Een hele leuke vis om te vangen, tijdens het witvissen, is een brasem. Dit is een vis die erg groot kan worden en niet moeilijk is om te vangen. Het kan zijn dat het je nog niet is gelukt om een brasem te vangen, omdat het vangen van een brasem niet zomaar gaat. Je moet er namelijk wel specifiek op gaan vissen. Maar hoe vang je een brasem dan precies?

Een brasem kun je het beste op wat dieper water gaan vangen. Na de paai is het beste moment om te gaan vissen op brasem. Met het penvissen maak je de grootste kans om brasem te vangen. Maak een klein voertje met daarin wat grof voer, zoals maden of casters. Als haakaas werken casters goed.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je het beste brasem kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat brasem is, waar brasem zit, wanneer je brasem kunt vangen, op wat voor manier je brasem vangt, wat het beste aas voor brasem is en wat voor lokvoer je het beste kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je brasem kunt vangen.

Wat is een brasem

Brasem is een vis die voor komt in zoet water. Daarnaast is het zo dat hij valt onder witvis. Ze kunnen erg groot worden en vooral lang. Standaard heeft brasem een hoge rug en is donker van kleur. Een brasem is bruin van kleur, maar de rug is zwart. De bek van de brasem is groter dan die van voorn, maar is een stuk kleiner dan die van de karper.

Brasem komt voornamelijk voor in scholen. Wanneer je dus brasem ziet, is de kans groot dat je er veel gaat vangen. Wanneer de brasem aan het azen is, dan gaat hij over de bodem opzoek naar voedsel. Tot slot is het zo dat brasem geen schuwe vis is. Hierdoor is hij redelijk makkelijk te vangen. Wel is het zo dat een vis plek snel verstoort kan raken en daardoor kan brasem wel wegtrekken. Als het bijvoorbeeld te druk op een plek is, dan stopt de brasem met azen.

Lees hier meer over wat een brasem is.

Wat is een brasem

Hoe plant brasem zicht voort

De paai van de brasem vindt elk jaar rond mei plaats, dit hangt voornamelijk af van wanneer het warm begint te worden. Mocht het een jaar eerder warm worden, dan zal je zien dat de paai zich al naar april kan verplaatsen. Het paaien van de brasem duurt vaak niet heel lang, maar is wel een bezigheid. Hierdoor is de brasem niet bezig met azen en alleen met de paai. Het is daarom ook niet aan te raden om in deze periode op brasem te vissen.

Nadat de paai heeft plaatsgevonden is de brasem al zijn energie kwijt. Om weer energie te krijgen, is het belangrijk dat de brasem weer opzoek gaat naar eten. Om deze reden is het vaak makkelijk om dan brasem te vangen. Als je een brasem na de paai vangt, zal je zien dat hij vol zit met kleine witte bultjes, deze bultjes worden ‘paai pukkels’ genoemd. Deze pukkeltjes ontstaan doordat hormonen in de huid gaan veranderen. Dit is niet schadelijk voor de vis en na een tijdje trekt dit weer weg.

Lees hier meer over wanneer de brasem paait.

Hoe plant brasem zicht voort

Waar zit de brasem

Brasem is te vinden op veel verschillende soorten water. Voor de brasem is het belangrijkste dat de bodem zacht is. Een brasem wilt namelijk het liefste met zijn kop door de bodem gaan, opzoek naar voedsel.

Daarnaast is het zo dat brasem van dieper water houdt. Denk hierbij aan minstens een meter diep. Echter kun je, vooral tijdens voorjaar, brasem ook veel treffen op ondieper water. Er zit daarom ook genoeg brasem in polderslootjes.

Ook is het zo dat brasem erg veel te vinden is op open water, denk hierbij aan een groot meer. Dit is de ideale leefomgeving voor brasem, omdat hier veel voedsel te vinden is en er genoeg ruimte is om groot te worden. Daarnaast hebben dit soort plekken ook veel zijslootjes, waar brasem de ruimte heeft om voort te planten.

Tot slot is een woonwijk ook een hele mooie plek om brasem te vangen. Zelf heb ik een lange tijd gevist in een vaste sloot, omdat dit een plek was waar brasem zat en niet weg kon. Brasem heeft in woonwijken veel de ruimte om te zoeken naar voedsel. Ook heb je in woonwijken veel mensen die de eendjes met brood voeren. Hier komt brasem ook op af.

Lees hier meer over waar brasem zit.

Waar zit de brasem

Waar zit geen brasem

Nu je weet waar brasem is, is het ook belangrijk om na te gaan waar je vooral geen brasem zal aantreffen. Eigenlijk de enige plek waar je geen brasem zal vinden, is op plekken waar veel stroming aanwezig is. Brasem is namelijk niet een hele sterke vis en daardoor heeft hij niet genoeg kracht om altijd maar door een sterke stroming te zwemmen. Daarnaast kost het super veel energie voor de brasem om hier doorheen te zwemmen, wat ervoor zorgt dat hij weer meer opzoek naar voedsel moet.

Het kan zijn dat op dit soort wateren, zoals een rivier, wel brasem aanwezig is. Echter zal je dan vooral zien dat ze zich meer bevinden in zijsloten waar het minder stroomt, als deze op dat water aanwezig zijn.

Wat is de beste tijd om te vissen op brasem

Wanneer je het beste op brasem kunt vissen is vlak na de paai. De paai van de brasem is zo rond mei en begin juni eindigt die. Tijdens de paai zijn de brasems bezig met voortplanten en daarmee niet met eten. De paai kost ontzettend veel energie en daarom hebben ze hierna een energietekort. Om dit weer aan te kunnen vullen, is het belangrijk dat ze weer opzoek gaan naar eten. Hierdoor zijn ze vooral vlak na de paai, erg opzoek naar voedsel.

Daarnaast kun je prima op brasem vissen tijdens de zomer. In deze periode is het water goed opgewarmd, waardoor ze erg actief worden en ze veel gaan rondzwemmen. Hierdoor gaan ze uiteindelijk ook veel eten. Deze periode zal ongeveer tot eind september zijn. Echter is het zo dat als de temperaturen meezitten, je ook prima tot eind oktober brasem kunt vangen. Hiervoor moet het wel in de maand september nog goed warm zijn, zodat het water niet afkoelt.

Lees hier meer over wanneer je goed op brasem kunt vissen.

Kun je ook brasem in de winter of het voorjaar vangen

Het is daarentegen ook mogelijk om brasem in andere periodes te vangen. Zelf heb ik het al meerdere keren gehad dat ik ook brasem in de winter ving. Wel is het zo dat in deze periode het moeilijker is om ze te vangen en je moet echt opzoek gaan naar het type water. In de winter houdt de brasem ervan om diep op de bodem te liggen en het liefst bij plekken waar het wat minder koud is. Denk hierbij aan een haven. Hierbij moet je er wel vanuit gaan dat de vis wat trager is en minder eet.

Brasem kun je ook in het voorjaar vangen. In deze periode moet je het echt hebben van de dagen dat het steeds mooier weer wordt. Heb je er een dag tussen zitten waarbij het weer iets kouder is, dan zal je ook merken dat je vangsten tegenvallen. Houd hier dus rekening mee en kies vooral de dagen uit dat het echt een zonnige dag is. Daarnaast is het zo dat je in deze periode alleen maar de tijd hebt voor de paai, denk hierbij aan maart en april. In de maand mei is de brasem vooral bezig met de paai en zal een enkeling aan het azen zijn. Hierdoor is het in deze periode eigenlijk niet verstandig om op brasem te vissen.

Kun je ook brasem in de winter of het voorjaar vangen

Hoe vang je een brasem

Een brasem is op verschillende manieren te vangen. Hierbij gaat het er vaak wel om op wat voor water je aan het vissen bent. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om met dezelfde vistechniek op verschillend water, brasem te kunnen vangen. Soms is het namelijk omdat je op een bepaalde manier niet goed kunt vissen, omdat je dan te ver aan het vissen bent.

Vissen op brasem met een werphengel

De meest voor de hand liggende, en ook gelijk de makkelijkste, manier is het vissen met een werphengel op brasem. Bij deze manier is het namelijk zo dat je minder afhankelijk bent van de afstand. Je kunt hier namelijk mee ver werpen en je kunt het wat dichterbij houden. Ook heb je als voordeel dat wanneer je een dikke vis eraan hebt zitten, dat je dan niet hebt dat je moeilijk moet doen met het inhalen. Je kunt hier gewoon gebruik maken van de molen, door in te draaien en eventueel de slip als hij wat sterker is.

Bij het vissen met een werphengel, kun je het beste gaan penvissen. Bij deze vistechniek is het namelijk zo dat je gewoon met een simpel systeem aan het vissen bent en dat het daardoor voor iedereen mogelijk is. Je hebt hierbij een haakje, wat loodjes en een dobber. Belangrijk hierbij is dat je de juiste loodzetting voor brasem gebruikt en dat je de dobber goed peilt.

Hoe kun je je dobber uitpeilen

Het enige lastige van het penvissen op brasem, is dat je de dobber moet uitpeilen. Als eerste begin ik altijd met een stuitje op de lijn, zodat mijn dobber niet verder naar boven kan. Daarna moet je goed kijken naar wat voor dobber je op de lijn zet. Bij stilstaand water kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een wat kleiner en smaller dobbertje. Bij stromend water moet je er goed op letten dat je dobber niet teveel gaat bewegen. Maak bij stromend water meer gebruik van een wat zwaardere dobber, met een groter drijflichaam.

Stel dat je dobber in totaal 1 gram is, dan moet je ook in totaal 1 gram aan lood op je dobber hebben.

Nu je dit hebt gedaan, is het belangrijk dat je de dobber goed gaat peilen. Peilen is het bepalen hoe diep je haak komt te liggen. Bij het vissen op brasem is het belangrijk dat je haak op de bodem komt te liggen. Kies er dan voor om een peilloodje aan je haak te doen. Dit doe je door het haakje eerst door het oogje te halen en hierna aan de onderkant in het kurk te prikken.

Vervolgens ga je de dobber schuiven totdat hij perfect in het water komt te liggen. Dit betekent dat alleen nog de antenne zichtbaar is en dat je recht ligt. Op het moment dat je dobber plat ligt, dan betekent het dat hij te diep staat. Wanneer hij juist onderwater getrokken wordt, dan is hij te ondiep.

Hoe kun je je dobber uitpeilen

Feedervissen op brasem

Daarnaast is het ook mogelijk om brasem te vangen met feedervissen. Bij het feedervissen ben je aan het vissen met een korfje en daaronder heb je een klein onderlijntje. Het mooie van deze techniek is dat je heel precies kunt vissen, omdat je namelijk met dat korfje aan het voeren bent en hierdoor ligt het voer altijd precies bij je haakaas.

Het feedervissen is ook met een molen en bij deze techniek is het zo dat je ook steeds op dezelfde plek moet werpen. Hierdoor gebruik je ook de lijnclip op de spoel. Deze zorgt ervoor dat je elke keer op precies dezelfde plek kunt werpen. De lijnclip is prima te gebruiken voor brasem, omdat het niet zo’n sterke vis is.

Het feedervissen kun je het beste doen op water waarbij je iets verder moet werpen. Door de korf heb je namelijk meer werpgewicht, dan bij het penvissen. Hierdoor kun je makkelijker op een afstand komen, die wat verder ligt. Daarnaast is het zo dat je de beetregistratie ziet doordat je top gaat bewegen. Daarom is dit ideaal voor een afstandje, omdat je niet de vis plek in de gaten hoeft te houden.

Feedervissen op brasem

Vissen op brasem met de vaste stok

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te gaan penvissen met een vaste stok. Bij deze manier is het zo dat je er echt rekening mee moet houden met hoe groot de vissen zijn op het water waarop je gaat vissen. Ook moet je kijken naar de afstand die je wilt gaan bevissen. Mocht het zo zijn dat dit een verre afstand is, dan is het belangrijk dat je ervoor kiest om gebruik te maken van een langere hengel.

Als je van plan bent om op grotere brasems te gaan vissen, dan moet je er ook rekening mee houden dat ze een stukje sterker zijn. Kies als allereerste ervoor om hiervoor een sterke hengel te gebruiken. Een hengel met meer body zal er echt voor zorgen dat je meer controle hebt over de vis.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een elastiek op je hoofdlijn. De elastiek zorgt ervoor dat je makkelijker de klappen van de vis opvangt, zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. Daarnaast zorgt de rek van het elastiek ervoor dat de vis sneller moe wordt. Het elastiek is het eerste wat aan je hengel vastzit, daarna krijg je de hoofdlijn en eventueel een onderlijn. Bij het kiezen van het elastiek heb je verschillende rekbaarheden. Zelf zou ik in het begin ervoor kiezen om een middenklasse te nemen, want een hele soepele kan best raar aanvoelen.

Lees hier meer over vissen op brasem met de vaste stok.

Vissen op brasem met de vaste stok

Wanneer moet je aanslaan bij brasem

Misschien wel een van de moeilijkste dingen, vooral bij de beginnende brasem visser, is het aanslaan op het juiste moment. Wanneer je precies moet aanslaan bij brasem is best lastig te bepalen. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de bek van de brasem. Deze is namelijk erg klein en je zal merken dat je vaak te vroeg slaat. Wat er dan gebeurd, is dat je het aas uit de bek van de brasem trekt en dat je daardoor misslaat. Gelukkig is brasem niet super schuw en hapt die waarschijnlijk snel weer.

Hoe snel je moet aanslaan hangt ook een beetje af van het formaat aas wat je gebruikt en het type haak. Wanneer het groot aas is en een grotere haak, dan moet je vaak wat langer wachten. Hierbij heb je namelijk de grootste kans dat het aas nog niet goed in de bek zit. Bij kleiner aas kan je vaak wat sneller aanslaan.

Zelf sla ik bij brasem nooit met het eerste tikje gelijk aan. Ik moet echt zien dat de brasem wegzwemt met het aas. Wanneer ik de dobber echt goed zie wegtrekken, dan sla ik pas aan. Vaak wacht ik dan nog 2 tellen, totdat ik echt ga aanslaan.

Welk aas moet je voor brasem gebruiken

Brasem is op zich niet een lastige eter. Wel heeft brasem als natuurlijk gedrag dat hij veel door de bodem wroet, als hij opzoek is naar eten. Hierbij is het dus zo dat de brasem veel beestjes zal tegenkomen. Hierdoor is de brasem echt een fan van maden en wormen. Vooral wormen werken echt goed om brasem te vangen. Bij maden heb je namelijk veel kans op bijvangsten van kleinere witvis soorten. Als je wilt vissen met maden kies er dan voor om niet gebruik te maken van pinkies, omdat deze te klein zijn. Je kunt beter gebruik maken van de grotere maden. Daarnaast werken casters ook erg goed om brasem mee te vangen.

Als wij kijken naar aas wat geen beestjes zijn, dan is brasem erg dol op mais en brood. Brasem is echt een liefhebber van deeg en daardoor werkt brood of deeg erg goed om brasem te vangen. Je kunt de stukken brood iets groter maken, zodat je kleinere vissen minder aantrekt. Bij mais kun je ervoor kiezen om meerdere korrels op de haak of een hair te doen.

Lees hier meer over de keuze van je aas bij brasem.

Welk aas moet je voor brasem gebruiken

Wat is het beste lokvoer voor brasem

Brasem is dol op lokvoer en heeft daarbij ook zijn eigen voorkeur. Het beste lokvoer voor brasem is een voertje met wat grovere delen erin. Het is hierbij namelijk belangrijk dat je minder de kleine vissen gaat aantrekken. Ook valt een grover lokvoertje beter op voor de brasem. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je minder fijne ingrediënten gebruikt of dat je wat maden toevoegt aan je voertje. Als je echt veel brasem wilt vangen, dan kun je er ook voor kiezen om wat casters erbij te doen.

Als je je voerkorf wilt vullen voor het feedervissen, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van kleine pellets. Denk hierbij aan 4mm pellets. Brasem is hier namelijk ook dol op en als je dan een paar maden aan de haak doet, dan trek je de brasem helemaal naar die plek toe.

Lees hier meer over het vissen met pellets op brasem.

Hoe vang je grote brasem

Nu je weet hoe je brasem vangt, wil je nu natuurlijk weten hoe je grote brasem vangt. Als eerste raad ik het aan om je aas zo op de bodem te krijgen, dat het niet dichtbij je hoofdlijn zit. Wanneer je gaat penvissen raad ik het aan om met een sleepje te vissen. Een sleepje is een stukje lijn op de bodem die ervoor zorgt dat je haakaas verder van je hoofdlijn afzit.

Daarnaast is het belangrijk dat je in deze situatie gebruik maakt van een caster op de haak, omdat grote brasems hier echt dol op zijn. Ga geen gebruik maken van kleine maden, omdat deze ook andere vissoorten aantrekken. Deze kleine vissen gaan dan teveel azen, waardoor ze de plek voor de grote brasems verstoren.

Tot slot raad ik het aan om bij grote brasems goed voor te voeren. Grote brasems kunnen namelijk aardig wat eten en wanneer je te weinig voert, loop je het risico dat de voerplek snel leeg is. Als je regelmatig genoeg voer in het water gooit, moet het geen probleem worden om grote brasems aan het azen te houden.

Hoe vang je grote brasem