Tijgernoten kunnen niet meer weggedacht worden tijdens het karper vissen. Er wordt veel gebruik gemaakt van tijgernoten en ze zijn in allemaal soorten en maten te verkrijgen. Waar je vooral de tijgernoten van kunt kennen is, dat ze vaak zitten in een partikel mix voor de karper. Karpers zijn dol op tijgernoten en je kunt er makkelijk karpers mee vangen. Wel is het belangrijk dat je het op de juiste manier gebruikt en dat je weet welke je moet gebruiken.

Tijgernoten zijn ideaal aas om karpers mee te vangen, omdat er veel geur en smaak aan een tijgernoot zit. Tijgernoten zijn kant en klaar te koop, maar je kunt ze ook zelf gaan koken en weken. Het koken en weken van tijgernoten is een proces van meerdere dagen. Je kunt ze gebruiken tijdens het penvissen en het statisch vissen. Daarnaast kun je ook prefect voorvoeren met tijgernoten en vaak in combinatie met partikels.

Hierboven heb ik in het kort beschreven hoe het vissen met tijgernoten in z’n werking gaat. Verder in dit artikel ga ik dieper in op de vraag hoe je karpers vangt met tijgernoten. Ook ga ik je meer uitleggen wat tijgernoten precies zijn, hoe je tijgernoten moet bereiden en hoe je de tijgernoten het beste kunt inzetten. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over tijgernoten en kun je er mee gaan vissen op karper.

Wat zijn tijgernoten

Een tijgernoot is een plantaardig stuk aas. Tijgernoten hebben een harde buitenkant en zijn bruin van kleur. Wanneer je tijgernoten kant en klaar koopt kunnen er allemaal smaakjes aan gegeven zijn, wat het aantrekkelijker voor de karper maakt. Het is ook mogelijk om gedroogde tijgernoten te kopen en deze moeten nog gekookt worden. Het voordeel van tijgernoten is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn met het vissen, omdat je ermee kunt voorvoeren en ze als haakaas kunt gebruiken.

Wat zijn tijgernoten

Waarom is de karper dol op tijgernoten

Er wordt veel met tijgernoten gevist op karper, omdat de karper erg dol is op tijgernoten. Tijgernoten hebben van zichzelf een zeer zoete smaak en dat trekt de karper erg aan. De geur die van de tijgernoten afkomt is ook sterk. Visueel gezien valt de tijgernoot onderwater best wel op, omdat het een groot stuk aas is. Wanneer er een hoopje tijgernoten onderwater ligt, dan valt dit op voor de karper en wilt hij beginnen met azen. Extra slijmerige tijgernoten hebben onderwater een effect wat de karper meer aantrekt. De karper ziet namelijk het slijm rustig richting de bodem zakken en dat trekt de karper aan.

Verschillende soorten tijgernoten voor karper

Er zijn veel verschillende soorten tijgernoten op de markt. Als eerste hebben we de bekendste tijgernoten en dat zijn de kant en klare tijgernoten. Deze tijgernoten zijn vaak in een pot te koop en kun je direct gebruiken. Daarnaast heb je gedroogde tijgernoten. Gedroogde tijgernoten zijn vaak in grote zakken te koop en vragen een voorbereiding voordat je ermee kunt vissen. Tot slot hebben we nog imitatie tijgernoten en gecrushte tijgernoten. Hieronder ga ik dieper in op alle verschillende soorten tijgernoten.

Kant en klare tijgernoten

Tijgernoten kun je zowel kant en klaar als gedroogd kopen. Het voordeel van kant en klare tijgernoten is, dat je ze gelijk kunt gebruiken als je ermee wilt vissen. Kant en klare tijgernoten zijn in de winkel te koop en vaak kun je kiezen uit een bepaalde smaak. Voorbeelden van dit soort smaken zijn spicy, sweet en naturel. Het voordeel van het hebben van een smaak, is dat het de karper meer aantrekt. Het nadeel van kant en klare tijgernoten is, dat je er minder controle zelf over hebt. Wanneer je de tijgernoten zelf moet koken kan je alles zelf bepalen en je kunt er ook voor zorgen dat de tijgernoten gaan slijmen. Kant en klare tijgernoten slijmen niet en onderwater zorgt dat voor iets minder effect.

Kant en klare tijgernoten

Gedroogde tijgernoten

Gedroogde tijgernoten zijn in het algemeen goedkoper dan kant en klare tijgernoten. Ook kun je deze tijgernoten in grotere hoeveelheden kopen dan kant en klare tijgernoten. Gedroogde tijgernoten vragen een bepaalde voorbereiding voordat je ze kunt gebruiken tijdens het vissen. De tijgernoten moeten eerst geweekt en gekookt worden. Wanneer je dit niet doet, zijn de tijgernoten moeilijker verteerbaar voor de karper en dan zijn ze schadelijk voor de karper. Ook zullen ze niet aantrekkelijk zijn voor de karper, omdat het geen zoete smaak heeft en geen geurstoffen geeft onderwater.

Gedroogde tijgernoten

Hoe bereid je tijgernoten

Het voorbereiden van tijgernoten kost ongeveer 3 dagen, voordat ze gebruikt kunnen worden tijdens het vissen. In deze 3 dagen ben je bezig met de tijgernoten te weken in water en te koken.

  • Vul een bak ongeveer tot de helft met tijgernoten.
  • Voeg hierna water toe aan de tijgernoten en zorg ervoor dat de tijgernoten goed drijven in het water.
  • Laat de tijgernoten daarna 48 uur weken, tijdens het weken wordt het water in de noten opgenomen.
  • Na de 48 uur kun je de tijgernoten koken. Kook de tijgernoten 45 minuten.
  • Tijdens het koken kun je suiker of poederkruiden toevoegen om de tijgernoten aantrekkelijker te maken.
  • Belangrijk is dat je na het koken de tijgernoten met het vocht in een afgesloten bak doet, zodat het kookvocht in de tijgernoten kan trekken.
  • Laat de tijgernoten nu minimaal een dag staan.
  • De noten zijn nu klaar voor gebruik en zullen een goede slijmlaag hebben.
Hoe zorg je ervoor dat tijgernoten slijmen

Natuurlijk wil je dat de tijgernoten een goede slijmlaag krijgen, omdat dit een aantrekkelijker effect onderwater geeft. Door de tijgernoten goed in het kookvocht te laten, zorg je ervoor dat de slijmlaag ontstaat. Doordat de tijgernoten zichzelf vol zuigen met vocht krijg je uiteindelijk een plakkerige laag. Deze laag krijg je wanneer alle noten helemaal vol zitten en het vocht nergens anders meer heen kan. Je kunt het beste de tijgernoten niet te vroeg uit het de bak halen, omdat je dan de kans hebt dat de slijmlaag nog niet gevormd is. Zelf kies ik ervoor om de tijgernoten anderhalve dag in het kookvocht te laten staan.

Slijmerige tijgernoten
Kun je tijgernoten invriezen

Wanneer je een grote bak met tijgernoten bereidt, wil je niet altijd alle tijgernoten in een keer gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om de tijgernoten te bewaren. Wanneer je de tijgernoten gaat invriezen, dan blijven de tijgernoten het best na het bereiden. Wanneer je tijgernoten invriest kun je ze makkelijk maanden bewaren. Zo hoef je maar een keer per seizoen de tijgernoten te bereiden en hierna kun je ze invriezen.

Hoelang blijven tijgernoten goed

Zoals ik eerder al vertelde blijven tijgernoten gerust maanden goed. Aan tijgernoten kan over het algemeen niet veel verkeerd gaan. Tijgernoten kunnen zelfs gaan beschimmelen tijdens het bewaren. Je kunt er dan voor kiezen om de beschimmelde tijgernoten weg te doen en de rest nog steeds te gebruiken. Ook kan het voorkomen dat tijgernoten zuur beginnen te ruiken. Zelfs op dat moment is het geen probleem om de tijgernoten nog te gebruiken.

Imitatie tijgernoten

Tegenwoordig zijn er ook imitatie tijgernoten te koop. Deze tijgernoten zijn een vorm van de bekende pop ups. Pop ups hebben als effect onderwater dat de tijgernoten niet op de bodem liggen, maar naar boven willen drijven. Door het zachte materiaal waarvan ze gemaakt zijn gaan ze drijven. Door te vissen met een zwaarder stukje aas zorg je ervoor dat het goed in balans blijft en je aas niet naar het oppervlak drijft. Imitatie tijgernoten zijn te koop in verschillende kleuren en maten. Voor mij heeft de kleur van de tijgernoot niet perse een effect op de karper, maar wanneer jij het gevoel hebt dat je met een fellere tijgernoot meer karpers vangt, dan zou overwegen om een imitatie tijgernoot te gebruiken.

Imitatie tijgernoten

Gecrushte tijgernoten

Tot slot hebben we nog gecrushte tijgernoten. Dit zijn tijgernoten die gemalen zijn. Deze tijgernoten zijn een stuk kleiner dan de normale tijgernoten. Deze zijn ideaal om te gebruiken tijdens het voorvoeren, omdat je hiermee ervoor zorgt dat er overal op de bodem stukjes aas ligt. Hierdoor is de karper langer bezig om aas te pakken en blijft hij langer op je vis plek zitten. Deze tijgernoten zijn niet te gebruiken als haakaas, omdat ze te klein van formaat zijn.

Gecrushte tijgernoten

Welke vistechniek voor tijgernoten om karper te vangen

Voor het vissen met tijgernoten kun je het beste uit twee vistechnieken kiezen. Als eerste kun je gaan penvissen met tijgernoten. Bij het penvissen met een tijgernoot is het belangrijk dat je gebruik maakt van een hair. Zonder een hair kun je namelijk niet de tijgernoten als haakaas gebruiken.

Je kunt er ook voor kiezen om statisch te gaan vissen op karper. Het statisch vissen wordt vaak gedaan met tijgernoten, omdat het een goed stuk aas is. Het is niet heel effectief om alleen een tijgernoot aan de haak te doen met statisch vissen. Je kunt er beter voor kiezen om een combinatie te doen, dit noemen ze ook wel een snowman. Bij de snowman is het zo dat je twee verschillende soorten aas doet. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een boilie in combinatie met een tijgernoot. Wat ook goed werkt is om een tijgernoot met een pop up te doen.

Hoe zet je een tijgernoot op de hair

Een tijgernoot op de hair zetten is iets moeilijker dan een boilie op de hair te doen. Een tijgernoot is vrij hard, waardoor het moeilijk is om er doorheen te prikken. Zelf raad ik het aan om de tijgernoot eerst een beetje voor te boren met een heel klein boortje. Hiermee voorkom je dat je in je vingers prikt als je uitschiet met het prikken. Na het boren van het gat kun je makkelijk de boilienaald er doorheen steken en het op de hair schuiven. Hierna hoef je alleen nog een stoppertje tussen de lus en de tijgernoot doen, zodat de tijgernoot niet van de hair afgaat.

Hoe zet je een tijgernoot op de hair

Voorvoeren met tijgernoten voor karper

Zoals ik eerder al vertelde worden tijgernoten veel gebruikt in een partikel mix, om ermee voor te voeren. Doordat tijgernoten zo’n sterke geur en smaak hebben, trekt het de karper erg aan. Om deze reden zijn tijgernoten ideaal om te gebruiken bij het voorvoeren. Je kunt ervoor kiezen om gecrushte of hele tijgernoten te voeren. Zelf raad ik het aan om tijgernoten altijd in combinatie te doen met ander aas, omdat de kleur van tijgernoten niet heel erg opvalt. Zelf vind ik het ideaal om met een partikel mix te voeren, omdat hier ook mais tussen zit wat de karper erg aantrekt.

Zelf voer ik mijn tijgernoten voordat ik ga vissen aan. Hierna kies ik ervoor om tijdens het vissen nog een beetje tijgernoten te voeren. Het voeren van de tijgernoten doe ik dan verspreid over mijn visplek. Hiermee zorg ik ervoor dat de karper langer bezig is.

Tijgernoten op afstand voeren

Het is ook mogelijk om tijgernoten op afstand te voeren. Dit is vaak het geval wanneer je aan het statisch vissen bent. Voor het voorvoeren op afstand kun je goed een werppijp of schep gebruiken. Wanneer je hiermee nog niet de afstand haalt, raad ik het aan om een voerboot te gebruiken. Een voerboot is ideaal voor tijgernoten en het zorgt ervoor dat je precies op de juiste plek kunt voeren.

Hoe maak je een tijgernoot nog aantrekkelijker

Als laatste is het nog mogelijk om tijgernoten net iets aantrekkelijker te maken. Wanneer de tijgernoten net een iets sterkere geur en smaak hebben, kan het je meer karpers opleveren. Tijdens het koken van tijgernoten kun je er namelijk van alles doorheen gooien, zodat de tijgernoten meer geur krijgen. Bij kant en klare tijgernoten kun je ervoor kiezen om tijgernoten met een smaak te kopen, maar je kunt ook zelf deze smaak toevoegen. In de winkel zijn er genoeg verschillende liquids te koop. Liquids zijn knijpflesjes waarin een soort siroop zit die je over je aas kunt doen. Hierdoor wordt je aas een stuk aantrekkelijker voor de karper.

liquids toevoegen