Het vissen met wormen op karper is een goede manier om een karper te vangen. Het is vaak nog effectiever dan het vissen met duur aas en het is ook een bekend aasje voor de karper. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je moet vissen met wormen en dan gaat het je zeker meer karpers opleveren.

Het vissen met wormen is een hele effectieve manier, omdat de karper bekend is met het stukje aas. Wormen komen vrij uit de bodem wanneer de karper aan het zoeken is over de bodem. Ook hebben wormen een sterke geur wat de karper aantrekt en de karper herkent de worm door de beweging die hij maakt. Je kunt wormen makkelijk op je haak of hair bevestigen.

Als je meer karpers wilt vangen met wormen, dan is het zeker een goed idee om dit artikel te lezen. In dit artikel leg ik je precies uit waarom karpers dol zijn op wormen, hoe je wormen het beste kunt gebruiken en wanneer je het beste wormen kunt gebruiken.

Waarom met wormen op karper

Een karper vangen met wormen is effectief, omdat voor de karper is de worm bekend voedsel. Tijdens het zoeken woelen zij de bodem los en komen er wormen vrij. Ook worden polders en sloten vaak gebaggerd door de gemeente of de boer en hierbij komen ook allemaal wormen vrij. Ten derde zitten er in wormen veel voedingsstoffen waar de karper dol op is. Deze voedingsstoffen kan de karper goed gebruiken om energie van te krijgen, die vooral gebruikt wordt in de warmere maanden of tijdens de paai. Wormen hebben van zichzelf al een sterke geur en dit trekt de karper aan. Hierdoor kun je heel natuurlijk vissen en hoef je zelf geen geurtjes toe te voegen. Tot slot kun je wormen ook gebruiken om mee voor te voeren. De karper wordt dan aangetrokken door de hierboven genoemde eigenschappen en het bewegen van de worm. Het bewegen van de worm trekt de interesse van de karper.

Welke vistechnieken voor vissen met wormen

Voor het vissen met wormen zijn verschillende technieken mogelijk. De bekendste manier is het vissen met de dobber. Lees hier meer over het vissen met de dobber op karper. Daarnaast is het ook mogelijk om met een vastlood systeem met wormen te vissen. Je kunt hierbij gebruik maken van een combinatie van een of meerdere wormen met een pop up of een boilie. Als laatste is het zelfs mogelijk om drijvend te vissen op karper met een worm. Wanneer je ziet dat de karpers op het oppervlak zitten, dan kun je doormiddel van een injectienaald lucht in de karper blazen. Pak een injectienaald en vul deze met lucht. Hierna prik je in de worm en duw je de lucht eruit. Vanaf nu blijft de worm drijven en kun je drijvend een karper vangen met een worm. Lees hier meer over het drijvend vissen op karper.

Wanneer met wormen op karper

Vroeger mocht je niet met wormen vissen in de gesloten tijd, omdat je met wormen ook baarzen kunt vangen. Sinds 2013 is deze regel opgeheven en mag je het hele jaar door met wormen vissen. Maar is het wel het hele jaar effectief? Het meest ideale moment om met wormen op karper te vissen is tijdens de het vroege voorjaar. Tijdens het vroege voorjaar warmt het water op en wilt de karper beginnen met paaien. Op dit moment heeft de karper veel energie nodig, maar heeft hij het nog niet. Daarnaast staat in deze periode de stofwisseling nog op een laag pitje. Hij gaat opzoek naar voedsel, maar het water is nog niet voedselrijk met natuurlijkvoedsel. Als je op dat moment gebruik maakt van een worm dan vang je gegarandeerd. Doordat boilies teveel voedingsstoffen bevatten voor deze periode. Is het beter om nu met wormen te vissen dan met boilies.

Waar vissen met wormen op karper

Het vissen met wormen op karper kan eigenlijk overal. De polder is ideaal, maar op een groot meer is het ook te doen. Als we kijken naar hoe het water eruit moet zien is het vooral belangrijk dat de bodem voedselrijk is. Zo kun je als eerste denken aan sloten en polders. Hier zitten ontzettend veel beestjes in de bodem, maar in een diep meer wil de karper de worm ook pakken. Het allerbelangrijkste is vooral dat de worm op zichzelf een goed aasje is en dat deze op de juiste manier gepresenteerd wordt tijdens het vissen. Om karper te vangen moet je er natuurlijk wel van overtuigd zijn dat er in het water karper zit. Lees hier meer over waar vissen op karper.

Voorvoeren met wormen

Het voorvoeren met wormen werkt op een net iets andere manier dan met bijvoorbeeld partikels. Een worm is een levend beestje die je graag op een goede plek wilt hebben. Als je een handje wormen in het water gooit, dan zakken deze rustig naar beneden en gaan ze allemaal uit elkaar. Dit willen we niet, want we willen dat de wormen op dezelfde plek op de bodem belanden. Daarom kun je het beste alle wormen in een balletje met aarde stoppen. Dit balletje kun je makkelijk werpen en alles blijft mooi bij elkaar. Wanneer je het balletje in het water gooit, dan zakt deze snel naar de bodem en op de bodem lost de aarde op. Hierna komen alle wormen vrij en dan ben je er zeker van dat ze op dezelfde plek in het water zijn gekomen. Het is af te raden om er meelballetjes of andere voedzame balletjes van te maken, omdat deze teveel voedingsstoffen bevatten. Dit zal uiteindelijk alleen maar meer witvis aanspreken.

voorvoeren met wormen

Wormen kopen of zelf zoeken

Om met wormen op karper te vissen kun je de wormen zelf zoeken, maar je kunt ze ook in de viswinkel kopen. Als je de wormen in de viswinkel koopt, dan krijg je er een bakje bij met gaatjes en hierin kunnen de wormen langere tijd bewaard worden. In de winkel zullen ze je nog wel meer instructies geven.

Het is ook mogelijk om de wormen zelf te gaan zoeken in de tuin of buitenshuis. Belangrijk is wel dat je kijkt naar de regels online van de gemeente of je zomaar ergens mag graven. Wormen houden van een natte grond en daarom vind je wormen veel in kleiachtige bodems. De wormen kun je vinden op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om te gaan graven en steeds in het blok aarde kijken of er wormen in zitten. De andere manier is door de schep in de grond te steken en hierna steeds tegen de steel aan te tikken. Dit zorgt voor trillingen in de grond en hierdoor komen de wormen naar boven. Vogels stampen ook op een stuk grond tijdens het zoeken naar wormen. Deze techniek is hiermee te vergelijken.

Wormen bevestigen aan de haak of hair

Om een karper met te vangen met wormen kun je zowel de wormen op een hair als op een haak gebruiken. Belangrijk bij beide is dat je de worm nog wel in leven wilt houden. Dit zorgt juist voor het extra effect. Wanneer een worm te groot is, dan kun je deze door de helft knippen. Hierna zullen beide stukken nog steeds levend zijn en heb je twee stukken worm om mee te vissen.

Een worm heeft een iets dikker randje. Hier begin ik altijd met de haak doorheen te prikken en daarna rijg ik hem er een beetje overheen. Belangrijk is dat je de haakpunt altijd zichtbaar houdt, want dit zorgt ervoor dat je makkelijker haakt bij het aanslaan.

Om een worm op de hair te prikken moet je in het midden van de worm met de naald in hem prikken. Duw de naald er zo doorheen dat die er aan de andere kant uit komt. Hierna kun je de worm gemakkelijk op je hair schuiven en kun je een stoppertje gebruiken om de worm vast te zetten.

Imitatie wormen

Je kunt tegenwoordig ook imitatie wormen in de viswinkel halen om een karper mee te vangen. Denk hierbij aan rubberen sliertjes die door trillingen bewegingen veroorzaken. Ook kun je deze imitatie wormen in allemaal verschillende kleuren krijgen. Dit maakt de karper net iets nieuwsgieriger en vergroot je kans op vangen. Belangrijk bij het uitkiezen van de juiste wormen, is dat je zelf een goed gevoel erbij hebt. Ik kan niet zeggen dat een bepaalde kleur beter vangt dan een andere kleur, dus je moet het echt even zelf proberen. Doordat een imitatie worm gemaakt is van rubber, kun je deze niet op de haak bevestigen. Hiervoor heb je een hair en boilienaald nodig. Je kunt de naald in het midden van de worm door het rubber prikken en daarna op de haak schuiven. Wanneer je imitatie worm flexibel genoeg is, dan kun je er meerdere tegelijk gebruiken.

vissen met imitatie wormen

Vangkans vergroten

Om je vangkans te vergroten kun je ervoor kiezen om meerdere wormen aan de haak te doen. Dit noemen ze ook wel een trosje wormen. Je kunt dit doen door in plaats van de wormen op de haak te rijgen, ze er alleen maar doorheen te prikken. Zo kun je, afhankelijk van je haak grootte, meerdere wormen eraan doen.

Daarnaast kun je een worm ook prima combineren met ander aas zoals een boordpluim, een boilie, tijgernoot of met mais. Met het penvissen wordt er veel gebruik gemaakt van mais in combinatie met een worm. Dit zorgt ervoor dat je de geur en het bewegelijke hebt van de worm, maar dat je ook gelijk de felle kleur van de mais hebt. Mais zien ze namelijk als een van de eerste dingen. Lees hier meer over het karper vissen met mais.