Wanneer je wilt gaan witvissen, is het wel belangrijk dat je weet wat witvis is. Door hier achter te komen, kun je je beter inbeelden wat een vis voor gedrag vertoont en waar hij zich het liefst bevindt. Hierdoor gaan je vangsten omhoog en kun je op een snellere manier vis vangen. Maar wat is witvis dan precies? 

Witvis is een verzamelnaam van verschillende vissoorten samen. De vissen zijn verschillend van elkaar, maar hebben ontzettend veel overeenkomsten. Ze vertonen hetzelfde gedrag, eten hetzelfde of zien er hetzelfde uit. De meest bekende witvis soorten zijn de blankvoorn, kopvoorn en brasem. 

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat witvis is. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat witvis is en welke soorten eronder vallen, waar ze zich vooral bevinden, wat hun gedrag is in het water, hoe ze zich voortplanten en wat ze eten. Na het lezen van dit artikel heb jij een beter beeld bij de benaming witvis. 

Wat is een witvis

Witvis is een verzamel naam van verschillende vissoorten. Deze soorten komen veelal overeen en vertonen ook veel hetzelfde gedrag. Alle soorten witvis vallen onder de karperachtige. Hierdoor lijken ze heel erg op karpers, maar toch zijn ze anders dan karpers. 

Als voorbeeld is het zo dat witvis een stuk kleiner wordt dan karper. De karper is een sterkere vis. Echter kunnen bepaalde witvis soorten ook aardig groot worden. 

Daarnaast is het zo dat sommige witvis soorten eigenlijk niet een originele soort zijn. Deze soorten vissen zijn een kruising van andere witvis soorten. Hierdoor zijn er ontzettend veel nieuwe soorten ontstaan. 

Tot slot is het zo dat in Nederland en België de totale biomassa van vis, het meest bestaat uit witvis. Dit betekent dus dat de meeste vissen in het water valt onder witvis. Ook is het zo dat witvis zich door het hele land bevindt, in allemaal verschillende soorten water. 

Wat is een witvis

Welke vissoorten vallen er onder witvis

Onder witvis vallen veel verschillende soorten vis. Deze vissen hebben allemaal iets met elkaar gemeen, maar het is wel een eigen soort. Dit betekent dus dat ze ook heel anders zijn. Vaak zien deze vissoorten er anders uit. 

De volgende soorten vallen onder witvis: 

  • Alver 
  • Brasem 
  • Blankvoorn 
  • Bittervoorn 
  • Kopvoorn 
  • Kolblei 
  • Rietvoorn 
  • Sneep 
  • Serpeling 
  • Vetje 
  • Winde 
  • Zeelt 

De ene vissoort hierboven is bekender, dan de andere. Het zal ook zeker niet zijn dat je ze allemaal gaat vangen, want ze zijn niet allemaal vangbaar. De meest bekende onder deze zijn de brasem, kopvoorn, blankvoorn, roofblei, winde en zeelt. 

De hierboven genoemde soorten zijn erg belangrijk in het water. Het is namelijk vooral natuurlijk voedsel voor roofvissen. Doordat er zoveel in het water zit, is het zo dat ze ook makkelijk gegeten worden, door bijvoorbeeld een snoek. Zonder deze vissoorten kunnen roofdieren niet overleven, omdat er dan te weinig voedsel is. 

Welke vissoorten vallen er onder witvis

Wat is het leefgebied van witvis

Het leefgebied van witvis is erg breed. Witvis komt namelijk op bijna al het type water voor. Belangrijk hierbij is dat het wel zoetwater moet zijn, op zoutwater komt witvis niet voor. Ze komen vaak voor in scholen en bevinden zich op veel verschillende plekken. Witvis komt voornamelijk voor op troebel water, maar stromend water is ook goed. Daarnaast heb je ze in zowel kleine en ondiepe sloten, als in grote diepe meren. 

Echter is het zo dat niet elke soort op al het type water komt. Hier zit namelijk veel verschil in. De kleinere soorten komen op de meeste wateren voor. Wanneer je kijkt naar de grotere soorten zoals een brasem, zeelt of winde, dan heb je te maken met vaak groter water. Denk hierbij aan een polder, meertje of vijver. Ook komen ze veel voor in woonwijken. 

De meeste vissoorten zal je het makkelijkste kunnen vinden, wanneer je bent bij voedselrijk water. Denk hierbij aan een sloot met veel planten of een kant waar veel troep naartoe stroomt.

Lees hier meer over waar witvis zit.

Wat is het leefgebied van witvis

Wat voor gedrag vertoont witvis

Wanneer je veel witvis wilt vangen, is het belangrijk om te weten wat voor gedrag zij vertonen. Het gedrag van witvis is zeer actief. Je zal ze vaak als eerste zien azen op een plek, omdat ze zich minder druk maken om de gevaren die er zijn. Zo zijn zij vaak de eerste die een plek verkennen, op het moment dat het ontdekt is. Hierna zal je merken dat steeds meer de grotere vissen er zullen komen.

Ook zijn het vissen die vaak in groepen aan het zwemmen zijn. Wanneer je ze dus naar één plek lokt, dan krijg je dat ze daar met z’n alle naartoe gaan. Ook trekken ze een stuk minder makkelijk van deze plek weg.

Tot slot krijg je bij witvis ook dat ze minder bang zullen zijn. Wanneer ze gevangen worden, trekken ze ook niet zo snel weg van een bepaalde plek. Ze hechten juist veel waarde aan een plek met voedsel. Hierdoor krijg je dat wanneer je een vis mist of verliest, je opnieuw de kans krijgt om hem te vangen. Het is dus ook niet heel lastig om witvis te vangen.

Hoe plant witvis zich voort

Het voortplanten van witvis gebeurt doormiddel van eitjes. Een vrouwtjes vis laat allemaal eitjes in het water vallen, dit noemen ze ‘kuit schieten’. Hierna dwarrelen deze eitjes door het water en zakken ze naar beneden. Uiteindelijk komen de eitjes op waterplanten te liggen, hier blijven ze aan vast plakken.

Deze eitjes zijn dan nog onbevrucht, maar worden bevrucht door de mannetjes vissen. De mannetjes zwemmen door het water en langs deze waterplanten. Wanneer hij langs de eitjes gaat, laat hij zijn zaadcelletjes los en die komen terecht op de eitjes. Hierna komen de eitjes uit en krijg je visjes.

Deze visjes zijn in het begin echt piep klein. Na een tijdje groeien de vissen uit tot steeds grotere vissen. Een vrouwtje kan ontzettend veel eieren loslaten, maar niet elk eitje wordt een volwaardige vis. Sommige eitjes worden opgegeten en van de uitgekomen eitjes worden veel visjes ook opgegeten. Uiteindelijk houd je, nog steeds best veel, visjes over en dit worden echt grote witvissen.

Wat vooral heel herkenbaar is bij de brasem, is dat zij pukkels krijgen. Deze pukkels noemen ze paai pukkels en tijdens de paai zitten de brasems er helemaal mee onder. Dit is niks ergs, want na de paai verdwijnen ze weer.

Hoe plant witvis zich voort

Wat is het etensgedrag van witvis 

Witvissen zijn flinke eters, maar dat komt voornamelijk omdat ze in groepen eten. Witvis zal niet snel alleen gaan azen. Ze zwemmen in een school en ontdekken gezamenlijk een vis plek. Het mooie is dat witvis niet schuw is en daardoor makkelijk je aas pakt. Wel hebben ze voorkeur en heeft het verleiden van witvis veel effect op hun eetgedrag.

Het is wel zo dat witvis vaak steeds kleine stukjes aas pakt. Ze hebben niet een hele grote bek, waardoor ze grote stukken niet kunnen pakken. Ook gaan ze niet over de bodem en zuigen ze alles op, maar pakken ze kleine stukjes.

Gezamenlijk kan witvis veel eten. Het is daarom belangrijk dat een voerstek groot genoeg is, omdat ze hem anders zo leeg eten.

Welk aas kun je het beste gebruiken voor witvis

Wanneer jij witvis wilt vangen, is het wel belangrijk dat je hiervoor het juiste aas gebruikt. Mijn voorkeur gaat uit naar klein aas, omdat dit makkelijk op te nemen is. Wanneer je echt goed witvis wilt vangen, dan kun je gebruik maken van maden. Maden is een soort aas dat heel goed op te pakken is door witvis en ze trekken ze echt aan. Je kunt het beste één of meerdere aan de haak doen, dat hangt er namelijk van af op welke vissoort je vist.

Daarnaast werkt het ook goed om gebruik te maken van brood. Zelf kies ik er dan voor om een klein beetje brood op de haak te doen en hiermee te vissen. Voordat ik het brood gebruik maak ik het een klein beetje nat en doe ik er wat bloem doorheen. Dit zorgt ervoor dat het wat zachter wordt, waardoor het makkelijker op de haak gaat. Het bloem zorgt ervoor dat er een klein wolkje onderwater ontstaat. Dit zal de vissen alleen maar meer aantrekken.

Andere voorbeelden van aas zijn mais, wormen, kikkererwten, pellets en kleine boilies.

Lees hier meer over aas voor witvis.

Welk aas kun je het beste gebruiken voor witvis