Wanneer je een tijdje aan het vissen bent op brasem, komt er een moment dat je ook geïnteresseerd raakt in wat grotere vissen. Grotere brasems kunnen er namelijk voor zorgen dat je meer spanning voelt tijdens het binnenhalen en je zal meer kracht voelen van de vis. Ook is het leuk om een foto te maken met een grotere vis. Maar hoe kun je dan precies grote brasem vangen?

Grote brasem vangen kun je het beste doen door op wat groter water te vissen. Ook moet je echt opzoek gaan naar plekken waar de grotere brasems zitten. Probeer hier met een groter stukje aas te vissen, zodat je kleinere vissen weert. Ook raad ik het aan om op de bodem te vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je op grote brasem kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat er onder grote brasem valt, wat het leefgebied van grote brasem is, wat het beste seizoen voor grote brasem is, welke vistechniek het beste werkt, wat voor materiaal je nodig hebt en welk aas het beste is voor grote brasem. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je grote brasem moet vangen.

Wat valt er onder een grote brasem

Als we kijken naar de verschillen tussen een normale brasem en een grote brasem, dan kun je veel verschillen in de bouw zien. Zelf heb ik al meerdere keren zowel grote, als kleinere brasem gevangen. Hierdoor weet ik precies hoe de twee verschillende soorten eruitzien.

Over het algemeen is een brasem al een wat grotere witvis. Toch als je het vergelijkt met een grote brasem, zal je zien dat ze nog klein zijn. Een grote brasem start zo vanaf de 50 centimeter. Het grote verschil is vooral de buik van de vis. Een grotere brasem heeft over het algemeen al meer gegeten, waardoor je zal zien dat deze buik dikker is. Je zal echt zien dat de buik in een keer naar beneden gaat en daardoor heeft hij eigenlijk een dikke buik.

Daarnaast is de staart van de vis een stukje langer en steviger. Wel is het zo bij de grote exemplaren, dat de grote brasem een dikke buik heeft en in een keer een kleiner staartje.

Een ding wat eigenlijk niet veranderd is de kop van de vis. De kop is nog steeds erg klein en de bek van de vis is ook nog niet heel groot. Hierdoor zal je zien dat ze groter aas kunnen pakken, maar niet het grootste aas. Een karper heeft nog steeds een veel grotere bek.

Lees hier meer over de brasem.

Wat valt er onder een grote brasem

Wat is de grootste brasem ooit gevangen

De grootste brasem die ooit gevangen is in Nederland is een vis van 77 centimeter lang. Bij het wegen woog de vis maar liefst 7,28kg. Zo’n vis is natuurlijk een droom voor elke brasemvisser. Echter is het zo dat dit record gevangen is door een karpervisser, die deze vis als bijvangst had. Je zal ook wel zien dat er tijdens het karpervissen vaker een grote brasem wordt gevangen, omdat hier al vaak op groot water gevist wordt en gebruik wordt gemaakt van groter aas.

Klik hier voor het uitgebreide artikel over de grootste brasem van Nederland.

Wat is de grootste brasem ooit gevangen

Wat is het leefgebied van de grotere brasems

Om natuurlijk grotere brasem te kunnen vangen, is het wel belangrijk dat je gaat vissen waar ze zitten. Bij brasems is het leefgebied erg groot. Ook voor de grotere brasems is het leefgebied aardig groot. Een water waar veel brasem zit is bijvoorbeeld een groot meer. In zo’n meer zwemmen ze vaak in scholen rond en zullen ze zich vooral langs de kanten bewegen.

Hetzelfde geldt een beetje voor het kanaal. Hier is ook veel brasem te vinden. Bij een kanaal heb je vaak te maken met hele lange stukken water, die er allemaal hetzelfde uitzien. Hierdoor is het vaak lastig om de brasems te vinden, maar ze houden zich eigenlijk altijd schuil op dezelfde plekken. Kijk vooral bij de waterplanten en de andere onderbrekingen in het water. Dit zijn toch plekken waar vissen makkelijker op een voertje blijven zitten, omdat ze tijdens het eten beschut zitten.

Dit zijn wateren waar je prima grote brasems kunt treffen, maar het is niet vanzelfsprekend. Mocht je je kans op grote brasem willen vergroten, dan raad ik het aan om op een rivier te gaan vissen. Op een rivier gebeurt gewoon ongelofelijk veel. Hierdoor krijg je dat de brasems tegen meer bestemd moeten zijn. Hier is bijvoorbeeld erg veel stroming te vinden en de stroming zorgt ervoor dat de brasems meer kracht nodig hebben om te zwemmen. Je zal daardoor sterkere en grotere vissen treffen.

Lees hier meer over waar de brasem zich schuilhoudt.

Op welk water kun je het beste vissen op grote brasem

Nu je weet waar brasems zitten, is het niet zomaar dat je op elk water brasem gaat vangen. Persoonlijk raad ik het voor beginnende vissers aan om niet op een te groot water te gaan vissen. Het nadeel van een groot water is dat het lastiger is om de juiste plekken te vinden. Op een kleiner water zal je zien dat er gewoon meer aan de zijkanten groeit en dat er eventueel nog wat andere plekken zijn. Op een groot water is het wateroppervlak gewoon te groot. Hierdoor kan je het beste gaan vissen op een middel- tot groot meer.

Mocht je echt al een ervaren visser zijn en alleen nog maar opzoek zijn naar de grootste vissen, dan raad ik het natuurlijk aan om op een rivier te gaan vissen. Bij een rivier is het wel echt noodzakelijk dat je goed je onderzoek doet. Zo moet je precies weten waar je wilt gaan vissen en je best doen om de vissen daar te krijgen. Ga niet zomaar ergens vissen, want dat levert vaak op zo’n water weinig op. Daarnaast raad ik het echt aan om op een groter water ook een langere sessie te vissen.

Op welk water kun je het beste vissen op grote brasem

Hoe diep moet je vissen

Als eerste is het zo dat op dit soort wateren, de brasems eigenlijk altijd op de bodem te vinden zijn. Op de wat ondiepere wateren, zal je zien dat er nog wel wat vissen op het oppervlak zitten. Nu je weet dat je op de bodem moet gaan vissen, ben je nog niet klaar met hoe diep je echt moet vissen.

Een brasem zit vaak erg diep op het water. Mocht je echt op een diep water vissen, dan kan het zomaar zo zijn dat je ze vangt op 3 meter diepte. Het is dus zeker geen probleem om eens echt diep te vissen.

Mocht je eventueel de bodem eerst willen peilen, dan zou je ook nog opzoek kunnen gaan naar een kuil. In een kuil blijft natuurlijk van alles zitten en dat gaat er niet meer uit. Ook voedsel komt hierin terecht, waardoor het erg in trek is voor vissen om daar te zitten. Het is ook nog eens handig voor je eigen voertje, omdat jouw voer ook niet weg kan stromen.

Wanneer je op de bodem gaat vissen, is het wel belangrijk dat je kijkt naar wat voor bodem het is. Mocht je vissen op een schelpen bodem, kies er dan voor om hier je montage op aan te passen. Je wilt namelijk niet vast te komen zitten of dat je lijn breekt.

Wat is het beste seizoen voor grote brasem

Het vissen op grote brasem is ideaal om te doen in verschillende periodes. Hierdoor krijg je dat het minder lastig wordt om dit te doen en je juist meer mogelijkheden hebt. Als eerste is het zo dat je dit perfect kunt uitvoeren, wanneer de watertemperaturen net op beginnen te lopen. Het is namelijk zo dat juist de grotere brasems, meestal als eerste honger krijgen. Hierdoor krijg je dat deze juist in het voorjaar als eerste beginnen met azen. Vooral op dagen dat het juist lekker warm is, krijg je dat de brasems wat actiever worden. In het algemeen is het water nog erg koud in het voorjaar en daarom helpen de dagen met wat meer zon vaak.

Een ander goed moment is tijdens de zomer. In de zomer is het over het algemeen erg heet en is het water op temperatuur. Hierdoor krijg je dat het ideaal is om in deze periode te vissen. Wel is het zo dat je in de zomer te maken kan hebben met hele hete dagen. Dit zijn vaak de dagen dat het juist wat minder is om te vissen. Echt hele hitte zorgt ervoor dat het te warm wordt om te zwemmen en er ook minder zuurstof aanwezig is. Hierdoor krijg je juist dat de brasem wat minder actief wordt. Om deze reden raad ik het aan om met gemiddelde temperaturen lekker te gaan vissen. Kies voor temperaturen van 15 t/m 20 graden. Kies er ook voor om buiten de zonuren te vissen. Ga bijvoorbeeld tijdens de zonsondergang vissen en let hierbij goed op je schaduw.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over wanneer je op brasem moet vissen.

Wanneer kun je het beste vissen op grote brasem

Mocht je echt veel grote brasems willen vangen, dan is er eigenlijk één moment in het jaar dat je echt goed kunt vangen. Tijdens het voorjaar heb je namelijk de paai en dit is een periode waarin de brasems juist niet azen. Het is wel zo dat ze tijdens de paai ontzettend veel energie verliezen. Ze zijn namelijk druk aan het zwemmen en dat vergt veel kracht.

Na de paai is er een moment, waarin de brasems hun energie weer terug moeten vinden. Dit doen ze door juist extra te gaan azen en ze pakken ook makkelijker grote stukken. Het is echt ideaal om de periode na de paai te pakken met het vissen. De paai start, en eindigt daardoor, niet altijd rond dezelfde datum. Toch is het zo dat de periode wel een beetje vast staat. De paai start namelijk wanneer het water een beetje opgewarmd is. Vaak is dit tijdens het einde van april en de maand mei. Soms is het zo dat het pas later start en dan begint het rond mei en eindigt het in juni. Ook is het zo dat het niet voor elke brasem hetzelfde is. Sommige brasems starten net even wat eerder, waardoor ze ook weer iets eerder klaar zijn. Als je brasems vangt met pukkels op hun hoofd, dan weet je dat je in de paai aan het vissen bent.

Lees hier meer over de paai van de brasem.

Wanneer kun je het beste vissen op grote brasem

Welke technieken zijn er voor het vissen op brasem

Er zijn verschillende vistechnieken om grote brasem te kunnen vangen. Misschien wel een van de bekendere is het feedervissen op grote brasem. Het grote voordeel van het feedervissen is, dat je door de lijnclip perfect op dezelfde plek kunt blijven vissen. Dit is ideaal wanneer je op een groter water aan het vissen bent en je de brasem naar een specifieke plek hebt gelokt. Ook kun je hiermee goed op de bodem vissen.

Een andere manier om grotere brasems te vangen, is door te gaan penvissen. Wees je er wel van bewust dat het vissen op een te groot water erg lastig is. Om deze reden raad ik het ook af om dit te doen, wanneer je op een rivier wilt gaan vissen. Kies er bijvoorbeeld voor om dit op een meer te doen en probeer dicht bij de kant te vissen. Zo voorkom je dat je ver moet werpen, want door het gewicht red je dit niet.

Lees hier meer over het penvissen.

Welke technieken zijn er voor het vissen op brasem

Kun je goed feedervissen op grote brasem

Zoals ik eerder al vertelde werkte het vissen met de feederhengel, goed voor brasem. Wel moet je goed letten op hoe je dit gaat aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld niet met te groot aas vissen, omdat je wilt voorkomen dat de brasem het aas niet kan pakken.

Stel dat je op een rivier met wat stroming gaat vissen, voorkom dan het vissen met een method feeder of een korf met grote gaten. Door de stroming krijg je dat het aas er hierdoor snel uitgaat en je aas overal verspreid ligt. Om dit te voorkomen moet je juist met een wat dichtere korf vissen, waar het aas nog wel uit kan vallen. Kies ook voor wat grotere stukken aas, zoals pellets. Dit zorgt er namelijk voor dat het wat meer kracht kan hebben. Een stickmix is vaak te zacht en dat zal binnen een korte tijd, helemaal weggestroomd zijn.

Tips voor het vissen op grote brasem

Mocht je echt op grote brasem aan het vissen zijn, dan heb ik ook nog een paar tips. Een hele belangrijke tip is, dat je een water de tijd moet geven. Over het algemeen zijn grotere brasems gevoeliger en schuwer. Hierdoor moet je extra voorzichtig vissen. Dit heeft er namelijk mee te maken dat deze vissen ouder zijn en daardoor al vaker gevangen zijn. Hierdoor weten zij al een beetje de trucjes en de verschillende aassoorten. Op het moment dat dit soort vissen het dan door beginnen te krijgen, dan zijn ze ook echt weg. Hierdoor moet je oppassen met missers en eventueel hierna je plek wat rust geven.

Een andere belangrijke tip is dat je niet met te veel hengels op één plek moet gaan vissen. Stel dat je met meerdere hengels wilt gaan vissen, dan raad ik het aan om niet met deze hengels op hetzelfde obstakel te vissen. Kies er juist voor om gespreid te vissen. Buiten dat dit je kans vergroot, is het ook zo dat je voor minder hengeldruk zorgt op de specifieke plek. Hierdoor voorkom je de kans op lijnzwemmers, wat weer resulteert in een schrikkende vis.

Tot slot raad ik het ook aan om met slappe lijnen te vissen. Stel dat een vis tegen een lijn aan zou zwemmen, dan heb je met een slappe lijn dat de vis het minder snel voelt. Met een strakke lijn krijg je dat hij het gelijk aan zijn lichaam voelt en schrikt. Een slappe lijn kan hij vaak nog een beetje meenemen. Hierdoor zal je merken dat je minder schrikkende vissen krijgt, waardoor je makkelijker op een vaste plek kunt blijven vissen.

Wat voor materiaal heb je nodig voor het vissen

Mocht je op grotere vissen willen vissen, dan is het aan te raden dat je ook met een beetje aangepast materiaal gaat vissen. Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de hengel waarmee je aan het vissen bent. Een grote brasem is natuurlijk ook een stukje sterker, waardoor je hengel iets meer kracht aan moet kunnen. Als je kiest voor een wat langere hengel, die wat minder stug is, dan kun je daarmee de kracht beter opvangen. Door de lengte kan de kracht beter verdeeld worden en wanneer er kracht wordt gezet, krijg je dat de hengel krom gaat staan.

Daarnaast is de lijn waarmee je aan het vissen bent ook belangrijk. Als eerste is het nodig dat je met nylon gaat vissen. Nylon zorgt er namelijk voor dat je wat meer rek in de lijn hebt zitten. Hierdoor kun je ook beter wat spontane kracht van de brasem opvangen. Dit gaat zeker helpen bij de kleine, maar harde, tikjes die de brasem geeft.

Ook moet je beschikken over een molen met een goede slip. Juist wanneer een brasem veel kracht gaat zetten, wil je niet dat hij tegen de kracht van de hengel komt en dat daardoor de lijn breekt. Door het gebruik van een goed afgestelde slip, zorg je ervoor dat de brasem meer lijn kan krijgen, wanneer hij dit nodig heeft.

Over het algemeen zijn dit de grootste aanpassingen voor je uitrusting voor het vangen van grote brasem.

Wat moet je vooral niet met je materiaal doen

Een grote fout die veel vissers maken, is dat ze ervoor kiezen om met een grotere haak te gaan vissen. Dit is iets wat helemaal niet goed is om te doen. Juist door het gebruik van een grotere haak, zorg je ervoor dat je de grote brasems weerhoudt. Een grote haak is namelijk veel opvallender, dan een kleinere haak. Hierdoor ga je krijgen dat de brasems het juist meer gaan zien en daardoor niet happen. Vooral met de grotere, dus vaker gevangen, brasems krijg je dat ze de haak al goed kennen. Hoe meer jij je haak verstopt, des te beter je aan het vissen bent.

Lees hier meer over welke haak je voor brasem nodig hebt.

Wat is het beste aas voor grote brasem

Ook met het aas kun je filteren op de grootte van de vis die je wilt vangen. Kies er bijvoorbeeld voor om met grotere of meer stukken aas te vissen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kleinere vissen moeite hebben met het pakken van het aas. Zelf raad ik het aan om gebruik te maken van bijvoorbeeld boilies. Boilies hebben een ontzettende aantrekkingskracht op de brasem, waardoor ze bijna zeker dit aas zullen pakken. Kies wel voor de wat kleinere boilies, omdat boilies van 20mm vaak te groot zijn voor brasems.

Ander aas wat echt goed werkt voor brasems zijn tijgernoten. Met tijgernoten kun je vissen met een hair en daar de tijgernoot op zetten. Vaak is het zo dat tijgernoten een klein laagje hebben, waardoor ze ontzettend veel geur verspreiden.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over welk aas je voor brasem nodig hebt.

Wat is het beste aas voor grote brasem

Hoe moet je voorvoeren op grote brasem

Vooral op een groot water, is het echt nodig om te gaan voorvoeren. Met voorvoeren zorg je ervoor dat de brasem op een bepaalde plek is, zodat ze op de plek zijn waar jij gaat vissen. Hierdoor kun je de kans op de aanwezigheid van brasem, op jouw vis plek, vergroten.

Voor voorvoeren kies ik ervoor om een partikel mix te gebruiken. Om vooral de grotere brasems aan te trekken, doe ik er ook nog wat stukken van mijn haakaas bij. Hierdoor zitten er kleine en grote stukken in het voertje.

Wat er vervolgens onderwater gebeurt, is dat eerst de kleinere brasems richting de plek toe trekken. Deze beginnen met eten en trekken daardoor de grotere brasems aan. Uiteindelijk trekken de grote brasems hier ook naartoe en dan beginnen zij ook met azen. Na een aantal dagen is dit de normaalste zaak voor de grote brasems en eten zij hier standaard. Vervolgens zullen ze aanwezig zijn, op het moment dat jij daar aan het vissen bent.

Lees hier meer over het voorvoeren op brasem.