Wanneer je brasem wilt vangen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een onderlijn. Het vissen met een onderlijn heeft veel voordelen, maar zorgt er wel voor dat je weer wat extra informatie nodig hebt. In onderlijnen zit veel verschillen en je kunt er zelf voor kiezen om er een te maken. Hierdoor moet je wel goed begrijpen hoe een onderlijn precies in elkaar zit, maar welke onderlijn voor brasem heb ik nodig?

Welke onderlijn je precies voor brasem nodig hebt, hangt echt af van de omstandigheden die je hebt. Je vistechniek en het type water hebben invloed op de keuze van je onderlijn. De beste onderlijn voor brasem is een nylon onderlijn 10/100, van zo’n 20 centimeter lang. Daarnaast is een hair handig.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over welke onderlijn je voor brasem nodig hebt. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom een onderlijn voor brasem handig is, bij welke vistechniek je een onderlijn kunt gebruiken, waar je de keuze van je onderlijn op aanpast, waar je allemaal op moet letten bij de verschillende onderlijnen, hoe je zelf een onderlijn kunt maken en of je beter een onderlijn kunt kopen of zelf maken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke onderlijn je voor het vissen op brasem nodig hebt.

Waarom heb je een onderlijn voor brasem nodig

Wanneer je wilt gaan vissen op brasem, dan is het gebruik van een onderlijn erg handig. Een onderlijn heeft namelijk veel voordelen. Deze voordelen zijn:

  • Bij een lijnbreuk breekt de onderlijn af, waardoor de vis niet met een hele hoofdlijn zwemt.
  • Je kunt makkelijker met een hair vissen, waarmee je ook ander aas kunt gebruiken.
  • Door het gebruik van een hair kun je een kleinere haak gebruiken.
  • Bij weinig aanbeten kun je makkelijker van montage wisselen.
  • Bij een lijnbreuk hoef je alleen maar een nieuw onderlijntje erop te zetten, waardoor je sneller weer kunt vissen.
Waarom heb je een onderlijn voor brasem nodig

Bij welke vistechnieken moet je een onderlijn gebruiken

Het vissen met een onderlijn is per vistechniek verschillend. Bij de ene vistechniek is het zo dat een onderlijn verplicht is, omdat je anders deze vistechniek niet kunt uitvoeren. Met andere vistechnieken is het zo dat je er zelf voor kunt kiezen of je een onderlijn wilt gebruiken. In dit soort gevallen ligt het echt aan hoe belangrijk je de voordelen van hierboven vindt.

Bij het feedervissen op brasem is het verplicht om gebruik te maken van een onderlijn. In dit geval is het namelijk zo dat de onderlijn vast gemaakt wordt aan de korf of method feeder. De method feeder is een klein plaatje die tussen de hoofdlijn en de onderlijn komt. Als je gebruik maakt van een korf, dan is het vaak wel prettig om gebruik te maken van een onderlijn.

Mocht je statisch willen vissen op brasem, dan is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van een onderlijn. Deze onderlijn hang je namelijk aan de clip, waardoor je voorkomt dat het lood bij de haak kan komen. Gebruik je hierbij geen onderlijn, dan schuift je stuk lood op de lijn, waardoor het ook bij je haak kan komen. Buiten dat je op deze manier niet kunt vissen, is het ook zo dat je bij een aanbeet de vis kunt beschadigen.

Bij welke vistechnieken moet je een onderlijn gebruiken

Met welke vistechniek kun je een onderlijn gebruiken

Buiten dat we de technieken hebben waarbij het niet anders kan dan te gaan vissen met een onderlijn, hebben we ook nog een vistechniek waarbij het aan te raden is om een onderlijn te gebruiken.

Bij het penvissen kan het erg handig zijn om gebruik te maken van een onderlijn. Wanneer je de dobber zo aan het uitloden bent dat je met een sleepje vist, dan maak je ook gebruik van een verklikkerloodje. Belangrijk hierbij is dat je ervoor kiest om het verklikkerloodje boven de knoop te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet steeds je loodje kwijtraakt, waardoor je sneller kunt vissen na een lijnbreuk. Daarnaast hoeft de brasem ook niet met een loodhageltje rond te blijven zwemmen.

Met welke vistechniek kun je een onderlijn gebruiken

Waar pas je de keuze van je onderlijn op aan

De keuze van je onderlijn is tijdens het vissen erg belangrijk. Als eerste is het zo dat je goed moet kijken naar de stroming in het water. Bij veel stroming is het belangrijk dat je gebruik maakt van een langere onderlijn. Een langere onderlijn zorgt er namelijk voor dat je aas minder gaat bewegen onderwater.

Op een zachte bodem is het ook belangrijk om gebruik te maken van een langere onderlijn. In zo’n situatie krijg je namelijk dat je aas de bodem in getrokken kan worden. Door een langere onderlijn te gebruiken voorkom je dat het zware lood je aas ook meetrekt.

Als je veel bij obstakels aan het vissen bent, is het aan te raden om dikker te gaan vissen. Dit voorkomt namelijk dat je lijn doorgesneden wordt, door waterplanten bijvoorbeeld.

Waar moet je op letten bij een onderlijn

Wanneer je opzoek gaat naar een onderlijn, dan is het belangrijk dat je kijkt naar verschillende aspecten. Deze aspecten zijn namelijk gemaakt voor een bepaalde situatie. Wanneer jij namelijk een bepaald soort water gaat bevissen, dan heb je ook verschillende omstandigheden waar je mee te maken krijgt. Hieronder neem ik je mee in het lijstje met verschillende dingen waar je op moet letten bij een onderlijn voor brasem.

De lengte

Als je kijkt naar welke onderlijn je voor brasem nodig hebt, dan is de lengte erg belangrijk. De lengte heeft namelijk veel invloed op je vangsten. Op het moment dat je veel wilt gaan vangen, krijg je te maken met precisie werk. Een lange onderlijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat het langer kan duren voordat je actie ziet. Stel dat je een lange onderlijn hebt en je vist met een stuk lood, dan heeft de vis best veel ruimte om te zwemmen. Pas op het moment dat de vis het lood van de bodem wilt trekken, zie je dat je een vis aan de haak hebt. Wanneer je juist met een korte onderlijn gaat vissen, heb je dat je sneller een aanbeet ziet.

Wanneer gebruik je een lange onderlijn

Wanneer je merkt dat je weinig aanbeten hebt, dan kan een langere onderlijn vaak helpen. Een langere onderlijn zorgt er namelijk voor dat je vissen kunt vangen die een beetje angstig zijn. Het is namelijk zo dat ze het aas kunnen pakken, zonder dat ze gelijk weerstand voelen. Door een lange onderlijn met een stuk elastiek te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de haak zet voordat de brasem het doorheeft. Een lange onderlijn start zo vanaf de 20 centimeter en kan doorgaan tot wel 45 centimeter.

Als je met een groot stuk lood aan het vissen bent en je vist op een zachte bodem, is het ook belangrijk om gebruik te maken van een lange onderlijn. Hierbij heb je namelijk het probleem dat het lood het aas de bodem in kan trekken. Het stuk lood is zwaarder dan de bodem, waardoor hij zachtjes in de bodem zakt. Bij een korte onderlijn wordt het aas ook meegetrokken. Wanneer je een lange onderlijn hebt, krijg je dat eerst je aas richting het lood getrokken wordt. Hierdoor voorkom je dat het aas ook in de bodem verdwijnt en de vis het niet meer ziet.

Tot slot is het ook aan te raden om bij een water met stroming gebruik te maken van een lange onderlijn. Wanneer je gaat voorvoeren op een water met stroming, krijg je dat het aas ook verspreider gaat liggen. Een lange onderlijn zorgt ervoor dat ook je haakaas wat verspreider gaat liggen. Ook zorgt een langere onderlijn ervoor dat het aas wat makkelijker van plek kan veranderen, waardoor het ook wat makkelijker met je lokvoer mee kan bewegen.

Wanneer gebruik je een lange onderlijn

Waarom heb je een korte onderlijn nodig

In de hoofdregel is het zo dat je bij missers moet kiezen om met een kortere onderlijn te gaan vissen. Je mist de vis, omdat hij teveel tijd heeft om het aas weer uit zijn bek te krijgen. Je wilt dat je de haak op tijd kunt zetten, zodat je de vis haakt voordat hij het aas kan uitspugen. Door een kortere onderlijn te gebruiken zal je zien dat je ook sneller je top bijvoorbeeld ziet bewegen. Een kleine onderlijn is rond de 10 tot 13 centimeter lang.

In de winter is het ook aan te raden om met een kortere onderlijn te vissen. Tijdens de winter krijg je namelijk dat je ook op een andere manier gaat voeren. Je voert een stuk minder en je probeert alles dichtbij elkaar te voeren. Wanneer je dan met een lange onderlijn gaat vissen, krijg je dat je aas ver van je voerplek komt te liggen. Om dit te voorkomen, kies je juist voor een korte onderlijn.

Mocht je op een harde bodem aan het vissen zijn, dan is het ook prima om gebruik te maken van een korte onderlijn. Hiermee heb je namelijk niet het probleem dat het aas in de bodem kan wegzakken.

De lijndikte

Als je gaat vissen met een onderlijn, dan vis je natuurlijk ook met een hoofdlijn. Deze hoofdlijn heeft een bepaalde dikte en het is belangrijk om deze van te voren te weten. De keuze van je hoofdlijn heeft namelijk invloed op de keuze van je onderlijn. Om ervoor te zorgen dat je onderlijn breekt, in plaats van je hoofdlijn, is het belangrijk dat je onderlijn dunner is dan je hoofdlijn. Vis je dus met een 25/100 hoofdlijn, dan kun je alleen maar met een dunnere onderlijn zoals 20/100 vissen.

Daarnaast heeft de vistechniek ook invloed op de keuze van je onderlijn. Bij het penvissen kun je gebruik maken van een dunnere onderlijn, dan wanneer je statisch gaat vissen. Dit komt namelijk omdat je met het statisch vissen gebruik maakt van een stuk lood. Als je dan met een dunne onderlijn gaat vissen, gaat je montage breken.

Zelf maak ik vaak gebruik van een hoofdlijn met een dikte van 20/100. Als onderlijn kies ik het vaakste voor 10/100 tot 14/100. Wanneer ik op niet al te grote brasems aan het vissen ben, dan gebruik ik het liefste 10/100 onderlijn materiaal.

Het materiaal

Over het materiaal van je onderlijn kunnen we kort zijn. Je wilt namelijk dat je een beetje de kracht van de brasem kan opvangen. Brasem is een grote vis en een beetje een schokdemper kan daar handig bij zijn. Als je kiest voor een nylon of fluorcarbon lijn, heb je een klein beetje rek in de lijn. Hierdoor kan je makkelijker een klap van een vis opvangen.

Over het algemeen ga je nylon gebruiken, omdat dat prima materiaal is en vaak goedkoper. In enkele gevallen wilt fluorcarbon ook goed werken, omdat het net even iets zachter is. Hierdoor zit er meer rek in. Daarnaast is fluor carbon ook een lichtere lijn om mee te vissen.

Het materiaal

Haakmaat voor brasem

Als je een onderlijntje gaat maken, dan maak je aan de onderkant een haakje vast. De keuze van je haakmaat is belangrijk en heeft te maken met twee dingen. Als eerste moet je kijken naar de grootte van je aas. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je met een hair gaat vissen.

Wanneer je ervoor kiest om met een hair te vissen, krijg je dat je ook met een kleinere haak kunt gaan vissen. Wel is het dan belangrijk om te kijken naar hoe de haak gaat haken bij de vis. Met een groot stuk aas is het moeilijker om te haken, dan wanneer je gebruik maakt van een klein stuk aas.

Over het algemeen is brasem niet een hele grote vis en vis je ook niet met al te groot aas hierdoor. Het is daarom niet nodig om met hele grote haken op brasem te vissen. Als haakmaat voor brasem kun je het beste gebruik maken van een haakmaat 10 of 12. In enkele gevallen zou je ook met een haakmaat 14 kunnen vissen, maar dat kun je het beste doen als de vis echt niet wilt bijten.

Een kleinere haak kan ervoor zorgen dat je de vis misslaat of de haak niet goed kunt zetten. Als je merkt dat je wel veel aanbeten krijgt maar problemen hebt met het binnenhalen, kun je het beste voor een iets grotere haak kiezen.

Lees hier meer over welke haak je moet gebruiken voor brasem.

Haakmaat voor brasem

Met of zonder hair

Of je een hair moet gebruiken met het brasem vissen, hangt echt af van het aas wat je wilt gebruiken. Op het moment dat jij ervoor kiest om met boilies te vissen, dan kun je alleen gebruik maken van een hair. Dit komt namelijk omdat dit soort aas niet te prikken is op een haak. Naast boilies heb je nog meer soorten aas die niet op een haak te prikken zijn.

Daarnaast wil je soms gebruik maken van een kleinere haak, maar niet minder aas gaan gebruiken. Hierbij is het ook handig om gebruik te maken van een hair. Zo kun je een klein haakje gebruiken, maar nog steeds meerdere maiskorrels op een hairtje rijgen.

Als je de juiste lengte tussen je haak en aas gebruikt, heeft een hair erg veel voordelen. Doordat de haak helemaal leeg is, is het haken van een vis makkelijker. Je hoeft namelijk nergens doorheen te slaan. Vaak is het zo dat door het gewicht wat de vis op moet tillen, hij zichzelf al begint te haken. Hierdoor hoef je dus niet eens aan te slaan.

Hoe kun je een onderlijn voor brasem maken

Een onderlijn voor brasem maken is vaak niet erg lastig. Als eerste is het belangrijk dat je de juiste materialen hebt om een onderlijn te maken. De volgende spullen heb je nodig:

  • Onderlijn materiaal
  • Haakje
  • Schaar
  • Lijnhouder
  • Opbergdoosje

Hoe maak je een onderlijn voor brasem stap voor stap

Als je de materialen en spullen hebt gepakt, kunnen we kijken naar hoe je een onderlijn kunt maken. Hiervoor moet je de volgende stappen volgen:

  • Bepaal als eerste hoelang je je onderlijn wilt maken. Als voorbeeld nemen we 20 centimeter.
  • Knip vervolgens van je onderlijn materiaal een lijntje van 30 centimeter af. Je hebt namelijk altijd een beetje speling nodig om de knopen te kunnen maken.
  • Kies er daarna voor of je een hair wilt maken of de haak eraan wilt knopen. Als je geen hair wilt kun je de volgende stap overslaan.
  • Maak een lusje aan de onderkant door een simpele lus te knopen, dit is je hair.
  • Maak daarna de haak vast aan de onderlijn.
    • Als je een hair hebt moet je ongeveer 1 centimeter tussen de haak en de lus houden. Haal de lijn door het oogje en wikkel het draad 6 keer om de steel. Vervolgens moet je hem er nog een keer doorheen halen.
    • Als je alleen de haak aan de onderlijn moet maken, kun je gewoon de haak aan de onderkant knopen. Als je een oogje hebt kun je het draad er doorheen halen en daarna het uiteinde om het draadje heen wikkelen. Hierna moet je hem door de opening halen boven het oog. Als laatste haal je hem nog door de nieuwe lus heen.
  • Bepaal hierna de afstand van je onderlijn en maak daarna een lus aan de bovenkant. Dit kun je ook weer doen door eerst een lus te maken en daarna een knoopje ervan te maken.
  • Vervolgens is je onderlijn klaar en kun je deze aan je hoofdlijn knopen of vastmaken met een lijnclip.

Kun je beter een onderlijn kopen of zelf maken

Nu je hebt gezien hoe je een onderlijntje kunt maken, komt natuurlijk nog de vraag of je ze beter zelf kunt maken of gewoon kopen. Een onderlijn kopen is voor de beginners zeker een goede optie. Wanneer je namelijk een onderlijn koopt kan je het eerst even uitproberen, maar weet je ook zeker dat alle afstanden kloppen. Als je de verkeerde afstand tussen je haak en hair gebruikt, krijg je namelijk dat je de vissen gaat misslaan.

Op het moment dat je al een tijdje aan het vissen bent, is het zeker een goed idee om je onderlijnen zelf te maken. Als eerste is het namelijk zo dat je daarmee ervoor zorgt dat je zelf kunt bepalen hoe je onderlijn eruit gaat zien. Je kunt zelf kiezen hoe groot je hem maakt en wat voor hair je gebruikt.

Daarnaast is het makkelijker om van onderlijn te wisselen, omdat je zelf je onderlijntjes een lengte kunt geven. Als je allemaal verschillende lengtes wilt kopen, moet je van elke onderlijn misschien wel 10 onderlijnen kopen. Hierdoor krijg je in een keer 100 onderlijnen bijvoorbeeld. Als je ze zelf maakt kun je van elke onderlijn één of twee maken en heb je er niet gelijk zoveel.

Tot slot is het ook goedkoper om je onderlijnen zelf te maken.

Al met al kun je als beginner eerst even oefenen met onderlijnen die je kant en klaar in de winkel koopt. Als je al wat langer aan het vissen bent kun je ervoor kiezen om onderlijnen nog steeds kant en klaar te kopen, maar is het aan te raden om ze zelf te knopen.

Kun je beter een onderlijn kopen of zelf maken