Bij het penvissen is het belangrijk dat je de dobber goed uitgelood hebt. Je kan zelf kiezen hoe je precies je dobber wilt hebben staan. Ook is het mogelijk om het uitloden op verschillende manieren te doen.

Bij het vissen met de dobber op karper is het belangrijk dat je dobber op de juiste hoogte zit. De karper is een vis die zijn mond naar beneden heeft zitten. Hiermee graast hij over de bodem op zoek naar eten. Daarom moet je de dobber uitloden en is het belangrijk dat je aas ook goed op de bodem zit. Dit kun je het beste doen door genoeg lood te gebruiken en kijken hoe je dobber reageert als je hem in het water doet.

Daarnaast voer je vaak voor met het karper vissen. Het aas wat je aan het voorvoeren bent zinkt ook naar de bodem. Ook hierom is het belangrijk dat je haak aas ook op de bodem ligt. In dit artikel ga ik je precies uitleggen hoeveel lood je moet gebruiken voor je dobber en op welke hoogte je je dobber moet zetten. Wanneer je meer over het vissen met de dobber wilt weten kun je doorklikken naar het artikel wat ik hierover heb geschreven.

Aas op de bodem uitloden

Als eerste moeten we twee verschillende manieren bespreken van het uitloden. Zoals ik eerder al vertelde is het belangrijk dat je haak aas op de bodem ligt. Dit kun je op twee verschillende manieren doen.

Staande haak

De eerste manier is dat je haak aas precies op de bodem laat rusten. Dit wordt ook wel vissen met de staande haak genoemd. Hierbij tikt de haak net de bodem aan en staat de lijn strak boven de haak. Als voordeel heeft dit dat je sneller een beetregistratie ziet. Als er ook maar iets met de haak gebeurd, zie je gelijk dat je dobber beweegt. Echter heeft dit ook een nadeel. Wanneer je met de staande haak vist heb je een grotere kans dat de karper schrikt. De karper kan bijvoorbeeld tegen je lijn aanzwemmen, omdat je lijn precies boven de haak hangt krijg je als probleem dat de karper te dicht bij je lijn zit. Wanneer de karper je lijn raakt kan die schrikken, of het kan zijn dat jij denkt dat je beet hebt en hierdoor aanslaat. Ook door deze misser zal de karper schrikken.

dobber uitloden met de staande haak

Met een sleepje

In tegenstelling tot het vissen met een staande haak, vis je bij deze manier met een stukje lijn extra op de bodem. Hierdoor verklein je de kans dat de karper tegen je lijn aan zwemt en is gelijk de kans op missers een stuk kleiner. Om het sleepje te creëren moet je een loodje op zo’n 10 tot 15 centimeter van de haak zetten. Dit zorgt ervoor dat je onderste loodje op de bodem rust en de haak 10 tot 15 centimeter verder ligt. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het af te raden is om meer dan de 15 centimeter te doen. Hierdoor zal je de beetregistratie mindersnel zien en wanneer je de karper op de kant ziet, word je verrast met een haak die zo diep zit waardoor deze er niet makkelijk uitgaat.

dobber uitloden met een sleepje

Materiaal

Voor het uitloden en peilen van je dobber heb je verschillende dingen nodig. Als eerste natuurlijk een dobber. Hier kun je kiezen voor een dobber die je aan de onderkant en in het midden bevestigd, of je neemt een dobber die je alleen aan de onderkant bevestigd. Bij de laatste keuze heb je ook een stuitje boven je dobber nodig waarop je de hoogte van je dobber bepaald. Ook heb je zacht knijplood nodig die je op de lijn bevestigd. Tegenwoordig zal je lood niet meer aantreffen in de winkel, maar een loodvervanger. Tot slot heb je nog een haak nodig en eventueel een peilloodje.

Waarom lood gebruiken

Waarom gebruiken we precies lood onder onze dobber. Misschien heb je zelf wel eens gevoeld dat onderwater objecten minder zwaar zijn dan bovenwater en heb je gemerkt dat een oppervlak op het water niet makkelijk onderwater getrokken wordt. Wanneer de karper de haak meeneemt moet je hem een beetje helpen met de dobber onderwater te trekken. Dit doe je door de juiste hoeveelheid loodjes op de lijn te zetten en de dobber op de juiste hoogte te hebben. Je wilt namelijk niet dat de karper schrikt, omdat hij voelt dat hij iets naar beneden aan het trekken is. Door genoeg lood te gebruiken en de dobber de op goede hoogte te zetten, zal de karper niet voelen dat er een dobber aan het aas verbonden zit.

Welk lood gebruiken

Natuurlijk is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid lood op je lijn zet. Bij te weinig lood zal je dobber niet rechtop staan en bij te weinig lood zal je dobber onderwater komen te staan. Om het lood te bepalen ben je afhankelijk van de dobber. Bij een zwaardere dobber moet je meer lood gebruiken dan bij een lichtere dobber. Gelukkig staat er vaak aan de zijkant van een dobber het gewicht. Zelf doe ik evenveel lood aan de dobber als dat er op de zijkant van de dobber staat. Echter is het gewicht van je dobber niet altijd precies. Daarom is het belangrijk dat je voor het vissen nog even goed je dobber bekijkt in het water, of dat je een doosje met loodjes meeneemt naar je vis plek. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de Engelse waardes van loodgewicht, deze worden niet getoond met grammen.

Tabel met Engelse waardes voor lood gewicht

LG3 gram
SSG1,60 gram
SG1,20 gram
AAA0,80 gram
AB0,60 gram
BB0,40 gram
10,30 gram

Hoe een dobber uitloden

Zoals ik eerder al vertelde is het belangrijk dat je de dobber op de juiste hoogte zet, omdat je hiermee de kans op missers verkleind. Het peilen van de dobber hangt af van verschillende factoren. Als eerste hebben we de manier waarop je gaat vissen. Kies je voor de staande haak of de sleep methode. Daarnaast is het weer ook van belang. Als er veel wind staat kun je beter kiezen om je dobber wat minder uit het water te laten steken. Dit zorgt ervoor dat je dobber minder heen en weer gaat. Ook is de kleur van je dobber noodzakelijk tijdens het kiezen van de diepte. Als het topje van de dobber een niet opvallende kleur is, maar het stukje eronder wel, dan ga je niet de dobber peilen dat je alleen het puntje van de dobber ziet.

Dobber uitloden met een staande haak

Met het lood op de lijn

De dobber peilen met een staande haak is vrij simpel te doen. Hier zijn verschillende manieren voor. De eerste manier is het te peilen op het lood wat aan de lijn zit. Wanneer je ziet dat de dobber goed uit het water steekt, dan is je dobber te hoog. Door de dobber naar beneden te schuiven zal je zien dat de dobber minder hoog uit het water steekt. Uiteindelijk wil je dat de dobber met een opvallend puntje uit het water steekt. Hiermee zorg je ervoor dat het drijflichaam goed onderwater is. Wanneer de dobber onderwater getrokken wordt, dan is je dobber te laag en moet je hem omhoog schuiven. Wanneer er alleen nog maar een stukje van de dobber zichtbaar is, dan is je haak precies met het aas op de bodem.

Met een peilloodje

Een andere bekende methode met het peilen is door een peilloodje te gebruiken. Het peilloodje monteer je op de haak door je haak er doorheen te doen en de haak daarna in de kurk te prikken. Dit zal ervoor zorgen dat het haakje naar de bodem getrokken wordt. Hierna moet je je dobber blijven verschuiven totdat je dobber net met het puntje boven het water uitsteekt. Wanneer de dobber naar de bodem getrokken wordt, dan moet je de dobber omhoog schuiven. Als de dobber plat ligt, dan zit je te diep en moet je de dobber omlaag schuiven.

Dobber uitloden met een sleepje

Met het lood op de lijn

Door gebruik te maken van het lood op de lijn kun je precies je sleepje goed op de bodem krijgen. Omdat je een loodje onderaan je lijn hebt zal deze naar beneden getrokken worden wanneer je aan het peilen bent. Of terwijl als je ingooit dan rust je al op het onderste loodje, dit is alleen het geval als je een zwaar genoeg loodje gebruikt met het penvissen. Wanneer je dobber ondergaat, dan moet je de dobber omhoog schuiven. Als je dobber plat blijft liggen, dan zit je te diep en moet je de dobber omlaag schuiven.

Met een peilloodje

Natuurlijk is het ook mogelijk om je dobber te peilen met een loodje. Dit kan op twee verschillende manieren. Als eerste kun je het peilloodje op je haak zetten en wanneer je klaar bent met peilen je dobber nog 10 tot 15 centimeter omhoog schuiven (hangt af van hoever je loodje van je haak zit). Of je kunt op een creatieve manier het peilloodje boven je onderste loodje monteren. Hierdoor heb je gelijk de juiste hoogte om te vissen. Wanneer je dobber ondergaat, dan moet je de dobber omhoog schuiven. Als je dobber plat blijft liggen, dan zit je te diep en moet je de dobber omlaag schuiven.

dobber uitloden met een peilloodje

Dobber uitloden met slecht weer

Wanneer je gaat vissen met veel wind wil je natuurlijk niet dat je dobber heel de tijd heen en weer gaat. Hierbij zijn twee dingen van belang. Als eerste is het belangrijk dat je de dobber zo min mogelijk uit het water laat steken, hierdoor kan die niet veel wind vangen en zal die minder gaan bewegen. De tweede tip heeft niet met het peilen te maken, maar is wel belangrijk. Zorg er namelijk voor dat je lijn onderwater komt. Dit kun je doen door de molen een slag in te draaien met de top in het water gestoken. Nu zal je lijn onderwater komen en wordt hij niet gevangen door de wind.

Extra tip dobber uitloden:

Peil altijd je dobber uit op een plek waar je niet gaat vissen. Probeer een stuk water te zoeken wat naast je vis plek ligt, maar wel even diep is. Hierdoor zal je de karper niet verjagen tijdens het ingooien en binnenhalen.