Op het moment dat jij wilt gaan witvissen, is het juiste aas essentieel. Er is ontzettend veel aas op de markt. Het ene aas werkt juist erg goed voor alle soorten en ander aas juist weer specifiek op een bepaalde vissoort. Ook moet je met bepaald aas vissen, wanneer je ervoor kiest om op een bepaalde manier te gaan vissen, maar welk aas moet je nu voor witvis gebruiken?

Het beste aas voor witvis zijn maden. Deze werken erg goed omdat ze een goede kleur hebben, ze geven geur af en ze bewegen onderwater. Daarnaast werkt het ook om gebruik te maken van mais, omdat dit ook erg opvallend is. Je kunt dan het beste ervoor kiezen om niet teveel mais aan de haak te doen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je op witvis kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom goed aas zo belangrijk is, waar je de keuze van je aas op moet aanpassen en wat voorbeelden zijn van goed aas. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor aas je nodig hebt voor het vissen op witvis.

Waarom is goed aas voor het witvissen belangrijk

Als je gaat vissen op witvis, is het erg belangrijk om het juiste aas te gebruiken. Wanneer je dit niet doet krijg je dat je vissen gaat mislopen. Het belangrijkste om een vis te kunnen vangen, is het gebruik van goed aas. Het aas trekt de vis uiteindelijk aan. Natuurlijk hebben andere dingen zoals je onderlijn en haak keuze ook veel invloed, maar uiteindelijk gaat het erom dat de vis je aas lekker vindt.

Ook is het zo dat als je verkeerd aas gebruikt, je de kans hebt dat je juist vissen gaat mislopen. Het kan namelijk zijn dat je met aas aan het vissen bent wat witvis helemaal niet lekker vindt, of aas wat helemaal niet bekend is in het water waar je gaat vissen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je de vissen niet aantrekt, omdat ze het niet vertrouwen.

Daarnaast kan het zo zijn dat het aas wat je gebruikt te groot is. Als dit het geval is, dan kan witvis het aas niet pakken. Vooral bij witvis heb je hier last van, omdat zij over het algemeen een kleinere bek hebben. Hier moet je dus allemaal rekening mee houden wanneer je op witvis wilt gaan vissen en je denkt over de keuze van je aas.

Waarom is goed aas voor het witvissen belangrijk

Waar pas je je aas voor het witvissen op aan

Op het moment dat je gaat nadenken over de keuze van je aas, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met sommige omstandigheden. Als eerste is het belangrijk dat je kijkt naar het water waarop je gaat vissen. Wanneer dit water niet heel groot is, dan is het vaak ook zo dat er niet veel gevist wordt. Op een polder bijvoorbeeld krijg je dat de vissen vooral natuurlijk voedsel gewend zijn. Hierdoor is het zo dat de vissen hier minder snel op ander soort aas zullen happen. Op zich is dit geen probleem, omdat dit soort wateren vaak minder bevist zijn.

Daarnaast is het zo dat je ook rekening moet houden met de weersomstandigheden die er op die dag aanwezig zijn. Als het slecht weer is krijg je dat de vissen ander aasgedrag vertonen, dan wanneer je op een warmere dag gaat vissen.

Vooral in de winter krijg je dat de vissen een stuk minder eten. Vissen zitten vooral op elkaar en zwemmen niet veel. Hierdoor verbranden ze minder en daardoor hoeven ze ook minder te eten. Dat betekent dus dat je in zo’n periode ervoor moet kiezen om gebruik te maken van kleiner en minder aas.

In de zomer is het totaal anders. In deze periode is het zo dat je juist gebruik moet maken van groter aas. In deze periode wordt er super veel geaast. Voerplekken worden zo leeggegeten en daarom is het belangrijk dat ze genoeg te eten hebben. Dit doe je vaak door meer te voeren, maar je haakaas mag ook zeker een paar slagen groter zijn. In deze periode kun je bijvoorbeeld met grote wormen of kleine boilies gaan vissen. In de winter zou ik de boilies achterwegen laten en de wormen kleiner knippen.

Waar pas je je aas voor het witvissen op aan

Wat is goed aas voor het vissen op witvis

Witvis aas kunnen we eigenlijk in twee verschillende categorieën verdelen. Als eerste is het zo dat je levend aas hebt. Levend aas zijn geen vissen, want dat eten ze niet en dat is ook verboden. Als we kijken naar levend aas hebben we het vooral over kleine beestjes, als maden.

Naast levend aas hebben we ook ander soort aas. Dit is aas wat vaak bestaat uit granen en deze werken goed omdat ze een bepaalde geur, smaak of kleur hebben. Daarnaast is het zo dat deze ook veel uit natuurlijk voedsel bestaan, waardoor het voor de vis een herkenbaar soort aas is.

Welk levend aas kun je het beste gebruiken voor witvis

Witvis is een vis die veel verschillende soorten aas lekker vindt. Het liefste maak ik zelf gebruik van levend aas, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze dit extra aantrekt. Zelf ben ik heel erg fan van maden, omdat deze niet groot zijn en bewegen. Ook kun je maden erg goed gebruiken tijdens het voeren. Dat komt namelijk, omdat ze na ongeveer een week veranderen in casters en je ze dan door je voertje kunt doen en niet hoeft weg te gooien.

Wat ook erg goed werkt om witvis te vangen is door gebruik te maken van wormen. Wormen zijn ook levend en daardoor trekken ze heel erg de aandacht van witvis. Het mooie van een worm is, dat je er makkelijker de haak mee kunt bedekken. Een worm is groot en kun je daardoor mooi op de haak zetten. Het is wel belangrijk dat je hem er niet op rijgt, want dan is de kans dat hij dood gaat groot. Een dode worm trekt minder de vis.

Welk levend aas kun je het beste gebruiken voor witvis

Wat is goed natuurlijk voedsel voor witvis

Naast dat we levend aas hebben, hebben we ook natuurlijk voedsel wat vaak bestaat uit granen. Het voordeel hiervan is dat het vaak erg goed werkt op witvis, omdat ze dit gewend zijn om uit de natuur te eten. Ook is het zo dat dit aas vaak makkelijk verkrijgbaar is in de supermarkt.

Zelf maak ik hierbij het liefste gebruik van brood, omdat brood super goed werkt tijdens het vissen. Het voordeel van brood is dat je het makkelijk kunt kopen en het wordt al veel in het water gegooid. Kinderen gooien vaak brood in het water, om de eendjes te voeren. Hierdoor krijg je dat ook de vissen dit brood gaan zien en hier van gaan eten. Het is dus geen vreemd aas.

Daarnaast kies ik er ook graag voor om gebruik te maken van mais. Mais kun je mooi aan de haak doen en heeft een goede werking op de vissen. Je kunt er bij mais zelf voor kiezen hoe groot de korrel is en hoeveel korrels je op de haak doet.

Tot slot kies ik er ook vaak nog voor om een hennep zaadje op de haak te doen. Hennep is super aas, vooral wanneer je in de winter gaat vissen. In de winter is het water namelijk helderder, waardoor vissen het fijner vinden om op donker aas te azen. Ook is hennep aas wat niet groot is en daardoor makkelijk opgepakt kan worden door de vissen.

Wat is goed natuurlijk voedsel voor witvis

Wat is nog meer goed aas om mee te vissen

We hebben ook nog aas wat je in de hengelsportwinkel kunt kopen. Over het algemeen is dit aas vaak iets duurder, omdat het er echt op gericht is ervoor te zorgen dat het vissen aantrekt. Hierdoor krijg je dat er veel stoffen en smaken in gestopt worden, waardoor het de vissen net iets beter aantrekt.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is een boilie. Een boilie is een gekleurd bolletje wat gemaakt is van deeg. Boilies zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Zo heb je als eerste veel verschillende kleuren. De kleur heeft vooral te maken met de smaak en geur. Een zoete bananen boilie is daarom geel en heeft een bananen geur. Over de geur en kleur kan ik niet veel zeggen, omdat je vooral moet gaan voor waar jij vertrouwen in hebt. De grootte van de boilies is wel belangrijk. Je moet er wel voor kiezen om met echt alleen kleine boilies te vissen, want anders krijg je dat de vissen het niet kunnen pakken door hun kleine bek.

Daarnaast werkt het ook goed om met pellets te gaan vissen op witvis. Pellets lossen langzaamaan op onderwater, waardoor het iets meer geur loslaat. Ze zijn verkrijgbaar in allemaal verschillende kleuren en groottes. Het liefste maak ik gebruik van lichte pellets die een formaat hebben van 4mm.

Kun je ook imitatie aas voor witvis gebruiken

Naast dat je echt aas hebt, heb je ook imitatie aas. Het grote nadeel van imitatie aas vind ik dat het niet de geur heeft, die echt aas wel heeft. Zelf vind ik dat geur het belangrijkste is om de vissen te trekken. Witvis kan namelijk erg goed ruiken en daarom is het belangrijk dat het aas goed ruikt.

Wel is het zo dat je door imitatie aas ervoor kunt zorgen dat je vissen kunt trekken met een aparte geur. Zo heb je bijvoorbeeld imitatie maden die een felle kleur hebben. Deze kleur zorgt ervoor dat je de vissen beter kunt trekken dan normaal. Om eventueel de geur op te lossen, kun je ervoor kiezen om het imitatie aas eerst even te soaken.

Kun je ook imitatie aas voor witvis gebruiken

Kun je bij het witvissen het aas beter op de haak of hair doen

Voordat we het kunnen hebben over wat er beter is, moeten we het eerst hebben over wat een hair precies is. Een hair is een lusje onder je haak, waardoor het aas niet op de haak zit maar eronder. Hierdoor krijg je dat je haak helemaal vrij is en daardoor hoef je niet meer door het aas te slaan.

Met het witvissen kun je ervoor kiezen om zowel het aas op de haak, als op de hair te doen. Het is hierbij belangrijk dat je goed kijkt naar het aas wat je gebruikt. Je hebt namelijk veel verschillende soorten aas en het is zo dat je niet al het aas op de haak kunt prikken. Daarnaast kun je ook niet al het aas wat je hebt op een hair zetten.

Op het moment dat je gebruik maakt van heel hard aas, kun je er niet goed met de haak doorheen prikken. Wat je dan krijgt is dat je haak bot kan worden en het zorgt er ook voor dat je aas gaat breken. In zo’n geval kun je beter gebruik maken van een hair.

Ook is het zo dat je beter een hair kunt gebruiken als je ervoor kiest om meerdere stukken op de haak te doen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je niet je haak helemaal hoeft te bedekken.

Tot slot is het ook handig om een hair te gebruiken wanneer je het liefste met een kleine haak gaat vissen. Het voordeel van een kleine haak is dat hij minder opvalt. Daardoor krijg je dat de vis het minder snel opvalt en daardoor makkelijker hapt.

Kun je bij het witvissen het aas beter op de haak of hair doen

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel, waarin ik 11 handige tips geef om witvis te vangen.