Vliegvissen op karper is een minder bekende vistechniek om karper te vangen. Het wordt nog niet veel in Nederland gedaan, maar het is een ontzettend spannende manier om karpers te vangen. Vaak ben je dicht bij de karper en is het een kwestie van tijd om hem te vangen. Veel mensen denken dat vliegvissen moeilijk is, maar het is juist makkelijk. Maar hoe kun je precies vliegvissen op karper.

Vliegvissen op karper kun je doen wanneer de karpers op het oppervlak zijn. Bij actieve karpers kun je je vlieg voor de karper leggen en wachten totdat hij hem pakt. Wanneer de vlieg gepakt is kun je aanslaan en binnenhalen. Dit doe je door aan de lijn te trekken of aan de centerpin te draaien.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe het vliegvissen op karper in z’n werking gaat. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in, zodat jij precies weet hoe je een karper moet vangen. In het artikel ga ik het hebben over wat vliegvissen is, hoe het werkt, waar en wanneer je kunt vliegvissen, wat voor materiaal je nodig hebt en wat voor aas je moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet gaan vliegvissen op karper.

Wat is vliegvissen

Vliegvissen is een vistechniek waarbij je het gewicht van de lijn gebruikt om te werpen. Bij het inwerpen heb je de lijn ook in je hand, zodat hij verder geworpen kan worden. Wanneer je beet hebt, dan heb je meer contact met de vis, omdat je de karper tegenhoudt met het vasthouden van de lijn of met je centerpin reel. Door te vliegvissen kun je makkelijk drijvend met insecten vissen. Het zijn wel imitatie insecten, maar de karper trapt er vaak wel in.

Bij het vliegvissen ben je op een hele andere manier aan het vissen, dan wanneer je bijvoorbeeld statisch gaat vissen. Hierbij ben je namelijk heel licht aan het vissen en je probeert de karper op een andere manier te vangen.

Wat is vliegvissen

Wat is het voordeel van vliegvissen

Vliegvissen heeft veel voordelen, ten opzichte van de andere vistechnieken. Het grote voordeel van vliegvissen is dat je heel licht bepakt bent en heel licht aan het vissen bent. Dit is misschien wel de makkelijkste manier om met het struinen een karper te vangen.

Daarnaast ben je druk bezig met opzoek gaan naar de karper, wat ontzettend leuk is. Je bent echt op zoek bij wateren naar karpers die enige activiteit vertonen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je super snel een karper vangt, omdat je al eerst veel tijd stopt in het zoeken van de karper.

Een ander voordeel van het vliegvissen is dat het super spannend is. Je bent echt in contact met de karper en je kijkt hem soms recht in de ogen aan. Het is vaak maar heel even wachten totdat hij je aas pakt, maar soms hapt hij er eerst een paar keer naartoe voordat hij het pakt. Hierbij gaat je hartslag echt omhoog, omdat je elke keer denkt dat hij het aas gaat pakken.

Als laatste voordeel is het zo dat je bij het vliegvissen meer voelt tijdens het binnenhalen. Wanneer je hebt aangeslagen, dan begint het gevecht met de karper. Hierbij is het zo dat de karper veel aan je lijn trekt en heen en weer zwemt. Bij het vliegvissen kun je de lijn vasthouden wanneer je beet hebt. Hiermee rem je de karper af om meer lijn te krijgen. Je hebt hierbij dus echt de karper in je handen en bent met hem in gevecht. In combinatie met dat je hengel helemaal krom gaat is het geweldig. Wanneer het te zwaar wordt, kun je de lijn loslaten en het overlaten aan je centerpin reel. Deze gaat dan helemaal ratelen, omdat die door de slip heen gaat.

Wat is het voordeel van vliegvissen

Hoe kun je vliegvissen

Vliegvissen is over het algemeen bij het karpervissen niet heel lastig. Het enige wat je onder de knie moet krijgen is het inwerpen en het binnenhalen van een karper. Hiermee moet je een paar keer oefenen en dan kan je het wel.

Als eerste moet je beginnen met het inwerpen. Doordat je het gewicht van de lijn gebruikt om ver te kunnen werpen, ben je genoodzaakt om wat lijn in je hand te houden. Wanneer je de lijn op de centerpin reel houdt, dan zit het er te strak omheen, waardoor je veel weerstand krijgt. Deze weerstand zorgt ervoor dat je minder ver werpt, of dat je minder makkelijk kunt werpen.

Houd dus als eerste een paar lussen van je draad in je hand. Hierna kun je gewoon een onderhandse slinger geven met je hengel en met je andere hand je draad loslaten. Laat het draad niet te vroeg los, want dan heb je de kans dat alles op de grond valt en in de knoop gaat. Wat je eventueel ook kunt doen, is het uit je hand laten trekken door het gooien. Hierbij hoef je alleen te werpen en je hand open te houden. Dit biedt wel iets meer weerstand, maar voorkomt dat het in de knoop raakt.

Wanneer je aan het vissen bent, dan kun je ervoor kiezen om je draad strak te draaien, of het met je hand vast te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar het vasthouden met je hand, omdat je dan beter kunt aanslaan. Wanneer je namelijk aanslaat met een centerpin, dan moet je het draad op een manier tegenhouden en dan is het draad vasthouden het makkelijkste.

Hoe moet je aanslaan bij het vliegvissen

Bij het aanslaan moet je dus het draad vasthouden, dit kun je ook eventueel doen door je hand om je hengel heen te doen en het draad daarmee ook te blokkeren. Nadat je hebt aangeslagen kun je met je centerpin reel de karper tegenhouden, maar je kunt er ook voor kiezen om het draad vast te houden. Wanneer je het draad vasthoudt, is het belangrijk dat je ook draad geeft wanneer het nodig is. Het leuke van het draad vasthouden is dat je direct in contact bent met de karper.

Hoe moeilijk is vliegvissen op karper

Vliegvissen op karper is over het algemeen niet heel lastig. Het belangrijkste is dat je leert inwerpen en aanslaan. Hierna spreekt eigenlijk alles voor zich. Je hoeft tijdens het vissen namelijk ook maar één keer steeds in te werpen en daarna is het gewoon wachten totdat er iets gebeurd.

Wanneer je de basis beheerst, dan kost het vaak een tijdje voordat je het onder de knie hebt. Door het gewoon te blijven oefenen, krijg je vanzelf het vliegvissen onder controle. Waarschijnlijk zal je de eerste tijd bezig zijn met hoe je kunt vliegvissen. Daarna komt pas karpers vangen met het vliegvissen.

Is vliegvissen op karper iets voor beginners

Wanneer je begint met karpervissen, dan raad ik het aan om niet te beginnen met vliegvissen. De karper is namelijk een ontzettend sterke vis en door gebruik te maken van een normale molen, wordt er al veel werk voor je verricht. Als je in het begin nog geen ervaring hebt met de kracht van de karper, dan kan het in één keer teveel zijn om alles goed te doen. Zelf raad ik het aan om als beginner te beginnen met penvissen. Hierbij vang je over het algemeen ook niet gelijk de allergrootste karpers en je kan hierdoor goed ervaring opbouwen in het karpervissen.

Leer hier meer over hoe je kunt beginnen met karpervissen.

Is vliegvissen op karper iets voor beginners

Waar kun je vliegvissen op karper

Vliegvissen op karper kun je eigenlijk overal doen, maar er zijn wel wat punten die het vliegvissen makkelijker maken. Als eerste is het zo dat ondiep water ervoor zorgt dat je makkelijker de karpers kunt vinden en dat ze al hoger in het water zijn. Hierdoor pakken ze sneller je drijvende aas.

Een beetje stroming werkt ook goed wanneer je gaat vliegvissen, want hierdoor valt je vlieg iets meer op en lijkt het realistischer. Wel is het zo dat een beetje stroming ervoor kan zorgen dat je vlieg steeds afdwaalt. Daarentegen kan je hierdoor wel verder werpen, zodat je de karper niet laat schrikken. Uiteindelijk stroomt de vlieg vanzelf wel naar de karper toe.

Daarnaast is het ook wel fijn als je de ruimte hebt om te gaan werpen. Bij het vliegvissen heb je iets meer ruimte nodig, omdat je ook je lijn vasthoudt tijdens het inwerpen. Het is dan wel prettig om daarvoor de ruimte te hebben. Ook is een vlakke ondergrond beter, omdat je anders de kans hebt dat je veel vast komt te zitten in planten tijdens het ingooien. Het beste kun je gemaaid gras hebben, want dan kun je je lijn daar eventueel op leggen.

Waar kun je vliegvissen op karper

Welk type water is het best voor vliegvissen

Je kunt op verschillende soorten water gaan vliegvissen. Het beste werken kleine riviertjes en beekjes. Hier is het vaak niet te diep en je hebt een beetje stroming. Daarnaast kun je ook goed vliegvissen in ondiepe poldersloten, want de karper voelt zich hier vaak op z’n gemak en is daardoor makkelijk te vinden. Als laatste werkt het goed als je gaat vliegvissen in een woonwijk. Vaak werkt het goed om bij bruggen, duikers of uiteindes van sloten te vliegvissen op karper.

Echte spots waar de karpers zitten zijn de duikers, bruggen, waterplanten en kanten waar wind op staat.

Wanneer moet je vliegvissen op karper

Vliegvissen op karper is iets wat je het beste kunt doen wanneer het warmer is. De karper moet enige activiteit tonen, als je hem wilt vinden. In de winter liggen de karpers over het algemeen stil, het is dan veel moeilijker om karpers te vinden.

Vanaf het voorjaar begint het steeds iets warmer te worden, waardoor de watertemperatuur ook stijgt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de karper ook iets actiever wordt. In de zomer is het water opgewarmd en is de karper actief. Het beste kun je daarom vanaf het voorjaar tot de zomer gaan vliegvissen op karper. Vooral in de maanden juli en augustus is de karper druk met azen, want dan begint hij zich voor te bereiden op de winter.

Wanneer moet je vliegvissen op karper

Op welk deel van de dag kun je het beste gaan vliegvissen

Wanneer je het beste kunt gaan vliegvissen, hangt af van de omstandigheden die dag. Wanneer het een hele hete dag is, dan zal je zien dat de karper het te warm vindt om echt actief te zijn. Op het moment dat het tussen de 15 en 20 graden is, dan vindt de karper het fijner om te gaan azen.

Op hele hete dagen is het daarom aan te raden om te vissen wanneer de zon niet vol schijnt, of je kiest voor een plek die meer in de schaduw is. De beste momenten op dat soort dagen zijn in de ochtend tijdens zonsopkomst en in de avond, zo rond 19.00 uur en totdat het donker wordt.

Met de echte voorjaarsdagen, is het prima om overdag te vissen. In de ochtenden is het vaak nog koud en in de avonden koelt het vaak al snel af. Overdag schijnt de zon en dit verwarmt het water goed. Hierdoor worden de karpers actiever en beginnen ze met azen. Hier is het juist goed om met een volle zon op karper te vissen.

Lees hier meer over wat het weer voor invloed heeft op de karper.

Welk materiaal heb je nodig voor het vliegvissen op karper

Voor het vliegvissen heb je over het algemeen niet veel materiaal nodig, maar je hebt wel specifiek vliegvis materiaal nodig. Het materiaal zorgt er namelijk voor dat het vliegvissen makkelijker wordt en dat je meer controle houdt over de karper.

Vlieghengel

De hengel die je nodig hebt voor het vliegvissen op karper is een korte hengel, zodat je beter kunt werpen. Met een korte hengel kan je namelijk een betere werp beweging maken. Ook zorgt het ervoor dat je op smallere plekken beter kunt werpen. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de kracht van de karper. Kijk daarom of de hengel wel een goede demping heeft wanneer er kracht op komt. Vaak is een goede demping wanneer de hengel veel ogen heeft, maar het beste is om dit in een winkel even uit te proberen. Een goede vlieghengel voor karper is 3 meter lang.

Lees hier over welke vlieghengel je nodig hebt.

Vlieghengel

Centerpin reel

De centerpin reel hoeft op zich niet heel speciaal te zijn, want je kunt het prima doen met een gewone centerpin reel. Het belangrijkste is dat hij soepel is en dat hij makkelijk in gebruik is. Kijk daarom of je een centerpin reel koopt met goede handgrepen.

Wat voor lijn heb ik nodig voor het vliegvissen

Bij het vliegvissen heb je een stuggere en zwaardere lijn nodig, omdat je voor de rest geen werpgewicht hebt. Het gewicht van de lijn zorgt ervoor dat je verder kunt werpen. Ook moet je ervoor kiezen om gebruik te maken van een drijvende lijn, hierdoor zorg je ervoor dat je vlieg op z’n plek blijft. Je kunt prima gaan voor een lijndikte van 25/100.

Aan je lijn maak je een leader die ook 25/100 kan zijn, maar je kunt tot maximaal 28/100 gaan. De leader moet van nylon zijn. Vis je met fluorcarbon als hoofdlijn, dan kun je het beste gaan voor een dikkere leader.

Welke kunstvliegen voor karper heb ik nodig

Tegenwoordig hebben ze veel verschillende vliegen op de markt. Uiteindelijk is een vlieg een vlieg, maar de functie kan wel anders zijn. Je hebt snel zinkende -, langzaam zinkende – en drijvend vliegen.

 Het is daarom belangrijk dat je rekening houdt met de manier hoe je wilt gaan vissen. Op het moment dat je drijvend wilt gaan vissen, dan is het beter om te kiezen voor een drijvende vlieg. Op het moment dat je net onder het oppervlak wilt vissen, kies dan voor een langzaam zinkende vlieg. Tot slot kun je ook onder het wateroppervlak vissen met een zinkende vlieg. Belangrijk is wel dat je dan gebruikt maakt van een beet indicator, want anders kan je niet zien dat de karper je aasje pakt. Een indicator is vergelijkbaar met een dobber.

Welke kunstvliegen voor karper heb ik nodig

Moet je ook voorvoeren bij het vliegvissen op karper

Wanneer je gaat vliegvissen is het belangrijk dat je een actieve karper hebt. Het kan natuurlijk voorkomen dat de karper al actief is en dat je gelijk kunt beginnen met vissen, maar dat is niet altijd zo.

Soms zie je de karpers al liggen op het oppervlak, maar zijn ze nog niet aan het azen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er niet super veel voedsel in de buurt is. Wanneer je dan eerst wat gaat voeren, dan zet je de karper aan tot azen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je ook sneller een karper vangt. Je kunt daarom beter eerst tijd steken in het zoeken en actief maken van de karper, voordat je gaat vissen.

Door voor te voeren zorg je ervoor dat je de karper actiever maakt met azen en dat hij ook zichzelf vertrouwelijker voelt. Het voorvoeren kun je op twee manieren aanpakken. Als eerste kun je ervoor kiezen om op het oppervlak te voeren met broodkorsten en daarna je vlieg er tussen te leggen. Anderzijds kun je ook met partikels gaan voeren, op het moment dat de karper dieper in het water ligt en je met een zinkende vlieg gaat vissen.