Als je wilt beginnen met karper vissen is het belangrijk dat je weet wanneer het, goed weer is om te vissen op karper. Karpers eten alleen wanneer de omstandigheden juist zijn. Denk hierbij aan weersomstandigheden, watertemperatuur, luchtdruk en wind. Karpers kun je met bijna alle omstandigheden vangen, maar niet met elke techniek of elk soort aas. Daarom is het belangrijk om je technieken, locaties en aas keuze hierop aan te passen.

Karpers zijn het makkelijkste te vangen wanneer de watertemperatuur rond de 15 graden is en het een neutrale dag is. Dit betekent geen sterke koude wind, een beetje wind op je eigen kant is prima, en het moet niet te heet zijn. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste maanden om op karper te vissen.

In dit artikel ga ik verder in op de vraag wanneer het nou echt goed weer is om karpers te vangen. Daarnaast neem ik jullie mee in de verschillende omstandigheden die er zijn en wat voor invloed het heeft op de karper. Hierna kun je zelf bepalen wanneer je gaat vissen en op wat voor manier je dan gaat vissen.

Waarom hebben omstandigheden invloed op de karper

Omdat de karper een koudbloedige vis is, zorgt dit ervoor dat de karper alleen energie verbruikt als de omstandigheden daarnaar zijn. Dit betekent dat als de karper weinig zuurstof uit het water kan krijgen, het te heet is om te zwemmen of het water te koud is, de karper weinig tot niet eet.

Bij de juiste omstandigheden gaat de karper juist meer eten en hierdoor ook meer energie verbruiken. Doordat er genoeg zuurstof in het water zit kan de karper beter omgaan met de stofwisseling en begint hij te zwemmen en te eten. Dit zorgt ervoor dat je juist veel gaat vangen.

Als je meer wilt lezen over de karper, dan kun je hier klikken voor het artikel over de karper.

karpers liggen passief

Welke omstandigheden hebben invloed op karpers

Zoals je nu weet hebben omstandigheden, zoals het weer, invloed op de karper. Hier kun je bijvoorbeeld je stek keuze op aanpassen, maar je kunt er ook voor kiezen om op dit soort momenten niet te gaan vissen.

Watertemperatuur

De watertemperatuur is denk ik wel de belangrijkste omstandigheid die invloed heeft op de karper. In de winter is de watertemperatuur lager dan in de zomer. Dit zorgt ervoor dat de karpers minder actief zijn in de winter dan in de zomer.

Koude watertemperatuur

We hebben het over een koude watertemperatuur bij temperaturen onder de rond de 8 graden en lager. Een koude watertemperatuur zorgt er namelijk voor dat de karper in een soort winterslaap gaat (qua azen). De karper wordt heel passief en de organen gaan op standje winter. Dit betekent dat de organen uitstaan en hierdoor voedsel minder makkelijk verwerken. Daardoor blijft de karper stilliggen en dat zorgt er weer voor dat de karper minder energie gaat verbranden. Deze energiebesparing is belangrijk voor de karper, omdat hij op dit soort momenten alle energie nodig heeft om de winter door te komen. Natuurlijk moet de karper af en toe wel wat energie reserves bijvullen, maar dat gebeurd in veel kleinere hoeveelheden. Als je meer wilt lezen over het wintervissen op karper, klik dan hier.

koude watertemperatuur

Gemiddelde watertemperaturen

Dit zijn de beste watertemperaturen om te vissen op karper.  We praten hier over temperaturen vanaf 12 graden tot 16 graden, heel soms nog tot 20 graden. Met dit soort temperaturen heeft de karper genoeg energie om te beginnen met azen, maar het is niet te warm om de stofwisseling op gang te houden. Deze omstandigheden vinden vaak plaats vanaf het voorjaar en dit is ook de periode dat de karpers beginnen met de paai. Lees hier meer over de paai. Na de paai van de karper beginnen ze hun verbruikte energie, tijdens de paai, weer bij te vullen door te eten.

Warme watertemperaturen

Bij warme watertemperaturen praten we over temperaturen vanaf 20 graden en doorgaan naar 25 graden. Dit zijn temperaturen waarbij de karper het te warm heeft om energie te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die in de hitte iets moeten doen. Je krijgt het snel heel warm en je ademhaling wordt sneller. Hetzelfde gebeurd ongeveer ook bij de karper. De karper krijgt moeite met de stofwisseling en doordat de stofwisseling moeilijker gaat, gaat ook de verbranding van energiestoffen moeilijker. Hierdoor wordt voedsel ook moeilijker omgezet in afvalstoffen, wat ervoor zorgt dat de afvalstoffen niet uit het lichaam gaan. Hierbij zal je ook zien dat de karpers in de schaduw zitten of dat de karpers in de ochtenden of avonden azen.

Luchtdruk

Luchtdruk wordt verdeeld in twee verschillende categorieën. Je hebt hoge luchtdruk en lage luchtdruk. Hogedruk betekent dat er een warme lucht is en dat zorgt ervoor dat zuurstof moeilijker weg kan. Hierdoor verliest de karper moeilijker zuurstof. Doordat de karper moeilijker zuurstof verliest gaat de stofwisseling weer laag en probeert de karper het energie verbruik te verminderen. Bij een lage luchtdruk is het sprake van regen en wind. Wanneer de wind en de regen op het water komt, zorgt dit ervoor dat er meer zuurstof in het water komt. Hierdoor wordt de karper actiever, omdat er genoeg zuurstof is om de stofwisseling op gang te houden.

Lees hier meer over luchtdruk.

Is een hoge druk of lage druk beter

Een lagedruk is beter voor het vissen op karper, omdat de karpers meer energie verbruiken en hierdoor blijven azen. De lagedruk moet wel beperkt zijn, want als het stormt of keihard regent is het ook niet goed om vis te vangen.

Wind

Wind zorgt ervoor dat er meer zuurstof in het water komt, waardoor de karpers actiever worden. Belangrijk is dat je aan de juiste kant van de wind gaat vissen. De vissen bevinden zich vooral aan de kant waar de wind op staat. Dit is het meest zuurstofrijke gedeelte en alles drijft die kant op. Ook het meeste voedsel voor de karper drijft de kant op waar de wind naartoe gaat. Vaak zitten hier karpers te zoeken naar voedsel. Tot slot heeft de wind ook voordelen op hete dagen. Bij deze dagen zorgt de wind ervoor dat het iets koeler wordt en daardoor gaat de karper wel eten.

wind tijdens het vissen

Regen

De regen heeft ook veel invloed op de karper. Regen kan warm en koud zijn. Op de warmere dagen zorgt koude regen ervoor dat het water afkoelt, waardoor de karper actiever wordt. Ook zorgt regen ervoor dat er veel zuurstof in het water komt en dit zorgt ervoor dat de stofwisseling versneld bij de karper.

Toch is regen niet positief om in te vissen op karper. Buiten dat je nat wordt tijdens de regen, bijten de karpers ook minder tijdens een zware regenbui. Bij een te zware regenbui en een te grote daling van de watertemperatuur blijft de karper passief.

Regen zorgt er dus voor dat de watertemperatuur kan dalen en dat er zuurstof in het water komt. Uiteindelijk vang je de meeste karper wanneer je gaat vissen na een regenbui of tijdens een lichte regenbui.

Regen zorgt voor voedsel

Tot slot is het nog zo dat regen ook voor voedsel zorgt. Wanneer je visplek aan een grasachtige of aardeachtige kant ligt, zorgt regen ervoor dat er meer voedsel in het water komt. Veel insecten en ander levend voedsel stroomt het water in doordat de regen het water in stroomt en beestjes meeneemt. Lees hier waarom karpers graag wormen eten.

regen tijdens vissen

Zon

De zon die warmt het water op. Dit kan positief of negatief zijn. In de koudere maanden zorgt de zon ervoor dat de karpers weer iets actiever beginnen te worden en uiteindelijk richting de paai gaan. Vaak zijn op dit soort momenten de karpers in de ondiepere en kleinere wateren te vinden, omdat hier het water net iets warmer is. Ten tweede kan de zon ervoor zorgen dat de karper juist passief wordt, omdat het te warm wordt door de zon. Op gemiddeld warme dagen met een temperatuur van 15 tot 20 graden en een bewolking is de vangkans groter dan een dag waar de felle zon schijnt met 15 tot 20 graden.

Hoe diep zitten karpers

De omstandigheden hebben ook invloed op de diepte dat de karpers zitten. Wanneer het water zuurstof arm is en er een klein windje staat, dan zorgt dit ervoor dat er meer zuurstof in het water komt op de bovenste laag van het water. Hierdoor zullen de karpers aan het oppervlak van het water zitten. Ook is het voedsel bij wind vaak op het oppervlak te vinden. Lees hier meer over het oppervlakte vissen op karper. Bij normale omstandigheden is de karper juist in de diepere gedeeltes van het water te vinden, omdat hier genoeg zuurstof zit en er veel voedsel op de bodem ligt.

karper op het oppervlak in de schaduw

Weersverandering

Een van de beste momenten om te vissen op karper is wanneer de weeromstandigheden drastisch omslaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de karper van bijvoorbeeld passief naar actief gaat, omdat de temperaturen aangenamer zijn of dat er meer zuurstof in het water komt. Vaak zijn de momenten waarop het van heet weer naar koeler weer gaat, ideaal om te gaan vissen op karper.

Welke maanden zijn het best om op karper te vissen

Met alle gedragingen van de karper bij de verschillende omstandigheden, kun je nu bepalen welke maanden het best zijn om op karper te vissen. De meest ideale omstandigheden vinden plaats vanaf maart of april en gaan uiteindelijk door tot september. In deze maanden hebben karpers momenten dat ze veel en groot voedsel eten en dat ze minder eten, maar over het algemeen zijn dit de beste momenten om te vissen op karper. Lees hier meer over hoe je een karper vangt.

Welk aas gebruiken

Het is belangrijk om je aaskeuze aan te passen op de omstandigheden die plaats vinden. Wanneer de omstandigheden zo zijn dat de karper veel eet, kun je ervoor kiezen om met groter aas te vissen of veel voor te voeren. Op de momenten dat de karper minder actief eet, is het belangrijk om minder te voeren en kleinere aasstukken te gebruiken. Zelf vis ik veel met mais en op de momenten dat de karper minder eet, kies ik ervoor om alleen te vissen met 1 maiskorrel aan de haak. Lees hier meer over het vissen met mais. Daarnaast is het belangrijk om op dit soort momenten met opvallend aas te vissen. Het is namelijk belangrijk dat als ze gaan eten dat ze kiezen voor je haak aas. Je kunt hier bijvoorbeeld gebruik maken van een pop up die ervoor zorgt dat je aas net boven de bodem komt te liggen. Klik hier voor meer informatie over pop ups.

aas keuze met weersomstandigheden