Wanneer je op witvis wilt vissen, is het natuurlijk belangrijk dat je het beste lokvoer voor witvis gebruikt. Dit lokvoer zal er namelijk voor zorgen dat je beter en makkelijker vissen gaat vangen. Er is ontzettend veel lokvoer verkrijgbaar en daardoor is het erg lastig wat je moet gebruiken. Daarom krijg je de vraag wat nou precies het beste lokvoer voor witvis is?

Het beste lokvoer voor witvis hangt af van de periode. In de winter gebruik je donker en in de zomer licht voer. Daarnaast gebruik je in de zomer ook meer en grover. Je kunt het beste gebruik maken van een voertje wat je een beetje nat maakt, zodat je er bollen van kunt maken.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat het beste lokvoer is. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom een goed lokvoer belangrijk is, wat het voer precies moet doen, wanneer je wat voor voer gebruikt, hoe je zelf een voertje maakt en neem ik je mee in verschillende situaties en wat voor voer je dan moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor voer je nodig hebt.

Waarom is een goed lokvoer voor witvis zo belangrijk

Om de vissen daadwerkelijk op je plek te krijgen, is het belangrijk dat je gaat voorvoeren. Hiermee zorg je er namelijk voor dat ze aan het azen zijn wanneer jij aan het vissen bent en daardoor vergroot jij je kansen om vis te vangen.

Als eerste zorg je er met het voeren voor dat de vissen een bepaalde plek leren kennen. Met voeren trek je namelijk de vissen aan met een geur of kleur, waardoor ze willen ontdekken wat daar te vinden is. Daardoor zullen ze naar een plek toetrekken en daar beginnen te azen.

Daarnaast probeer je de vissen ook vertrouwen te geven in een bepaalt soort aas. Je wilt er namelijk voor zorgen dat ze iets gaan herkennen. Als je voert, krijg je dat de vissen het aas gaan proeven en daardoor de geur en smaak gaan herkennen. De eerst volgende keer dat ze daar komen, zullen ze makkelijker begrijpen wat het is en daarom ook weer beginnen te eten.

Tot slot kun je ze ook nog naar een bepaalde plek lokken, om een bepaalde tijd. Wanneer jij consistent om dezelfde tijd voert, zorg je ervoor dat je routine bij de vis creëert. Witvis zal namelijk weten dat er bij een bepaald rondje, om een bepaalde tijd eten te vinden is. De volgende keer zal hij hetzelfde rondje zwemmen en weer het voer ontdekken. Hiermee kan je ervoor zorgen dat de vissen echt om de tijd dat jij er vist, aan het azen zijn. Uiteindelijk vergroot je hierdoor je vangkansen, tijdens je sessie.

Waarom is een goed lokvoer voor witvis zo belangrijk

Wat moet een goed lokvoer bij witvis doen

Wanneer je witvis echt wilt lokken, is het belangrijk dat het voer echt een lok functie heeft. Je wilt nooit dat je de vis gaat verzadigen met het aas wat je gebruikt bij het voorvoeren. Je wilt echt dat het aas aan de haak, het aas is wat de vis het liefste pakt. Zorg er daarom voor dat je aas een goed lokkende functie heeft, maar niet de vis gaat vullen. Natuurlijk mogen ze er wel van eten.

Ook moet je ervoor zorgen dat je met het lokvoer gelijk meerdere vissen kunt aanspreken. Het liefste als het even kan ook gelijk de grotere vissen. Als eerste zullen namelijk de kleine vissen beginnen met azen. Hierna wekt dit aasgedrag ook de nieuwsgierigheid bij de grotere vissen op. Daarom is het belangrijk dat het voer ook meerdere vissen moet aan kunnen spreken.

Waar moet een goed lokvoer voor witvis aan voldoen

Een goed lokvoer moet ervoor zorgen dat je witvis trekt en niet weerhoudt. Het is daarom belangrijk dat je het perfecte lokvoer gebruikt. Echter is het niet zo dat elk lokvoer in alle omstandigheden gebruikt kan worden. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je veel verschil hebt en dat dit verschil bedoelt is voor andere omstandigheden. Zo heb je verschil in kleur, geur, effect onderwater en wat er allemaal doorheen zit.

De geur die je gaat gebruiken moet namelijk de vissen trekken. Dit doe je door gebruik te maken van aas wat één goede geur heeft. Als je smaakjes gaat toevoegen, krijg je ook dat er geuren bijkomen. Doe daarom nooit meerdere smaken door elkaar, want dan krijg je iets wat niet meer goed geurt en smaakt. Wees je ervan bewust wat voor geur je aas heeft en zorg ervoor dat deze sterk ruikt.

Daarnaast is het effect onderwater heel erg belangrijk. Wanneer jij namelijk in de winter aan het vissen bent, krijg je dat de vissen een stuk minder actief zijn. Op het moment dat jij dan een lokvoertje gebruikt wat een grote wolk onderwater is, dan krijg je dat de vissen veel te veel uit elkaar gaan zitten. In zo’n situatie wil je juist dat het aas dicht bij elkaar blijft, waardoor de vissen zelf ook bij elkaar gaan azen.

In de zomer kun je wel weer gebruik maken van aas wat onderwater een grote wolk is. Tijdens deze periode is het water namelijk een stuk warmer, waardoor de vissen actief zijn. Ze zwemmen veel en daardoor kun je ook een grotere voerstek aanleggen.

Waar moet een goed lokvoer voor witvis aan voldoen

Moet ik licht of donker lokvoer voor witvis gebruiken

Misschien wel een van de belangrijkste dingen, is de kleur dat jouw aas heeft. Wanneer je in de winter aan het vissen bent, moet je hier echt goed over nadenken. Als je namelijk in zo’n situatie zit en je gebruikt het verkeerde aas, dan krijg je dat je de vissen juist weerhoudt.

In de winter is het water helderder, dan wanneer het zomer is. Hierdoor zijn vissen makkelijker te zien in het water, waardoor ze ook voor vijanden makkelijker te zien zijn. Het is daarom belangrijk dat je gebruik maakt van een donker voer, want de rug van vissen is ook donker. Hiermee krijg je dat de vissen op het voer volledig wegvallen en daardoor niet door vijanden gezien worden.

Op het moment dat je juist met een licht voer gaat voeren, krijg je dat de vissen makkelijker gezien worden. Door een lichte ondergrond zie je precies dat er iets op het aas bezig is. Een roofdier kan dan makkelijker de vissen zien, waardoor het pakken ook makkelijker is. Dit is iets wat witvis weet en daardoor gaan ze niet meer azen op een licht voertje. Daarmee zorgt het er dus voor dat je de vissen aan het verjagen bent.

In de zomer is het water een stuk troebeler en daardoor is in deze periode een licht voertje prima. Een lichter voertje zorgt er namelijk wel voor dat het meer opvalt bij witvis en dat ze daardoor makkelijker te vangen zijn. Probeer daarom in de warmere periodes wel te kiezen voor een lichter voertje.

Lees hier hoe je witvis kunt vangen tijdens warm weer.

Moet ik licht of donker lokvoer voor witvis gebruiken

Hoe kun je zelf witvis lokvoer maken

Als je zelf een witvis voer wilt maken, heb je verschillende producten nodig. Mijn lokvoer maak ik altijd in delen, in plaats van gewicht. Zo zorg ik ervoor dat ik nooit een weegschaal bij mij hoef te hebben en ik kan makkelijk mijn voer groter of kleiner maken. De volgende producten heb je nodig:

  • Broodmeel (4 delen)
  • Beschuitmeel (2 delen)
  • Maismeel (2 delen)
  • PV collant (1 deel)
  • Koekjesmeel (1 deel)
  • Kokosmeel (1 deel)

Het makkelijkste is om het in de volgorde van hierboven in een emmer te doen. Het broodmeel is een vrij stevig product. Met beschuitmeel kun je ervoor zorgen dat het voer wat fijner wordt. Het koek- en kokosmeel zorgt ervoor dat het een aantrekkelijke geur krijgt. Om het niet te sterk te maken, doen we hiervan maar één deel. Hierna is het zaak dat je alles goed door elkaar mengt.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat het een goed geheel wordt. Dit doe je door er water bij toe te voegen. De hoeveelheid water is moeilijk te zeggen, omdat jullie zelf bepalen hoe groot een deel is. Ik raad het aan om een maatbeker hiervoor te pakken en steeds kleine beetjes water toe te voegen. Na het toevoegen moet je steeds het water en voer mengen, totdat je een voertje krijgt wat goed vochtig is en je er mooie bolletjes van kunt maken. Doe er nooit in één keer teveel water bij, want dan krijg je dat het een natte klont wordt waar je niks meer mee kunt.

Als laatste is het belangrijk dat je het voer wat je hebt gaat zeven, door gebruik te maken van een voerzeef. Wanneer je dit niet doet, krijg je klonten in je voer. Deze klonten blijven als geheel op de bodem liggen en uiteindelijk krijg je dus dat de vis grote stukken kan pakken. Na het eten van zo’n groot stuk krijg je dat de vis vol is en hij niet meer je haakaas pakt. Zeef het even goed, totdat het een mooi zacht voertje is.

Hoe kun je zelf witvis lokvoer maken

Hoe maak ik mijn lokvoer nog aantrekkelijker

Wanneer je je lokvoer gemaakt hebt zoals hierboven, dan kun je er ook nog voor kiezen om je lokvoer nog aantrekkelijker te maken. Zoals ik al zei, kun je ervoor kiezen om er je eigen geurtjes en smaakjes aan toe te voegen. Belangrijk hierbij is dat jij zelf vertrouwen hebt in wat je gebruikt. Ik kan namelijk niet zeggen wat wel of niet zou werken, het is puur wat voor jou werkt.

Daarnaast werkt het ook erg goed om er nog iets doorheen te doen als aas. Veel mensen kiezen ervoor om hun haakaas er doorheen te doen. Door je haakaas erbij te doen, zorg je er automatisch voor dat je haakaas minder erg opvalt. Met het minder opvallen zorg je ervoor dat ze gemakkelijker je haakaas zullen pakken. Aas wat je door je voertje kunt doen zijn bijvoorbeeld maden, wormen, casters, mais of hennep. Hiermee zorg je er echt voor dat er ook iets kleins te eten is.

Wat voor lokvoer moet je gebruiken op een kanaal

Wanneer ik ga witvissen op het kanaal, dan vind ik het belangrijk dat er genoeg aas ligt. Daarom zorg ik ervoor dat ik iets meer ga voeren en met grotere bollen ga voeren. Op een kanaal kun je stroming hebben, maar het is niet perse een stromend water. Om deze reden is het niet super belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wanneer ik mijn lokvoer op het kanaal ga gebruiken, dan kies ik er het liefste voor om een lekker kleurend voertje te gebruiken met een zoete geur. Deze werkt voor mijzelf erg goed, omdat ik vertrouwen heb in het feit dat het zoet is.

Ook vind ik het belangrijk dat er wat grotere delen onderwater overblijven. Hier gebruik ik het liefste maden voor, omdat de maden onderwater ervoor zorgen dat de bollen uit elkaar vallen. Deze stop ik in mijn voertje en wanneer de maden gaan bewegen, ontstaat er ruimte in de bollen. Hierdoor valt de bol net iets sneller uit elkaar en komen er kleinere bolletjes op de bodem. Deze vallen net iets meer op onderwater.

Wat voor lokvoer moet je gebruiken op een kanaal

Welk lokvoer kun je gebruiken op stromend water

Wanneer je op stromend water gaat vissen, is het belangrijk dat je kijkt naar hoe stromend het water is. Je hebt namelijk verschil tussen een lichte stroming en een harde stroming die je voornamelijk op een rivier zult hebben.

Licht stromend water

Bij licht stromend water heb je niet heel erg last van de stroming. Je wilt dat het aas een beetje verspreidt wordt onderwater. Dit kun je creëren door ervoor te zorgen dat het aas licht is. Het voordeel van licht aas is dat het langzamer naar de bodem zakt, waardoor het meer tijd heeft om uit elkaar te vallen.

Je zou in zo’n geval gewoon een standaard type voertje kunnen gebruiken. Hierbij is het zo dat het uit allemaal kleine korrels bestaat, waardoor het algemene gewicht niet heel zwaar is. Maak desnoods ook niet te grote bollen, waardoor het ook minder snel naar beneden wilt.

Hard stromend water

Wanneer je juist op een harde stroming gaat vissen, zoals een rivier, krijg je te maken met dat het door de stroming te snel uit elkaar getrokken wordt. Wanneer je dan gebruik maakt van een licht voertje, krijg je dat de bollen al helemaal uit elkaar zijn voordat ze de bodem bereikt hebben. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat het lokvoer zwaarder wordt.

Het zwaarder maken van je lokvoer kun je doen door er zand doorheen te doen. Zand bestaat namelijk uit kleine steentjes en deze zijn een stukje zwaarder. Belangrijk hierbij is dat het zand puur een middeltje is om het lokvoertje zwaarder te maken. Doe er daarom niet teveel zand bij, want dan krijg je dat het geen lokvoer meer wordt.

Mocht de stroming echt hard zijn, dan wil je dat je bollen gelijk naar de bodem getrokken worden. Voeg bij deze bollen geen zand toe, maar maak gebruik van kleine kiezels. Deze zorgen er namelijk voor dat het aas nog sneller naar de bodem zakt.

Wat is het beste lokvoer voor grote voorn en brasem

Wanneer je specifiek op grotere voorn en ook brasem wilt vissen, dan moet je ervoor zorgen dat je een beetje de kleinere vissen niet lokt. Het enige jammeren hiervan is, dat je niet het effect zal hebben dat de grotere vissen volgen na het azen van de kleinere vissen.

Door het aas wat je hebt te vullen met casters, zorg je ervoor dat je vooral de grotere vissen gaat aantrekken. Deze vissen zijn namelijk dol op casters. Casters zijn made poppen en hebben een bruine kleur. Casters ontstaan wanneer je maden te lang laat liggen. Na een tijdje zullen ze veranderen in een pop en hierna worden ze een vlieg. Deze bewegen niet, maar hebben wel een hele sterke geur.

Je kunt casters natuurlijk creëren door maden te laten liggen, maar het is ook mogelijk om ze kant en klaar te kopen.

Wat is het beste lokvoer voor grote voorn en brasem