Voerboilies zijn een andere categorie boilies. Deze boilies zijn vaak minder aantrekkelijk, maar wel goedkoper. Er is nog niet veel op internet bekend over voerboilies, omdat ze ook niet heel bekend zijn onder de vissers. Echter is er een groot verschil tussen normale boilies en voerboilies. Het is daarom belangrijk dat je goed het verschil weet tussen die twee. Wanneer je dit verschil weet kun jij ze eventueel ook gaan gebruiken in je visserij. Maar moet ik voerbolies ook gaan toevoegen aan mijn visserij is dan de vraag.

Voerboilies worden gemaakt van de resten bij het maken van boilies. Er blijft vaak nog iets in de machines zitten en daar worden deze boilies van gemaakt. Ze zijn er echt voor gemaakt om mee te voeren. Er zit minder smaak, geur en kleur aan. Het zijn (over het algemeen) grote boilies en moeten daarmee de aandacht trekken van de karper. Ze zijn goed te gebruiken tijdens een voercampagne. Verder zijn de boilies een stuk zwakker dan de normale boilies.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat voerboilies zijn en wat je ermee kan. Verder in het artikel ga ik dieper in op voerboilies. Ik neem je mee in hoe ze gemaakt worden, waaruit ze bestaan, wat je ermee kan en hoe jij ze precies in je visserij eventueel kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij wat voerboilies zijn en of je ze moet gebruiken of niet.

Wat zijn voerboilies

Voerboilies zijn boilies die ontwikkelt worden van de resten bij het maken van boilies. Tijdens het snijden van het deeg blijft er altijd nog wel boiliemix hangen. Van deze mix worden voerbolies gemaakt. Deze bestaan voornamelijk uit deeg en een mix van smaken. Het is vaak maar net welke smaken er gemaakt zijn. Alle restanten worden bij elkaar gestopt en hier worden nieuwe boilies van gemaakt. Deze boilies zijn vaak zacht en er zit niet veel aantrekkingskracht op. Ze hebben geen opvallende kleur, geur of smaak. Dit is vaak een combinatie van alle mixen. Hieruit ontstaat een kleurloze boilie met een beetje smaak van alles en een beetje geur van alles.

Wat zijn voerboilies

Wat is het verschil tussen normale boilies en voerbolies

Het grootste verschil tussen boilies en voerboilies is, dat normale boilies echt veel meer aantrekkingskracht tot de karper hebben. Je zal zien dat de karper liever een normale boilie pakt, omdat deze meer geur heeft, waardoor hij hem van verder al ruikt. Tijdens het eten zorgt de smaak ervoor dat ze liever bij die boilies blijven dan de andere.

Een ander groot verschil is dat voerboilies altijd verschillen in smaak of geur. Het is maar net wat ze die dag over hebben. Hierdoor kun je ook niet goed achterhalen of de karpers je aas lekker vinden en dat je die dan de volgende keer weer koopt. Bij normale boilies is de smaak en geur altijd hetzelfde. Hierdoor kan je deze de volgende keer weer kopen, als dat nodig is.

De voordelen ervan

Natuurlijk worden deze boilies niet zomaar verkocht. Deze boilies nemen natuurlijk ook een hoop voordelen met zich mee. Als eerste is het grootste voordeel voor de verkoper. Deze heeft namelijk een extra product op de markt en heeft minder afval.

Het eerste voordeel voor de visser is dat hij een goedkoop alternatief heeft voor het voorvoeren. Vooral wanneer je veel aan het voorvoeren bent en dit dagen van te voren doet, kan het erg duur worden als je dit met normale boilies doet. Voerboilies zijn een stuk goedkoper, waardoor het als visser een stuk aangenamer is om veel dagen van te voren te voeren met veel voer.

Een ander groot voordeel is dat deze boilies verkocht worden in verschillende maten. Je koopt dan een grote zak waarin al verschillende boilies zitten. Hierdoor heb je altijd vers voer en verschillende maten. Dit zorgt ervoor dat het voor de karper spannend blijft en dat jij niet gelijk drie verschillende zakken hoeft te kopen.

De voordelen ervan

Nadelen van de boilies

Natuurlijk hebben deze boilies ook een grote keerzijde. Doordat het goedkoop geproduceerd spul is, heb je minder kwalitatieve boilies. Onderwater zijn ze minder aantrekkelijk, maar ze vallen ook sneller uit elkaar en het is niet allemaal hetzelfde.

De geur is ook totaal niet optimaal met het karpervissen. Je wilt natuurlijk wel dat de karper je aas ontdekt en de geur helpt daar sterk bij. Het is zeker niet zo dat de boilies een afwerende werking hebben op de karper, maar het lokt de karpers niet zo zeer. Natuurlijk is dit per zak verschillend en kan het best eens dat de karpers de ene keer je aas beter ruiken.

Als laatste is het ook nog zo dat je er niet op vanuit kunt gaan dat de boilies goed zijn. De ene keer kan er net iets meer afval zijn gevallen van de ene machine, dan van de andere. Elke keer heb je verschillende boilies en daar moet je rekening mee houden bij je visserij.

Wat kan je met voerboilies

Voerboilies kun je op verschillende manieren gebruiken. Als eerste kun je ze natuurlijk gebruiken als opvulling in je voertje om er doorheen te doen. Ook kun je ze zeker als enige voer gebruiken bij het voervoeren, bijvoorbeeld met een voercampagne van een aantal dagen. Het is ook mogelijk om de boilies te crushen. Hierbij stop je de boilies in een crusher en kun je ze helemaal fijn maken. Deze kun je dan ook door een voertje doen of gebruiken bij een partikel mix. Hierbij kun je zelf kiezen hoe fijn je ze maakt. Het is mogelijk om er kleine brokjes van te maken of helemaal kapot te maken tot poeder.

Wat kan je met voerboilies

Kun je voerboilies ook gebruiken als haakaas

Heel simpel gezegd zijn voerboilies niet voor niks voor het voeren. Om ze te gebruiken als haakaas zijn ze veel te slap voor. Ze hebben daarvoor te weinig aantrekkingskracht en de kleur is niet goed. Je wilt juist dat je haakaas perfect boven al het voer uitsteekt en daarvoor heb je toch echt boilies, tijgernoten, mais of pop ups nodig.

Eventueel wanneer je ze echt als haakaas wilt gebruiken, kun je ze eerst gaan soaken. Buiten dat het zonde is, omdat je dan net zo goed normale boilies kan kopen, heb je ook nog het probleem dat soaken alleen voor geur en smaak zorgt. Een opvallende kleur creëer je er niet mee en daardoor blijven de boilies nog steeds slechter, dan gewone boilies.

Kun je voerboilies ook gebruiken als haakaas

Moet ik voerboilies gaan gebruiken voor mijn visserij

Als laatste rest natuurlijk nog de vraag of jij voerboilies in je visserij moet gaan gebruiken. Voerboilies zijn zeker niet voor alle visserijen geschikt. Ook moet je ze niet altijd gaan gebruiken. Gebruik ze alleen bij het statisch vissen.

Zelf raad ik ze zeker aan om te gebruiken, maar vooral wanneer je op visvakantie gaat naar Frankrijk of dat je een keer veel van te voren gaat voeren. Gebruik deze boilies ook vooral wanneer het zomer is, dan zijn de karpers erg veel aan het eten. In de winter zijn ze een stuk passiever en zullen ze ook een stuk kritischer zijn in wat ze eten. In de zomer kun je makkelijker smakeloze bollen geven en dan zullen ze het zeker eten.

Lees hier meer over hoe je in de zomer op karper moet vissen.