Karper vissen met pellets wordt ontzettend veel gedaan. Pellets zijn te verkrijgen in allemaal verschillende soorten, maten en kleuren. Karpers zijn in het algemeen dol op pellets, maar andere vissen ook. Je kunt met pellets dus goed karpers vangen, maar je moet het wel goed aanpakken.

Karpers zijn dol op pellets en in de laatste jaren zijn er ook steeds meer pellets op de markt gekomen. Pellets kun je gebruiken als lokvoer, als haakaas en je kunt ze op de hair zetten. Met grotere pellets voorkom je dat ook witvis aan je pellets gaat eten.

Om te weten te komen wanneer je precies met pellets moet vissen en welke pellets je moet gebruiken, moet je dit artikel lezen. In dit artikel kaart ik alle belangrijke informatie aan met betrekking tot het karper vissen met pellets. Ik neem je onder andere mee in de verschillende soorten pellets, wanneer je met pellets moet vissen, hoe je met pellets moet vissen en hoe je bijvangsten van andere vissoorten voorkomt.

Waarom zijn karpers dol op pellets

Pellets zijn er in allemaal verschillende soorten smaken, maar over het algemeen zijn karpers dol op de pellets waarmee jij gaat vissen. Een pellet bestaat uit verschillende soorten voedingsstoffen die samen zijn geperst in een staafje. Wanneer de pellet in het water komt, dan laat deze allemaal geur achter. Deze geur trekt de karper uiteindelijk aan. Wanneer de pellet in water komt, valt deze heel rustig uit elkaar en wanneer de pellet helemaal uit elkaar gevallen is, dan laat deze een hoopje voedsel achter.

Doordat pellets voorkomen in allemaal verschillende kleuren en maten, blijft het interessant voor de karper om een pellet te grijpen. Ook heeft een pellet onderwater wat weg van een boilie die er al langere tijd ligt.

Lees hier meer over karpers en hun aasgedrag.

waarom zijn karpers dol op pellets

Nadelen pellets

Natuurlijk heeft een pellet niet alleen maar voordelen. Zoals ik al eerder vertelde lost een pellet op in het water. Dit zorgt ervoor dat de pellet na enkele uren helemaal verdwenen is. Wanneer een karper niet op tijd bij je voerplek komt, dan zal die ook niks aantreffen. Zo kun je dus vaak voeren en denken dat je goed bezig bent, maar wanneer je vist nog steeds geen vis vangen.

Een ander nadeel is dat pellets alleen uit elkaar vallen wanneer de watertemperatuur hoog genoeg is. Ik zal later in het stukje over ‘wanneer met pellets vissen’ dieper ingaan op dit gedeelte.

Soorten pellets voor karper

Verschillende smaken pellets voor karper

Pellets zijn er in allemaal verschillende soorten, maten en kleuren. Als eerste hebben we dat pellets te verkrijgen zijn in verschillende soorten smaken. Je hebt de standaard vismeel pellets, hier zijn karpers echt dol op, maar je hebt ook zoete pellets. De smaak van de pellets moet je zelf beslissen, dit is een kwestie van testen.

Verschillende kleuren pellets voor karper

Pellets zijn te koop in allerlei verschillende kleuren. Je hebt pellets in het zwart of groen, maar er zijn ook zat pellets te krijgen in opvallendere kleuren. Naar mijn mening werken de gekleurde pellets net iets beter, omdat deze de aandacht van de karper net iets meer trekt.

Verschillende pellet groottes voor karper

Pellets zijn er ook in verschillende maten zoals de 4mm pellets tot 20mm. De maat van de pellet hangt erg af van de soort pellet die je hebt. Je hebt bijvoorbeeld pellets die speciaal voor voorvoeren zijn. Dit zijn de kleinere pellets, maar je hebt ook pellets die een gat hebben om op een hair te zetten.

Zinkende – en drijvende pellets

Tot slot heb je zinkende en drijvende pellets. Drijvende pellets hebben lucht waardoor ze drijven. Er zijn ook manieren om drijvende pellets zinkend te maken. Hier moet je de lucht uit de pellet halen met een pellet pomp. Hiermee vervang je de lucht in de pellet door water.

verschillende soorten pellets

Zelf pellets zachter maken

Je hebt ook nog een verschil tussen harde en zachte pellets. Zachte pellets kun je makkelijk op de haak doen en harde pellets niet, maar je kunt harde pellets wel zacht maken.

  • Als eerste moet je de pellets in een emmer of een bak doen.
  • Hierna moet je water toevoegen aan de emmer en je moet ervoor zorgen dat alle pellets in het water komen.
  • Daarna moet je de pellets even goed doorroeren. Dit zorgt er namelijk voor dat de pellets helemaal nat worden en beter vocht opnemen. Ik zou zeggen roer de pellets 5 minuten goed door.
  • Als laatste moet je ze laten weken. Dit weken duurt tussen de 12 en 24 uur. Ik zou zeggen laat de pellets een dag voordat je ermee moet vissen weken.

Na het weken zal je zien dat de pellets genoeg vocht op hebben genomen en je ze ook op de haak kunt gebruiken.

zelf pellets zachter maken

Wanneer met pellets vissen op karper

Zoals ik eerder al vertelde hebben pellets onderwater een speciaal effect, een pellet brokkelt namelijk rustig uit elkaar waardoor er geurstoffen vrijkomen. Hierna komen de voedsel deeltjes vrij en deze blijven op de bodem liggen. Dit proces werkt alleen als de watertemperatuur hoog genoeg is. Denk hierbij aan een watertemperatuur vanaf 10 graden. Onder de 10 graden laat ik de pellets thuis, omdat het geen effect gaat hebben onderwater.

Pellets als lokvoer gebruiken voor karper

Pellets werken uitstekend voor lokvoer. Doordat een pellet snel verteerd kun je gemakkelijk een handje vol pellets het water in gooien. Om de pellets net iets aangenamer te maken kun je ervoor kiezen om verschillende soorten pellets te gebruiken. Zo kun je kleine en grote pellets door elkaar gebruiken met verschillende smaken. Vaak gebruik ik verschillende pellets in combinatie met partikels tijdens het voorvoeren. Tot slot kun je de pellets ook nog zelf in een smaakje doen om ze net iets aantrekkelijker te maken.

pellets als lokvoer gebruiken

Welke technieken om met pellets te vissen

Pellets kunnen zowel zinken als drijven. Dit hangt af van welke pellets je koopt. Als eerste kun je drijvend vissen met pellets. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een pellet die een beetje opvalt tijdens het vissen, zodat je goed kunt zien wanneer de karper de pellet meeneem. Lees hier meer over het drijvend vissen op karper. Je kunt ook met de dobber vissen met pellets. Hierbij maak je gebruik van zinkkende pellets die op de bodem liggen. Lees hier meer over het penvissen op karper. Als laatste is het ook mogelijk om met een vast loodsysteem te vissen met pellets. Je kunt hierbij kiezen om gebruik te maken van een drijvende of zinkende pellet. Als je kiest voor drijvend, moet je wel altijd een combinatie doen van een ander aasje. Bijvoorbeeld een boilie met een drijvende pellet.

Pellets op de haak of hair

Pellets kun je zowel op de haak als hair gebruiken. Wel is het belangrijk dat je kijkt naar wat voor soort pellets je gebruikt. Hoe kleiner de pellet is hoe moeilijker het is om deze als aas te gebruiken, daarom raad ik aan om altijd te beginnen met pellets vanaf 8mm of 10mm.Ook moeten pellets zacht genoeg zijn om doorheen te kunnen met een haak of boilienaald. Dit is alleen belangrijk bij die iets kleinere pellets, omdat deze anders uit elkaar brokkelen.

Pellets op de haak

Om pellets op de haak te doen moet je gebruik maken van extra zachte pellets, dit voorkomt dat je pellet uit elkaar brokkelt tijdens het bevestigen. Wanneer je harde pellets hebt dan kun je deze zachter maken door ze te laten weken in water. Om de pellet op de haak te doen moet je de haak door de pellet heen prikken. Schuif de pellet zo door dat je altijd de haakpunt vrij houdt.

pellets op de haak

Pellets op de hair doen

Daarnaast kun je ook ervoor kiezen om pellets op de hair te gebruiken. Deze pellets kun je voorgeboord kopen of zonder gat. Een pellet op de hair doen is vrij makkelijk. Bij een voorgeboorde kun je de hair gewoon door de pellet heen trekken en dan kun je deze gebruiken, nadat je een stoppertje erop hebt gezet. Bij een dichte pellet moet je eerst met een boilienaald een gat in de pellet prikken. Hierna kun je de pellet op de hair schuiven en doormiddel van een stoppertje vast zetten. Het aantal pellets wat je kunt gebruiken bij het vissen ligt aan hoe groot je hair is en hoe groot je pellets zijn. Over het algemeen kun je vissen met een of twee pellets aan de hair.

pellets op de hair

Is de haak of hair beter

Tijdens het vissen merk ik vooral dat ik met de hair minder missers heb dan met de haak. Doordat je haak helemaal vrij ligt wanneer je met een hair vist haak ik makkelijker de vis. Daarnaast kan ik met een kleinere haak vissen wanneer ik de hair gebruik. Voor mijn gevoel zorgt dit ervoor dat ik de karpers minder afschrik met een haak dichtbij hun voedsel.

Pellets op de haak met elastiek

Tot slot is het ook nog mogelijk om pellets op de haak te doen doormiddel van een elastiekje. Hierbij zit het elastiekje om de pellet heen en hangt deze los onder de haak of achter de steel van de haak. Dit is een beetje hetzelfde effect als met de hair alleen heb je hierbij geen stoppertje nodig.

pellets met elastiek

Pellets gebruiken in combinatie met ander haakaas

Wanneer je met de hair vist kun je ervoor kiezen om ook ander aas in combinatie met je pellet te doen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een pop up Deze zorgt ervoor dat je haakaas op de bodem net iets omhoog komt waardoor je de karper net iets meer aantrekt om je haakaas te pakken. Ook is een pellet goed te gebruiken met ander aas zoals een mais korrel of een boilie.

Lees hier meer over het vissen met mais.

Witvis en brasem voorkomen

De witvis en de brasems zijn dol op de pellets en dat zorgt er natuurlijk voor dat je ook kans hebt op een bijvangst van deze soorten. Dit wil je natuurlijk niet en dat kun je op twee manieren voorkomen. Ga vissen met grotere pellets. Deze pellets zijn te groot om opgegeten te worden door de kleine visjes. Denk hierbij aan pellets over de 10mm. Een andere optie is te kiezen voor pellets die iets duurder zijn. Deze pellets hebben wat specifiekere voedingsstoffen en deze voedingsstoffen trekken minder witvis aan.

witvis en brasem voorkomen