Wanneer je gaat vissen op karper is het wel belangrijk dat je de juiste haak gebruikt voor karper. Het is belangrijk dat je een karper goed haakt en daar komen verschillende dingen bij kijken. Denk hierbij aan de maat, de kleur, het type haak. Ook kun je haken op verschillende manieren knopen aan je lijn. Daarnaast is het per vismethode verschillend welke haak je kiest om te gebruiken.

De beste haak voor karper hangt af van de vismethode. Voor drijvend vissen kun je gaan voor een maat 2 en 4, bij het vissen met een vast loodsysteem kun je vissen met een maat 6 en 8 en met het penvissen kun je vissen met een maat 8 tot 12. Bij een troebele bodem moet je kiezen voor een groene haak en bij een heldere bodem hangt het af van de bodem.

Hier heb ik even kort uitgelegd welke haken geschikt kunnen zijn, echter biedt dit geen garantie op betere vangsten. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op de haak en alles wat je erover moet weten. Hierdoor kun je zelf de beste haakkeuze maken en kun je zelf experimenteren welke haak het beste voor jou werkt. Ik ga in dit artikel ook uitleggen welke haken op wat voor manier haken in de karper.

Welke haken zijn er

Tegenwoordig zijn er veel verschillende haken op de markt, waardoor je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Haken zijn te verkrijgen in verschillende vormen, maten en kleuren. Ook moet je verschillende haken op andere manieren vastmaken. Tot slot heb je ook nog dat haken door de grootte, lengte of vorm anders haken in de karper. De ene haak haakt sneller, dieper of pakt meer vlees. Daarom is het belangrijk om goed te weten welke haak waarvoor geschikt is voordat je start met het vissen.

Welke haken zijn er

Haakmaat

Haken zijn er in veel verschillende maten. De grootste haak die er is, is haakmaat 1. De kleinste haak die er is, is haakmaat 32. Hoe kleiner het getal, hoe groter de haak is. Echter zal je voor het vissen op karper maar tot maximaal maat 12 en heel soms 14 gaan en zal je starten vanaf haakmaat 2. Een kleinere haak zorgt er namelijk voor dat je moeilijker de karper haakt en dat de karper makkelijker los komt tijdens het drillen. Daarentegen valt een kleinere haak minder snel op. Daarom raad ik persoonlijk altijd aan om met een zo’n klein mogelijk haak te vissen.

haakmaten

Haak voor drijvend vissen

Voor het drijvend vissen worden de grootste haken gebruikt. Bij het drijvend vissen vis je met een haakmaat 2 of 4. De belangrijkste reden is om het aas beter op de haak te krijgen. Vaak wordt er met het drijvend vissen gebruik gemaakt van een korst. Het nadeel van een korst is dat deze vaak hard is en in het water makkelijk van de haak gaat, daarom is het belangrijk om de broodkorst goed op de haak te kunnen prikken. Daarnaast gebruik je een grote haak omdat je de haak makkelijker ziet tijdens het vissen en om ervoor te zorgen dat je de haak beter zet in de karper. Tijdens het drijvend vissen moet je aanslaan op het moment dat de karper je aas echt te pakken heeft. Wanneer je met een kleine haak op deze manier gaat aanslaan vergroot je de kans op missers. Om meer over drijvend vissen te lezen, klik dan hier.

Haak voor het vissen met een vast loodsysteem

Voor het vissen met een vast loodsysteem wordt gebruik gemaakt van een onderlijn en een hair onder de haak. Een hair zorgt ervoor dat je met kleinere haken kunt vissen, omdat je het aas niet op de haak hoeft te doen. Het vissen met een vast loodsysteem kan gedaan worden met een haak maat 6 en 8. Dit zijn gemiddelde haken die groot genoeg zijn om met een vast loodsysteem de karper te haken. Een onderlijn kun je op verschillende manieren vastmaken en de haken voor een vast loodsysteem kunnen erg van elkaar verschillen. Verder in dit artikel ga ik in op de verschillende type haken zoals een oog dat naar binnen staat. Ook ga ik het hebben over line aligners die je missers verkleinen.

Haak voor het penvissen

Penvissen kun je met of zonder hair doen. Over het algemeen kun je vissen met haakmaat 8 tot 12. Het is ook mogelijk om karpers te vangen met een haakmaat 14, maar het is wel belangrijk dat je haak sterk genoeg is. Het vaakst vis ik met een haakmaat 10, omdat deze erg klein is en daar heb ik een beter gevoel bij. Daarnaast kun je op een haakmaat 10 nog steeds genoeg mais doen. Bij het penvissen sla je de haak op het moment dat de karper met het aas wegzwemt. Dit zorgt ervoor dat je met kleinere haken kunt vissen, omdat het aas met de haak al in de bek van de karper zit. Als je meer wilt lezen over het penvissen, dan kun je hier verder klikken voor mijn artikel over penvissen.

Haakkleur

Haken zijn te koop in veel verschillende kleuren. De meest voorkomende haken zijn de kleuren goud, zwart, grijs, zilver, en blauw. De kleur van de haak kan invloed hebben op het aantal vissen wat je gaat vangen. Zelf vis ik het meest met grijze, gouden en zilveren haken. Tussen deze drie haken merk ik niet veel verschil. De keuze van je kleur haak hangt af van het water waarop je gaat vissen. Voor een donkerdere bodem kun je gaan voor een zwarte of grijze kleuren. Voor het drijvend vissen kun je gaan voor een gouden of zilveren kleuren. Tot slot heb je nog troebel water. Bij troebel water kun je kiezen voor een blauwe, gouden of grijze kleur.

Type haken

Haken zijn te verkrijgen in allemaal verschillende types. Zo heb je haken met een langere steel, een bredere bocht, een gebogen oog en een haak die meer gebogen is. Het type haak heeft invloed op de manier waarop je hem moet bevestigen en de manier waarop die de karper haakt. Deze type haken zijn vooral van toepassing bij het vissen met een vast loodsysteem.

onderdelen van een haak

Line aligner

Een line aligner is een stukje pvc wat je over de steel van de haak schuift. Hiermee verleng je de steel van de haak, waardoor je de draaihoek van de haak verandert. Hiermee haak je de karper beter en dat zorgt ervoor dat je tijdens het drillen minder lossers hebt.

line aligner

Klauw haak

De klauw haak is de meest standaard haak die er is en is daarom in de meeste gevallen goed te gebruiken. De haak is vaak gemiddeld tot klein en heeft een naar binnen wijzende haakpunt. De bocht van de haak is redelijk groot vergeleken de steel. Dit soort haken zijn zeer stevig en houden goed vast bij het haken van een karper. Ze haken niet diep bij de karper en zorgen ervoor dat de steel goed tegen de lip aan komt.

Deze haak is in de meeste gevallen te gebruiken bij het karper vissen en je zult niet snel merken dat je hierdoor sneller missers krijgt, echter biedt dit geen garantie en als je toch iets specifieker wilt vissen, dan kun je ervoor kiezen om een van de onderstaande haken te gebruiken.

klauw haak

Wide gape haak

Bij de wide gape haak is het zo dat de steel van de haak kort tot gemiddeld is en de bocht van de haak erg breed is. Daarnaast wijst de punt van de haak naar binnen toe. Hierdoor is de haak iets ronder dan een andere haak. De wide gape haak heeft als functie dat die dieper in de karper zijn lip prikt, waardoor die beter vast zit. Met drillen heb je dan minder kans op lossers.

Doordat de steel niet lang is, is het aan te raden om de haaksteel te verlengen met een line aligner. Door het verlengen van de steel zorg je ervoor dat de haak tijdens het haken net iets meer vlees pakt en hierdoor beter blijft zitten, zonder dat je de kans op missers vergroot.

wide gape haak

Chod haak

Een chod haak is herkenbaar aan het oog dat naar achteren staat ten opzichte van de haaksteel. Deze wordt vooral gebruikt bij het vissen met een pop up, want het oog zorgt ervoor dat de pop up niet naar de haakpunt wijst. Hierdoor blijft het haken van de karper goed wanneer er een pop up gepakt wordt, omdat anders de pop up de haakpunt blokkeert. Lees hier meer over het vissen met een pop up. Een chod haak heeft namelijk een ander draaipunt vergeleken de andere haken. Omdat de draaihoek van deze haak groter is, haakt die makkelijker bij het minimaal haken van een karper.

Lees hier meer over de chod rig.

chod haak

Kurv haak

De Kurv haak wordt herkent aan het hebben van een lange steel die naar binnen wijst, dus niet alleen het oog maar ook een deel van de steel. Dit zorgt ervoor dat die snel en goed haakt bij het haken. Doordat de steel naar binnen wijst, zorgt dit ervoor dat de haak op slot zit als die in de bek van de karper haakt. Hij sluit perfect weer tegen die lip aan en hierdoor blijft die goed zitten. Kurv haken zijn vooral haken die allround gebruikt kunnen worden.

kurv haak

Long shank haak

Een long shank haak heeft een langere steel die recht is en een kleinere haakbocht. Dit maakt deze haak een smalle lange haak. Een haak met een lange steel heeft een kortere hoek, waardoor deze onstabieler is. Deze haak zal eerder omvallen en dat zorgt ervoor dat die zichzelf dieper wilt haken. Deze haken worden vooral in de winter gebruikt, omdat de haak een rustigere dril vereist. Long shank haken zijn ideaal om te gebruiken bij een korte onderlijn en af te raden bij een langere onderlijn.

long shank haak

Weerhaak

Een weerhaak is een extra haakje onder de haakpunt. Karper haken zijn te verkrijgen met en zonder weerhaken. De weerhaak zorgt ervoor dat de haak minder makkelijk uit de lip van de karper schiet tijdens het binnenhalen. Ik gebruik de weerhaak ook om mijn aas achter te prikken. Hierdoor merk ik dat een worm of mais beter blijft zitten.

Natuurlijk heeft een weerhaak niet alleen maar voordelen. Het nadeel van een weerhaak is dat die moeilijker in de karper prikt, omdat een weerhaak de haak zelf verbreedt. Ook is het onthaken van de karper een stuk moeilijker, doordat de weerhaak echt een stuk beter haakt in de bek van de karper. Zelf los ik het onthaken op door een tang te gebruiken. Dan weet ik zeker dat ik de karper niet beschadig en het zorgt ervoor dat het onthaken een stuk makkelijker gaat.

Regels betaalwateren weerhaken

Bij betaalwateren staat vaak dat het vissen met een weerhaak verboden is. Kijk goed naar de regels van betaalwateren voor het kiezen van je haak. Wanneer een weerhaak verboden is, staat er soms dat het wel toegestaan is om je weerhaak plat te knijpen. Dit kun je doen door met een tang op de weerhaak te drukken.

Lees hier meer over betaalwateren.

Hoe knoop je een haak

Het knopen van je haak hangt af van hoe de haak eruit ziet. Je hebt twee verschillende soorten haken. Als eerste heb je haken die een open oog hebben, waardoor je de knoop legt door het draad door het oog te doen. De tweede haak die je hebt zijn haken die een dicht oog hebben en hier zet je de knoop op de steel en houdt de knoop vast door tegen het dichte oog aan te steunen. De makkelijkere manier van knopen is het knopen van een haak met oog, maar zelf vind ik het knopen van een haak zonder oog beter zitten. Een haak zonder oog wordt ook wel een haak met een bledje genoemd. Belangrijk is dat je altijd een klein beetje de knoop nat maakt met speeksel, voordat je de lussen dichttrekt. Dit zorgt er namelijk voor dat je lijn minder snel breekt wanneer je beet hebt, omdat je bij het aantrekken van het draad niet de lijn beschadigd.

Met oog

Voor het knopen met oog gebruik ik de clinchknoop.

  1. De eerste stap is het draad van de achterkant naar de voorkant door het oog te halen.
  2. Hierna trek je het uiteinde omhoog en draai je deze 6 tot 8 keer om de hoofdlijn heen.
  3. Hierna ontstaat er een lusje boven het oog. Hier haal je de lijn doorheen.
  4. Doordat je dit doet ontstaat er nog een lus van de bovenste draai tot aan het vorige gat, hier haal ik de lijn nog een keer doorheen (voor extra stevigheid).
  5. Tot slot trek ik de lijn aan en knip ik het uiteinde af, maar niet te kort.
haak knopen met oog

Zonder oog

Voor een haak met een bledje gebruik ik de verbeterde bled knoop.

  1. Ik begin met een lus te maken waar ik de steel van de haak naast zet
  2. Hierna draai ik 5 keer om de steel heen en bij het draaien haal ik altijd door de lus heen.
  3. Hierna trek ik de lus dicht en is het belangrijk dat je je vingers op het bledje houdt, zodat de knoop daar tegenaan komt en je lussen niet losschieten tijdens het aantrekken.
  4. Tot slot knip ik het uiteinde af, maar niet te kort.

Het bledje knopen heeft minder stappen, maar vooral met kleinere haken merk je dat het lastig is om de lussen om de haaksteel te houden.

haak knopen zonder oog

Met hair

Het knopen van een onderlijn met een hair is de makkelijkste manier. Als eerste moet je natuurlijk een hair knopen. Een hair knopen is simpelweg een lus maken in je draad.

hair knopen
  1. Hierna moet je beginnen met het uiteinde van je draad door het oog te doen vanaf de achterkant van de haaksteel. Houd ongeveer 1,5 centimeter lijn tussen je haak en de hair, maar dat is afhankelijk van het aas waarmee je gaat vissen.
  2. Draai nu de lijn 5 keer om de steel  en de lijn van de hair heen
  3. Tot slot moet je het uiteinde door het oog halen en hierna alles aantrekken.

Aas op de haak of hair doen

Of je het aas op de haak of hair doet hangt vooral af van de vistechniek die je gebruikt. Op het moment dat je drijvend gaat vissen doe je het haakaas altijd op de haak of je maakt het vast op de haak met een elastiekje. Wanneer je gaat vissen met boilies met een vast loodsysteem, schuif je het aas altijd op een hair. Deze vraag is vooral belangrijk bij het penvissen. Bij het penvissen heb je de keuze of je wilt vissen met een hair of met het aas op de haak.

Aas op de haak

Het grote voordeel van het aas op de haak doen, is dat je de haak goed kunt bedekken door er bijvoorbeeld veel mais op te prikken. Daarnaast weet je zeker dat wanneer je aanslaat, de haak in de bek van de karper zit. Hierdoor zal je minder snel een misser hebben.

Aas op de hair

Het voordeel van het aas op de hair prikken is, dat je haak vrij is waardoor deze makkelijker in de karper haakt. Je hoeft niet meer door je aas heen te prikken en dat levert minder lossers op, omdat de haak dieper in de lip van de karper zit. Ook zorgt het ervoor dat je met meer aas kunt vissen op karper. Het meeste haakaas kun je op zowel de haak als de hair doen, maar je kunt aas dat speciaal voor de hair is niet op een haak prikken. Als laatste voordeel is het zo dat je met een hair kunt kiezen voor de iets kleinere haakjes, omdat je het aas toch niet op de haak prikt.

Hoe haak je een karper

Hoe je een karper uiteindelijk haakt hangt af van verschillende dingen. Als eerste heb ik natuurlijk al de verschillen tussen de haken verteld. De keuze van je haak bepaalt sterk hoe je de karper haakt, maar dit is niet het enige waar de manier van haken vanaf hangt. Met het penvissen had ik een lange tijd het probleem dat de haak erg diep in de karper ging. Dit kwam omdat ik met een te lang sleepje aan het vissen was en hierdoor werd de aanbeet op mijn dobber pas laten zien op het moment dat de karper de haak al die had ingeslikt. Lees hier meer over het uitloden van je dobber. Een ander aspect is de tijd van het jaar en hoe actief de karpers dan zijn. In het voorjaar en de zomer zijn de karpers het actiefst, maar in de winter zijn de karpers een stuk passiever.

Lees hier meer over het vissen op karper in de winter.

Hoe weet ik of ik goed haak

Het haken van de karper is goed wanneer de karper de haak niet inslikt, maar dat de haak is gezet in de bovenlip van de karper. Dit kun je het beste experimenteren door verschillende haken te gebruiken op de aangegeven momenten van het vissen. Ook is belangrijk dat je altijd op tijd aanslaat en niet te lang wacht met aanslaan.