Op het moment dat de warmere dagen begonnen zijn, zie je eigenlijk dat het vissen op witvis ook steeds beter gaat. Echter is het zo dat je tijdens de hele hete dagen, het weer moeilijker krijgt om witvis te vangen. In die periodes is het verstandig om je tactiek een beetje aan te passen. Maar hoe kun je dan het beste witvissen met warm weer?

Witvissen met warm weer kun je het beste doen, wanneer het constant warm weer is. Uiteindelijk komt er namelijk een moment dat de vissen weer moeten eten. Zoek altijd de plekken uit waar de vissen een beetje in de schaduw zitten. Denk uiteraard ook aan jezelf en drink genoeg water.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt witvissen met warm weer. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat precies witvis is, hoe witvis reageert op warm weer, wat de beste periode is om te witvissen, welke vistechniek goed werkt en welk aas je kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je kunt witvissen met warm weer.

Wat valt er onder witvis

Witvis is een brede naam voor alle vissen die hieronder vallen. Met witvis wordt bedoeld witvisachtige zoetwatervissen die plantaardig voedsel eten. We hebben het hier vooral over de karper, brasem, voorn, zeelt, winde en kopvoorn.

Met uitzondering van de winde, zie je dat deze vissen veel gemeen met elkaar hebben. Ze komen veel in dezelfde wateren voor en ze hebben een zelfde eetpatroon. Hierdoor zijn ze vaak ook op dezelfde manieren te vangen en krijg je daardoor dat je soms bijvangsten zult hebben, op het moment dat je specifiek op een bepaalde soort gaat vissen.

Lees hier meer over witvis.

Wat valt er onder witvis

Hoe reageert witvis op warm weer

Je ziet vaak dat vissen beter gaan eten, op het moment dat het weer beter wordt. Hierdoor krijg je dat je met warmere dagen, en richting de zomer toe, betere vangsten krijgt. Om deze reden zal je vast denken dat je met warm weer echt heel goed vis zult vangen. Helaas is dit niet helemaal waar.

Tijdens de echt hete dagen zie je dat de vissen juist weer een stukje passiever worden. Hiermee krijg je dus dat het juist lastiger wordt om vissen te vangen. Met echt hele hete dagen, is het vaak nog maar de vraag of je iets kunt vangen.

Normaal zwemmen vissen veel op de bodem en daarom is dit ook de plek waar ze gaan azen. Echter is het zo dat het tijdens hele hete dagen vaak zo is, dat je te maken krijgt met minder zuurstof in het water. Hierdoor is de kans groot dat je meer vissen op het oppervlak ziet zwemmen, omdat in het oppervlak het laatste beetje zuurstof zit.

Ook krijg je dat de vissen een stuk minder gaan bewegen. Omdat er zo weinig zuurstof is, krijg je dat de vissen zuiniger zullen zijn met hun zuurstof. Hierdoor zie je een stuk minder activiteit en is de kans ook kleiner dat de vissen zullen azen.

Lees hier meer over welk weer goed is voor voorn.

Hoe reageert witvis op warm weer

Wat is de beste periode om te witvissen met warm weer

Om toch witvissen te kunnen vangen is het dus erg belangrijk dat je je strategie aan gaat passen. Een van deze punten is het moment wanneer je gaat vissen. De beste periode om met warm weer te vissen, is op het moment dat het warmere weer langere tijd aanhoudt. In deze periode is het namelijk zo dat de vissen dit een beetje gewend zijn, waardoor je krijgt dat de vissen weer langzaamaan meer beginnen te eten.

Zelf kijk ik bijvoorbeeld bij een hittegolf naar hoelang deze duurt. Als ik zie dat deze meerdere weken aanhoudt, dan kies ik ervoor om de eerste week nog niet echt te gaan vissen. Soms wil ik nog wel even richting het einde van de eerste week gaan vissen, maar vaak merk ik dat de vangsten dan een beetje tegenvallen.

Wanneer is het beste moment om te vissen op witvis

Als je de juiste dagen hebt gekozen, is het moment op de dag ook nog erg belangrijk om rekening mee te houden. Ik raad het aan om als visser te gaan vissen buiten de zonuren. Hiermee voorkom je namelijk dat je tijdens de heetste momenten op de dag aan het vissen bent.

Tijdens het hele hete weer zie je dat de vissen echt bijna niks doen, terwijl ze tijdens de ochtend of avond prima nog wel willen azen. Zelf vis ik tijdens deze dagen het liefste vanaf 8 uur in de avond, omdat ik dan merk dat er erg veel activiteit van de vissen te zien is. Ook zijn ze dan een stuk makkelijker te vangen.

Lees hier meer over wanneer je het beste op witvis kunt vissen.

Wanneer is het beste moment om te vissen op witvis

Kun je beter witvissen in de zomer of tijdens het voorjaar

Deze dagen komen vaak voor in de zomer, maar krijg je ook af en toe in het voorjaar. Op het moment dat je zo’n hete dag hebt, kun je dit het beste hebben tijdens het voorjaar. In deze periode is het namelijk zo dat je van een hele koude periode komt. Hierdoor krijg je dat de vissen toe zijn aan wat warmer weer. Ook is het water nog vrij koud en door extra heet weer, krijg je dat het water sneller opwarmt.

Natuurlijk is het in de zomer ook mogelijk om met dit weer te vissen, alleen krijg je dan dat het een stukje lastiger wordt. Om deze reden raad ik het zeker aan om tijdens het voorjaar te vissen.

Wat zijn goede witvis stekken tijdens warm weer

Wanneer je op witvis wilt vissen tijdens warm weer, is het belangrijk dat je dit op de juiste plekken gaat doen. Zelf vis ik tijdens dit soort dagen op wateren met veel begroeiing. Hierdoor weet ik zeker dat de wateren goede schaduwplekken hebben en daardoor is de kans groot dat ik de vissen snel kan spotten. De wateren waar ik graag vis zijn de grotere wateren zoals een meer, kanaal of rivier. Ook ben ik een groot fan van vijvers en natuurwateren.

Hierbij ga ik echt opzoek naar plekjes waar de schaduw staat, op het moment dat ik wil gaan vissen. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik op de net iets koelere plekken aan het vissen ben. Vaak zitten de vissen aan de rand, tussen de waterplanten en onder een overhangende tak.

Klik hier voor mijn artikel over waar witvis zit.

Wat zijn goede witvis stekken tijdens warm weer

Welke vistechniek werkt goed voor witvis

Op het moment dat je goed witvis wilt vangen, is het belangrijk dat je gaat vissen met de juiste techniek. De techniek die het beste werkt, hangt af van de vis waarop je gaat vissen. Zelf raad ik het aan om op kleine vissen te gaan penvissen en op de grotere vissen statisch te gaan vissen.

Echter vertelde ik al dat je vaak ziet dat de vissen veel op het oppervlak aan het zwemmen zijn. Hierdoor is het vaak lastig om de vissen tot de bodem te krijgen en kun je er beter voor kiezen om drijvend te gaan vissen. Een goede techniek hiervoor is het drijvend vissen met bijvoorbeeld broodkorsten.

Bij deze techniek maak je alleen gebruik van een haakje en een lijn. Hierbij is het vaak super spannend, omdat je echt staat te wachten totdat het aas gepakt wordt door de vis. Hierdoor is dit een erg visuele techniek en erg leuk om te doen.

Hoe groot het haakje moet zijn, hangt echt af van de vis waarop je aan het vissen bent. Bij kleinere vissen maak je gebruik van een kleiner haakje. Wel raad ik het aan om een slagje groter te vissen dan je normaal doet, zodat je zeker weet dat je de vis goed haakt bij het aanslaan. Bij het drijvend vissen is het namelijk erg belangrijk dat je op tijd slaat en kun je niet iets langer wachten, zoals bij de andere vistechnieken.

Lees hier meer over wat voor haak je nodig hebt voor witvis.

Welk aas kun je het beste gebruiken tijdens warm weer

Zoals ik eerder al vertelde kun je erg goed drijvend vissen tijdens heet weer. Om deze reden is het ook belangrijk dat je met drijvend aas gaat vissen. Een goed voorbeeld van drijvend aas is een broodkorst. Het is hierbij belangrijk dat je gebruik maakt van de korst en niet het binnenste, omdat dat niet blijft drijven. Ook moet je rekening houden met dat je niet de hele tijd blijft ingooien, omdat je korst er dan vanzelf afgaat. Een broodkorst kun je het beste dubbelvouwen en daarna twee keer op de haak zetten. Als eerste haal je de haak door het broodje heen. Hierna draai je de haak om en haal je hem er nogmaals doorheen. Zorg altijd dat je haakpunt vrij is.

Stel dat je bijvoorbeeld wilt gaan penvissen of statisch vissen, dan moet je wel gebruik maken van ander aas. Zelf maak ik dan het liefste gebruik van pop ups, want deze zijn erg opvallend en hierdoor is de kans groot dat de vis het pakt. Tijdens hete dagen is het erg belangrijk dat je opvallend aas gebruikt, omdat de kans groot is dat de vis steeds maar één stuk pakt. Het moet daarom echt jouw stukje aas zijn.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over welk aas goed werkt voor witvis.

Welk aas kun je het beste gebruiken tijdens warm weer

Hoe kun je het beste voorvoeren met warm weer

Het zal je misschien verbazen, maar tijdens het hele hete weer is het niet altijd nodig om voor te voeren. Met de echt warme dagen kies ik er zeker niet voor om dagen van te voren te voeren, omdat ik wil voorkomen dat de vissen gelijk volraken. Om deze reden is het ook belangrijk dat je het voeren gaat beperken.

Probeer ervoor te zorgen dat je eventueel vlak voor de sessie een klein beetje aas in het water gooit. Dit hoef je alleen te doen op het moment dat je niet veel aanwezigheid van de vis ziet. Maak hierbij gebruik van klein aas, zodat je voorkomt dat de vis gelijk vol zit. Je kunt best een hoopje voeren, zolang je er maar voor zorgt dat je haakaas meer opvalt.

Bij het drijvend vissen werkt het vaak goed om eerst een paar korsten in het water te gooien. Hiermee creëer je een soort vertrouwen bij de vis en is de kans groot dat hij jouw korst pakt, wanneer je deze precies voor zijn neus legt.

Lees hier meer over welk lokvoer goed werkt voor witvis.

Denk ook aan jezelf tijdens hete dagen

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat je aan jezelf blijft denken. Voorkom bijvoorbeeld dat je jezelf niet goed insmeert. Als het even kan is het verstandig om zelf ook op een plek te zitten buiten de zon. Mocht dit niet lukken, zorg er dan voor dat je hoofd bedekt is met een petje.

Mocht je een wat langere sessie doen, neem dan ook genoeg drinken mee. Je moet echt voorkomen dat je uitdroogt.