Zoals ik eerder al vertelde aast een karper voornamelijk over de bodem. Daarentegen is het ook mogelijk om een karper op het oppervlak te vangen, dit noemen ze drijvend vissen op karper. Karpers zwemmen vooral met de wat warmere maanden ook wel op het oppervlak. Met de juiste techniek kun je hierdoor snel een karper vangen. Echter kost het wel wat tijd om een karper te vinden en is het belangrijk dat je heel rustig bent.

Drijvend vissen op karper is mogelijk met drijvend aas zoals brood, hondenbrokken en kattenbrokken. Als montage heb je alleen een haak en een drijvende lijn nodig. Ook is het belangrijk dat je niet teveel spullen mee hebt met het vissen, want anders schrikt de vis.

Natuurlijk is dit even kort samengevat hoe je aan de slag kunt gaan om een karper drijvend te vangen. In dit artikel leg ik je de basis en alle overige tips en tricks uit om een karper drijvend te vangen. Ik leg precies uit welke technieken er zijn, welk materiaal en welke montage, welk aas je kunt gebruiken en waar je op moet letten tijdens het drijvend vissen.

Hoezo drijvend vissen op karper

Wanneer een karper op het oppervlak zwemt, is er niks vervelender dan met een dobber op de bodem te vissen en de karpers heen en weer zien zwemmen. Als karpers op het oppervlak zwemmen zullen ze niet je aas van de bodem pakken. Tijdens de zomermaanden is de karper vooral ook actief op het oppervlak. Daarom neem ik met de warmere dagen vaak een extra hengel mee om ervoor te zorgen dat ik ook drijvend kan gaan vissen. Het drijvend vissen op karper is super effectief en levert in de meeste gevallen ook grote karpers op.

Ben je toch meer geïnteresseerd in het vissen met een dobber. Klik dan hier voor het artikel over vissen met de dobber.

Voordelen drijvend vissen op karper

Drijvend vissen op karper is super spannend. Het is voor mij een van de leukere manieren om een karper te vangen. Tijdens het drijvend vissen moet je echt bezig zijn met jagen. Je moet gaan speuren naar de karper en op het moment dat je hem vindt, moet je immens stil zijn om de karper niet te verjagen. Met het kleinste geluidje kun je de karper al verjagen. Een karper kan al wegschrikken door alleen een te harde plons van een aasje, door het rustig zijn zal je ook merken dat je rustiger bent met de andere vistechnieken. Bij het drijvend karper vissen zie je echt de karper je aasje meenemen en soms hapt die ook een paar keer mis. Dat is het meest spannend, omdat je echt hoopt dat die eindelijk je aasje gaat pakken.

Naast dat het vissen in de zomermaanden soms effectiever is om het drijvend te doen, is het ook nog eens heel makkelijk. Je hebt voor het drijvend vissen namelijk niet veel nodig. Je kunt al uit de voeten met een hengel, lijn en haak. Ook het aas wat je gebruikt is zeer makkelijk aan te komen. Je kunt met de standaard supermarkt producten al een karper vangen. Denk hierbij aan brood of brokken van je huisdier.

karper achter broodkost aan

Materialen voor het drijvend vissen op karper

Voor het drijvend vissen op karper moet je erg compact bepakt zijn. Je moet namelijk veel struinen langs het water en vaak verkassen. Dit betekent dat je niet teveel grote spullen bij je moet hebben. Het is belangrijk dat je een goede balans maakt tussen de juiste spullen en niet te veel spullen bij je hebben. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van spullen die je altijd bij je moet hebben en dan kun jij zelf kiezen wat je nog extra meeneemt.

Montage drijvend vissen op karper

Hengel

Laat ik beginnen met de hengel en de montage. Als hengel moet je kiezen voor een lange hengel die flexibel is. Als je kijkt naar een goede lengte kun je vanaf 3 meter zeker beginnen. Kijk goed naar het aantal ogen voor het drijvend vissen. Als je een hengel neemt met te weinig ogen ga je sneller een vis verliezen. Een karper is de sterkste zoetwatervis die er is en daardoor heb je een goede hengel nodig. Op het moment dat je dat aantal ogen niet hebt, zal de hengel niet flexibel genoeg kunnen bewegen en hierdoor ga je het gevecht met de karper verliezen.

Molen

Als molen kun je gaan voor een kleine spinmolen. Als molen kun je kijken naar een modelletje 4000. Zorg ervoor dat je niet een te grote molen hebt, want dat is weer extra gewicht dat je mee moet nemen. Een belangrijke eis voor de molen is dat deze een goed werkende slip heeft. Zoals ik eerder al vertelde is de karper een sterke vis. Met het aanslaan gaat de karper gelijk met je in gevecht en moet je de karper de ruimte kunnen geven om weg te zwemmen. Stel je slip ook goed af om de karper de kans te geven om door je slip heen te zwemmen.

Lijn en haak

Voor de lijn kun je gebruik maken van een 20/100 tot 30/100 lijn. Mijn keuze gaat uit naar rond de 25/100. Zo ben ik minder bang dat mijn montage stuk gaat bij onderbrekingen zoals waterplanten of stijgers. Daarentegen is een 25/100 weer niet al te dik en zal de vis er niet zo snel van schrikken. Het is wel belangrijk dat je lijn blijft drijven wanneer deze in het water ligt. Op deze lijn hoef ik alleen nog maar een haak te bevestigen en het mooie van drijvend vissen is, dat het allemaal niet te klein hoeft. Ik zelf gebruik een haak maatje 2 of 4 hiervoor.

Werpgewicht zwaarder maken voor het drijvend vissen

Om je werpgewicht zwaarder te maken kun je ervoor kiezen om een controller te monteren aan je lijn. Dit is een drijvende dobber die je werpgewicht zwaarder maakt. Belangrijk is dat je wel oppast met inwerpen, omdat je hiermee een grotere plons kan krijgen. Probeer de dobber net voordat hij het water raakt iets af te remmen om de plons te verminderen of werp verder dan je vis plek. Deze dobber is puur voor het werpgewicht en kun je niet gebruiken om de beetregistratie mee te zien.

Extra spullen voor het drijvend vissen

Als extra spullen neem ik standaard een visnet en een onthaakmat mee. Het visnet wat ik meeneem is een klein net. Ik gebruik hier een simpel klap net die een uitschuifbare steel heeft. Dit zorgt ervoor dat ik nog steeds makkelijk kan scheppen, maar niet een te groot net mee moet nemen. De onthaakmat die ik heb voor het drijvend vissen is een klein struinmatje die opvouwbaar is. Voor de rest heb ik een tas op mijn rug met een doek, aas, onthaaktang en extra haakjes. Dit zorgt ervoor dat ik toch nog de nodige spullen bij mij heb als er iets met mijn lijn gebeurd.

onthaak mat voor drijvend karper vissen

Welk aas voor het drijvend vissen

Brood

Het aas wat je gebruikt voor het vissen is aas wat kan drijven en wat minstens zo zwaar is als de haak. Meestal kies ik uit twee verschillende soorten aas. Of ik gebruik een drijvende korst of een hondenbrok/kattenbrok. De drijvende korst bevestig ik gewoon op de haak. Dit doe ik door eerst de haak helemaal door de korst te prikken en daarna te draaien en terug erin te prikken. Dit zorgt ervoor dat je korst met het werpen, en wanneer deze nat is, niet van je haak valt. Een goede tip voor het vissen met de korst. Gebruik hiervoor de achterkant van het brood. Hier zit meer korst op dan de binnenkant van het brood. Ook is het makkelijk om hier een goed stukje van te maken waar je makkelijk door kunt prikken.

broodkorst op de haak doen met elastiek

Honden- en kattenbrokken

Als ik vis met een brok, dan bevestig ik deze met een beugelelastiekje aan de haak. Je doet het elastiekje op de lange steel van de haak. Het grote voordeel van brokken ten opzichte van brood is dat het geen water vogels aantrekt. Daarnaast hebben brokken een sterkere geur dan een stuk brood. Dit trekt de karper in sommige gevallen net iets meer aan en kan het verschil maken in het aantal vissen dat je vangt. Als laatste is een brok iets massiever dan een stuk brood. Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Een brok kun je hierdoor verder werpen en wordt minder zacht wanneer het in het water ligt. Het grote nadeel is dat het voor een grotere plons zorgt tijdens het inwerpen en dit kan de karper afschrikken.

Aan de slag met het drijvend vissen

Zoeken van de karper

Nu je precies weet wat je nodig hebt, dan kunnen we het hebben over hoe je nu echt gaat beginnen. Je kunt nu gaan starten met het zoeken van de karper. Het is belangrijk dat je afstand houdt en de karper probeert te vinden. Karpers houden van beschut zijn en daarom kun je het beste gaan zoeken tussen lelievelden of plantengroei zoals riet. Ook blijft de karper net iets makkelijker hangen op dit soort plekken tijdens het azen. Ik raad het aan om tijdens het zoeken naar de karper gebruik te maken van een polariserende zonnebril, omdat je hiermee nog beter in het water kunt kijken. Als je de karper niet ziet kun je wat korsten of brokken in het water gooien en wachten tot er karper op af komt. Je zal de karper na een tijdje kunnen horen happen of je ziet zwembewegingen in het water.

Wil je meer lezen over waar de karper zich schuilhoudt, dan kun je hier klikken om door te gaan naar een artikel over waar de karper zit.

Haak aas inwerpen

Nu de karper begint met happen naar het aas, kun je jouw eigen haakje met aas erbij gooien. Probeer zo’n klein mogelijke plons te maken. Met de korst kan het zijn dat je het werpen lastig vindt, dan kun je het korstje even in het water dopen, zo zorg je ervoor dat de korst wat zwaarder is en beter werpt. Doop het niet te lang, want dan gaat de korst losweken van de haak. Wanneer het waait kun je gebruik maken van de stroming in het water. Leg je aasje verder van de vis plek en zorg dat de stroming je aas naar de vis plek toe laat drijven. Hiermee voorkom je dat de karper van de grote plons schrikt. Tot slot kun je ook nog je aas naar de overkant werpen en deze rustig het water in laten vallen. Hierna kun je het binnen draaien tot het bij de vis plek ligt.

De karper vangen

Nu de karper begint te happen naar jouw korstje, moet je geduld houden. Het is belangrijk dat je echt precies op het goede moment pas actie onderneemt. Als je het te vroeg doet, schrikt de karper en is die gelijk weg. Daarom is het belangrijk dat je pas aanslaat als de karper echt het hele korstje heeft. Sla de karper goed aan en zorg ervoor dat je genoeg kracht gebruikt. Nu de karper aan de haak is, kun je beginnen met drillen. Neem hiervoor de tijd en haal de karper pas uit het water als de karper echt moe is. De karper is moe wanneer hij geen kracht meer heeft om nog weg te zwemmen. Nu kun je de karper scheppen met het net en op de onthaakmat tillen. Til de karper altijd vanaf het net uit het water, anders kan je net steel breken.

Onthaken en terugzetten

Nu de karper in het net is en op de onthaakmat ligt, kun je beginnen met onthaken. Voor het onthaken raad ik het aan om gebruik te maken van een onthaaktang. Dit zorgt ervoor dat je de vis het minst beschadigd. Als de karper onthaakt is, leg alsjeblieft je net en hengel opzij. Anders kan het zo zijn dat je er per ongelijk op gaat staan. Nu is er tijd om de karper te meten, wegen en een foto te maken. Als dit allemaal gedaan is, zet je de karper met je onthaakmat terug in het water en laat je hem rustig van je mat afglijden.

Verder vissen

Nu je een karper op een plek hebt gevangen, moet je opnieuw opzoek gaan naar een karper. De kans is groot dat de plek verstoort is en daarom zou ik ervoor kiezen om op een andere plek te gaan zoeken naar een karper. Neem opnieuw rustig de tijd om een goede plek te kiezen en ga dan weer alle stappen langs.

karpers zoeken op het oppervlak

Extra tips

Blijf voorzichtig

Het is heel belangrijk dat de karper je niet ziet met het drijvend vissen. Blijf daarom zoveel mogelijk beschut of laag en maak niet teveel geluid. Ook moet je altijd goed kijken naar de zon. Je wilt niet dat de zon in je rug staat en dat daardoor je schaduw op het water ligt. Hier gaat de karper van schrikken en wordt daarom schuw. Ook kun je je hengel lengte gebruiken als afstand van de vis. Als jij het puntje van de hengel boven de vis hebt zitten, dan kun je de hengellengte naar achter stappen.

Watervogels

Zoals ik eerder al vertelde kun je met brood last krijgen van watervogels. Het is zeer schadelijk voor een vogel om in de haak te happen en daarom moet je hier echt voor oppassen. Je kunt dit voorkomen door brokken te gebruiken in plaats van brood, maar je kunt ook de watervogels weglokken van je vis plek door ze ergens anders te krijgen met brood.