Een hele populaire manier van vissen, is door te gaan roofvissen. Bij het roofvissen komen ontzettend veel verschillende dingen kijken. Zo moet je denken aan de verschillende wateren waar je kunt vissen, de veiligheid van jezelf, vergunningen en materiaal. Doordat het best een uitgebreide manier van het vissen is, is het verstandig om van tevoren wat informatie op te zoeken over het roofvissen. Maar wat is roofvissen dan precies?

Als je gaat roofvissen, dan vis je op vissen die andere vissoorten eten. Hierbij moet je er rekening mee houden dat deze vissen tanden hebben. Met roofvissen kun je ervoor kiezen om met dood aas of kunstaas te vissen. Belangrijk is dat je de juiste VISpas hebt, voor het vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over het roofvissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat het precies is, welke vissen eronder vallen, wanneer je het beste kunt roofvissen, welke wateren er geschikt voor zijn, welke vistechniek goed is voor het roofvissen, wat je precies allemaal nodig hebt en welk aas je het beste kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat roofvissen inhoudt.

Wat is precies roofvissen

Als we gaan kijken naar het roofvissen, dan moet je denken aan vissen die andere vissoorten opeten. Jij gaat dan op deze vissoorten vissen. Het leuke van het roofvissen is dat je te maken krijgt met best grote vissoorten. Over het algemeen zijn het ook best agressieve vissen.

Het roofvissen is totaal iets anders dan bijvoorbeeld het karpervissen. Je zal namelijk zien dat je bij het roofvissen te maken hebt met een hele ander soort vis. Bij het karpervissen is het zo dat je een vis hebt die zich als een prooidier gedraagt. Met het roofvissen is dit totaal anders en dat is erg leuk om te zien. Hierbij moet je juist denken aan een vis die veel meer jagend leeft. Een roofvis is opzoek naar andere vissoorten en hoeft zich daarom niet te verschuilen.

Ook ga je hierdoor anders te werk en hoef je minder bang te zijn dat de vissen je zien. Een roofvis is over het algemeen een stuk makkelijker te vangen, echter blijft het natuurlijk nog steeds lastig. Je moet namelijk weten dat een roofvis niet zomaar schrikt, maar juist op z’n prooi afgaat.

Tot slot is het zo dat roofvissen vaak sterke vissen kunnen zijn. Ze hebben een ontzettende kracht, om een prooi te grazen te nemen. Hierdoor kun je ook plezier hebben, bij het vangen van de kleine vissoorten.

Wat is precies roofvissen

Wat is precies een roofvis

Een roofvis is een vis die andere vissoorten opeet. Dit klinkt natuurlijk super zielig, maar dit is precies hoe de natuur in balans is. Een roofvis eet eigenlijk de vissen op, die overbodig zijn in het ecosysteem.

Je zal zien dat roofvissen over het algemeen niet heel breed zijn, maar vooral lang. Dit is namelijk, omdat ze ontzettend snel kunnen zwemmen. Mocht het zo zijn dat ze erg breed zijn, dan krijg je dat deze vissen niet snel kunnen zwemmen. Dit heeft als nadeel dat ze ook minder snel achter hun prooi aankunnen.

Veel roofvissen hebben tanden. Hiermee kunnen ze makkelijk hun voedsel kauwen en daarna doorslikken. De ene vissoort heeft zijn tanden meer naar voren en zijn ze wat groter, terwijl de andere soort ze meer bij hun keel hebben.

Wat zijn populaire roofvissen

Er zijn verschillende roofvissoorten in Nederland. De populairste soorten zijn de:

Deze roofvissen komen allemaal voor in Nederland en in zoetwater. Sommige hiervan kun je zelfs dichtbij vinden, in de sloot bij jou in de buurt. Andere vissoorten komen voornamelijk op de grotere wateren voor.

Wat zijn populaire roofvissen

Wanneer kun je het beste roofvissen

Roofvissen kun je het beste doen op het moment dat de vis het actiefst is. Je zal zien dat roofvissen vooral actief zijn in de ochtend en in de avond. Dit heeft er namelijk mee te maken dat op deze momenten hun prooien ook actief zijn. Hierdoor zijn ze makkelijker te vinden en kan de roofvis aanvallen.

Daarnaast is het zo dat roofvissen niet makkelijk te vangen zijn met warm weer. Ze houden meer van wat kouder weer, omdat ze dan makkelijker kunnen zwemmen. Ze krijgen het op dit soort momenten niet zo snel heet en daardoor kunnen ze sneller zwemmen en makkelijker hun prooi pakken. Kies er daarom voor om te beginnen met roofvissen in oktober en doe dit tot ongeveer maart. Dit zijn meestal de koudste maanden en echt de beste maanden voor roofvis.

Mocht je echt goed willen vangen, dan is het vaak goed om echt midden in de winter te vissen. Je kunt bijvoorbeeld perfect op roofvis vissen tijdens januari en februari. Houd er wel rekening mee dat er soms ijs op het water kan liggen. Stel dat je tijdens deze periode wilt vissen, dan kun je wel eventueel in een wak gaan vissen. Pas wel op, want in deze periodes kan het soms glad zijn aan de waterkant. Vermijd daarom hele steile hellingen.

Wanneer mag je niet roofvissen

Voor het roofvissen is er ook een periode ingelast wanneer je niet mag vissen. Het is tijdens de paai verboden om op roofvissen te vissen. Dit heeft er namelijk mee te maken dat de paai echt een tijd is, waarin de vissen het nodig hebben om voort te planten. Tijdens deze periode mag je niet vissen met kunstaas en doodaas. Tegenwoordig mag je wel met wormen vissen, omdat je hier ook gewoon andere vissoorten mee kunt vangen. Pas wel op met het vissen met wormen. Mocht je toch een baars vangen, dan ben je verplicht deze direct, in hetzelfde water, terug te zetten.

De periode waarin je niet mag vissen is vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei. Dit verschilt dus ieder jaar, maar is ongeveer 2 maanden.

Op welke wateren kun je roofvissen

Roofvissen kun je eigenlijk op elk water doen. Het ligt er natuurlijk aan op welke vissoort je wilt vissen, maar op elk water zit wel roofvis. Dit heeft er namelijk mee te maken met dat op bijna elk water ook wel prooivissen zijn. Dit hebben zij natuurlijk nodig om te overleven.

Om grotere roofvissen te vangen, moet je er wel rekening mee houden met hoe groot het water is. Hoe groter het water is, des te groter de vis kan worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe groter het water is, hoe meer prooidieren er zullen zijn. Het enige nadeel van een groter water is dat je ook rekening moet houden met dat het lastiger is om de vissen te vinden.

Staar je daarom niet blind op het water. Zelfs op de kleinere slootjes in een woonwijk, zijn bijvoorbeeld grotere snoeken te vinden. Je zal vooral zien dat ze tijdens de warmere dagen richting de ondiepere plekken trekken. Als je ze dan spot, dan weet je dat er dit soort vissen te vinden zijn op zo’n water.

Als je wilt gaan roofvissen, dan is het belangrijk hoe je wilt gaan vissen. Je hebt namelijk verschil in actief en passief vissen. Door actief te gaan vissen, moet je veel bewegen en moet je meer denken aan een breder water. Bij het passief vissen heb je een beetje de keuze, maar gaat mijn voorkeur uit naar een compacter water.

Je kunt bijvoorbeeld erg goed op een meer, slotenstelsel in een woonwijk of kanaal gaan roofvissen. Daarnaast is het ook mogelijk om in een polder rond te lopen en te gaan roofvissen.

Op welke wateren kun je roofvissen

Welke vistechnieken zijn er voor het roofvissen

Zoals ik hierboven vertelde heb je twee verschillende manieren van het roofvissen. Als eerste kun je ervoor kiezen om actief te gaan vissen. Bij het actief vissen gaat het erom dat je een paar keer werpt en daarna weer verder loopt, tenzij je natuurlijk wat activiteit vindt.

Onder het actief vissen hebben we bijvoorbeeld het actief vissen met kunstaas. Hierbij kun je ervoor kiezen om te gaan vissen met een hairdbait, softbait of een spinner. Dit zijn verschillende vormen van kunstaas, waarmee je een visje gaat nadoen. Wat je zeg maar doet, is het werpen van je aas in het water en daarna rustig binnenhalen. Hierdoor gaat je aasje door het water zwemmen en hoop je dat er een roofvis intrapt, door te denken dat het een echt visje is.

Mocht je meer van het passief vissen zijn, dan kun je ervoor kiezen om met doodaas te vissen. Hierbij vis je met een grote dobber en dit doe je dan op een vaste plek. Hierbij wacht je totdat je beet hebt en dan sla je aan. Dit kun je natuurlijk ook op een actievere manier doen, door om de zoveel tijd te verkassen. Stel dat je nog niet helemaal weet waar je moet gaan vissen, omdat je niet weet waar de vissen zitten, dan raad ik het aan om ieder half uur te veranderen van plek. Vis het aas boven de bodem, omdat dit ook meestal de plek is waar de prooivissen zitten.

Wat heb ik nodig om te beginnen met roofvissen

Mocht je willen beginnen met roofvissen, dan raad ik het aan om eerst te kijken naar de hengel. Voor roofvissen heb je helemaal geen lange hengels nodig. Vooral voor het actief vissen, moet je kiezen voor een kortere hengel. Een kortere hengel heeft namelijk als voordeel dat je er makkelijk mee kunt werpen en makkelijker de bewegingen mee kunt maken. Denk hierbij aan een hengel van 1.80 meter tot 2 meter.

Het doodaas vissen is ook mogelijk met deze hengel, maar zou ook met een hengel tot 2.40 meter kunnen. Door een iets grotere hengel, kun je vaak wat makkelijker aanslaan wanneer je opeens beet hebt. In deze hengels zit ook iets meer demping en daardoor zijn ze vaak wat fijner in gebruik.

Buiten je hengel is natuurlijk een molen ook erg belangrijk. De molen voor het roofvissen hoeft niet erg groot te zijn. Het nadeel van een grote molen is dat hij te zwaar is. Met het actief vissen wil je zo licht mogelijk vissen, want je hebt de hengel de hele tijd vast. Met een kleinere molen kun je ook makkelijker binnen draaien, omdat je een minder grote slag hoeft te maken.

Wat heb ik nodig om te beginnen met roofvissen

Wat voor montage heb ik nodig voor het roofvissen

Daarnaast is het ook aan te raden om gebruik te maken van een gevlochten lijn. In deze lijn zit namelijk geen rek, waardoor je met het actief vissen makkelijker beweging aan het kunstaas kan geven.

Een ander belangrijk iets is dat je gebruik maakt van een stalen onderlijn. Vooral voor de vissen die tanden aan de voorkant hebben, is dit erg belangrijk. Stel dat een vis je gevlochten lijn pakt, dan krijg je dat de vis de lijn doorbijt. Door een stalen onderlijn kan hij de lijn niet doorbijten en voorkom je dus dat je de vis verliest.

Mocht je passief vissen met doodaas, dan moet je natuurlijk ook gebruik maken van een haak. Voor het roofvissen kun je grote haken gebruiken. Afhankelijk van de vissoort natuurlijk, pas je de maat van je haak aan.

Hieronder vind je de juiste maten voor de populairste roofvissen:

  • Baars haakmaat 4 of 6
  • Snoek haakmaat 1, 2 of 4
  • Snoekbaars 1, 2 of 4
  • Meerval 4, 6 of 8
  • Roofblei 4, 6 of 8

Heb je ook een schepnet nodig

Buiten je materiaal voor je hengel, is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van een schepnet. Vooral voor de grotere vissen is dit belangrijk, omdat je ze anders niet uit het water krijgt. Bij het roofvissen zal je vaak ook vissen op bruggetjes of een hogere kant. Op dit soort wateren is het ook niet makkelijk om de vissen uit het water te krijgen en daarom is het hier ook belangrijk dat je een schepnet gebruikt.

Als schepnet raad ik een rond schepnet aan, omdat je hier makkelijk de vis mee kunt pakken. De grootte van het net hangt natuurlijk af van de vis die je verwacht te vangen. Mocht je actief vissen, kies dan een net die je makkelijk mee kunt nemen. Je hebt bijvoorbeeld een opvouwbaar net, die ideaal is voor het roofvissen.

Is een onthaakmat verplicht voor roofvissen

Tegenwoordig is het zo dat het verplicht is om een onthaakmat te gebruiken, wanneer je een vis op de grond gaat onthaken. Dit heeft er namelijk mee te maken dat het veel veiliger voor de vis is. Met een onthaakmat voorkom je namelijk dat de vis zich kan beschadigen, tijdens het onthaken. Een vis kan namelijk ineens een beweging maken en dan schaaft hij zichzelf op de grond. Op een zachte onthaakmat kan dit natuurlijk niet gebeuren.

Ze hebben tegenwoordig hele mooie opvouwbare onthaakmatjes. Deze zijn erg handig in gebruik, omdat ze makkelijk te vervoeren zijn. Hierdoor kun je ze makkelijk meenemen, zonder dat je het gevoel hebt dat je te veel spullen mee hebt.

Is een onthaakmat verplicht voor roofvissen

Welke VISpas heb ik nodig voor roofvissen

Voor het vissen op roofvissen, is het verplicht om een VISpas te hebben. Deze VISpas moet je altijd bij je hebben, omdat je deze moet kunnen laten zien bij een controle. De kleine VISpas is niet genoeg voor het roofvissen, omdat je hierbij niet met elke aassoort mag vissen. Deze aassoorten heb je wel nodig voor het vangen van roofvissen.

Bij een controle moet je ook aan kunnen tonen dat je op het water mag vissen. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt bij je VISpas de lijst met wateren kopen. In dit boekje kun je aantonen dat je op dit water mag vissen. Hierbij staan ook de regels die voor dit water gelden.

Een andere manier is door het gebruik van de ‘visplanner’ app. In deze app kun je het water intypen waarop je wilt vissen. Hier kun je dan zien of het toegestaan is om daar te vissen en je kunt ook de overige regels lezen.

Lees hier meer over de VISpas.

Met wat voor aas vang je roofvissen

Voor het roofvissen kun je verschillende soorten aas gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld kunstaas. Onder kunstaas vallen jerkbaits, softbaits, hardbaits, vispluggen en spinners. Dit zijn vormen van kunstaas, waarbij je net doet alsof het een visje is. Een roofvis denkt dan het een echt visje is en pakt het vervolgens. Dit doe je door een bepaalde beweging met je hengel te maken en in te draaien, waardoor deze begint te zwemmen.

Een jerkbait is bijvoorbeeld een aasje die helemaal vlak is, waardoor je er zelf een beweging in moet brengen. Als je kijkt naar een softbait of een andere hardbait, dan zal je zien dat deze bewegelijker zijn. Hierdoor hoef je er zelf minder beweging in te brengen. Deze aassoorten zijn ook allemaal in verschillende kleuren te verkrijgen. Er is niet zo zeer een kleur die beter werkt. Dit hangt namelijk af van de dag waarop je vist en waar de vissen op dat moment zin in hebben.

Een andere kunstaas soort is een spinner. Een spinner is een stukje metaal, met daaraan een metalen blad. Dit blad gaat ronddraaien wat geluid maakt en voor licht in het water zorgt. Hier komen de roofvissen op af, omdat ze denken dat het een visje is.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om te gaan roofvissen met doodaas. Voor doodaas kun je natuurlijk verschillende soorten vis gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om zelf voorntjes te gaan vangen, of vis in de winkel of op de markt te kopen. Wat goed werkt zijn vooral voorntjes of makreel. Denk wel goed over de grootte na, want de vis moet het wel kunnen opeten.

Met wat voor aas vang je roofvissen

Mag je met levend aas vissen

Het vissen met levend aas is verboden, omdat een vis hierbij te veel pijn lijdt. Om deze reden is het niet toegestaan om met een levend visje op de haak te vissen. Stel dat dit ontdekt wordt, dan riskeer je een boete.

Dit geldt alleen voor vissen en niet voor insecten en beestjes. Stel dat je met wormen wilt vissen, dan kun je deze wel levend houden. Hierbij is het vaak ook goed om ze levend te houden, omdat je dan een bewegende worm aan de haak hebt.

Waar moet je aan denken bij het onthaken van een roofvis

Zoals ik eerder al vertelde is het belangrijk dat je een onthaakmat gebruikt, omdat je hierbij voorkomt dat de vis zich kan beschadigen. Daarnaast is het ook verstandig om gebruik te maken van een onthaaktang. Vooral voor de vissen met tanden is dit zeker veiliger voor jezelf. Hiermee voorkom je dat de vis jou kan verwonden.