Een van de bekendste aassoorten tijdens het vissen zijn wormen. Wormen kun je echt in heel erg veel vistechnieken gebruiken. Wormen worden bijvoorbeeld gegeten door karper, brasem en baarsjes. Daarnaast is een worm ook erg intrek bij de voorns. Hierdoor is het ideaal om op voorn met wormen te vissen, omdat je er echt goed mee kunt vangen. Maar hoe kun je dan precies op voorn met wormen vissen?

Op voorn met wormen vissen kun je het beste doen door, gebruik te maken van wat kleinere wormen. Deze kun je op je haak prikken en zo zorg ervoor dat je haakpunt vrij blijft. Het beste kun je op voorn vissen met een dobber, zodat je ook op verschillende hoogtes kunt vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je op voorn met wormen kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom je zo goed met wormen op voorn kunt vissen, waar je goed gebruik kunt maken van wormen, wanneer de juiste periode is om met wormen te vissen, met welke vistechniek je goed wormen kunt gebruiken, hoe je wormen op je haak bevestigt en wat de beste manier is om voor te voeren met wormen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je kunt vissen met wormen op voorn.

Waarom kun je zo goed op voorn met wormen vissen

Wormen zijn ontzettend goed om te gebruiken bij het vissen op voorn, omdat het behoort tot het natuurlijke voedsel van de vissen. Het is te vinden in de bodem van de van een water en dit zijn de plekken waar voorn doorheen aan het wroeten is. Hierdoor is het voor een voorn al normaal om dit te pakken en hoef jij als visser minder moeite te doen om de voorn over te halen.

Daarnaast is het zo dat een worm iets visueels heeft. Als jij een worm op de juiste manier aan de haak doet, krijg je dat hij onderwater aan het bewegen is. Hierdoor valt hij erg op voor een voorn en wordt hij makkelijk gepakt. Ook is het zo dat een worm een sterke geur heeft en daarmee ook de aandacht van de voorn trekt.

Om ervoor te zorgen dat een voorn het aas makkelijk kan pakken, kan je zelf kiezen hoe groot je wil dat de worm is. Voorn heeft namelijk niet een hele grote bek. Hierdoor krijg je automatisch dat het aas ook niet te groot moet zijn. Je hebt zowel hele dikke grote wormen, als dat je juist kleine en smalle wormen hebt. Mocht de worm toch nog te lang zijn, dan kun je deze ook knippen en kun je prima met stukjes worm aan de haak vissen.

Tot slot heb je nog dat je tijdens het vissen met een worm ook perfect een ander aasje aan de haak kunt doen. Zo kun je met combinaties vissen, waardoor je nog meer de aandacht van de voorn kan trekken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een maiskorrel in combinatie met een worm te vissen.

Waarom kun je zo goed op voorn met wormen vissen

Wat zijn de nadelen van het vissen met wormen

Als je met wormen gaat vissen heb je het nadeel dat wormen snel kunnen uitdrogen. Wanneer jij wormen niet op de juiste manier bewaard, krijg je dat de wormen niet genoeg voedsel krijgen en daardoor sterven. Om dit te voorkomen moet je ze dus in een goed doosjes stoppen, met genoeg voedsel.

Daarnaast is het zo dat wormen ook andere vissoorten aantrekken. Met het vissen met wormen kun je ook verwachten dat je soms brasem of baarsjes zult vangen. Deze zijn namelijk ook erg geïnteresseerd in wormen.

Waar kun je het beste met wormen vissen op voorn

Wanneer je wilt gaan vissen op voorn met wormen, dan kun je dat op verschillende wateren doen. Het beste is vaak om dit op een water te doen, waar je veel natuurlijk voedsel hebt. Wormen zitten namelijk veel in de grond. Hierdoor krijg je dat het voor de voorn al een bekend aasje is en je ze dus erg aantrekt. Om hiervoor te zorgen, kun je het beste gaan vissen op een aarde bodem. In zo’n soort bodem zitten veel beestjes, waaronder ook wormen.

Een goed voorbeeld van een bodem met veel aarde, is de polder. In de polder kun je perfect op voorn vissen, omdat ze hier veel door de bodem wroeten. Ook heb je momenten dat er door boeren in de grond wordt gegraven. In deze periode heb je dat er ontzettend veel wormen uit de grond komen. Deze drijven vervolgens door het water of zitten aan de randen.

Een slotenstelsel heeft vaak een aarde- of zandbodem. Hierdoor is een slotenstelsel in een woonwijk ook ideaal om te bevissen. Zelf raad ik het hier aan om vlak langs de kant te vissen en opzoek te gaan naar steigers en waterplanten. Vaak zie je dat mensen in de tuin steigers hebben en soms ligt er bij een huis ook nog wel een plekje voor wat waterplanten. Wanneer je hier gaat vissen, is het bijna gegarandeerd dat je voorn gaat vangen.

Waar kun je het beste met wormen vissen op voorn

Wanneer kun je op voorn met wormen vissen

Op wormen kun je het beste vissen wanneer de voorn actief aan het azen is. Een worm is over het algemeen niet een klein aasje. Hierdoor krijg je dat je te maken krijgt met vissen die snel gevuld zijn. Om dit te voorkomen, wil je dat de vissen veel eten en daarna ook veel energie verbranden. Hierdoor krijg je dat ze ook niet gelijk stoppen met azen, op het moment dat ze wat gegeten hebben.

Er zijn twee goede periodes om in het jaar met wormen te vissen. De beste periode is in het voorjaar. Dit heeft er namelijk mee te maken dat je in het voorjaar ook te maken hebt met boeren die veel bezig zijn in het land. Hierdoor zijn er al heel veel wormen in de grond en dit zorgt ervoor dat de voorns het ook meer accepteren. Ook is het zo dat je in deze periode te maken hebt met vissen die steeds wat meer gaan eten. Op hele mooie dagen kun je hierdoor perfect vangen.

De andere periode is in de zomer. In de zomer is het zo dat het water warm genoeg is, waardoor voorn eigenlijk altijd wel wil azen. Hier maakt het ook wat minder uit met hoe groot aas je aan het vissen bent, omdat de voorn zoveel energie met zwemmen gebruikt, dat hij het toch wel weer verliest.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over wanneer je op voorn kunt vissen.

Met welke vistechniek kun je het beste vissen

Wanneer je met wormen wilt vissen, dan kun je het beste gaan penvissen. Met het penvissen kun je namelijk gemakkelijk de kleine wateren afvissen, want dit zijn vaak ook de plekken waar de vissen het van het natuurlijke voedsel moeten hebben. Op een klein water heb je namelijk te maken met meer aarde in de grond en daar zitten de beestjes in.

Daarnaast is het zo dat je met penvissen perfect kunt aangeven hoe diep je wilt vissen. Door je dobber zo te peilen, kun je zelfs boven de bodem vissen. Voor voorn is dit ideaal, omdat er boven de bodem vaak veel voorn zit. Wanneer je dan een andere vistechniek gaat uitvoeren, dan zal je merken dat je een stuk minder voorn zal vangen.

Mocht je toch op de bodem willen vissen, dan is het ook mogelijk om te gaan feedervissen. Met feedervissen heb je korven die speciaal ontworpen zijn voor het vissen met wormen in de korf. Deze korven zijn een stukje dichter, waardoor niet alle wormen er makkelijk uitkruipen. Hierdoor krijg je dat de wormen mooi bij je haakaas blijven en je vist met een compacte voerstek. Stel dat je niet zo’n korf hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een mix van feedermix en wormen te doen. Hierdoor blijven de wormen ook bij elkaar zitten. Hierbij kun je er ook gewoon voor kiezen om de worm op de haak te bevestigen.

Lees hier meer over hoe je kunt feedervissen op voorn.

Met welke vistechniek kun je het beste vissen

Hoe bevestig je een worm aan de haak

Onderhand heb ik het al meerdere keren gehad over het bevestigen van je worm op de haak, maar hoe doe je dat dan precies. Belangrijk bij het bevestigen van de worm, is dat je altijd ervoor moet zorgen dat de worm in leven blijft. Op het moment dat je dit niet doet, krijg je dat de worm niet meer onderwater beweegt en daardoor ook minder aantrekkelijk is voor vissen.

Een worm heeft vaak een wat dikker ringetje en dit kun je ideaal gebruiken om de haak doorheen te prikken. Rijg nooit de worm helemaal op je haak, maar prik hem er slechts helemaal doorheen. Als de haakpunt er weer uit komt, krijg je dat de worm prima kan bewegen maar wel vastzit. Ook krijg je dat de worm mooi horizontaal in het water ligt en daardoor goed kan bewegen.

Kun je ook met een worm op de hair vissen

Ook is het mogelijk om een worm op een hair te zetten, maar dit werkt net even anders. Mocht je dit willen doen, dan raad ik het aan om met meerdere wormen te vissen. Rijg alle wormen één voor één op een boilienaald. Vervolgens kun ze hierna op je hair schuiven. Tot slot moet je met een stoppertje ervoor zorgen dat de wormen niet van je haak afkunnen.

Zelf raad ik deze manier van vissen af bij het voorn vissen, omdat je hier namelijk te maken hebt met een niet te grote bek. Stel dat je bijvoorbeeld op karper gaat vissen, dan is dit ideaal om te gebruiken.

Hoe kun je voorvoeren met wormen

Tot slot moeten we het natuurlijk nog hebben over hoe je kunt voorvoeren met wormen. Het grote nadeel van het voorvoeren van wormen, is dat ze kunnen bewegen. Stel dat je een handje wormen in het water gooit, zal je krijgen dat deze vanzelf naar een andere plek kruipen en je voerstek niet meer compact is. Om dit te voorkomen is er een klein trucje ontworpen.

Als je alleen met wormen wilt voeren, dan kun je de wormen in een emmer doen met wat aarde erbij. Vervolgens maak je van de aarde balletjes, met daarin wat wormen. Hierdoor krijg je dat de wormen meer bij elkaar blijven, omdat ze meer in een balletje zitten. Dit balletje gaat vervolgens langzaam onderwater uit elkaar. Het andere grote voordeel hiervan is, dat je niet bang hoeft te zijn dat je te veel aan het voeren bent. Met deze techniek kan je aardig wat ballen in het water doen, zonder dat je de vissen aan het vullen bent.

Om te voorkomen dat een voorn één worm pakt en weer wegzwemt, kun je er van tevoren voor kiezen om de wormen eerst in kleine stukjes te knippen. Na het knippen is de worm nog wel leven en beweegt hij nog steeds. Het makkelijkste is om hiervoor een wormenschaar te gebruiken. Deze heeft meerdere scharen, waardoor het knippen sneller gaat. Doe de wormen in een klein bakje en begin te knippen, totdat jij denkt dat het klein genoeg is. Hierna kun je de wormen toevoegen aan een bak met aarde.

Lees hier meer over het effect van voorvoeren op voorn.

Hoe kun je voorvoeren met wormen

Hoe kom ik aan wormen

Nu je precies weet hoe je met wormen kunt vissen, is het natuurlijk ook nog belangrijk om te weten hoe je aan wormen komt. Er zijn twee manieren om aan wormen te komen, je kunt ze kopen of gaan zoeken. Bij het kopen kun je prima een bakje wormen bij een hengelsportwinkel kopen.

Stel dat je ze wilt gaan zoeken, dan kun je het beste gebruikmaken van een schep. Deze schep steek je vervolgens in de grond en je begint met erop te tikken. De trillingen doen de wormen denken aan regen en daardoor komen ze vanzelf naar boven. Vervolgens kun je de wormen één voor één uit de grond halen en in een bakje stoppen. Belangrijk is dat het bakje wel luchtgaten heeft.