Visveilig vissen op karper is tegenwoordig een van de belangrijkste onderwerpen. Vandaag de dag wordt er steeds meer visveilig gevist, maar nog niet iedereen doet dit. Het niet veilig vissen kan grote gevolgen hebben voor de karper en de karper visserij. Het is daarom belangrijk dat we hier ons bewust van zijn en er rekening mee houden. Maar hoe kun je visveilig gaan vissen op karpers.

Het visveilig vissen heeft verschillende onderwerpen. Als eerste gaat het om hoe je aan het vissen bent. Het andere onderwerp heeft betrekking tot hoe we met de karpers omgaan. Het is belangrijk dat we gebruik maken van een visveilig systeem, waarbij we rekening houden met dat bij een lijnbreuk de karper niet met lood rond moet zwemmen. Daarnaast is het belangrijk dat we goed kijken naar hoe je een karper onthaakt en hoe je het veilig houdt voor de vis.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd waar je rekening mee moet houden met visveiligheid. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in want het heeft niet alleen betrekking tot de karper, maar ook tot de natuur. Visveilig te werk gaan zorgt ervoor dat wij gezonde karpers houden die gezonde nakomelingen krijgen. Hierdoor kunnen we gezamenlijk voor altijd van deze mooie sport genieten. Wel vergt hier wat inzet voor, waarbij ik jou ga helpen.

Wat betekent visveilig karpers vangen

Wanneer we het hebben over visveilig vissen hebben we eigenlijk twee hoofdonderwerpen. Als eerste is het belangrijk dat we rekening houden met hoe we gaan vissen. Zorg ervoor dat je goed bent voor de natuur en gebruik goed materiaal.

Daarnaast heeft visveilig materiaal ook alles te maken met wat als je een lijnbreuk krijgt. Het laatste wat je wilt is dat de karper de hele tijd met een stuk lood moet rondzwemmen. Dit kun je voorkomen door met het juiste systeem te vissen, ook wel een ‘safety lood systeem’ genoemd.

Tot slot is een ander belangrijk onderwerp hoe we met een gevangen vis omgaan. Tegenwoordig zijn er allemaal regels, waar wij ons aan moeten houden, wat het zo prettig mogelijk voor de vis maakt. Met deze regels verklein je de kans op letsel of beschadigingen bij de karper. Het is namelijk zo dat op het moment van onthaken het leven van de karper in jouw handen ligt.

Wat betekent visveilig karpers vangen

Wat gebeurt er met de karper bij een lijnbreuk

Op het moment dat je niet met een veilig systeem aan het vissen bent, kan dit grote gevolgen hebben voor de karper. Als jij het systeem zo knoopt dat er een kans is dat de karper met een stuk lood moet zwemmen of met een lange leader, dan is dit niet goed voor de bek van de karper.

Wanneer de karper nog de kracht heeft om hiermee rond te zwemmen, krijg je dat de karper veel pijn gaat krijgen tijdens het zwemmen. Ook kan de bek van de karper hierdoor stuk gaan of vervormen. Eigenlijk heb je hierdoor een gehandicapte vis gemaakt.

Een nog erger gevolg is wanneer de karper teveel moeite heeft met het zwemmen. Het gewicht van het lood is te zwaar, waardoor de karper niet meer opzoek kan gaan naar voedsel. Uiteindelijk is sterven niet meer te vermijden en zal de karper het niet overleven.

Voordelen van een visveilig systeem

Gelukkig zijn er tegenwoordig systemen ontwikkelt waarmee je de kans verkleint dat de karper bij een lijnbreuk hier schade aan overhoudt. Deze systemen zijn zo gemaakt dat bij een beweging het stuk lood al van de lijn afgaat. Hierdoor hoeft de karper alleen nog maar met een rig en een haak rond te zwemmen.

Na verloop van tijd zal de haak ook uit de bek van de karper groeien en zal hij geen last meer hebben. Een haak in de lip van de karper is te vergelijken met een splinter bij een mens.

Voordelen van een visveilig systeem

Hoe maak je een visveilig systeem

Nu je precies weet waarom een visveilig systeem zo belangrijk is, kunnen we het hebben over hoe je zo’n systeem zelf maakt. Een visveilig systeem heeft betrekking op het statisch vissen op karper.

Voor een goed visveilig systeem heb je de volgende spullen nodig:

Visveilig systeem knopen

Het knopen van een visveilig systeem is vrij eenvoudig, maar moet wel goed gedaan worden.

  • Je begint met de leader te bevestigen op de clip.
  • De andere kant van de leader moet je door de clip halen, hiervoor kun je de boilienaald gebruiken.
  • Zet vervolgens de swivel op de leader en haal de leader weer terug door de clip heen.
  • Daarna moet je de swivel in de clip drukken.
  • Voordat je de clip afsluit kun je het lood erop doen.
  • Zet daarna de tail over de clip heen, zodat die mooi afgesloten is.
  • Tot slot kun je op de quick change swivel de rig bevestigen.

Hoe strakker je de tail over de clip sluit, hoe moeilijker het lood van de clip afgaat. Om visveilig te vissen is dit systeem prima. Wil je er toch meer zekerheid bij hebben, dan kun je de clip minder strak afsluiten. Bij veel obstakels zou ik de clip wel goed afsluiten, om het verlies van het lood te voorkomen.

Vis veilig onthaken

Buiten het visveilige systeem, hebben we ook nog te maken met het goed onthaken van de karper. Voor het onthaken van de karper heb je de volgende spullen nodig:

Het onthaken van de karper moet altijd op een vlakke ondergrond, omdat je anders de kans hebt dat de karper van de onthaakmat afglijdt. Om controle te houden over de vis is het handig om de ogen af te dekken, hiermee voorkom je dat de karper gaat spartelen.

Tot slot is het belangrijk dat je altijd goed kijkt naar de karper. Zorg ervoor dat er tijdens het tillen in het visnet geen vinnen dubbel zitten. Ook met het onthaken mogen er geen vinnen dubbel liggen. Met het tillen van de vis blijf je altijd zo dicht mogelijk bij de grond tillen.

Lees hier meer over het onthaken van de karper.

onthaken karper