen, wanneer kun je het beste snoeken met dood aas, waar kun je goed met dood aas vissen op snoek, welk materiaal je voor het snoeken nodig hebt, hoe je de snoek moet onthaken en wat mijn ervaring is met het dood aas vissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met dood aas kunt snoeken.

Waarom is het dood aas vissen op snoek zo effectief

Het snoeken met dood aas is ontzettend effectief en een goede manier om te roofvissen, wanneer je veel wilt vangen. Het mooie hiervan is namelijk dat je totaal anders aan het vissen bent, dan hoe de meeste mensen vissen op snoek. Wanneer mensen denken aan het snoeken, dan denken ze vaak aan het actief vissen op snoek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunstaas. Doordat dit zo vaak gebruik wordt, komt er dressuur op dit aas. Dit heeft er namelijk mee te maken dat het aas voor de snoek al bekend is. Een vis aan de haak is daardoor juist onbekender.

Daarnaast is het zo dat een stuk vis ook veel eigenschappen heeft, die een snoek natuurlijk aantrekkelijk vindt. Een visje heeft een bepaalde vorm, geur en smaak. Voor een snoek is vis natuurlijk zijn dagelijkse maaltijd. Door met een echte vis te vissen, krijg je dat het niet moeilijk is om een snoek te verleiden.

Een ander groot voordeel is, dat een snoek niet altijd super actief is. De snoek heeft niet altijd zin om snel achter een vis aan te zwemmen. Wanneer jij met kunstaas aan het vissen bent, dan is de kans dus aanwezig dat je het aas steeds voor de vis wegtrekt. Op het moment dat het aas gewoon dood in het water ligt, krijg je dat je de snoek de tijd geeft om rustig het aas te pakken. Hiermee krijg je dus meer makkelijke aanbeten, omdat dit werkt bij zowel een actieve als een passieve vis.

Tot slot is het vissen met dood aas ook ideaal in het gebruik, op wateren waar je niet makkelijk kunt vissen. Met het dood aas heb je te maken met dat je maar een keer in hoeft te werpen. Bij het kunstaas vissen is het zo dat je de hele tijd opnieuw moet inwerpen. Hierdoor kies je over het algemeen vaker voor makkelijk te bevissen wateren, omdat je niet wilt dat je je kunstaas vast of stuk gooit. Met het dood aas vissen kun je inwerpen en daarna wachten, ideaal dus voor de moeilijk te bevissen wateren.

Waarom is het dood aas vissen op snoek zo effectief

Welke vissen kun je gebruiken voor het dood aas vissen

Voor het dood aas vissen, is het natuurlijk belangrijk dat je goede vissen gebruikt. Wees je ervan bewust dat een snoek het aas in een keer moet pakken. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de vis de haak goed pakt. Hierdoor kun je ook vroeg aanslaan en zit de vis goed gehaakt.

Dit krijg je voornamelijk voor elkaar, wanneer je met een kleinere vis aan het vissen bent. De beste maat als vis is tussen de 10 en 20 centimeter. Dit is een maat die de snoek in een keer kan pakken, zonder te veel problemen.

Als vissoorten kun je ook verschillende soorten gebruiken. Mocht je wat kleinere visjes willen gebruiken, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor spiering. Een spiering is een klein visje met een lichte kleur. Hierdoor valt hij mooi op onderwater en kan hij ook gepakt worden door de kleinere snoeken.

Mocht je met een gemiddeld of gorter visje willen vissen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een voorn, blankvoorn of makreel. Mocht je hele grote vissen hebben, dan kun je zelfs met een deel van de vis vissen. Natuurlijk biedt dit ook de geur en smaak van de vis, waardoor het aantrekkelijk voor de snoek blijft. Wees je er echter wel bewust van dat dit ervoor zorgt dat het visuele wat minder wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de snoek het doorkrijgt, wanneer je vist op een water waar veel gevist wordt.

Welke vissen kun je gebruiken voor het dood aas vissen

Hoe kun je aan deze vissen komen

Er zijn verschillende manieren om aan deze vissen te komen. Als eerste is het natuurlijk mogelijk om deze vissen in de winkel of op de markt te kopen. Het grote voordeel hiervan, is dat je zelf kunt kiezen welke vissen je meeneemt en hoe groot ze zijn. Hierdoor heb je zelf veel invloed op je visserij. Daarnaast is het zo dat dit ook de makkelijkste manier is, omdat je er zelf niet veel moeite voor hoeft te doen. Dit is dus echt ideaal voor de mensen die niet veel tijd hebben, of echt alleen fan zijn van het snoekvissen.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de vissen zelf te vangen. Stel dat je een fan bent van het zeevissen, dan kun je er zelfs voor kiezen om met makreel te vissen die je gevangen hebt. Het leuke hiervan is dat je met je eigen gevangen vis, weer nieuwe vis gaat vangen. Belangrijk hierbij is dat je goed kijkt naar de maten die je mee mag nemen. Ook moet je goed kijken of je op dat water zoveel vis mag meenemen als dat je zelf wilt, of dat hieraan een limiet verbonden zit.

Het grote risico hiervan is natuurlijk dat je geen invloed hebt op wat je vangt. Hierdoor kan je te kleine, te grote of helemaal geen vis vangen. Het kan hierdoor meer tijd kosten om tot de juiste aassoorten te komen. Je eigen gevangen vis gebruiken, is ideaal wanneer je helemaal fan bent van het vissen.

Hoe gebruik je eigen gevangen vissen tijdens het snoeken

Als je eigen gevangen vis wilt gebruiken, is het belangrijk dat je je bewust bent van wat je doet. Om te beginnen is het belangrijk dat je alleen vissen doodt die je gaat gebruiken. Kies er daarom voor om de vissen levend te houden, totdat je deze vis wilt gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat je de vissen die je niet wilt of gaat gebruiken, gewoon weer terug in het water kan gooien.

Daarnaast is het belangrijk dat een vis niet te veel mag lijden, tijdens het doodgaan. De vis moet in een keer doodgaan en daarna mag je hem pas gebruiken. Kies ervoor om de vis een klap op zijn kop te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een stuk ijzer. Hierna kun je de vis gebruiken met het vissen.

Wanneer kun je het beste snoeken met dood aas

Op snoek vissen kun je het beste doen, wanneer de snoek actief is. Snoek is een vis die vooral actief is tijdens de koudere maanden. Meestal begint dit zo vanaf de herfst, omdat dit de periode is dat het steeds kouder begint te worden. Tijdens de herfst krijg je ook dat het water snel begint af te koelen. Hierdoor wordt het voor de snoek steeds aantrekkelijker om actief te zijn.

Met de winter is het zo dat de snoek nog actiever is. Dit heeft ermee te maken dat het water koud is, maar dat daarnaast de temperatuur constant is. In de winter is het namelijk zo dat het water al koud is. Hierdoor krijg je dat een iets koudere dag, er niet gelijk voor zorgt dat het water veel kouder wordt. Een snoek is een vis die het actiefst is bij constante watertemperaturen.

Wat is het beste tijdstip om snoek te vangen

Snoek is eigenlijk de hele dag door te vangen. Dit zal je vooral zien wanneer je gaat vissen, tijdens de koudere maanden. Tijdens deze maanden is het vaak de hele dag niet super weer en daardoor ook niet heel warm.

Mocht je toch meer vissen tijdens de herfst, of misschien wel een ander seizoen, dan is het goed om te weten wat de beste tijdstippen voor snoek zijn. Over het algemeen kun je tijdens deze periodes het beste buiten de zonuren vissen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het koud is en er voor de snoek geen plekken met zon op het water zijn. Kies er daarom voor om te vissen tijdens de ochtend of in de avond. Vooral de vroege ochtend tot het einde van de ochtend, zijn ideaal voor het vangen van snoek. Mocht het een hele donkere of bewolkte dag zijn, dan kun je ook ideaal overdag op snoek vissen.

Waar kun je goed met dood aas vissen op snoek

Snoeken met dood aas kun je op verschillende wateren doen. Het belangrijkste is dat er genoeg snoek aanwezig is, waardoor het ideaal is om hier te vissen. De hoeveelheid snoek die er is, zorgt ervoor dat je makkelijker snoeken kunt vangen. Voor een snoek is het belangrijk dat er genoeg prooien zijn, zodat hij kan overleven.

Als we kijken naar water wat goed is voor een snoek, dan hebben we het vooral over de grotere wateren. Denk hierbij aan een kanaal, rivier of een meer. Buiten deze wateren, zijn ook de wateren die verwarmd worden een liefhebber. Natuurlijk wordt het water niet zo zeer opgewarmd, maar in theorie gebeurt dat wel. Dit heeft er namelijk mee te maken dat dit water bij huizen en woonboten is. Huizen en woonboten worden verwarmd en deze zitten natuurlijk dicht bij het water. Hierdoor wordt het water ook gelijk opgewarmd.

Als ik op zo’n water ga vissen, dan kijk ik vaak waar ik verwacht dat de snoeken verscholen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een steiger, brug of duiker. Dit zijn echt plekken waar de snoeken onder kunnen zitten. Daarnaast is het ook ideaal om op een water te vissen met veel waterplanten. Ook tussen en onder de waterplanten kunnen de vissen zitten. Goede voorbeelden hiervan zijn rietkragen, lelies en overhangende takken. Natuurlijk kunnen ze ook achter stukjes gras in het water liggen.

Waar kun je goed met dood aas vissen op snoek

Hoe diep moet je je aas in het water hebben liggen voor snoek

Hoe diep je moet vissen, hangt echt af van het seizoen waarin je wilt gaan vissen. Het is namelijk zo dat een snoek zijn prooien volgt. In de koudere maanden is het bijvoorbeeld zo dat zijn prooien meer richting het diepe trekken. Dit heeft er namelijk mee te maken, dat in de winter het water kouder is. In het diepe is het namelijk zo dat er minder verschil in temperatuur zal zijn en dit is iets wat de kleinere vissen voorkeur aan geven. Hierdoor trekt de snoek natuurlijk ook naar het diepe toe, om zijn prooien te kunnen pakken.

Qua diepte raad ik het daarom aan dat je in de winter echt op 2 meter of dieper gaat vissen. Dit kun je prima doen door je dobber wat dieper in te stellen. Probeer er wel voor te zorgen dat je visje boven de bodem gepresenteerd wordt. Buiten dat dit aantrekkelijker voor de snoek is, voorkom je hiermee ook dat je visje op de bodem terecht komt. Stel dat je je visje op de bodem hebt, dan heb je dat hij niet meer horizontaal op de bodem gaat liggen.

Mocht het wat warmer zijn, dan kun je twee dingen doen. Als eerste kun je voor een ondieper water kiezen en kies je ervoor om je aas 0.5 meter tot 1 meter diep te laten zien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om dit op een dieper water uit te voeren. Hierbij kun je natuurlijk ook hoger in het water vissen. Het enige nadeel hiervan is dat je wel rekening moet houden met dat je minder goed kunt bouwen op de bodemstructuur. Vaak zitten veel vissen in kuilen en als je op een heel diep water aan het vissen bent, dan heb je er niks aan om zo’n kuil op te sporen. Hier kun je dus het beste gewoon op een goede vis plek vissen, op basis van wat je boven het water ziet.

Welk materiaal heb ik nodig voor het snoeken met dood aas

Als je met dood aas aan het vissen bent, dan is het belangrijk dat je verschillende spullen bij je hebt. Als eerste is het ontzettend belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt om te onthaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onthaaktang, onthaakmat en een goed schepnet. Als schepnet kun je het beste een rond net gebruiken, dat is gemaakt van rubber. Dit heeft namelijk als voordeel dat het zacht is en daardoor niet de snoek kan beschadigen. Ook raakt het minder snel in de knoop en blijft je haak er minder in vastzitten.

Daarnaast heb je voor het dood aas vissen ook een goede hengel nodig. Belangrijk bij deze hengel is dat hij een goed werpgewicht aankan, omdat je anders het probleem hebt dat je het zware aas niet kunt werpen. Kies er daarom voor om een hengel te nemen tussen de 2.40 meter en 3.30 meter. Daarnaast moet de hengel een werpgewicht van 70 gram tot 100 gram hebben.

Ook de molen die je gaat gebruiken, is erg belangrijk. Gelukkig is het bij het snoekvissen niet van belang om een hele specifieke snoekhengel te hebben. Hierbij kun je prima gebruikmaken van een algemenere molen. Zorg er wel voor dat de molenspoel groot genoeg is, zodat je hier genoeg lijn op kunt zetten. Dit is vooral iets belangrijks wanneer je wat verder wilt gaan werpen. Zelf raad ik een 2500 tot 3000 serie molen aan, wanneer je met dood aas op snoek gaat vissen.

Wat voor dobber heb je nodig voor snoek

Voor het snoeken heb je natuurlijk ook een speciale dobber nodig. Bij deze dobber is het van belang, dat hij het gewicht van je aas aankan. Om die reden maak je gebruik van een dobber die breed genoeg is. Dit zorgt ervoor dat je ook een iets zwaardere dobber moet hebben.

Echter is het aan de andere kant zo dat je niet een te zware dobber moet hebben. Het nadeel van een te zware dobber is, dat de vis tijdens het pakken van het aas te veel weerstand gaat voelen. Hiermee krijg je dus dat de snoek voelt dat er iets niet klopt en daardoor laat hij weer los.

Het beste is om een dobber tussen de 20 gram en 30 gram te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je aas de dobber niet naar beneden trekt en tegelijk de snoek het niet zal merken. Welke dobber je precies moet hebben, hangt af van het gewicht van het aas wat je gebruikt. Maak je gebruik van zwaardere vissen, dan moet je ook een zwaardere dobber hebben.

Wat voor dobber heb je nodig voor snoek

Welke haak is het beste voor dood aas

Als je met dood aas op snoek gaat vissen, dan kun je kiezen voor twee verschillende haken. Als eerste kun je gebruik maken van een enkele haak. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een dreg. Een dreg is een haak die bestaat uit 3 haken en daarmee heb je kans dat je de snoek sneller kunt haken. Dit is echt ideaal wanneer je op een druk bevist water aan het vissen bent, met eventueel veel dressuur.

De grootte van je haak is ook belangrijk bij het dood aas vissen. Je slaat namelijk niet in één keer door een dode vis heen. Om die reden is het belangrijk dat je wel gebruik maakt van een wat grotere haak. Dit kun je dus het beste doen door een haakmaat 1 of 2 te gebruiken. Hoe groter de haak, des te groter de kans is dat de snoek je haak ziet. Probeer daarom een haakmaat 1 alleen te gebruiken, wanneer je ook met echt grote vissen aan het vissen bent.

Welke haak is het beste voor dood aas

Hoe zet je een visje op de haak

Nu je weet welke haak je moet gebruiken, is het ook belangrijk dat we kijken naar hoe je de vis op de haak zet. De vis kun je op twee manieren op de haak zetten, maar mijn voorkeur gaat uit naar één manier. Voor mij is de beste manier door de vis in zijn rug te prikken en daarna de haak er helemaal doorheen te halen. Dit heeft namelijk als voordeel dat je de vis horizontaal in het water laat hangen en het erg realistisch lijkt. Hiermee voorkom je dus dat je visje gek in het water ligt en de snoek het daardoor niet interessant vindt.

Als je deze methode uitvoert, is het belangrijk dat je bij de gevangen vissen en de zwemblaas eruit haalt. De zwemblaas zorgt er namelijk voor dat je aas meer begint te drijven en daardoor op z’n kop gaat liggen. Dit kun je doen door je haak achter de buikvin van de vis erin te prikken en daarna de binnenkant eruit trekt. Je zal zien dat je een vliesje eruit trekt, dit is de zwemblaas.

De andere methode is door de vis aan de kop te haken. Het grote nadeel hiervan is dat de vis ook verticaal in het water zal liggen. Voor sommige snoeken ziet dit er onrealistisch uit en daardoor zullen ze het niet pakken.

Hoe zet je een visje op de haak

Wat voor montage heb ik nodig voor het vissen

Qua montage is het voor het snoeken met dood aas niet erg lastig. Bij je hoofdlijn is het aan te raden om hierbij gebruik te maken van een gevlochten lijn. Een gevlochten lijn heeft namelijk als voordeel dat het strak is en er geen rek in zit. Hierdoor kun je je aanbeten goed zien en kun je de vis ook goed binnenhalen. Als lijndikte raad ik een 25/100 lijn aan. Mocht je bij minder obstakels vissen, dan kun je ervoor kiezen om tot maximaal 20/100 te gaan. Dunner moet je niet gaan, omdat je daarmee het risico loopt dat je te dun aan het vissen bent voor de vis die je wilt vangen.

Om te voorkomen dat je snoek de lijn doorbijt, is het belangrijk dat je gebruik gaat maken van een stalen onderlijn. Dit is een onderlijntje dat je aan de onderkant van je hoofdlijn kunt doen. Mocht de snoek het aas diep pakken, dan heb je niet dat hij je lijn doorbijt. De bovenkant van je onderlijntje kun je knopen aan je hoofdlijn. De haak kun je vervolgens aan de onderkant vastmaken, doormiddel van een clipje.

Hoe kun je een snoek onthaken

Nu je precies weet hoe je een snoek moet vangen, is het ook nog belangrijk om te weten hoe je een snoek moet onthaken. Het onthaken van een snoek doe je altijd met een onthaaktang, omdat hij veel tanden heeft. Met deze tanden kan hij je verwonden en daarom is het belangrijk dat je nooit je hand in de bek van de snoek stopt.

  • Een snoek onthaak je door de snoek als eerste neer te leggen op je onthaakmat.
  • Hierna maak je de vis vrij van het schepnet.
  • Vervolgens pak je de snoek in de kieuwgreep, dit doe je door je hand onder de kieuw te drukken en heeft als gevolg dat de bek opengaat.
  • Til de vis voorzichtig op en stop de tang in de bek van de snoek.
  • Geef tegendruk op de haak en haal hem er voorzichtig uit.
Hoe kun je een snoek onthaken

Wat is mijn ervaring met het snoeken met dood aas

Zelf heb ik een hele goede ervaring met het dood aas vissen. Het mooie van het dood aas vissen is, dat je vaak niet veel moeite hoeft te doen om de snoek te verleiden. Door het aas wat je gebruikt, zorg je ervoor dat de snoek al snel geïnteresseerd is. Hierdoor vang ik zelf erg goed met dood aas en vaak ook hele grote exemplaren.

Mocht het niet zo lukken met dood aas, dan voeg ik zelf een klein beetje beweging toe aan het visje. Soms beweeg ik hem een klein beetje tijdens mijn sessie, door even de hengel omhoog te trekken. Hierdoor is het geen dood visje meer, maar denkt de snoek dat het beweegt. Hierdoor trek je alleen maar meer de aandacht van de snoek en persoonlijk merk ik dat het goed werkt.