Een van de meest bekende manieren om witvis te vangen, is doormiddel van het feedervissen. Met het feedervissen vis je heel gericht en je bent precies aan het werk. Daardoor is het aantal vissen wat je kunt vangen in een bepaalde tijd erg veel. Met het feedervissen kun je makkelijk tientallen vissen achter elkaar vangen. Maar hoe kun je feedervissen op witvis?

Feedervissen op witvis kun je het beste doen op een vijver met een groot visbestand. Zoek de juiste plek waar je wilt vissen en vul je korf met voer. Je haakaas leg je bovenop de korf, zodat die als eerste gepakt wordt. Wanneer je ingeworpen hebt, moet je de lijn op de lijnclip doen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je kunt feedervissen op witvis. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat feedervissen is, wanneer je het kunt doen, waar je kunt feedervissen op witvis, wat je ervoor nodig hebt, welk aas je moet gebruiken en geef ik nog een paar tips om succesvol te feedervissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet feedervissen op witvis.

Wat is feedervissen

Wanneer we willen feedervissen, is het belangrijk dat we ook weten wat het is. Feedervissen betekent dat je gaat vissen doormiddel van een korf of een method feeder. Hierop kun je het aas plakken wat je gebruikt om mee voor te voeren. Daarna doe je je haakaas er bovenop, zodat deze als eerste gepakt kan worden. Met deze techniek zorg je ervoor dat je op een kleine plek kunt vissen en alle vissen dichtbij je haakaas zitten.

Het mooie van het feedervissen is, dat je de hele tijd op dezelfde plek kunt blijven zitten. Door het weinig voeren zorg je ervoor dat witvis aan het azen blijft. Je moet er ook voor zorgen dat je steeds op dezelfde plek blijft gooien, zodat je ook echt aan het vissen bent waar de vissen zitten. Je aanbeten zie je doordat je hengeltop begint te bewegen, daarom vis je met vrij zachte hengels.

Met het feedervissen vang je over het algemeen iets kleinere vissen, maar je vangt wel de hele tijd door. Als je op de juiste plek aan het vissen bent, waar de vis actief is, dan kan je constant vissen blijven vangen. Vooral met het witvissen krijg je dat ze door blijven azen, wanneer er net een vis gevangen is.

Wat is feedervissen

Wanneer kun je feedervissen op witvis

Feedervissen is iets wat je eigenlijk het hele jaar door kunt doen. Vooral wanneer het koud is, krijg je dat de vissen op één vaste plek zitten. Ze eten niet veel en daardoor is het ideaal om te feedervissen. Bij het feedervissen voer je dus als eerste niet veel, hierdoor kunnen ze zich niet overeten. Daarnaast is het zo dat je de hele tijd op dezelfde plek blijft vissen. Het enige wat je dan moet doen is de juiste plek zoeken, zodat je precies vist waar zij zitten. Wel moet je er rekening mee houden dat het aantal vissen altijd lager zou zijn, dan wanneer je in de warmere maanden gaat vissen. Echter vind ik wel dat het feedervissen misschien wel de beste optie is voor de winter.

Het echte visseizoen begint meestal van het voorjaar. In de winter gaan de vissen namelijk in een winterstand, maar wanneer het steeds weer wat warmer wordt, krijg je dat de vissen ook wat actiever worden. Het is daarom een goed idee om in het voorjaar te feedervissen. Tijdens deze periode krijg je namelijk dat de vissen door de zon steeds actiever worden. Witvis begint steeds meer te azen en daardoor wordt het ook makkelijker om vis te vangen. Vooral tijdens de dagen dat de zon goed schijnt, krijg je dat de vissen veel azen.

Tot slot kun je ook goed in de zomer op witvis gaan feedervissen. Met de zomer kun je prima wat extra bijvoeren, maar wees hier wel voorzichtig mee. Zorg ervoor dat dit alleen op de plekken komt waar je ook wilt gaan vissen. Het is namelijk belangrijk dat de vissen altijd dichtbij je haakaas blijven. Met de zomer kun je er het beste voor kiezen om niet teveel met de zonuren te gaan vissen. Dit zijn namelijk vaak de momenten dat de witvissen niet actief zijn, omdat het te heet is om te azen. Hier zullen de meeste vissen actief zijn voordat de zon opkomt en nadat hij onder is gegaan.

Waar kun je feedervissen op witvis

Het type water is erg belangrijk voor feedervissen. Je kunt op veel verschillende wateren feedervissen op witvis, maar er zijn echt een paar plekken die beter zijn. Als eerste is het belangrijk om goed te kijken naar het witvisbestand. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om precies te weten hoeveel vissen ergens rondzwemmen, maar je kunt wel inschatten of er vis kan zitten. Kijk naar de omstandigheden in het water. Het is namelijk belangrijk dat het water groot genoeg is, diep genoeg is, voedselrijk is en schuilplekken heeft. Mocht het water dit niet hebben, dan is de kans dat er vis zwemt vaak kleiner.

Goede wateren om te gaan witvissen zijn vooral de iets kleinere wateren. Hier is het namelijk makkelijker om een grote school vis naar een plek te lokken. Vaak is het zo dat ook veel vissen hier al bij elkaar zitten, omdat ze hier in scholen rondzwemmen. Je kunt in zo’n geval het beste denken aan een vijver, parkwater, meertje of een plas. Het moet ook niet te klein water zijn, omdat je wel de ruimte moet hebben.

Mocht je al wat meer ervaring hebben, dan is het ook mogelijk om te gaan feedervissen op een kanaal. Een kanaal is een stuk groter water, waardoor het ook meer ervaring vereist. Je moet meer moeite doen om de juiste plek te vinden en het kost meer moeite om de vissen actief aan het azen te krijgen, op een vaste plek. Hier zou je eventueel wel kunnen voorvoeren van te voren, omdat het anders bijna onmogelijk is om een grote school vissen op jouw plek te krijgen. Echter raad ik deze manier alleen aan wanneer je al langer ervaring hebt met het feedervissen.

Lees hier meer over waar je kunt vissen op witvis.

Waar kun je feedervissen op witvis

Wat heb je nodig voor het feedervissen op witvis

Wanneer je wilt feedervissen op witvis, is het belangrijk dat je verschillende spullen bij je hebt. Je moet in ieder geval een goede feederhengel en feedermolen hebben. Daarnaast moet je de juiste lijn en montage hebben waarmee je gaat vissen. Gebruik ook de juiste korven of method feeders, voor het aas wat je gaat gebruiken. Tot slot moet je de juiste haak gebruiken, zodat je witvis goed kunt haken. Het beste kun je gebruik maken van een haakmaat 14 of 16.

Als extra spullen moet je een goed schepnet hebben. Het liefste een niet te groot net, maar wel met een lange steel. Hiermee kan je namelijk makkelijk scheppen, wanneer je op je plek blijft zitten. Om de aanbeten goed te kunnen zien, moet je ook gebruik maken van een feedersteun. Tot slot is het ook handig om een hakensteker of tangetje bij je te hebben. In het geval van kleine vissen zoals voorn, kun je het beste gebruik maken van een hakensteker.

Wat heb je nodig voor het feedervissen op witvis

Welke feederhengel heb je nodig

Voor het feedervissen op witvis heb je een specifieke feederhengel nodig. Een feederhengel is namelijk een zachte hengel. Doordat deze hengel zo zacht is, kun je je aanbeten zien door de bewegingen van je top. Je hebt je hengel in de steun liggen en bij een aanbeet begint de vis aan je top te trekken.

Hoelang je hengel moet worden, hangt af aan de afstand die je moet afleggen. Als je verder moet werpen, dan is het fijner om een langere hengel te hebben. Met een langere hengel gooi je makkelijker een goede afstand. Bij het feedervissen kun je een hengel vanaf de 2.40 meter gebruiken tot de 3.60 meter. Voor witvis kun je prima gebruik maken van een kortere hengel, omdat ze niet super sterk zijn. Zelf maak ik voor witvis het liefste gebruik van een hengel van 3.30 meter.

Ook is het belangrijk om goed te kijken naar het aantal ogen wat de hengel heeft. Het aantal ogen biedt namelijk een bepaalde stevigheid aan de hengel. Het zijn namelijk meer punten waar de lijn vastgehouden wordt, waardoor het beter de hengel laat buigen. Een hengel met meer ogen zorgt dus voor een betere buiging, waardoor je de vis beter onder controle kunt houden. Het beste kun je kijken naar een hengel die ongeveer op elke 20 centimeter of 30 centimeter een oog heeft zitten.

Welke feederhengel heb je nodig

Wat voor feeder montage heb je nodig

Het hebben van een goede method feeder onderlijn is erg belangrijk. Je kunt je method feeder of korf op verschillende manieren vastmaken. Hieronder neem ik je mee in de verschillende manieren om het te monteren aan je hoofdlijn.

Method feeder monteren

Het monteren van de method feeder is vrij eenvoudig en kun je het beste op de standaard manier doen. De method feeder is de verbinding tussen je hoofdlijn en je kleine onderlijntje. Als eerste moet je beginnen met de hele method uit elkaar te halen.

Daarna moet je hem weer opbouwen, maar dan op je hoofdlijn. Eerst moet je het zekeringetje op de hoofdlijn schuiven. Daarna kun je het buisje erop schuiven. Schuif dan nog de sleeve erop en schuif deze weer op het buisje. Tot slot moet je de hoofdlijn aan de wartel knopen. Nu kun de hele method weer in elkaar klikken.

Het enige wat je nu nog moet doen, is het onderlijntje vastmaken aan je method feeder. Als je deze kant en klaar koopt, kun je hem gemakkelijk aan je wartel vastmaken. Wanneer dit niet het geval is, dan moet je hem zelf knopen en daarna vastmaken aan je wartel. Je zou hem in een keer erop kunnen knopen of je kunt hem met een lus erop zetten.

Method feeder monteren

Korf monteren die vrij kan schuiven

Deze manier is nog vrij eenvoudig om te doen en is daardoor ook het meest aan te raden, vooral voor het feedervissen voor beginners. Met een vrij schuivende korf hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de korf niet naar je haak kan schuiven. Je kunt de korf op je hoofdlijn zetten, door de hoofdlijn door de wartel van de korf te halen.

Om ervoor te zorgen dat hij niet naar je onderlijn kan glijden, moet je hem blokkeren. Dit doe je door gebruik te maken van een kraal en een stoppertje. Wanneer je alleen de stopper gebruikt, krijg je dat de korf te sterk is en de stopper naar beneden laat schuiven. Om deze reden moet je ook gebruik maken van een kraal. Zet als eerste de kraal erop en daarna het stoppertje. Dit betekent dus dat je korf en de kraal elkaar aan kunnen raken.

Tot slot moet je de hoofdlijn nog aan het onderlijntje vastmaken, dit doe je door ze aan elkaar te knopen met twee lussen.

Belangrijk bij deze manier is, dat je de korf niet aan twee kanten gaat tegenhouden. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je visveilig aan het vissen bent. Bij een lijnbreuk kan witvis altijd de korf verliezen.

Korf monteren die vrij kan schuiven

Feederkorf monteren met een hoekafhouder

Een andere mooie manier om een korf te bevestigen is middels een hoekafwijker. Het mooie hiervan is, dat hij gelijk ervoor zorgt dat tijdens het werpen je onderlijn niet in de knoop kan raken. Een hoekafhouder zorgt er namelijk voor dat je korf altijd ver van je onderlijn af zit. Dit komt namelijk omdat je korf in de knik van de hoekafhouder valt en daardoor meer naar buiten komt te staan.

Een hoekafhouder kun je op je hoofdlijn schuiven. Aan de onderkant van je hoofdlijn maak je een wartel, zodat de hoekafhouder niet over je onderlijn kan schuiven. Nu kun je je korf aan de hoekafhouder maken. Deze heeft vaak een speltwartel, waardoor het bevestigen vrij eenvoudig is. Tot slot moet je je onderlijn aan de wartel van je hoofdlijn maken.

Feederkorf monteren met een hoekafhouder

Een korf bevestigen doormiddel van lussen

Met het lussysteem zorg je ervoor dat je korf vrij kan schuiven over een lus. Je onderlijn maak je vervolgens vast aan een kleinere lus, die veel afstand heeft van je korf. Hierdoor kunnen ze niet met elkaar in contact komen, waardoor je onderlijn niet in de knoop kan raken. Deze is echter wel wat lastiger om te knopen.

Deze manier is echt geschikt wanneer je op bijvoorbeeld druk bevist water aan het vissen bent. Bij deze manier wordt de weerstand steeds iets meer, waardoor schuwe vissen niet gelijk veel weerstand voelen. Hierdoor geef je ze langer de tijd om het aas goed te pakken.

  • Als eerste moet je een stukje nylon onderlijn nemen van zo’n 1.20 meter lang.
  • Hierna moet je in het midden van de lijn een klein lusje maken.
  • Draai vervolgens de twee lijnen om elkaar heen ongeveer een stuk van zo’n 10 centimeter lang.
  • Om de lijn gedraaid te houden, is het belangrijk dat je aan het einde een platte knoop maakt.
  • Vervolgens zet je de korf op de lus en maak je een nieuwe platte knoop aan de bovenkant. Je kunt zelf bepalen hoeveel de korf kan schuiven, door de hoogte van de knoop te bepalen.

Korf bevestigen met een zijlijn

De zijlijn montage is de enige manier waarbij de korf niet kan schuiven. Bij deze montage is het zo dat je korf aan het einde van je hoofdlijn zit en je onderlijntje met haak er zo’n 2 centimeter boven zit. Je onderlijn wijst een totaal andere kant op, waardoor deze niet in contact kan komen met je korf.

Deze montage is ideaal wanneer je op kleinere vissen gaat vissen, omdat de weerstand niet heel zwaar is. Daarnaast werkt deze manier ook goed voor schuwe vissen, omdat ze niet gelijk in contact staan met je korf.

Deze montage maak je door je korf aan je hoofdlijn te bevestigen. Als laatste moet je de onderlijn zo’n 10 tot 15 centimeter erboven vastmaken. Deze kun je er gewoon aan vast knopen. Het is wel belangrijk dat de knoop goed is, omdat hij niet mag verplaatsen. Zelf maak ik gebruik van een lus in lus verbinding. Hierbij draai je de onderlijn door de lus van je onderlijn heen, terwijl je hoofdlijn er tussen zit.

Korf bevestigen met een zijlijn

Welke lijndikte heb je nodig voor het feedervissen

Wanneer je de juiste lijn wilt gebruiken, is het belangrijk dat je ook de juiste lijndikte hebt. Zelf maak ik voor het feedervissen altijd gebruik van een zinkende feederlijn van nylon materiaal. Het voordeel van nylon is dat er rek aanwezig is, waardoor je makkelijker de vis onder controle kunt houden.

De lijndikte bij het feedervissen is erg specifiek. Je hoofdlijn is altijd dikker dan je onderlijn, dat is belangrijk om in je achterhoofd te houden. Uiteindelijk is het namelijk de hoofdlijn die het meeste kracht moet aankunnen. Als hoofdlijn heb ik altijd een lijndikte van tussen de 20/100 en 25/100. Mocht ik meer bij obstakels vissen, dan kies ik er liever voor om een dikkere hoofdlijn te gebruiken.

Als onderlijn kan ik een stukje dunner gaan vissen. Mocht ik op kleine vissen gaan vissen, dan kies ik ervoor om gebruik te maken van een nylon 12/100 lijn. Dit is vooral wanneer ik op voorn ga vissen. Mocht ik iets grotere vissen willen vangen zoals zeelt en brasem, dan kies ik ervoor om mijn onderlijn iets dikker te maken. Zelf maak ik dan gebruik van een 18/100 lijndikte. Ik ga voor mijn onderlijn nooit dikker dan 18/100, omdat ik anders de vissen teveel afschrik.

Welk aas heb je nodig voor het feedervissen op witvis

Je kunt bij het feedervissen veel verschillend aas gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om je aas op de haak, een hair of tussen een baitband te doen. Hierdoor heb je vrij veel keuze uit aas. Voor het witvissen is het belangrijk dat je niet gebruik maakt van te groot aas, want dit zorgt ervoor dat de vissen moeite hebben met het pakken van het aas.

Het aas komt als het ware op of boven je bergje voer te liggen. Hierdoor is het belangrijk dat je haakaas opvalt tegenover het andere voer. Zelf maak ik voor het witvissen veel gebruik van maden, omdat deze goed werken voor witvis. Daarnaast hebben ze een opvallende kleur. Ik prik dan 2 maden aan de haak. Dit doe ik door ze voorzichtig in hun kontje te prikken, zodat ze nog wel blijven bewegen op de haak.

Daarnaast maak ik ook gebruik van een worm op de haak, levend aas werkt erg goed voor het vangen van witvis. Ander goed aas zijn pellets, mais, kleine pop up en kikkererwten.

Welk aas heb je nodig voor het feedervissen op witvis

Wat is het beste lokvoer voor witvissen

Bij het feedervissen is het belangrijk dat je ook goed aas gebruikt als lokvoer. Het lokvoer is namelijk het voer wat je op je method plakt of in je korf doet. Om ervoor te zorgen dat je niet in een keer je voer kwijtraakt onderwater, kun je het beste gebruik maken van voer wat goed bindt. Dit houdt in dat het goed bij elkaar geplakt moet zitten, zodat het niet te snel losgaat en overal ligt.

Het beste lokvoer voor witvissen met de feeder is een stickmix of zijn pellets. Met een stickmix kun je mooie balletjes maken. Hierdoor kun je het perfect op je method drukken doormiddel van een palletje. Als pelletjes een beetje vochtig of zacht zijn, kun je deze ook perfect bij elkaar drukken.

Eventueel kun je door een stickmix nog extra dingen doen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om hier casters doorheen te doen. Casters zorgen ervoor dat de witvissen nog meer aangetrokken worden. Ook kun je er levende maden doorheen doen. Het voordeel van levende maden is, dat deze bewegen. Door deze bewegingen gaat de stickmix los onderwater, omdat er ruimte ontstaat. Hierdoor komt er makkelijker voer op de bodem en dat trekt witvis ook erg aan.

Wat is het beste lokvoer voor witvissen

Hoe kun je succesvol feedervissen

Nu je precies weet hoe het feedervissen in z’n werking gaat en je weet wat je er voor nodig hebt, heb ik nog een paar tips. Als eerste is het belangrijk dat je altijd op de juiste plek gaat vissen. Gooi eerst je hengel op de juiste plek in, voordat je begint met vissen. Doe dus nog geen voer in je korven, maar gooi de hengel op de juiste plek. Doe vervolgens de hengel op de lijnclip, dit is een plaatje wat op je spoel zit. Hier kun je je lijn achter doen, waardoor je met ingooien altijd die afstand kunt werpen. Je hoeft dus alleen nog maar te mikken.

Om succesvol te feedervissen, is het belangrijk dat je een voer plek opbouwt. Als je naast je korf ook wilt voorvoeren, moet je ervoor zorgen dat je niet teveel gaat voeren. Gooi het liefste in regelmaat een beetje in het water, in plaats van dat je al het voer in het begin van je sessie in het water gooit. Hiermee voorkom je dat je witvis verzadigd en ze daardoor je haakaas niet meer willen pakken.

Hoe gebruik je de lijnclip

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel, waarin ik 11 handige tips geef om witvis te vangen.