Een echte killer voor voorn is toch echt hennep. Hennep trekt het beste voorn aan, waardoor je ontzettend veel voorn in een korte tijd kunt vangen. Toch is het zo dat hennep niet erg makkelijk aas is. Bij hennep zit veel voorbereiding, omdat je het niet kant en klaar kunt gebruiken. Maar hoe kun je voorn vissen met hennep?

Voorn vissen met hennep kun je het beste doen door van tevoren de hennep te weken en koken. Hierna zijn ze klaar om te gebruiken, maar kies wel de beste zaadjes. Deze zullen het beste de vis aantrekken en het beste vangen. Daarnaast kun je ook voorvoeren met hennepzaadjes door je voertje.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt voorn vissen met hennep. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat hennep precies is, waarom je er zo goed mee kunt vissen, wanneer je hennep moet gebruiken, hoe je hennep moet bereiden, welke vistechnieken goed zijn voor hennep, hoe je hennep op de haak gebruikt en hoe je hennepzaadjes kunt gebruiken met het voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op voorn moet vissen met hennep.

Wat zijn hennepzaden

Hennep zijn zaadjes die afkomstig zijn van de hennepplant (cannabisplant). Het zijn piepkleine zwarte zaadjes met een bruine gloed. Op het moment dat je ze kookt, krijg je dat ze een wit puntje krijgen, dit is uiteindelijk het echte voedsel van dit zaadje.

Hennep is erg klein en kan je kennen van een partikelmix. In een partikel mix zit vaak hennepzaad. Met hennepzaad kun je voorn vangen, maar ook andere vissoorten vinden dit lekker.

Je hebt hennep in verschillende groottes, maar het blijft altijd klein. Zo heb je de hele kleine stukjes, die je eigenlijk niet kunt gebruiken voor je haak. Daarnaast heb je ook de wat grotere zaden en deze zijn wel op de haak te gebruiken. Het is belangrijk om bij hennep goed te kijken naar wat je gebruikt, omdat elk zaadje verschillend is en dit echt verschil maakt in je vangsten.

Wat zijn hennepzaden

Waarom kun je zo goed op voorn vissen met hennep

Voor voorn is het ideaal om hennep te gebruiken. Het zijn namelijk hele kleine zaadjes, waardoor het makkelijk gepakt kan worden door een voorn. Wanneer een voorn het zaadje pakt, slikt die het goed in en kan jij goed aanslaan. Hierdoor zal je merken dat je weinig missers zal krijgen.

Daarnaast is het zo dat hennep echt erg goed voorn aantrekt. Als je dit op de juiste manier bereidt, dan krijgt hennep erg veel geur en smaak. Onderwater is dit dan ook echt niet te missen voor voorn en hierdoor trekken ze massaal hier naartoe. Het zal er daarom ook voor zorgen dat je veel voorn kunt vangen, omdat ze echt met veel naar een bepaalde plek trekken.

Tot slot is het zo dat dit voertje donker is. Wanneer er veel hennep op de bodem ligt, krijg je dat de bodem donkergekleurd raakt. Dit is iets waar voorn zich veilig op voelt, omdat voorn zelf donker is van boven. Als zij zich bevinden op dit voertje, krijg je dat ze van bovenaf niet goed zichtbaar zijn. Hierdoor zijn ze ook slechter te zien voor prooidieren en zullen ze zich prettiger voelen op het voertje. Dit trekt de voorn meer aan en maakt het beter om op voorn te vissen met hennep.

Waarom kun je zo goed op voorn vissen met hennep

Wanneer kun je goed met hennep vissen

Het beste moment om met hennep te vissen is tijdens de winter. In deze periode is het water erg helder. Hierdoor krijg je dat voorn een stuk opvallender is en ze daardoor sneller gepakt worden, door roofdieren buiten het water. Bijvoorbeeld ziet een reiger beter dat er vissen zitten en zal ze daardoor makkelijker kunnen pakken. Om deze reden is voorn een stuk schuwer in de winter en zullen ze minder snel op een voertje afgaan.

Hennep heeft een hele gunstige werking, omdat dit donker van kleur is. De voorn is zelf ook donker van kleur, omdat die van boven donker is. Daardoor krijg je dat de vis makkelijk op het voertje kan en daarmee helemaal wegvalt. Dit zorgt ervoor dat voorn zich veiliger in de winter voelt en ze ook sneller richting het aas trekken.

Daarnaast is het zo dat voorn ook in de winter een stuk minder aast. Dit heeft ermee te maken dat ze in de winter minder bewegen en ze ook weinig energie verbranden. Om te voorkomen dat vissen je aas links laten liggen, kan je het beste gaan vissen met wat kleiner aas. Hennep is erg klein en zal daardoor de vissen ook niet in één klap vullen.

Al met al kun je dus het beste vissen met hennep in de winter.

Lees hier meer over hoe je op voorn kunt vissen in de winter.

Hoe kun je hennep het beste bereiden

Als je hennep niet kant en klaar koopt, moet je het van tevoren eerst bereiden. Met het bereiden zorg je ervoor dat de hennep zacht wordt, smaak – en geur krijgt. Ook krijgt het hierdoor een wit puntje en dit is het voedzame van het zaadje, uiteindelijk komt hier de voorn op af.

Voordat je het aas aan de waterkant kunt gebruiken, moet je het als eerste even weken. Het weken doe je door eerst de hoeveelheid hennep, die je wilt gebruiken tijdens het vissen, in een emmer te doen. Hierna vul je dit aan met water, totdat al de hennep drijft en er een klein laagje water is. Zorg ervoor dat je dit minstens 24 uur laat staan, zodat de hennep de tijd heeft om zich vol te zuigen met water. Na deze 24 uur zal het meeste water ook weg zijn.

Hierna moet je de hennep gaan koken. Doe de hennep in een schone pan en voeg hierbij wat water toe. Als het kookt kun je een timer van 20 – tot 30 minuten zetten.

Na deze tijd moet je het niet afgieten, maar gewoon laten staan. Zorg ervoor dat alles is afgekoeld en nu kun je ermee doen wat je wilt. Het kookvocht is belangrijk, want dat zorgt voor extra smaak. Kies er bijvoorbeeld voor om het kookvocht te gebruiken door je voertje heen.

Hoe kun je hennep het beste bereiden

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hennep nog aantrekkelijker wordt

Om je hennep tijdens het koken aantrekkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om kruiden toe te voegen. Tijdens het koken kun je eigenlijk van alles toevoegen. Je zou het op smaak kunnen brengen door zout en peper toe te voegen, maar je zou zelfs speciale kruiden erbij kunnen doen. Bij kruiden toevoegen zal ik zeggen, probeer gewoon wat dingen uit en kijk of het voor jou werkt.

Waarom ontkiemt niet alle hennep

Tijdens het koken wil je dat zoveel mogelijk hennep ontkiemt. Een hennepzaadje is goed gekookt wanneer deze een wit puntje heeft. Wanneer dit niet het geval is, dan is het zaadje er niet uit gekomen en zal deze ook niet aantrekkelijk zijn voor de voorns. Hennep wat niet ontkiemt kan komen door de volgende oorzaken:

  • De hennep die je gebruikt is te oud
  • Je maakt gebruik van slechte kwaliteit hennep
  • De bereiding wordt niet gedaan met een schone pan
  • Je hebt verkeerde of te veel ingrediënten toegevoegd tijdens het koken

Om ervoor te zorgen dat je hennep meer ontkiemt tijdens het koken, kun je ervoor kiezen om een spijker mee te koken. Door het ijzer van de spijker gaat je hennep meer ontkiemen.

Met welke vistechnieken kun je voorn vissen met hennep

Het vissen met hennep doe je eigenlijk op de haak en onderwater. Het is dus niet dat je hiermee drijvend gaat vissen. De twee manieren waarmee je het beste met hennep kan vissen zijn, het penvissen en het feedervissen.

Bij het penvissen kun je met een pennetje mooi boven de bodem vissen of net op de bodem. Je zal vooral merken dat hennep goed werkt boven de bodem en het daardoor ideaal is om hiermee te gaan penvissen.

Wanneer je gaat feedervissen, dan vis je sowieso op de bodem. Hierdoor is het voor mij een manier die ik liever niet met hennep uitvoer, maar kan zeker wel goed werken in de winter. Kies ervoor om ook wat partikels in een korf te doen, met wat kleinere gaten. Hierdoor kan je ook hennep in je korf doen, zonder dat alles er in één keer uit gaat.

Je kunt bij beide vistechnieken ervoor kiezen om gebruik te maken van een vaste hengel of een werphengel.

Hoe doe je hennep op de haak

Je kunt hennep op twee manieren aan de haak doen. Het is essentieel om voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat het zaadje stevig aan de haak is bevestigd, zodat het niet losraakt tijdens het werpen of wanneer de vis bijt. Een goed bevestigd hennepzaadje zal de vis aantrekken en vergroot de kans op een succesvolle vangst. Het beste is om gebruik te maken van een niet te grote haak, denk bijvoorbeeld aan een haakmaat 16, 18 of 20. Kies er ook voor om alleen een goed gekiemd hennepzaadje aan de haak te doen. Ook raad ik het aan om voor de haak gebruik te maken van de grootste hennepzaadjes.

Hieronder neem ik je mee in de twee verschillende manieren.

Methode 1: Lichtjes drukken en indrukken

Neem een enkel hennepzaadje tussen je duim en wijsvinger, waarbij je ervoor zorgt dat de kiem naar het haakbledje wijst.

Druk lichtjes op het zaadje, waardoor het iets opengaat aan de bovenkant.

Plaats het haakje van bovenaf in het opengemaakte zaadje en druk de haak voorzichtig naar binnen, zodat het zaadje strak om de haak sluit.

Zorg ervoor dat je de witte kiem niet beschadigt tijdens dit proces, omdat dit een belangrijk onderdeel is van het aantrekkelijk maken van het aas voor de voorn.

Methode 2: Prikken en draaien

Neem een hennepzaadje tussen je duim en wijsvinger, waarbij de kiem naar het haakbledje wijst.

Prik de haak in het zaadje en laat deze terugkeren door het zaadje, zodat het zaadje om de haak wordt gewikkeld.

Draai de haak voorzichtig rond terwijl deze door het zaadje gaat, zodat het zaadje stevig aan de haak blijft zitten.

Hoe kun je voorvoeren met hennep

Zoals ik eerder al vertelde is het ideaal om het kookvocht te gebruiken in je voertje. Hiermee zorg je ervoor dat je hele voertje ruikt naar de geur van je hennep. Doe bijvoorbeeld een mix van pellets, mais en hennep in een emmer en meng dit goed door. Hierna kun je per vis plek een handje of schepje voorvoeren, zodat je ervoor zorgt dat de vissen aangetrokken worden en niet vol gaan raken.

Lees hier meer over het voorvoeren van voorn tijdens het vissen.

Hoe kun je voorvoeren met hennep