Vissen met aardappel op karper was vroeger heel populair, maar is vandaag de dag bijna helemaal verdwenen. Dat het verdwenen is betekent niet dat het niet meer mogelijk is om met aardappels te vissen op karper, het is misschien wel effectiever dan jouw aas. Maar hoe kun je dan precies vissen met een aardappel op karper.

Vissen met een aardappel op karper is super effectief, omdat het op de meeste wateren nu dressuur doorbrekend werkt. Er wordt niet meer veel met aardappels gevist, maar de karper vindt het alsnog een goed stuk aas. Je moet de aardappels eerst koken en bij het koken kun je er smaak aan toevoegen zoals suiker. Voor het vissen met een aardappel kun je gaan penvissen en statisch vissen. Je kunt de aardappel op een hair of op de haak zetten.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je met aardappels kunt vissen op karper. Verder in het artikel ga ik dieper in op hoe je kunt vissen met aardappels op karper. Ik ga het hebben over waarom de aardappel zo goed is, hoe je ze gebruikt en hoe je ermee kunt voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet vissen met aardappels op karper.

Waarom is vissen met een aardappel op karper zo goed

Vroeger werd er veel met aardappels op karper gevist, omdat het makkelijk te gebruiken was. Ook was ander aas in de winkel kopen nog niet populair. Uiteindelijk is bij de meeste vissers de aardappel verdwenen, maar de karper blijft er nog steeds dol op. Je kunt aan een aardappel zelf smaken toevoegen, waardoor je hem zelf heel goed kunt maken om te gebruiken tijdens het karpervissen. Daarnaast wordt er nu veel met bolies gevist, waardoor het moeilijker is om een karper te vangen met boilies. Een aardappel kan op die manier dressuur doorbrekend werken, omdat je dan een van de enige bent die op dat water met een aardappel vist. Als laatste is het ideaal aas om te gebruiken tijdens het voorvoeren. Vaak eet je zelf aardappels en kun je eventuele restanten gebruiken om mee voor te voeren. Hierdoor heb je een goedkoop product en voorkom je voedselverspilling.

Waarom is vissen met een aardappel op karper zo goed

Met welke aardappels kun je vissen op karper

Als we kijken naar welke aardappels werken op de karper, dan hebben we verschillende soorten. Als eerste werken gewone aardappels heel goed tijdens het vissen op karper. Belangrijk is dat je deze aardappels kookt voordat je ze gaat gebruiken. De tweede optie tijdens het vissen op karper is een gekookt krieltje. Het voordeel van krieltjes is dat ze al op een mooi formaat zijn om mee te vissen.

Karper aardappelmeel

Wanneer we kijken naar boilies dan zien we dat een populair ingrediënt aardappelmeel is. Aardappelmeel is meel wat bestaat uit zetmeel en veel koolhydraten bevat. Het maken van boilies wordt vaak gedaan doormiddel van een deel aardappelmeel. Deze zorgt er namelijk voor dat de boilies sterk worden en alles goed bij elkaar blijft. Wanneer je er teveel van gebruikt, dan zal je zien dat de geurstoffen niet meer uit de bol kunnen. Hierdoor krijg je dat het een geurloze bol onderwater wordt en het minder effect heeft op de karper.

Waarom is de aardappel verdwenen bij de vissers

Eigenlijk sinds de komst van de boilies zijn de aardappelen niet meer in gebruik. Boilies zijn vaak zo gemaakt dat ze alles in een keer hebben, zodat de karper goed aangetrokken wordt. Boilies hebben de juiste geur, kleur voedingswaarde en ze zijn perfect om op de hair te zetten. Het nadeel van boilies is dat ze veel gebruikt worden, waardoor de karper angstig kan zijn op jouw type water. Hiervoor is het gebruik van aardappels ideaal en daarom raad ik het aan om ook eens met aardappels te vissen.

Waarom is de aardappel verdwenen bij de vissers

Welke vistechniek voor het vissen met aardappel op karper

Het vissen met aardappels kan gedaan worden met twee vistechnieken. Aardappels zinken naar de bodem en daarom kun je alleen met dat soort technieken vissen. Wanneer je een lange tijd gaat vissen, is het zeker aan te raden om eens statisch met aardappels te vissen. Neem gewoon een paar gekookte aardappels mee, maar kook ze niet te lang. Wanneer je ze heel zacht kookt zal je merken dat ze onderwater oplossen.

Daarnaast is het ook goed om te penvissen met een aardappel. Met het penvissen vis je mooi op de bodem en wanneer je gaat voorvoeren met bijvoorbeeld partikels, dan valt een grote gele aardappel goed op onderwater. Probeer kleine voerplekjes te maken en vis deze een voor een af met een kleine aardappel.

Welke vistechniek voor het vissen met aardappel op karper

Waar kun je met aardappel vissen op karper

De aardappel kun je eigenlijk op elk type water gebruiken. Doordat een aardappel zelf helemaal te maken is naar voorkeur, kun je hem op verschillende plekken gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld op groot water vist zoals een meer of kanaal, dan kun je prima met wat grotere stukken aardappel vissen. Vooral vanwege eventuele hengeldruk en dressuur is het aan te raden om anders te vissen dan de andere vissers. Op het moment dat je op kleinere slootjes in een woonwijk gaat vissen of dat je in een polderslootje vist, dan werkt het ook om met kleinere stukjes aardappel te vissen. Belangrijk is dat je een goed stuk water hebt waar de karper op je voerplek zit.

Wanneer met aardappels vissen op karper

Een aardappel is erg voedzaam voor de karper en het is daarom aan te raden om aardappels vooral te gebruiken wanneer de karper actief is. In de winter is de karper niet actief en eet hij niet veel, daarom is het aan te raden om te vissen met aardappel wanneer het water warmer is. In de zomer en vooral na de zomer is de karper druk bezig met eten. Doordat de winter eraan komt moet de karper zijn voedselreserves aanvullen en dit kan hij prima doen met aardappels. Probeer daarom vooral de eerste keren de aardappels te gebruiken in de zomer en na zomer.

Hoe kun je een aardappel bereiden

Het is belangrijk dat je voor het vissen je aardappels hebt gekookt. Het koken zorgt ervoor dat ze beter als haakaas gebruikt kunnen worden, je er extra smaakjes aan kunt toevoegen en dat de karper er meer aan heeft. Het koken van de aardappels is erg simpel. Voor het voorvoeren kun je ze eigenlijk hetzelfde koken als je normaal aardappels kookt. Kook de aardappels 20 minuten met genoeg water. Voeg er eventueel wat suiker aan toe, zodat het een geur en smaakje krijgt.

Aardappels als haakaas koken

Wanneer je de aardappels wilt koken om te gebruiken als haakaas, dan kun je het beste kiezen om ze niet te lang te koken. Wanneer je ze te lang kookt, dan worden ze te slap om nog op een haak of hair te gebruiken en vallen ze onderwater uit elkaar. Kook als eerste je water en voeg er eventueel wat extra’s aan toe. Je kunt er bijvoorbeeld vanille -, basterd – of witte suiker aan toevoegen. Ook honing werkt goed er doorheen. Zorg ervoor dat het goed door het water heen gaat en zet daarna het vuur uit. Hierna hoef je alleen maar de aardappels een halve minuut tot 1 minuut in het water te laten. Daarna zijn ze gekookt, maar niet te zacht om te gebruiken. Giet de aardappels nog af en laat ze even afkoelen.

Aardappels als haakaas koken

Kun je aardappels bewaren na het bereiden

Wanneer je veel aardappels in een keer kookt, wil je ze niet allemaal in een keer gebruiken. Nu is dan de vraag wat je met de overgebleven aardappels moet doen. Als eerste kun je ervoor kiezen om ze te gebruiken tijdens het voorvoeren, maar het kan zijn dat je alsnog overhoudt. Om de aardappels in te vriezen is niet het beste idee, omdat ze dan weer hard worden. Een betere oplossing is om de aardappels in de koelkast te bewaren. Het is wel zo dat de aardappels niet oneindig te bewaren zijn. Ik zou de aardappels maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast, omdat de kwaliteit van de aardappel anders achteruit gaat. Ook zou ik ervoor kiezen om altijd met ‘verse’ aardappels aan de haak te vissen. De overgebleven aardappels zou ik eerder gebruiken om mee voor te voeren.

Hoe zet je een aardappel op de haak

Een gekookte aardappel kan je op de haak gebruiken, maar je kunt hem ook op een hair zetten. Het is niet perse dat een aardappel sterker op een hair zit, want wanneer je hem verkeerd op een hair zet breekt die alsnog. Een aardappel op de haak zetten kun je eigenlijk het beste doen op het moment dat je nog een stukje schil aan de aardappel hebt zitten. Een stukje schil zorgt namelijk voor een beetje houvast. Je kunt een aardappel op de haak zetten, net zoals je een stuk brood op de haak zet. Gebruik een wat grotere haak en haal die helemaal door de aardappel heen. Draai hem aan de andere kant om en prik hem nogmaals door de aardappel. Zorg ervoor dat de schil aan de onderkant zit, zodat de haak er goed in kan prikken. Om ervoor te zorgen dat de haak beter grip houdt, kun je ervoor kiezen om een grassprietje tussen de haak en de aardappel te doen. Hierdoor schuurt de haak niet over de aardappel.

Aardappel op de hair zetten

Het is aan te raden om niet de draad door het gat van de aardappel te doen, maar de draad met daar omheen een buisje door de aardappel te doen. Het buisje zorgt er namelijk voor dat de draad niet in de aardappel gaat snijden. Maak een simpel gat met een boilienaald, maar zorg ervoor dat die wat groter wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een paar keer door het gat te gaan. Stop hierna een stukje siliconen tube of een hard stukje plastic door het gat van de aardappel. Hierna kun je de hair door het buisje halen en als laatste moet je een grote stopper gebruiken die ervoor zorgt dat de aardappel niet los gaat.

Aardappel op de hair zetten

Voorvoeren met aardappels

Als laatste kun je ook nog prima voorvoeren met aardappels. Het voordeel van het voeren met aardappels is dat het simpel, goedkoop en effectief is. Je kunt, zoals ik eerder al vertelde, de aardappels tijdens het koken op smaak brengen. Hierna kun je ervoor kiezen om kleine stukken aardappels te gaan voeren of je kunt zelf aardappel balletjes maken. Wanneer je de aardappels helemaal stuk prakt, dan kun je er zelf mooie balletjes van maken en deze voeren. Voer niet te veel aardappel, want het is een aardige voedingsbom voor de karper en uiteindelijk wil je dat de karper in je haakaas bijt en niet je lokvoer.