Op het moment dat je opzoek bent naar een goed stuk aas voor voorn, dan kom je waarschijnlijk mais tegen. Mais is ontzettend goed om te gebruiken als je voorn wilt vangen. Het vissen met mais op voorn is niet lastig, want ze vinden het erg lekker. Als je het goed aanpakt, dan ga je zeker veel voorn vangen. Maar hoe kun je vissen met mais op voorn?

Wanneer je gaat vissen met mais op voorn, dan kun je waarschijnlijk veel grote voorn verwachten. Je kunt het beste gaan penvissen met mais, die je op een hair bevestigd. Daarnaast kun je een klein beetje mais voeren, zodat je de vissen naar je vis plek toetrekt.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt vissen met mais op voorn. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat mais is, waarom voorn zo dol is op mais, wanneer je het beste mais kunt gebruiken, waar je mais kunt gebruiken voor voorn en hoe je het beste voorn kunt vangen met mais. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je mais moet gebruiken voor voorn.

Wat is mais

Mais is een graansoort en is geel van kleur. Doordat mais een graansoort is, is het ook gelijk een natuurlijk product. Een natuurlijke product is voedsel wat vissen vaak makkelijker eten. Dit komt namelijk omdat het vaak herkenbaar is voor vissen. Mais kan hard of zacht zijn. Voor het vissen kun je beide gebruiken en dat maakt het dat het vissen met mais niet moeilijk is. Je kunt er niet snel mee in de fout gaat.

Zoals ik eerder al vertelde is mais geel van kleur. Daarnaast is het zo dat het klein is en een zoete smaak en geur heeft. Verse mais is ook een klein beetje sappig en erg zacht. Voor vissen is mais makkelijk op te pakken en verteert ook goed.

Wat is mais

Wat is het voordeel van mais

Mais is vaak makkelijk te kopen. Je kunt het in elke supermarkt kopen. Daarnaast kun je het tegenwoordig ook bij de hengelsportwinkels of online kopen. Het voordeel van online, is dat het vaak grootser verpakt is en daardoor goedkoper.

Ook kun je mais uit blik prima veel inslaan. Het is goed te bewaren in een koelkast of een voorraadkast. Zolang het niet geopend is kun je het prima een jaar lang buiten de koelkast bewaren. Op het moment dat het opengemaakt is, dan kun je het vaak nog een tijdje bewaren. Wel moet je het dan goed in de gaten houden. Daarnaast is het ook mogelijk om het in te vriezen.

Tot slot is het zo dat het vissen met mais niet lastig is. Je kunt het gebruiken als haakaas, maar je zou er ook een klein voerplekje mee kunnen maken. Hierdoor kun je op een erg makkelijke manier starten met vissen en in het begin een beetje kijken of je het leuk vindt.

Waarom is voorn zo dol op mais

Mais trekt voorn ontzettend erg aan. Als eerste is het zo dat mais erg opvalt door de kleur. De gele kleur die mais heeft, zorgt er echt voor dat vissen het al vanaf een afstandje zien. Daarnaast wekt het ook echt de interesse van voorn op, waardoor ze er naartoe trekken en eventueel beginnen met azen. De geur en smaak willen hier ook erg bij helpen.

Ten tweede is het zo dat mais herkenbaar is voor voorn, omdat het vaak al veel wordt gebruikt tijdens het vissen op bijvoorbeeld karper. Hierbij blijft er ook wat eten liggen voor de kleinere vissoorten, zoals voorn. Hier trekken deze vissen dan ook naartoe en dan beginnen zij ook met azen. Daardoor is de kans groot dat de vissen waarop je gaat vissen, al kennis hebben gemaakt met mais. Het is daarom vaak niet moeilijk om voorn met mais te vangen.

Tot slot is het ook nog zo dat mais niet al te groot aas is en daardoor makkelijk te pakken is voor vooral de grotere voorns. Het zijn allemaal kleine stukjes mais, wat samen zorgt voor een aardig grote hoeveelheid aas. Hierdoor is de kans erg groot dat je veel vis naar je plek toetrekt en dat je stek zo leeggegeten wordt. Het is daardoor belangrijk dat je wel genoeg mais op de plek hebt liggen. Het zorgt er dus echt voor dat je veel vis naar een plek toetrekt en dat je vooral ook de grotere voorns aantrekt.

Waarom is voorn zo dol op mais

Wanneer vissen op voorn met mais

Vissen op voorn met mais kun je bijna het hele jaar doen. In het voorjaar start het zo’n beetje. In deze periode begint voorn weer een beetje opgang te komen, nadat ze een koude winter achter de rug hebben. Vooral de warmere dagen gaan ervoor zorgen dat voorn weer wat actiever wordt. Mocht het dan weer een dag kouder zijn, dan zal je zien dat voorn ook weer minder actief is en richting de bodem trekt.

In de zomer wordt het een stuk makkelijker om mais te gebruiken tijdens het vissen. Hier kun je echt goed voorn mee vangen, omdat in deze periode de vis echt super actief aan het azen is. Je kunt in deze periode bijna niet teveel mais gebruiken en het vangen gaat waarschijnlijk ook super snel.

In de winter is het waarschijnlijk wel iets moeilijker om voorn te vangen met mais, omdat voorn in deze periode voornamelijk stil op de bodem ligt. Natuurlijk moet voorn wel een klein beetje eten, maar ze bewegen amper dus dit is echt maar heel weinig. Over het algemeen heeft mais alles wat je in de winter nodig hebt, het is opvallend en trekt de vis erg aan. Echter is het wel zo dat mais erg groot is, waardoor het moeilijk wordt om in deze periode het te gebruiken. Zelf zou ik in de winter ervoor kiezen om ander aas te gebruiken.

Wanneer vissen op voorn met mais

Op wat voor water kun je voorn vangen met mais

Mais werkt eigenlijk op elk type water goed. Wel is het zo dat het op bepaald water makkelijker is om met mais te vissen, omdat je dan een stuk minder hoeft te voeren. Het beste kun je gebruik maken van mais wanneer je op een polder of een meertje aan het vissen bent. Belangrijk is dat je wel op water gaat vissen waar grote voorn zit, want over het algemeen is een maiskorrel te groot voor kleinere voorn.

Zelf maak ik ook nog wel gebruik van mais wanneer ik op het kanaal ga vissen. Hierbij kies ik ervoor om ook wat voerplekken te maken en maak ik gebruik van ook andere soorten aas. Wel kies ik er dan voor om op mijn haak gebruik te maken van mais.

Op wat voor water kun je voorn vangen met mais

Met welke vistechniek kun je vissen met mais op voorn

Als ik ga vissen op voorn met mais, dan kies ik er als eerste voor om dit te doen door te gaan penvissen. Bij het penvissen doe ik één maiskorrel op de haak en peil ik de dobber zo uit dat ik 20 centimeter boven de bodem zit. Hierbij maak ik gebruik van zo licht mogelijk dobbertje die ook dun is. Daarnaast voer ik mijn plekjes een beetje aan met wat mais. Dit doe ik voornamelijk in de polder of aan de rand van een meer.

Als ik langer ga vissen, dan kies ik ervoor om te gaan feedervissen. Bij het feedervissen vind ik het belangrijk om gebruik te maken van een hairtje, zodat ik niet het probleem krijg dat ik de vis mis. Dit doe ik door een maiskorrel aan de hair te bevestigen. Daarnaast maak ik gebruik van een stickmix en vul ik de mix aan met wat maiskorrels. Wel gooi ik het vocht uit het blik, omdat ik niet wil dat mijn voertje te nat wordt.

Hoe doe je mais aan de haak

Wanneer je wilt vissen met mais, dan kun je ervoor kiezen om je mais aan de haak of op een hair te doen. Een hair zorgt ervoor dat je niet door het mais hoeft te slaan bij het aanslaan. Je haak is vrij, waardoor de kans groot is dat je de vis goed haakt. Het aas kun je op een hair doen door eerst een klein hairtje te maken onder je haak. Dit kun je doen door te gaan vissen met een onderlijn. Hierna moet je één maiskorrel op een boilienaald doen. Schuif daarna de korrel op je hair. Tot slot moet je er nog een stoppertje ertussen doen.

Als je het op de haak wilt prikken, is het belangrijk dat je de haakpunt vrijhoudt. Dit voorkomt namelijk dat je misslaat met het aanslaan. Zelf kies ik ervoor om mijn maiskorrel plat op de haak te prikken, omdat ik hiermee makkelijker de haakpunt vrij kan houden. Daarnaast is het ook mogelijk om maiskorrel helemaal op de haak te rijgen. Dit heeft als voordeel dat je haak beter bedekt is, waardoor je de vissen minder afschrikt. Toch kies ik ervoor om de korrel plat te doen, omdat ik zelf met een aardig klein haakje vis.

Hoe doe je mais aan de haak