Voor het vissen op snoek, is het heel erg effectief om dit te doen met kunstaas. Het voordeel van het vissen met kunstaas, is dat je zelf invloed hebt over hoe je gaat vissen. Er is ontzettend veel mogelijk bij deze manier van vissen. Het is om deze reden ook erg interessant om hier iets over te lezen, omdat je altijd op leuke ideeën komt. Maar waar moet je nou beginnen. In dit artikel neem ik je helemaal mee hoe je kunt snoeken met kunstaas.

Snoeken met kunstaas kun je op verschillende manieren doen. Je kunt zelf inwerpen en binnenhalen, achter een boot vissen of alleen je hengel steeds even omhoog trekken. Je hebt ook veel verschillen in kunstaas, zoals softbaits, hardbaits spinners en nog veel meer.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt snoeken met kunstaas. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat kunstaas is, welke verschillende soorten kunstaas je hebt, hoe je met deze verschillende soorten kunstaas moet vissen, waar je kunstaas kunt gebruiken, wanneer je het beste met kunstaas kunt vissen en welk materiaal je nodig hebt voor kunstaas. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met kunstaas op snoek moet vissen.

Wat is kunstaas

Kunstaas is een vorm van aas, waarbij je een stuk materiaal hebt met daaraan één of meerdere haken. Kunstaas vissen is een vorm van het roofvissen. Het kan bijvoorbeeld iets in de vorm van een visje zijn, maar het zou ook alleen een stukje metaal kunnen zijn. Het belangrijkste bij kunstaas is dat het onderwater opvalt en de aandacht van de snoeken trekt.

Over het algemeen heb je dat je met een stuk kunstaas een beweging onderwater creëert. Hierdoor trek je de aandacht van de snoek, waardoor hij het achterna gaat en pakt. Sommige soorten kunstaas hebben van zichzelf al dat ze bewegen, maar bij sommige moet je zelf die beweging geven.

Om kunstaas nog aantrekkelijker te maken, hebben ze vaak felle kleuren en ook nog eens een geluidje erin zitten. Wanneer dit door het water gaat, hoor je bijvoorbeeld een balletje in het aas zitten en hierdoor wordt de snoek alleen maar meer aangetrokken.

Wat is kunstaas

Welke verschillende soorten kunstaas zijn er

Voor het snoekvissen zijn er ontzettend veel verschillende kunstaassoorten ontwikkelt. Hierdoor is het vaak lastig om het juiste te vinden. Het is namelijk ook nog eens zo dat je niet alle soorten aas op dezelfde manier moet bevissen. De verschillende soorten kunstaas zijn:

  • Pluggen
    • Hardbaits
    • Softbaits
    • Swingbaits
  • Spinners / blinkers
  • Shads
  • Jerkbaits
  • Bucktail
  • Topwater lures
  • Spoonbait

Zoals je ziet zijn er erg veel verschillende soorten kunstaas. Elke soort kunstaas is weer geschikt voor andere omstandigheden en heeft ook een ander effect onderwater. Hierdoor is het vaak belangrijk om verschillende soorten bij je te hebben. Mocht je merken dat één soort kunstaas niet echt wilt werken, dan kun je ervoor kiezen om te wisselen en een ander soort kunstaas te proberen. Hieronder neem ik je meer mee in waarvoor je de verschillende kunstaassoorten nodig hebt en hoe je ermee vist.

Lees hier meer over hoe je snoek kunt vangen.

Welke verschillende soorten kunstaas zijn er

Welke kleur kunstaas is het beste

Helaas is hier niet één antwoord op te geven. Dit heeft er namelijk mee te maken dat het per dag kan verschillen. De ene dag willen de snoeken een opvallend en vel stukje kunstaas pakken, terwijl ze de andere dag juist weer een iets natuurlijker stuk kunstaas willen pakken.

Vaak merk je dat op weinig bevist water de fellere kunstaas stukken erg goed werken. Hier zijn de snoeken nog niet zo bekend met de vissers en daardoor pakken ze aas sneller. Andersom is het zo dat op een drukker bevist water de felle soorten juist bekender zijn. Hier is een soort angst voor opgebouwd en daardoor kiezen ze ervoor om dit niet meer te pakken. Hier kun je vaak beter gebruik maken van een natuurlijker visje.

Wat geeft de lip van een plug aan

Sommige kunstaas soorten hebben een plastic lip en sommige hebben helemaal geen lip. Dit zie je vooral bij de pluggen en de jerkbaits. Deze lip is er natuurlijk niet voor niks en heeft een betekenis. De lip zorgt ervoor dat het stuk kunstaas dieper of minder diep gaat. Als je inwerpt zal je zien dat je kunstaas gaat drijven, maar wanneer je begint met indraaien gaat het kunstaas dieper. Wanneer je kunstaas een lange lip heeft, dan gaat hij diep het water in. Kunstaas zonder lip blijft op het oppervlak zitten en zal daardoor niet onderwater gaan.

Nu je weet wat de lip doet, is het belangrijk dat je wel kijkt naar hoe diep je water is. Wanneer je met een lange lip gaat vissen, terwijl het water niet diep is, dan heb je het probleem dat het kunstaas over de bodem gaat. Mocht de bodem in dat geval ook nog eens vies zijn, dan blijf je misschien achter een tak hangen of neem je allemaal blad mee. Dit zorgt ervoor dat je visje niet aantrekkelijk is. In dit geval kun je beter gebruik maken van een vis met een kleinere lip.

Wat geeft de lip van een plug aan

Hoe vis je met pluggen

Een van de bekendere kunstaassoorten zijn de pluggen. Het mooie van pluggen is dat het aas is, waarbij ze proberen echt een vis na te doen. Als klein kind vond ik het altijd geweldig al die pluggen in de viswinkel en ze zagen er soms zo realistisch uit.

Met een plug is het belangrijk dat je goed kunt werpen. Een plug vis je namelijk door in te werpen en daarna weer binnen te halen. Dit moet je steeds herhalen. Om het soms even iets aantrekkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om af en toe ervoor te kiezen om even iets sneller of minder snel binnen te draaien. Ook werkt het om soms een tikje aan je hengel te geven, terwijl je aan het indraaien bent. Hiermee lijkt het visje voor de snoek gewond en daardoor is het aantrekkelijker om deze te pakken.

Mocht je bijvoorbeeld de snoek al zien liggen, dan kun je er zelfs voor kiezen om alleen je hengel te bewegen. Stel dat de snoek dicht bij de kant ligt, dan hoef je niet de hele tijd in te werpen. Hiermee sleep je zelf de hengel door het water.

Het voordeel van een plug is dat hij vaak uit meerdere delen bestaat, of bij de softbaits een bewegende staart heeft. Buiten dat je zelf soms een tikje kan geven, beweegt de vis uit zichzelf al mooi door het water. Hij zal niet rechtdoor zwemmen maar bijvoorbeeld heen en weer of draaiend.

Hoe snel je moet binnenhalen is over het algemeen niet te snel. Echter is het wel zo dat je met je snelheid een ander effect in het water kunt geven. Als jij heel hard binnenhaalt, dan maakt hij opeens een beweging in het water. Wanneer je heel even wacht en daarna weer hard binnenhaalt, zal je zien dat hij van links naar rechts tikt. Mocht je dit met een geleidelijke en minder snelle snelheid doen, dan zal je zien dat hij dit geleidelijk doet.

Hoe vis je met pluggen

Wat is de beste lengte voor je kunstaas plug

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat de juiste lengte is voor het snoekvissen. Een snoek kan 50 centimeter zijn, maar kan ook makkelijk over de meter gaan. Het is belangrijk om van tevoren een beetje een idee te hebben van hoe groot de snoeken zijn. Hier kun je namelijk je aas op aanpassen.

Over het algemeen is een plug tussen de 10 centimeter tot 20 centimeter perfect voor het snoeken. Ik zou voor de kleinere snoeken kiezen voor een kleinere plug en voor de grotere een grotere plug. Mocht je nog niet weten wat je kunt verwachten op het water, kies er dan voor om niet te groot te gaan. Hiermee kun je prima de kleine snoeken vangen en de grotere snoeken zijn ook niet vies van een klein visje.

Op welke manieren kun je met shads vissen

Een shad is een zacht rubberen visje, waarbij geen werpgewicht zit. Hierdoor is het belangrijk dat je eerst nog een koploodje erbij doet, waaraan je ook de haak maakt. Dit heeft als voordeel dat je ermee kunt werpen, maar ook dat het visje naar de bodem zinkt.

Wanneer je met een shad gaat vissen, is het belangrijk om te weten hoe een shad precies werkt. Een shad heeft een rubberen staart, die vaak erg flexibel is. Dit gaat erg bewegen, wanneer de vis veel bewegingen maakt. Een shad kun je het beste gebruiken door sprongetjes in het water te maken. Dit krijg je voor elkaar door steeds te wachten tot het aas op de bodem ligt. Hierna haal je het weer een klein beetje binnen, waardoor hij als het ware van de bodem springt. Hierdoor krijg je een hoppend kunstaas in het water.

Wanneer je ingeworpen hebt, moet je wachten tot het kunstaas de bodem heeft aangeraakt. Vervolgens kun je een paar kleine tikjes geven en het aas een klein beetje binnen draaien. Hierna wacht je weer tot het aas de bodem raakt. Vanaf nu kun je dit herhalen en zo zorg je ervoor dat je de snoek erg aantrekt.

Deze vistechniek werkt het beste op een wat schonere bodem, omdat je hier veel in contact bent met de bodem. Hiermee heb je het probleem dat je anders vast kunt zitten of dat je van alles mee naar boven neemt.

Op welke manieren kun je met shads vissen

Hoe vang je snoeken met jerkbaits

Jerkbaits zijn een hele andere manier van vissen, dan het normale kunstaas. Het moeilijke van jerkbaits is dat ze van zichzelf helemaal geen bewegingen maken. Een jerkbait is namelijk een recht visje die geen beweegbare delen heeft. Het is daarom erg belangrijk dat je al een beetje kunt vissen en dat je goed bent in het binnenhalen.

Bij deze vistechniek kun je de bewegingen aan het visje geven, door zelf tikjes aan de hengel te geven. Hierdoor gaat hij anders door het water zwemmen. Stel dat je alleen binnen draait, dan zwemt het visje alleen rechtdoor. Hierdoor zal het geen aantrekkingskracht tot de snoek hebben. Door zelf dus iets sneller en dan weer slomer binnen te draaien en tikjes te geven, gaat het visje alle kanten op in het water.

Om goed met een jerkbait te kunnen vissen, is het wel belangrijk dat je gebruik maakt van een korte hengel. Met een korte hengel kun je beter de bewegingen aan het kunstaas geven, waardoor hij op een bepaalde manier gaat bewegen.

Hoe vang je snoeken met jerkbaits

Wat is het trollen met kunstaas op snoek

Mocht je het irritant vinden om de hele tijd opnieuw in te werpen, dan kun je ervoor kiezen om te gaan trollen op snoek. Het leuke van het trollen is, dat je eigenlijk zelf minder hoeft te doen. Bij het trollen vis je je kunstaas achter een boot aan, waarmee je dan gaat varen. Natuurlijk zorgt het varen er al voor dat je aas gaat bewegen en om het net even iets aantrekkelijker te maken, hoef je alleen maar een paar tikjes te geven.

Het trollen is ideaal wanneer je een boot hebt en wanneer je ook een groot water hebt. Zo kun je in een snelle tijd een groot stuk water bevissen. Belangrijk bij het trollen is echter wel dat je niet met volle snelheid door het water vaart. Probeer heel rustig te varen, zodat de snoek ook de kans krijgt om het aas te pakken.

Wanneer je gaat trollen op snoek raad ik het wel aan om een wat bewegelijker stukje kunstaas te gebruiken. Dit maakt het gewoon makkelijker om de snoek aan te trekken, zonder dat je er zelf veel moeite voor moet doen. Vermijd daarom het gebruik van jerkbaits bij het trollen.

Op welke wateren kun je kunstaas gebruiken

Mocht je op snoek willen vissen met kunstaas, dan is het belangrijk dat je weet naar wat voor water je moet kijken. Buiten dat je kiest voor een water waar veel snoek zit, is het ook belangrijk dat je goed de ruimte hebt. Vooral voor de beginners is het nodig om veel ruimte te hebben, zodat je beter en makkelijker kunt werpen.

Met het actief vissen, moet je vaak inwerpen. Wanneer dit een smalle plek is, dan is het vaak lastig om de juiste beweging te maken. Hierdoor wordt het niet makkelijk om ver te kunnen werpen, of kom je per ongelijk ergens te gaan en heb je de kans dat je materiaal stuk gaat.

Een goed water om op te vissen is bijvoorbeeld op een kanaal. Dit is vaak ideaal om te bevissen, omdat je veel water hebt en daardoor goed een paar keer kunt inwerpen en daarna weer verder trekken. Als je op zo’n groot water opzoek bent naar snoek, raad ik het aan om bij obstakels te vissen. Het voordeel van obstakels is dat de snoeken daar vaak achter zitten. Dit heeft ermee te maken dat ze beschut moeten zitten, om vervolgens hun prooi te kunnen verrassen. Kies bijvoorbeeld om bij waterplanten of steigers te vissen.

Een ander goed water voor snoek is in een woonwijk. Het voordeel van een woonwijk, is dat je er ontzettend veel goede spots hebt. Een woonwijk zit altijd helemaal vol met obstakels en daardoor weet je goed waar je moet vissen. Verkijk je ook niet op de wateren in een woonwijk, want daar kunnen makkelijk meter snoeken in zitten.

Tot slot kun je ook eventueel in een polder of op een plas vissen. Wees je ervan bewust dat je van tevoren onderzoek moet doen of er op dat water snoek zit en of de plekken met obstakels aanwezig zijn.

Hoe diep moet je met kunstaas vissen

Hoe diep je met kunstaas moet vissen, hangt af van waar de snoeken op dat moment zitten. Over het algemeen is het zo dat ze in de koudere maanden vooral richting de bodem trekken. Hierdoor zitten ze in de herfst en de winter vooral op de diepere stukken.

Daarentegen is het zo dat ze juist met het warmere weer meer op het oppervlak zitten. Dit heeft ermee te maken dat in de zomer de temperaturen daar beter zijn en omdat daar veel zuurstof te vinden is. Ook heeft het ermee te maken dat de prooivissen ook in de zomer meer richting het oppervlak trekken.

Je kunt je kunstaas hier natuurlijk op aanpassen door een langere lip te hebben, of juist helemaal geen lip. Ik raad het aan om in de winter te kiezen voor bijvoorbeeld kunstaas met een lange lip. Deze duiken diep in het water en daardoor vis je precies op de plekken waar de snoeken zitten. Mocht je met shads willen vissen, dan is het ook ideaal om dat in deze periode te doen. Shads zakken namelijk ook helemaal tot de bodem en dat is precies waar je wilt vissen.

In de zomer zou ik er dus voor kiezen om met kunstaas te vissen zonder lip, of een kleine lip. Ook spinners werken in de zomer erg goed, want veel spinners blijven vooral op het oppervlak.

Wanneer kun je het beste met kunstaas vissen

Nu je weet hoe kunstaas precies werkt, is het nog belangrijk om te weten wanneer je kunstaas kunt gebruiken. Mocht je willen snoeken met kunstaas, dan is het handig om te vissen wanneer de snoek het actiefst is. De snoek is over het algemeen het actiefst in de koudere maanden. Dit heeft ermee te maken dat je in deze periode vaak de prooivissen minder makkelijk te pakken zijn. Hierdoor werkt het alleen maar beter om met kunstaas te vissen, omdat een snoek natuurlijk wel moet eten. Een snoek zal hierdoor sneller een stuk aas pakken.

Met dit in je achterhoofd, begint het snoekseizoen in de herfst. In de herfst begint het steeds iets kouder te worden. Vooral op de slechtere dagen merk je dat het makkelijk is om een snoek te vangen. Ook tijdens de winter kun je perfect op snoek vissen. In de winter maakt het niet uit of je nou de iets betere dagen kiest, of juist de hele koude dagen. Tijdens de winter kun je over het algemeen erg goed vangen.

Wat voor materiaal heb je nodig voor kunstaas

Natuurlijk is het overige materiaal ook belangrijk, wanneer je met kunstaas wilt vissen. Bijvoorbeeld de hengel die je kiest is erg belangrijk. Veel mensen denken dat je een lange hengel nodig hebt, zodat je ver kunt werpen. Echter is dit juist niet handig. Het liefste wil je gebruik maken van een korte hengel, omdat deze als voordeel heeft dat je makkelijk kunt werpen. Daarnaast kun je ook goed een eigen effect aan je kunstaas geven. Kies daarom voor een hengel van 1.80 meter tot 2.10 meter. Daarnaast is het ook belangrijk dat het een stug hengeltje is.

Om een effect mee te kunnen geven aan je kunstaas, is het daarnaast ook belangrijk dat je gebruik maakt van een gevlochten lijn. Een gevlochten lijn heeft als voordeel dat er geen rek in zit. Hierdoor kun je tijdens het vissen perfect een beweging geven aan het visje. Mocht je dit met een nylon lijn doen, dan heb je dat je lijn eerst gaat uitrekken en daardoor dat je kunstaasje maar een klein tikje geeft.

Tot slot is het belangrijk dat je aan je hoofdlijn een stalen onderlijntje knoopt. Mocht je ervoor kiezen om niet een stalen onderlijntje aan de onderkant te doen, dan heeft dit als nadeel dat de snoek je hoofdlijn kan doorbijten. Een snoek heeft namelijk scherpe tanden en een gevlochten lijn bijt hij zo door.

Wat voor materiaal heb je nodig voor kunstaas

Kun je beter een molen of een reel gebruiken bij kunstaas

Je hebt bij het gebruik van kunstaas de keuze tussen een molen of een reel. Veel mensen geven de voorkeur aan een reel, omdat je hier makkelijker en sneller mee kunt werpen. Zelf raad ik het ook aan om een reeltje te gebruiken, wanneer je gaat snoeken met kunstaas. Dit heeft namelijk als voordeel dat je veel sneller steeds kunt inwerpen. Kies als reel een klein reeltje, bijvoorbeeld een maatje 200. Deze is ideaal voor het snoeken en je kunt hier steeds snel mee werpen.

Echter is het zo dat een reel ook een groot nadeel heeft, je kunt er niet alles mee wegwerpen. Een reel vereist een minimaal werpgewicht, om goed te kunnen werpen. Hierdoor kun je niet met al het kunstaas met een reel vissen. Een reel heeft minimaal een werpgewicht van 30 gram nodig.

Mocht je voorkeur meer bij een molen liggen, dan raad ik het aan om gebruik te maken van een kleine spinmolen. Ook hierbij moet je niet te groot gaan, want dit maakt het alleen maar zwaarder om de hengel de hele dag in je hand te houden. Persoonlijk raad ik het aan om gebruik te maken van een 1000 tot 2000 serie molen. Dit is een mooi formaat om mee te vissen.

Kun je beter een molen of een reel gebruiken bij kunstaas

Hoe kun je werpen met kunstaas

Tot slot is het natuurlijk nog belangrijk om te weten hoe je precies moet werpen. Wanneer je met een molen gaat werpen is het eigenlijk vrij eenvoudig. Het is alleen even de noodzaak om na te gaan hoe je kunt werpen. Je kunt namelijk op verschillende manieren werpen.

  • Onderhands (voor dichtbij)
  • Bovenhands (voor verdere afstanden)
  • Zijwaarts (mocht je iets boven je hebben, waardoor je niet bovenhands kunt werpen)

Zelf raad ik het aan om al deze technieken te oefenen, omdat je bij het kunstaas vissen met veel verschillende situaties te maken krijgt. Mocht je alleen bovenhands kunnen werpen, dan heb je als nadeel dat je niet goed onder bruggen en bij bomen kunt werpen.

Het werpen van je kunstaas met een molen gaat als volgt:

  • Haak de lijn achter je vinger en houd die vinger tegen het pootje van je molen.
  • Klik vervolgens de beugel van de molen open.
  • Maak de beweging die je moet maken (naar achter, boven of opzij)
  • Geef een harde slinger naar voren toe.
  • Laat de draad met je vinger los, op het moment dat je helemaal bent uitgestrekt.
  • Wijs je worp nog na, totdat je aas het water heeft aangeraakt.
  • Klik vervolgens de beugel weer dicht.

Hoe werp je met een reel

Het werpen met een reel gaat op een net andere manier. Bij het werpen met een reel is het belangrijk dat je wat preciezer te werk gaat, want anders raakt je reel in de knoop. Het werpen met een reel gaat als volgt:

  • Klik met je duim het knopje in en houd gelijk je duim op de lijn, zodat deze niet kan gaan weglopen.
  • Maak de beweging die je moet maken (naar achter, boven of opzij)
  • Geef een harde slinger naar voren toe.
  • Doe je duim omhoog, op het moment dat je helemaal naar voren wijst.
  • Op het moment dat het kunstaas het water raakt, gelijk je duim op de reel doen.
  • Tot slot moet je de reel een klein stukje binnen draaien, totdat het klikje er weer op gaat.

De laatste twee stappen zijn erg belangrijk. Mocht je dit niet doen, dan gaat je reel in de knoop, omdat hij lijn blijft geven terwijl je kunstaas niet verder gaat.

Hoe werp je met een reel